:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 604
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сунитските племена в Ирак подкрепиха "Ислямска държава"

Представители на 50 влиятелни клана в Анбар заявиха, че ще се борят с правителството в Багдад заради намесата на Иран и бруталността на шиитските милиции
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Танкове на иракската армия заемат позиции при сраженията срещу "Ислямска държава" край западния град Самара. Силите на Багдад бележат редица победи в района, докато губят позиции в провинция Анбар, която граничи със столицата.
Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) постигна още един голям успех в Ирак, след като успя да привлече на своя страна десетки влиятелни сунитски племена в ключовата провинция Анбар, съобщиха сп. "Шпигел" и телевизия "Ал Джазира". Джихадистите публикуваха нов видеозапис, на който се вижда как представителите на над 50 влиятелни клана на сунитите се врекоха във вярност на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади в завзетия наскоро град Рамади. По-рано при подобна среща във Фалуджа представители на редица други иракски племена също заявиха, че вече се "подчиняват и следват" Ал Багдади. Причината за тази стъпка е намесата на шиитски Иран в гражданската война в Ирак, както и доминираното от шиити правителство в Багдад. Сунитите също така обвиняват иракската армия, че по време на сражения с ИД в Западен Ирак са били убити хиляди невинни цивилни, особено при завземането на град Тикрит, където са били избити голям брой сунити от шиитските милиции. Това потвърдиха преди време редица правозащитни организации.

Племенните вождове в Анбар заявиха, че "стотици млади мъже" вече се бият на страната на "Ислямска държава" и техният брой само ще расте. ИД вече е започнала да ги снабдява с нужните оръжия и боеприпаси. Това решение ще има съдбоносно значение върху войната в Ирак, тъй като тази провинция граничи със столицата Багдад. Наблюдатели припомнят, че именно сунитските племена помогнаха през 2007 г. на армията на САЩ и правителството в Багдад да победят терористите от "Ал Кайда", след което обаче сунитите бяха подложени на гонения от страна на шиитското мнозинство в Ирак.

Междувременно бе съобщено, че отряди на джихадистите готвят нова атака срещу сирийския град Хасака, който се контролира от сирийската армия и кюрдските сили. ИД атакува Хасака от 30 май, но среща силна съпротива от страна на защитниците на града. В същото време сирийската провинция Идлиб вече е в ръцете на коалицията "Армия Фатах", в която влиза "Фронтът ал Нусра", смятан за крило на "Ал Кайда". Бойците са отблъснали правителствената армия и владеят 99% от района, съобщи "Ал Джазира". Идлиб граничи с контролираните от президента Башар Асад провинции Латакия и Хама.

11
1695
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
07 Юни 2015 21:16



През това време американците отвличат вниманието на Европа с Русия и Европа го знае но и прави удоволствие да я будалкат .
07 Юни 2015 21:17
Ирак се разцепва, Кюрдистан е новата държава в региона. Ердоан - в оркестъра.
07 Юни 2015 21:41




"Ирак се разцепва, Кюрдистан е новата държава в региона. Ердоан - в оркестъра."


Като се разцепи Ирак ,сунитската част към ИДИЛ ли ще се присъедини ? Каква радост те е обзела , че можеш са се слагаш на чорбаджията . Куйрук тупаш начи.
07 Юни 2015 23:35
За пореден път става видно на коя страна е имперският кабал, стремежите им са манифестирани чрез песента на клакьорите.
Трудно сдържана радост от успехите на главорезите - най-боеспособната част на НАТО и Израел.
На територията, окупирана от ISIS - Ал Кайда са избити стотици имами сунити. Кой ще го обясни това? ISIS - Ал Кайда води война и срещу нормалният ислям, защото уахабизмът е секта - английският вариант на ислямът. Местни лидери се били присъединили към ISIS - Ал Кайда. Дали им е мил животът?
Сигурно! Зад ISIS - Ал Кайда стои Саудистка Арабия, Катар, Израел, Турция, корумпираните кралства в персийският залив и най-отгоре НАТО. Каква алтернатива имат тези племенни вождове, чиито хора са окупирани от ISIS - Ал Кайда?

Наблюдатели припомнят, че именно сунитските племена помогнаха през 2007 г. на армията на САЩ и правителството в Багдад да победят терористите от "Ал Кайда", след което обаче сунитите бяха подложени на гонения от страна на шиитското мнозинство в Ирак.


Дърта лъжа! Генерал Петреяс назначи бойците на Ал Кайда на американска заплата с/у обещанието да не нападат окупационни войски. Като спряха да им плащат, те веднага образуваха Ал Кайда в Ирак, която е сърцевината на ISIS. За каква "победа" бълнувате?
Как шиитите няма да гонят Ал Кайда като те постоянно взривяват пазари, джамии и избиват хиляди от мирното население в шиитските райони? Западът иска иракското правителство да се договаря с терористите от Ал Кайда, зад които стои НАТО? На практика "свободният запад" налага забрана върху шиити да се разправят с Ал Кайда в Ирак. Суните нямат голям избор, ако не игравят по свирката на Ал Кайда - НАТО, чака ги смърт, в същото време шиитите им нямат никакво доверие. Това в което успя политиката на САЩ/Израел и уахабитите - да направи гражданската война по религиозен принцип. Показана бе силата на западната цивилизация - умението да пали граждански войни и да ги оставя да горят докато нищо не остане за горене.
Същото е и в България: заради химерата наречена "демокрация", ние се отказахме от държава, икономика, армия, достойнство, за да може населението да яде банани, а гюбрето да ни разпродава за собственна сметка всеки ден.
08 Юни 2015 00:53
На територията, окупирана от ISIS - Ал Кайда са избити стотици имами сунити. Кой ще го обясни това? ISIS - Ал Кайда води война и срещу нормалният ислям, защото уахабизмът е секта - английският вариант на ислямът.


Горният пропагандист може да се опита да обясни какво разбира под "ISIS - Ал Кайда", след като това са две съперничещи си групи с различни цели и идеологии.
ИСИС не е Ал Кайда и ако да уважава Бин Ладен, презира основателят и сегашен лидер на групата Ал Зауахири. Това е една от причините джихадисткият алкайдистки фронт "Ал Нусра" действащ в Сирия да се разграничава от ИСИС.
Основната разлика обаче е политическа - ИСИС е директна заплаха за съседните сунитски монархии, които разбира се не признават "халифа" Ал Багдади, а въпросният халиф се пише единствен владетел на всички мюсюлмани и брои монарсите за узурпатори. Поради това те се обвиняват един друг във вероотсъпничество. Ал Кайда не представлява съществена заплаха нито за Саудиткса арабия, нито дори за коя да е държава в която управляват сунити.
Та били убити имами - ами това е гражданска и религиозна война - какво може да се очаква да се случи на имамите които не са съгласни че Ал Багдади е новят халиф пратен да изпълни пророчеството?
08 Юни 2015 01:00
Дърта лъжа! Генерал Петреяс назначи бойците на Ал Кайда на американска заплата с/у обещанието да не нападат окупационни войски. Като спряха да им плащат, те веднага образуваха Ал Кайда в Ирак, която е сърцевината на ISIS. За каква "победа" бълнувате?


Т. нар. "бойци на Ал Кайда" всъщност са предимно сунити - племенни старейшини и бивши офицери от саддамовата армия, на които американците плащаха да се противопоставят на сектантската война и да участват в коалиционно правителство с шиитските партии. За съжаление коалицията издържа само година-две след края на окупацията.
Същите тези офицери навремето смазваха шиитските и кюрдски въстания, сега на свой ред са въстанали против шиитите. Разликата е само че Ал Малики се надцени много сериозно.
08 Юни 2015 08:08
Сирия ке падне! Третата световна война!
08 Юни 2015 08:47
Oracle,
Объркал си се. Ти пропагандираш версията на Обама, че Ислямска Държава не са Ал Кайда. Да видим какво пишат началниците на Обама: CFR.

http://www.cfr.org/iraq/islamic-state/p14811
What are the Islamic State's origins?

The group that calls itself the Islamic State can trace its lineage to the aftermath of the U.S. invasion of Iraq, in 2003. The Jordanian militant Abu Musab al-Zarqawi aligned his Jama’at al-Tawhidw’al-Jihad with al-Qaeda, making it al-Qaeda in Iraq (AQI).
Zarqawi’s organization took aim at U.S. forces (PDF), their international allies, and local collaborators. It sought to draw the United States into a sectarian civil war by attacking Shias and their holy sites, including the Imam al-Askari shrine, in 2006, and provoking them to retaliate against Sunnis.

Zarqawi was killed in a U.S. airstrike that year. The emergence of the U.S.-backed Awakening, or Sons of Iraq, coalitions further weakened AQI as Sunni tribesmen reconciled with Prime Minister Nouri al-Maliki’s Shia-led government. Zarqawi’s successors rebranded AQI as the Islamic State of Iraq and later, the Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS), referring to a territory that roughly corresponds with the Levant, reflecting broadened ambitions as the 2011 uprising in Syria created opportunities for AQI to expand. The group is known to its followers as il-Dawla (“the State” and its Arabic-speaking detractors as Daesh, the Arabic equivalent of the acronym ISIS.


Значи Islamic State произлиза от ал Кайда в Ирак!!!

Това, че Ал Кайда (Ал Нусра фронт и други подобни) и Islamic State са конкуренти, не значи, че са различни, само по себе си. И двете имат едни и същи родители: НАТО и Израел + американските пудели, наричащи се крале. Има разлики м/у политиката на Саудитска Арабия и Катар, но това не им пречи да отгеждат еднакво добри главорези. Има нещо переверзно да се гледат разликите м/у 2 терористични организации, когато те колят християни и шиити и даже сунити, ако им споделят сектанските идеи.
Фактът е, че НАТО в лицето на Турция помага на ISIS директно с всичко необходимо, дори със собственната си артилерия. Турция официално заяви, че няма да се бие с ISIS. Ал Кайда е не е структура като НАТО, която си има единно командване, а е по-скоро идея, към която се присъединяват отделни групи, които са решили да се прочуят. Ал Зауахири беше в България за да координира придвижването на терористи към Косово и Босна във войната на НАТО с/у Сърбия. Така, че на коя страна е България е ясно отдавна - на страната на Ал Кайда - ISIS.
08 Юни 2015 10:50
Значи Islamic State произлиза от ал Кайда в Ирак!!!

Това, че Ал Кайда (Ал Нусра фронт и други подобни) и Islamic State са конкуренти, не значи, че са различни, само по себе си. И двете имат едни и същи родители: НАТО и Израел + американските пудели, наричащи се крале.


Ако се върнем достатъчно назад, винаги можем да намерим общ прародител. Целият ислям произлиза от пророка Мохамед, но това не означава че шиитският и сунитският фундаментализъм са едно и също нещо. Членестоногите и гръбначните животни пък произлизат от червеите, но това не означава че са едно и също нещо.
ИСИС произлиза от разгромената "Ал Кайда в Ирак", но има съвсем различни цели и се е отрекла от много от методите и. Това е една от причините някои от най-големите противници на "Ал Кайда в Ирак" сега са част от организацията на Ал Багдади.
08 Юни 2015 15:36
Повечето български мюсюлмани са сунити, тъй като сунизмът е формата на ислям, официално поддържана от Османската империя, управлявала страната в продължение на пет века. Представени са и шиитски секти, като къзълбаши и бекташи. Шиитите живеят най-вече в районите на Разград, Търговище и Тутракан. Според Мидхат паша те са главно потомци на българи, приели исляма, за да избегнат преследвания, но избрали шиизма, който е по-толерантен към различни национални обичаи.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Ислям_в_България
08 Юни 2015 20:46
Oracle,
Виждам, че си добре информиран, но като се пречупи твоята информираност през ценностната ти система се получава нещо като аргумент за правото на живот на ISIS, Ал Кайда, Мюсюлманските братя и други стотици подобни. Защо е толкова важно какви са им разликите? Кои са ти по-симпатични?
Кое от горните има право на живот в съвременният свят? Защо НАТО създаде този Франкенщайн за борба с малкото останали държави извън своята кочина? Защо запада не се гнуси да използва главорезите и в същото време се прави, че се бори с тях?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД