:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 525
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кюрдска партия може да реши изборите в Турция

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган (вдясно) приветства свои привърженици, след като пусна гласа си в изборна секция в Истанбул.
Прокюрдската опозиционна Народнодемократична партия (НДП) може да изиграе ключова роля при провелите се вчера парламентарни избори в Турция, съобщиха световните медии. Според последните социологически проучвания НДП може да стане първата кюрдска партия, която ще е прескочила бариерата от 10%, за да влезе в парламента. Оглавяваната от харизматичния лидер Селахатин Демирташ партия печели подкрепа сред гласоподаватели, които по-рано смятаха, че тя е свързана предимно с кюрдския национализъм. Демирташ омайва привържениците си с речите си, възхваляващи националното единство.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган все пак се очаква да спечели около 40% от гласовете на избирателите. Партията иска да продължи и да завърши мирния процес с кюрдите, започнат от Ердоган. Той обаче се опасява, че ще изгуби подкрепа от страна на националистически настроени поддръжници, които са против мирните преговори. Затова през последните седмици определяше НДП като прикритие на кюрдските бунтовници. Ако НДП не прескочи 10%, почти всичките й мандати ще отидат при ПСР заради пропорционалната избирателна система в Турция. Така президентът ще е крачка по-близо до желаните промени в конституцията и повече изпълнителни правомощия за държавния глава.

56 милиона гласоподаватели ще улеснят или затруднят амбициите на Реджеп Ердоган за силна президентска република.



1361
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД