:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Изгубени

Защо най-дългият престой на туристите в София е два дни?

Българската столица продължава да бъде нерешима загадка за много чужденци, но общината не бърза да реши този проблем
Снимка "Сега"
Японски туристи снимат София.
"Какво да видя в София?" и "Има ли смисъл от престой, по-дълъг от два дни?". Tова са част от въпросите, които си задават хора, които никога не са идвали в столицата ни. Оказва се, че питанките бързо намират отговор из форумите за туризъм. Уви, в повечето международни платформи за споделяне на опит и отзиви София се нарежда сред последните места в България, които заслужават внимание. Разбира се, не липсват и коментари колко е вкусна храната и колко са шумни дискотеките, но най-голямото богатство на София - нейната история, остава в сянката на тези неща. Интересна е историята на група от седем туристи от САЩ, решили да прекарат 11 дни в България и да посетят София, Пловдив и Варна. Основната част от разказа показва, че семейството отново би се върнало, но все пак е срещнало доста трудности основно с придвижването в столицата и би пропуснало следващия път тази дестинация. "Улиците имат нужда от табели с имената. Това може да не е важно за жителите на града, защото всички ги знаят, но за нас като гости е много важно", споделят туристите във форума Trip advisor. По този показател те посочват Пловдив като пример, където е много лесно човек да се разходи, без да се загуби или да загуби времето си в лутане вместо в разглеждане на забележителности.

Защо е така? София си има Географска информационна система, както и апокрифен регистър с имена на улици и пр. Този регистър обаче, оказва се, е за ползване само от общината и администрацията. В общината влиза постоянно актуална информация, но няма механизъм, по който тя да достигне до хората, които всеки ден минават по улиците или



за първи път стъпват на софийска земя



На въпрос как се ориентира един турист в града дори главният архитект на София Петър Диков отговаря, че не се е замислял за това. "Ние получаваме информацията от ГИС и я нанасяме в нашата система, но реално никой не следи дали тя се отразява в града", казва Диков. Това, от своя страна, е следствие от липсата на регламент в наредбите на кметството.

София няма правила как да изглеждат табелките с имената на улиците, никой не следи, ако Столичният общински съвет вземе решение за създаване или преименуване на улица, това да се отрази и на самата улица, освен в регистрите на общината. Така опасността да се озовеш на погрешното място е напълно реална. "Редно е да изготвим и да синхронизираме данните и да могат всички да ги ползват. Не както е сега, някой хотел или друга институция да дава карти на туристите, които не е ясно доколко отговарят на действителността", обяснява главният архитект. Друга идея, която също се работи, е да се направят визуализации на важни туристически атракции в столицата, за което вече са водени разговори с БАН.

И докато от общината дават обещания за светлото бъдеще, то нека погледнем София сега -



истинска джунгла за гостите си



На аерогарата например човек трудно се ориентира, ако идва за първи път. На слизане от самолета може да се видят единствено табели за такситата и автобусите, но според тях наскоро пуснатото метро не съществува. Това обаче е само първото препятствие из софийските лабиринти - веднъж стигнал до центъра, човек също може сериозно да се затрудни да стигне от точка А до точка Б. Много показателен е примерът с новото кръстовище на Лъвов мост. На входа на тунелите и на пешеходното пространство е изписано Lion's bridge, докато за английското съобщение в метрото съответната станция е Lavov most. И това е скоро изградено кръстовище, а какво остава за обектите в столицата, които от години не са ремонтирани. За нови табели и дума не може да става. Това са проблеми, които имат ясна причина - общината не прави нищо, за да подобри достъпността в града, а проблемът има история.

"На много улици, площади и жилищни комплекси в София



липсват всякакви указателни и информационни табели,



а съществуващите такива (макар и малко на брой) често са изработени в различен стил и размери, дори когато се касае за една и съща улица. Гражданите трудно се ориентират в много от жилищните комплекси, а да се разпознае жилищният или административният район е невъзможно. Още има табели, които се дублират", написа бившият общински съветник Вили Лилков (ДСБ) до общинския съвет, след което беше създаден проект за цялостно обновление на табелите през декември 2008 г. с гръмкото име Програма за подмяна и поставяне на нови указателни, дълготрайни и информационни табели на улици, площади, жилищни комплекси, паметници на културата и други значими обекти на територията на Столична община". За целта беше сформирана работна група, която да разработи проекта за срок от два месеца.

Развитие по проекта обаче няма до ден днешен. След вземането на решението общинският съветник Вили Лилков от ДСБ и настоящ депутат иска отговор на въпроса защо няма нищо свършено. През юни 2009 г. от общинския съвет отговарят на съветника, че проектът не е реализиран, защото не са намерени пари за това. Нужни са 13 376 039 лв. с ДДС. Има и друг интересен момент в отговора. "Във връзка с многобройните жалби от кметове на райони и граждани за липсващи указателни табели Столичната община възлага на "Пътностроителна техника" ЕАД да поставят в ограничени количества указателни улични табели съгласно одобрения проект", пише още в отговора до Лилков. Този договор е сключен през 2002 г. до "генералното приключване на проблема". От отговора става ясно, че към датата на отговора са поставени 250 броя улични табели в район "Красно село", 160 броя в "Лозенец", 100 броя в "Панчарево" и 350 в "Нови Искър". Отговорът е подписан от тогавашния кмет Бойко Борисов. Тази схема обаче продължава, но от общината не пожелаха да отговорят докога ще е договорът, колко е платено по него, кой контролира фирмата и кога всъщност проблемът ще бъде решен генерално.

И така до август 2014 г., когато темата отново се появява в информационния поток. Тогава общината постави 110 табели с помощта на дарение от фирма "Авенди", която подпомага проект за



историческата памет по улиците



на София. Дарението е в размер на 22 хил. лв. "Проектът е част от усилията ни да привлечем повече туристи и посетители в града", похвали се тогава столичният кмет Йорданка Фандъкова. Уви, само с дарения резултат няма, а общината не прави никакви планове да инвестира за подобряване на достъпа. А резултатите от тази политика с нищо не показват, че общината може да е атрактивна дестинация за повече туристи. Това става ясно и от доклад на общинското предприятие "Туристическо обслужване" за 2013 г. Данните показват, че средната продължителност на престоя на туристите е по-малко от два дни, или 1.8 дни, като за българските гости тя е 1.5 -1.6 дни, а за чуждестранните 1.7 - 1.9 дни.



ТУРИЗЪМ

Според продължителността на престоя на туристите в София водещи са Русия (средно 2.3 дни), САЩ и Израел (2.1 дни). Данните показват още, че за периода 2011-2013 г. броят на туристите отчита лек ръст, но делът на чуждите туристи, които са пренощували в столицата, се запазва. През 2011 г. 773 534 чужденци са останали да пренощуват в София, което е 63% от общия дял. Останалите са българи. През 2012 г. нощувките на гостите на града стават 894 185, а през 2013 - малко над 1 млн. нощувки.

Картината по това колко се посещават културните обекти пък показват, че те са много по-популярни сред нашенците вместо сред чужденците. Общият брой посетители на културните институции с национално и регионално значение в София през 2013 г. възлиза на 468 133 души. С най-висока посещаемост се откроява Националният исторически музей - с 125 975 души, 85% от които са българи. На второ място с 97 457 души е Националният военноисторически музей, въпреки че е бил затворен поради реновационни дейности за около 5 месеца. Голям интерес предизвиква и новият музей в София - Археологическото ниво на базиликата "Св. София", който за 7 месеца е регистрирал почти 25 хил. посетители - два пъти повече от годишния брой посетители на други столични музеи. От туристически данък за 2013 г., който се плаща за всяка нощувка, пък в общинската хазна са влезли малко над 1.4 млн. лв.

И напук на тези данни в собствените си представи София се вижда като доста атрактивна. Дори с пускането на метрото до летището от началото на април станциите вече се произнасят и на английски заради очаквания поток от чуждестранни гости. Най-вероятно това очакване обаче няма да се оправдае, защото масово в чуждестранните форуми туристите предпочитат другите ни големи градове, като Пловдив и Варна.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кръстовището на две нива, което беше направено скоро и се обособи дори зелена зона с пейки, се подвизава с доста имена според табелите на общината.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки че тази метростанция се казва "Летище София", името й не е изписано, за да не се объркват пътниците, че това наистина е аерогарата.
45
4716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
10 Май 2015 18:55
Проблемът на София не е в това, че няма табели, ами че и да имаше те към нищо интересно нямаше да сочат. За разлика от Пловдив и Варна, в София няма нищо, което да го няма някъде другаде. Харсева ви или не - това е положението.
10 Май 2015 20:18
Наскоро едни приятели се върнаха от Франция и се оказа че е по-лесно да видиш тракийското съкровище в Париж отколкото в София.
10 Май 2015 20:39
Му-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
10 Май 2015 20:54
В София няма какво да се гледа. Има обаче какво да се яде , пие и чука.
10 Май 2015 21:02
VOCI
В гастрономическият туризъм определено има бъдеще, стига някой да се сети да го развива.
10 Май 2015 21:11

Трябва да си малоумен да дириш нещо интересно в София.
10 Май 2015 21:17
София беше доста скучен град през соца, през ранните 90' за адски кратко беше хипер интересна, а после стана нечовешки тъп град.
10 Май 2015 21:30

Съгласен съм с VOCI - най-хубавото на София са момичетата.
10 Май 2015 21:39
.
10 Май 2015 22:03
Екскурзиите до Рим примерно са с 3-4 нощувки. Колко да са в София. Намирал съм чужди материали , че разглеждането на София е малко по-интересно от това на Букурещ или Белград. Така че мисля , че всичко си и на мястото.
10 Май 2015 22:09
Най много да видят Боко, който открива асфалтирана улица.
10 Май 2015 22:14
Макар и грозна, София беше град с облик. Някъде към '94 -'95 всичко отиде по дяволите. "Туин Пийкс" беше някакъв своеобразен вододел - след него дойде чалгата.
10 Май 2015 22:14
Макар и грозна, София беше град с облик. Някъде към '94 -'95 всичко отиде по дяволите. "Туин Пийкс" беше някакъв своеобразен вододел - след него дойде чалгата.
10 Май 2015 23:51
Какво е това хубаво дето се яде в София , и е различно от това дето се яде в други краища на страната ?

Не е само до това какво се яде, ами и как се яде. Във Виена туристи плащат, за да ядат в едни открити ресторантчета, със стандарта на соца, където им сервират стърган хрян в пласмасови тарелки, хляб на комат и агнешки крак, забит на пирон за кочани (!). Ако искат да пият бира - сядат на едни сватбарски маси за по 40 души, къдего като се запее някой популярен йодлер, пияни австрийци ги люлеят в такт с музиката. В прочутите кафенета, кафето е оцветена вода и няма никакъв вкус.
11 Май 2015 00:04
.
11 Май 2015 05:23
Тогава почва да мъчи махмурлука.
11 Май 2015 09:50
Снимката с японеца и бездомния пес пред президентството кърти мифки ...

Toва на друго място в Европа не може да се види и става за реклама на София като уникална туристическа дестинация.
Резултат на 25 години седесарско , Негово и на учительницата градивно и успешно управление....
11 Май 2015 10:49
Намирал съм чужди материали , че разглеждането на София е малко по-интересно от това на Букурещ или Белград. Така че мисля , че всичко си и на мястото.


Ако отидеш в Букурещ или Белград ще разбереш, че това изобщо не е така. След като бях в Букурещ миналата година за първи път, окончателно загубих надеждата, че София не е най-тъпата, безинтересна и грозна столица в Европа. Букурещ ми беше последната надежда, но, уви - и там е доста по-яко от София.

Тъпото е че София си няма нищо, ама нищо, с което да е по различна от другите европейска градове. Няма си емблема. За големите европейски столици няма какво да говорим, да погледнем по-близо до нас кой какво си има:

- Будапеща - Дунав, един от центровете на бивша империя, прословутите бани
- Букурещ - двореца на Чаушеску
- Прага - бира, река, мостове, стар град, известни пражки кукли по снимка.
- Белград - Дунав, паркове покрай реката, страхотен нощен живот
- Сараево - културната столица на бивша Югославия
- Солун (не споменавам изобщо Атина) - средиземноморски град, чудесна храна, римски разкопки.

София какво има? Едно голямо НИЩО!!!! Може би Витоша има потенциал, ама вместо да се развива, тя нарочно се държи на колене от разни цековци, мековци и други подобни феодали.
11 Май 2015 10:50
Toва на друго място в Европа не може да се види

В Рим например може.
11 Май 2015 10:54
На входа на тунелите и на пешеходното пространство е изписано Lion's bridge, докато за английското съобщение в метрото съответната станция е Lavov most.

Според Закона за транслитерацията правилното изписване е Lavov most.
11 Май 2015 11:00
Точно така, да гледат метрото - то е уникално. Това първия ден.

Втория - обиколка с рейс 72 - атракция от рода на "влакчето на ужасите". Следобед - показания в полицията. Вечерта - до банката и прощална вечеря.

Два дни стигат.
Вярно е, че София загуби облика си.
11 Май 2015 11:06
Добре е да има ясни табели, но и с имената трябва да се внимава!
Улицата с поетичното име "Сребърна" започва при Зоопарка, преминава в "Х. Ибсен" (неясно защо), след това в бул."П.Ю.Тодоров", "акад. Иван Гешев", бул."К. Величков, ул."Габрово", ул."Скопие" и накрая в бул."Рожен"...
Кому е необходимо това?...
11 Май 2015 11:53
Не знам и аз какво има София , но е факт , че в голям туристически сайт беше класирана малко преди Букурещ и Белград като привлекателна и посещаема. Може би покрай по-добре развития туризъм в България се облажва малко и столицата.
11 Май 2015 11:58
- Солун (не споменавам изобщо Атина) - средиземноморски град, чудесна храна, римски разкопки.


Солун е Перник с пристанище.

Къде пък го вида тоя чудесен град и тези разкопки?!
11 Май 2015 12:10
Редник, не съм адвокат на СОС, ама и в Париж Гран булвар си сменят името на всяка пряка. Я си престави, че "Сребърна" или както е било навремето - бул. "Окръжен" е от Зоопарка поне до Триъгълника пред "Надежда". Накрая номерата ще са 400 - 500, като по бул. "Сливница".
11 Май 2015 12:11
А, за кучетата. Има ги и в Гърция, баш на площад "Аристотел" в Солун тича една глутница. И в Рим има, и в Букурещ.
11 Май 2015 12:24
Солун е Перник с пристанище.

Къде пък го вида тоя чудесен град и тези разкопки?!


Първо не съм казвал, че градът е чудесен. Казах, че градът е средиземноморски и че има чудесна храна. Демек - топло време, плажове наблизо, пресни печени октоподи, калмари и риби, фрашкано с барчета и ресторантчета на открито. С две думи - може и да не е архитектурно бижу, ама си има нещо дето го прави приятен и със собствен стил. Разкопки - има доста сериозни римски останки на императорски дворец. Потърси и ще ги намериш. Или ти се спря само на дюнерите в Солун на път за Халкидики?
11 Май 2015 12:54
Не харесвам София. Но пък да каже някой, че за два дни може да се види всичко интересно в нея - не е честно.
Когато водих дъщеря си преди две - три години не можахме да видим и половината от това, което си бяхме планирали.
Двете ботанически градини, храма Александър Невски, руската църква, музеите, парковете, зоологическата градина и т.н.
Вярно, музеи, паркове, храмове има по цял свят, но всеки си има свой облик и свои уникални неща.
Пак казвам: Не харесвам София, но има какво да се види в нея поне за 4 - 5 дни.
11 Май 2015 13:25
Грешката е от 1879-та. Всяка столица се прави на голяма река или море. Или на съвсем голо място /Бразилия/ с такава цел. Няма как да вземеш една паланка с мръсни и криви сокаци в най-крадливия край на държавата и да я заплюеш за столица. Няма как да стане и след 140 и след 240 години
11 Май 2015 16:26
В София има много исторически забележителности, които просто не са представени добре за туристите. Например триъгълникът църква-синагога-джамия. Не бива да се пропускат Ротондата Св. Георги от 4 век и църквата Св. София от 4-6 век - най-старата действаща църква в България.
11 Май 2015 16:37
Може би не знаете и за римския амфитеатър в София, за който твърдят, че по размери се доближава до Колизеума в Рим: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80
11 Май 2015 16:44
Да добавим Боянската църква и Софийската Света гора, която включва 25 манастира в близост до столицата. Не забравяйте Александър Невски и Св. Петка Самарджйска. НДК също е голяма забелжителност - водил съм туристи от Швейцария и един от тях ми каза, че такава внушителна сграда с конферентни и концертни зали при тях няма (към 1994 г.)
11 Май 2015 16:55
Вижте, въпросът не е "Има ли какво да се види в София?". Има. Въпросите, които имат отношение към туризма са "Има ли нещо, заради което си заслужава да дойда специално в София?", "Има ли нещо, заради което си заслужава да остана повече от два дни в София?" и най-важният "Има ли нещо, заради което да предпочета да дойда в София и изобщо в България вместо в друга европейска страна през отпуската си?".
11 Май 2015 17:20
До Манрико: Да, има. Фактът е, че немалко чужденци идват на туризъм у нас и голяма част от тях са доволни. Защо ли? Първо, защото съотношението цена-качество е сравнително добро - цените са ниски, а качеството - приемливо. Второ, защото у нас има много неща за виждане с очите и за усещане със сърцето. В по-северните части на Европа специално им липсват много неща, които ги има у нас - най-вече съчетанието туристически забележителности + живот.
11 Май 2015 17:55
Въпросите, които имат отношение към туризма са "Има ли нещо, заради което си заслужава да дойда специално в София?", "Има ли нещо, заради което си заслужава да остана повече от два дни в София?" и най-важният "Има ли нещо, заради което да предпочета да дойда в София и изобщо в България вместо в друга европейска страна през отпуската си?".

Погрешно е да се счита, че има някакви универсални отговори на тези въпроси. Един търси едно, друг - друго. На мен, например, ми беше по-интересно в Местре, отколкото във Венеция.

Същото се отнася и за преекспонирания скандал със застрояването на плажовете - някои търсят дивата природа, други търсят хотелски удобства в непосредствена близост до морето, трети търсят увеселителни заведения.
11 Май 2015 18:17
При нас проблемът е най-вече в липсата на реклама, а също и на самочувствие. Разбира се, има много неща за оправяне и в София, и в другите градове. Въпреки това имаме и с какво да се гордеем. Софийското метро например (все още) изглежда много по-добре от парижкото. Нашите ресторанти предлагат много по-разнообразна храна от френските, а за цените да не говорим. Във френски ресторант обикновено менюто включва 3-4 вида салати и също толкова видове основни ястия, както и няколко предястия. Може и да е вкусно, но е много ограничено и хич не е евтино.
11 Май 2015 18:24
Климатът и природата у нас също са голям коз. Няма друга държава в Европа с толкова много минерални извори. Баден-Баден с нищо не превъзхожда Хисаря например (освен с повече лукс). Ами това, че от центъра на столицата за половин час стигаш до ски пистите? Само трябва да се научим да използваме всичко това (но и да го пазим).
11 Май 2015 18:50
Съгласен съм, че има и неща за разглеждане в България, и хубави места за престой и почивка. Иначе нямаше да идват туристи. Обаче не са чак толкова много и толкова хубави, че да сме туристическа дестинация №1. Не трябва и да ни е цел да бъдем. Това, което имаме, трябва да го експонираме и рекламираме по-добре, да си подобрим инфраструктурата и (ако е възможно) да си оправим отношението към туристите - да се отнасяме любезно, да се чувстват добре дошли. Последното, освен в най-луксозните хотели, където специално си подбират и обучават персонала, и малки семейни хотели и заведения, е рядкост. Кел файда от всичките забележителности в София, ако още на излизане от летището първият контакт на туриста е с мръсен и намръщен таксиджия, който ще го и излъже в сметката?
11 Май 2015 20:57
Вижте този клип: https://www.youtube.com/watch?v=2oUwgGLiz0c
11 Май 2015 22:52
.
12 Май 2015 09:36
Кафеджия,
Манрико,
12 Май 2015 09:37
Погрешно е да се счита, че има някакви универсални отговори на тези въпроси. Един търси едно, друг - друго. На мен, например, ми беше по-интересно в Местре, отколкото във Венеция.Същото се отнася и за преекспонирания скандал със застрояването на плажовете - някои търсят дивата природа, други търсят хотелски удобства в непосредствена близост до морето, трети търсят увеселителни заведения.


Съгласен.
12 Май 2015 09:43
12 Май 2015 10:16
Юстиниан, прав сте. Ако искаме да печелим повече от туризма, а и да си повишим репутацията като държава, би било добре да се ориентираме и към балнеоложки, медицински и културен туризъм. При тези видове туризъм престоят на туристите е по-дълъг и разходите, които те правят, са много по-високи. Разбира се, от масовия морски туризъм няма как да се откажем, при положение че морското крайбрежие вече е бетонирано...
16 Май 2015 10:50
Защо най-дългият престой на туристите в София е два дни
И това е много при липсата на информация какво да се види в София. Тази информация трябва да е изпреварваща. не да я получиш на летището, а когато се чудиш къде да отидеш на почивка, в Лондон, Париж, Шарм ел Шейх или София? Каква е или въобще има ли такава информация? И защо? Какво правят миссите (посолствата) по света за да популяризират София като столица на България? Истината, че няма НАЦИОНАЛНА политика по отношение на създаване на атрактивност за туристите, които минават през София на път за вкъщи. А това се прави с много пари.
Липсата на табели е най-малкото нещо. Една от най-големите глупости в това отношение е изписването на български наименования с латински букви. Какво говори на чужденците в София наименования като "Lavov Most"? Това е същото като при изучаване на английски по програмата: "Do you like kashkaval?"
Дори да няма какво да се гледа, се наемат чуждестранни PR агенции, които да рекламират: "Елате в София - столицата в която няма какво да се види".
Има един анекдот/виц: в Ерусалим на един площад се събрали хиляди хора. Един минувач попитал, какво е това. Отговорили му: В средата на сборището няма нищо, но всеки иска да се убеди лично.
Ето това е нужно и за София да накарате хората да се убедят, че в София няма нищо за гледане, но те да се убедят със собствените си очи. След това се залага на човешкия манталитет, че ако някъде не си прекара добре или е нямало какво да те впечатли - за да не се изложиш пред познатите си, че си бил на такова тъпо място - рекламата ще бъде безплатна: Идете за да видите. Това работи. Задавали ли сте си въпроса защо в Гърция има много туристи? Когато влезете в туристическа агенци и попитате: "Какво има в гърция за гледане?" Отговорът е: нищо няма, само развалини", но всеки иска да види тези развалини с очите си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД