:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 49
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партиите оформят консенсус срещу изборния туризъм

Управляващи и опозиция демонстрираха вчера широко съгласие за мерки срещу преселението на избиратели преди местния вот чрез промени в Закона за гражданската регистрация. Такива поправки внесоха БСП, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Общата им цел е да се даде възможност на общините бързо да заличават направените в нарушение на закона адресни регистрации преди влизането в сила на 6-месечния срок за уседналост. Макар че принципно бяха одобрени при обсъждането им в пленарната зала, гласуването им се отложи за идната сряда.

Проектът на реформатори и патриоти предвижда броят на хората, които могат да се запишат по постоянен адрес в едно жилище, да не надвишава повече от два пъти лицата, които обичайно могат да живеят в него. Трикратно надвишаване ще се допуска само за роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до втора степен. Няма да се допуска и регистрирането в хотел, мотел и др. за повече от 4 месеца. Регистрациите на нарушителите ще се заличават. На собствениците ще се даде двумесечен срок да се съобразят с новите изисквания. След това ще се направи проверка на регистриралите се през последните 12 месеца и при нарушение ще бъдат заличавани служебно.

Идеята на социалистите пък е да се оповестят публично хората с нови адресни регистрации за периода 1 февруари - 30 април, след което общински комисии ще проверят дали записаните в едно жилище не надвишават повече от 3 пъти обичайните му обитатели, както е по сегашния закон. Регистрациите на нарушителите ще се заличават автоматично. Предвидена е и глоба от 500 до 3000 лв.

Около двата законопроекта се обединиха ГЕРБ, РБ, ПФ и БСП. Единствено от ДПС се обявиха категорично против. "Кметът, който свиква комисията, определяща кой да бъде заличен, може да реши, че тези, които не гласуват за него, ще ги дерегистрира", коментира ромският депутат от Догановата партия Илия Илиев. Според него от подобни мерки ще пострадат само ромите, които са слабограмотни, не могат да защитават правата си и ще бъдат изложени на злоупотреби от местните власти.
1
1236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Юни 2015 20:14
Единствено от ДПС се обявиха категорично против

е, а защо...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД