:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Кърджали пак е между отчаянието и гнева

Снимка: Димитър Дилков, Ройтерс
"Имам предадено общо тегло 1332 кг, изкараха ми 270 кила карагьобек (почернял тютюн). Плащат ми по 1,60 лв. за килограм, карагьобекът не се плаща. 20 дни ни мотат, още стотинка не съм взел, всеки ден висим пред портала, дори не ни пускат вътре да се оплачем." С пресипнал глас Георги Йорданов от махала Калинка до Кърджали се мъчи да надвика тълпата, струпана за пореден път пред високите железни врати, издигащи се пред административната сграда на местното тютюнопреработвателно дружество. Стефан Ангелов се задавя и от гняв, и от бързане да съобщи, че от 700-те килограма семейна продукция щели да му платят само 300. Останалото според експертите в приемателната комисия е боклук. "Как може да произведа 400 кила боклук, бе! На кого ги разправят тия? Трепеш се като луд и ти пробутват жълти стотинки, как да живеем с тях?!", блъска главата си Стефан с тежки катранени ръце. "Аз от 15 години отглеждам тютюн. Зная, че хубавият тютюн никога не изсъхва. А те искат от нас сухи листа. Закарах в приемателния пункт 35 бали. Експертът рови, рови и отдели 15 бали. И ми вика останалото да си го нося обратно вкъщи и да го правя квото си ща. Може после и по 20 ст. да го купи фирмата, ми вика. Определи ми 1,90 лв. за килограм. Ето ви протокола - от 266 кг имам 38 кг карагьобек и 17 кг пясък. Излиза, че боклукът ми е 55 кг. Това не е нормално! Имам семейство, две деца, които не знаят какво значи да имат пари за закуска в училище."

Това обяснява през плач около 40-годишна жена, облечена твърде леко за януари. "1200 кг тютюн предадох, обаче ми писаха 250 кг боклуци. За какво да работим? Кога "Булгартабак" е плащал 5 лв. за килото - на мен дават по 2,50, кого лъжат? Не може тютюнът да е толкова евтин, никой не е доволен тази година", крещи производителка от с. Македонци.

Без никой да я пита, тя разказва, че борчовете й към магазина отдавна са надхвърлили 300 лв. и че от безпаричие не можела да посрещне новороденото бебе.



"Бедният винаги е виновен",



с болка пропищява друга жена. Смята на глас: "Кило тютюн 2 лв., а хлябът е 40-50 стотинки, как да живеем." Брадясал мъж размахва ръце и допълва сметките: "При цена 1,60 колко ще взема за 400 кг, че къща да храня." В следващата минута-пик всички от гъмжилото вече са извадили протоколите и всеки гръмогласно ги дешифрира и никой никого не слуша. Един се вайка, че от 53 бали експертът оценил само 2 кг първокласен тютюн.



Приватизацията на "Булгартабак" е последният им кахър



През цялото време охранителите на пропуска стърчат глухонеми и бдят да не би някой от бунтуващите се да вземе да проникне. Въпросът "как да живеем с жълти стотинки" също не успява да превземе бариерите и си остава на тротоара пред фирмата. Изпълнителният директор на тютюневото дружество Юмер Юмер едва прикрива тревогата си от ставащото отвън. "Напрежението и недоволството са задължителни за всяка кампания по изкупуването. Производителите са винаги недоволни", казва той. Сега във вихъра на кампанията дружеството е командировало над 30 експертни комисии в приемателните пунктове на 14 общини в Кърджалийска, Хасковска и Смолянска област.

"Този път заради лошото време не успяхме да стартираме изкупуването в законовия срок. От 9 декември заработиха първите 8 комисии, след седмица станаха 18, а до края на месеца - 30. Те са добре окомплектувани.



Закъснението обаче се дължи и на минималните изисквания за качество,



с които нашето дружество не беше съвсем съгласно. Успяхме да наложим промяна и в края на м. г. експертите ни трябваше отново да се запознават с условията", поясни шефът. Седмично се изкупуват над 600 т суровина. Конкурентните фирми приключвали седмицата с не повече от 350 т. "Няма да снижаваме темпото, разпоредил съм се с експертите да работят без почивен ден", подчертава той. Около 36% от продукцията, за която дружеството е подписало договори със стопаните, вече са изкупени. На над 11% обаче възлизат т. нар. неплатими тютюни, т.е. боклукът.

Фирменото разузнаване доложило, че другите търговски дружества регистрират негодна суровина от 18-20%. Ангажиментът на все още държавната фирма е за общо 6014 т. Средната изкупна цена за килограм в момента е 3,49 лв., изплатени са общо около 2,5 млн.лв. "Мисля, че за тази реколта, която никак не е от добрите, такава цена е справедлива. Но защото сме държавно предприятие, всички атаки са към нас. Заплащането варира от 2,90 до 5 лв. за кг. Свикнали сме с нападките, но често се спекулира прекомерно, особено покрай сделката за приватизацията на холдинга", казва Юмер. И припомня, че от предишната реколта "Кърджали-Булгартабак" изкупи 7827 т. От тях над 13% бяха първокласни количества. Тази година най-доброто качество е едва 7% от досега изкупената суровина.

"Работим в условията на жестока конкуренция, вече не сме монополисти. Въпреки това в отделни райони сме си свършили работата - тютюнът е изкупен от цялата община Ивайловград, от района на село Аврен, Крумовградско, и др. Тези комисии обаче не са оставени да почиват, а са пренасочени към местата, където има повече работа. Колкото до разплащането, то става в рамките на 7-10 дни чрез Булбанк", кълне се директорът. И със задоволство уточнява, че всеки ден 8-12 контейнера преработени ориенталски тютюни се отправят за износ в чужбина.



Отвън врявата на искащите парите си не стихва



Шефът обяснява, че същия ден касиери на фирмата се разплащат в Ардино, Джебел и Кирково. И че сутринта в 9 ч. е била преведена сумата, дължима на същите чакащи пред портала. "Тези хора на входа са кротки в сравнение с онова, което се стоварва на главите на експертите ни по места - те работят под непрекъснати заплахи, скандали, налитат им на бой", казва Юмер.

"Няма нужда от истерии и от това театро, дето се разиграва навън, време е хората да се успокоят. И за медиите е валидно това. Ако не си вършим работата, яжте ни с парцалите, дето се вика! Годината е наистина изключително трудна", заключава шефът.
 
По-възрастните не си представят живота без тютюна.
479
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД