:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 118
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки втори учител се оплаква от тормоз

45% от българските преподаватели са били жертва на насилие от страна на ученици и техните родители, а 65% от учителите в родните детски градини се оплакват от родителски тормоз. Тези тревожни данни съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева на национална конференция за взаимодействието между средното и висшето образование. По думите й става въпрос както за физическо, така и за психическо насилие. "Всеки момент се случва нещо в училище - преди дни в Търново, наскоро имаше подобни случаи в Шумен, в Хасково", коментира Такева.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева призна, че тенденцията деца да проявяват агресия към учители се увеличава. "Министерството обаче не може само да се справи с проблема, нужна е промяна на нагласите в обществото, затова сме се насочили не толкова към мерки за квалификация, колкото предимно към търсене на партньорства с родителите", коментира тя. По думите й елиминирането на безразличието към темата е голям проблем.

Национално проучване на Синдиката на българските учители и Икономическия и социален съвет сред 2350 ученици от ХII клас показва, че завършващите искат не толкова високи работни заплати, колкото устойчиви и трайни работни места, както и добра подготовка в училище. Резултатите за това какво очакват младежите да се подобри в средното образование обаче тепърва ще се обобщават. Все повече зрелостници разглеждат учителската професия като относително перспективна и осигуряваща добро бъдеще, съобщи и проф. Иван Илчев, ректор на СУ. По думите му интересът към педагогическите специалности в неговия университет се е увеличил рязко, повишен е и успехът за прием на студенти педагози. "Преди студентите се записваха да учат педагогика с ясното съзнание, че след това при възможност ще се прехвърлят в друга специалност, но сега тази тенденция е променена", коментира и зам.-ректорът на СУ Милена Стефанова.
1146
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД