:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 69
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Осъдените ще бъдат контролирани и чрез сателит

Снимка Архив Сега
Електронните гривни трябва да започнат да се използват масово, тъй като се считат за ефективен способ за контрол на арестувани и осъдени.
Осъдени ще се контролират чрез системи за гласово разпознаване, както и чрез радиочестотно и сателитно наблюдение. Това става ясно от промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които Министерството на правосъдието публикува вчера за обществено обсъждане.

В законопроекта се предлага нова регламентация на електронното наблюдение като форма за контрол върху поведението на някои категории осъдени. Контролът върху местонахождението, движението и поведението на определени категории осъдени ще става с гласово разпознаване или радиочестотно и сателитно наблюдение чрез електронна гривна.

Още през декември 2009 г. Министерството на правосъдието обнародва Наредба за електронно наблюдение върху поведението на осъдени лица. Сега в закона изрично се посочва за кои наказания, както и в какви срокове може да се използва то. От обхвата му са изключени непълнолетните под 16 години, както и болните от определени болести, които обаче не са изрично упоменати.

Гласовото разпознаване ще се прилага по отношение на осъдени с пробационна мярка "задължителна регистрация по настоящ адрес". Контролираният ще е длъжен да осигури ползването на стационарен телефонен пост за гласово разпознаване на мястото, определено от пробационния служител. Радиочестотното и сателитното наблюдение ще се прилагат спрямо лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и спрямо лица с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване". Електронната гривна ще се поставя на глезена на осъдения, освен ако това е невъзможно по здравословни причини. Тогава устройството ще се поставя на китката.

Срокът за електронно следене ще е различен. Спрямо затворниците то ще се прилага за времето, през което те работят или нощуват извън затворническото общежитие. За наказаните с пробация "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване" ще е за срок от два до шест месеца с възможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от година.



ПИОНЕРИ

85 българи, осъдени на пробация, условно или предсрочно освободени от затвора, вече имат електронни гривни. Предполага се, че те ще станат 180 до края на годината.
1142
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД