:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 618
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДАИ разби 6-месечна схема за купуване на шофьорски книжки

От 1 август листовките ще се решават само на таблет, който ще снима лицето на курсиста
Контрольори от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (известна като ДАИ) са разбили схема за масово купуване на шофьорски книжки. Моделът, при който курсисти са се договаряли с изпитващи, е вървял през последните 6 месеца. След акцията са уволнени 5-има инспектори, участвали в нагласени изпити с листовки на хартия в Кюстендил и Стара Загора. Ще бъдат анулирани резултатите и издадените свидетелства на поне 35 души, които вече се смятат за шофьори.

За схемата съобщи Нова тв, а пред в. "Сега" от ресорното Министерство на транспорта казаха, че са открити фалшиви листовки от последните 6 месеца. В ДАИ са били получени сигнали за нагласени изпити. Започнала е проверка, която продължава в цялата страна. В столичната главна дирекция системата позволява да се проследи ходът на провеждане на курсовете и изпитите. Вътрешното звено за контрол установило твърде много случаи на курсисти, които са се обучавали в София, а се явявали на изпит в Кюстендил. "Това не е нарушение, но е индикация. Дава повод за съмнение за наличие на т.нар. изпитен туризъм и за проверка", обясниха експертите. Всички събрани материали ще бъдат предадени на прокуратурата.

Решените листовки се проверяват на скенер, който не улавя фалшификациите. Но проверка с просто око показала, че отговорите са посочени предварително с различни знаци. След като верните отговори са маркирани, листовките се вмъкват в секретните пликове. После - отново с помощта на вътрешен човек точната листовка достига до лицето, за което е предназначена. Така камерите не регистрират нито едно нарушение и десетки изпити са приключвали успешно и безнаказано.

При проверките било установено, че верните отговори в листовките в някои от случаите са "написани" с химикал без мастило и изпитваният трябва да омастили правилния отговор. В други случаи те били дадени с точка в ъгъла на квадратчето. В първия вид листовки се виждат следите от непишещия химикал. Във втория пък някои от "подготвените" курсисти дори забравили да попълнят листовката и на обратната страна - така при проверката били видени предварително поставените точки.

Досега в Кюстендил са открити 30 "нагласени" листовки, а в Стара Загора - 5. Това означава, че на 35 души ще им бъдат анулирани резултатите и съответно издадените свидетелства за шофьори. От началото на годината до сега са анулирани около 200 книжки по най-различни причини. Най-много са случаите на представена фалшива диплома за средно образование, което е задължително условие за получаването на тапия за шофьор. Това се хваща често още при самите инструктори. При съмнение ДАИ проверява истинността на документа в масивите на МВР. Другите измами били с чужди лични карти или пък диктуване на верните отговори през слушалка. Имало случаи и на размяна на тестове между курсисти, които седят в съседство по време на изпита.



ТАБЛЕТИ

За да се намалят случаите на измами, предстои от 1 август всички писмени изпити да се провеждат на таблети. В момента все още 5% от листовките се решават на хартия. Има пълна техническа готовност за електронните изпити, таблетите са купени, проверяващите са обучени, но остават последни промени в наредбата, обясниха от Министерството на транспорта. Новината е, че самите таблети ще правят снимки на лицето на курсиста по време на изпита, без той да знае точно в кой момент става това. Целта е да се избегне възможността друг да посочи верните отговори вместо кандидата, защото на камерите, които записват провеждането на изпитите, няма как да се проследи на какъв таблет се решават листовките.
1
1925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Юни 2015 11:12
Това в ДАИ не може да се случи - нагласени изпити! Никога !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД