:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безнаказано

Пак започнаха банкови обири като в Дивия запад

Подновяването на въоръжените грабежи е индикатор за тежка криминална криза и държавно безсилие
Снимка Архив Сега
Засега банковите обирджии ги залавят само в МВР демонстрации.
Клон на банка остана с 215 хил. лв. по-малко, след като бе обран. Инцидентът станал около 9.15 ч., когато пред офиса спрял мотор и вътре нахлули двама въоръжени мъже с черни каски и автомати. Минути преди това инкасо автомобил бил заредил пари в трезора.

Може да си помислите, че става дума за скорошния случай в Айтос. И това ще бъде оправдано - описаният случай е идентичен. Само че при първия случай става дума за обир на банков клон в столичния Студентски град, извършен през април 2012 г. Той нашумя, след като при бягството си от местопрестъплението обирджиите изсипаха част от плячката - близо 50 000 лв. А сценарият беше наистина като от холивудски филм. Оттогава станаха още дузина подобни грабежи, последният - преди дни в Айтос. Отново въоръжени мотористи върнаха усещането за несигурност и държавно безсилие. И тук откраднатата сума изобщо не беше незначителна, а над 50 000 лв.



Извършителите били с автомати, единият дори стрелял в тавана



а след това безпроблемно избягали. Последваха обяснения, че всички действали адекватно, че било най-важното, че няма пострадали, че клиентите няма да пострадат по никакъв начин финансово, че имало камери и свидетели, че се работело по разкриването.

Банковите обири и въоръжените грабежи посред бял ден са реалност от години. Зачестят ли, това е индикация за пълния разпад в държавата. Наистина понякога има банкови обири, които се разкриват. Такъв беше случаят в Сливен, но там и човекът беше аматьор, а и историята повече приличаше на заложническа драма, отколкото на обир. Нападателят беше силно разстроен, че го късат на шофьорски изпит, обясняваха психолози. Той вече е в затвора, след като простреля и охранител.

Разкрит според полицията и прокуратурата бе и обир, извършен на столичната улица "Дондуков" отново през 2012 г. Тогава бяха откраднати около 90 000 лв. По този случай има вече дори дело в съда. Обвиняеми са двама студенти, заловени, защото започнали да демонстрират по-луксозен живот. В квартирите им бяха открити и части от плячката.

Още един грабеж бе разкрит преди няколко години. Тогава въоръжен и маскиран обра банков клон в центъра на София - на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Христо Белчев". Той



влетял с полицейска униформа, опрял газов пистолет в главата



на единствения охранител на клона и му сложил белезници. После подал на касиерката найлонов плик и наредил да сложи в него наличните пари. В касата имало около 25 000 лв. След кратко преследване обаче този обирджия бе хванат веднага след престъплението. Оказа се, че е бивш полицай, който имал страстта да залага на футболни мачове. Така натрупал дългове, които не можел да изплати. При разпита признал, че преди време е откраднал и 5000 лв. от клон на букмейкър. Там се бил представил за служител на МВР и казал, че в пункта има белязани банкноти, които трябва да бъдат иззети.

Очевидно е, че се разкриват единствено случаи, извършени от пълни аматьори. Само по тях има заподозрени или подсъдими. В останалите случаи, зачестили от 2003 г. насам, няма никакъв пробив. Неразкрит е например обирът на десетки касетки на граждани в клон "Южен парк" на банка в София. Те проникнаха в трезора през отвор в пода, свързан с мазетата на блока, в който е клонът. Година по-късно бандити ограбиха по същия начин и банков клон в Ботевград. Там влязоха чрез взлом през задната врата. После бе обран още един банков клон в столицата - този път в "Младост". След това и клонът в Студентски град. Обрани бяха още няколко обществени трезора, но



от извършителите няма и следа



Тук могат да бъдат сложени и няколко инкасо автомобила и големи магазини, от които бяха отмъкнати милиони. Охранител на инкасо кола бе хванат и осъден за обир на 1,4 млн. лв., но от парите няма никаква следа.

Неспособността за разкриване е трудно обяснима, като се има предвид, че банките са най-охраняваните обекти в държавата. В един банков клон има блиндирани врати и стъкла, СОТ, въоръжена охрана, видеонаблюдение, паникбутон, служител по сигурността. Освен това банките често са проверявани дали спазват мерките за сигурност, а служителите им са обучени. Следователно обяснението не е в уязвимостта им, а в изтичането на информация и вероятно прикриване на престъпниците от полицаи. Другият вариант е пълна некадърност на разследващите.

За сравнение във Великобритания преди дни полицията съобщи, че е задържала 7 души, включително трима пенсионери, за зрелищен обир на лондонски трезор с бижута по Великден. Според експерти това може би е най-големият обир в историята на страната, като откраднатото може да се окаже на стойност почти 200 милиона паунда (300 милиона долара). По време на празничния уикенд групата е пробила отвор в двуметровата бетонна стена на трезора и е разбила десетки касетки с пари в брой, бижута и скъпоценни камъни на повече от 50 бижутерски магазина. Медиите твърдят, че сред тях е имало почти 300 диаманта, но засега полицията не е дала никаква официална информация за откраднатото.

Само дни след обира 200 полицаи обискираха 12 адреса в Северен Лондон и Югоизточна Англия. Бе съобщено, че арестуваните в акцията са британци на възраст над 48 години. Трима от тях са на 67, 74 и 76 години. При това става дума за дълго обмислян и много професионално изпълнен обир. Извършителите дори са поставили надписи, че се извиняват на хората, че в събота и неделя ще правят "ремонтни работи", докато пробивали път към трезорите. Така или иначе обаче полицията ги разкри само за дни. Дори се извинила на пострадалите, че не е реагирала по-рано.

Това обаче е във Великобритания.



У нас действителността е далеч по-тъжна



Извършителите на банкови обири се чувстват недосегаеми и престъпността цъфти. Управляващите се сменят, но ситуацията - не. По-лошо от бездействието е единствено непризнаването на това, че страната се намира в епицентъра на разюздана престъпност, резултатите от която са напълно непредвидими.

Отгоре на всичко и правоохранителната, и правораздавателната система работят под критичния минимум. Първата не разкрива и едновременно създава среда за престъпност, като отказва да разследва хиляди случаи на агресия, имотни измами, закани за убийства с аргумента, че били гражданскоправни проблеми. И хората започват да си ги решават - включително и с обири. Правораздавателната власт пък го е ударила на филантропия - или съди бавно, или дава условни присъди.

Данъкоплатците пък както винаги са жертва и на престъпниците, и на управляващите, които с парите им издържат лошо работещи полицаи, прокурори, съдии, тайни служби. А срещу криминалната криза, в която сме затънали и която наистина може да потопи всичко, не се прави абсолютно нищо.
СЕГА СНИМКИ
От тези банкови сейфове изчезнаха милиони и важни документи на стотици хора.
Снимка Архив Сега
Въпреки всички мерки за сигурност и обществените трезори често стават обект на обирджиите.
3
3735
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Юни 2015 21:47
Въпреки всички мерки за сигурност

Истината е, че мерките за сигурност са под минималните. Няма дори "бомби" с боя сред парите или въоръжено съпровождане при пренсянето им от/до охраняваните помещения. При всички обири остава съмнението за вътрешни съучастници, които не се установяват
07 Юни 2015 23:45
Щом държавата може да организира пладнешки обири на банки, какво чудно има в това, че някои хора решават, че и на тях им се полага
08 Юни 2015 07:11
Работил съм в банка и още през 2007г предричах, че наближават банковите обири- първо охраната в банките е твърде слаба и второ - доста намаляха възможностите за друг вид кражби и от това бандитите огладняха. Засега само това им остана като "препитание".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД