:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Франция и Австрия блокираха границите заради имигрантите

Лондон заяви, че планът му срещу нелегалните чужденци ще помогне на Европа да спре изтичането на мозъци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бежанци от Северна Африка седят на брега в италианския град Вентимиля край границата с Франция, която блокира границата и не позволява на имигрантите да влязат на френска територия.
Стотици незаконни имигранти в Италия са блокирани на скалистите плажове в района на град Вентимиля, на границата с Франция, съобщиха агенциите. По данни на местни медии френската жандармерия е разположила контролно-пропускателни пунктове и не позволява на бежанците да преминат границата. Френските власти не за пръв път прибягват до такава радикална мярка, нарушаваща принципите на Шенгенското споразумение. Според него свободното движение през границите като цяло е разрешено в по-голямата част от ЕС, но Франция и Австрия засилиха напоследък контрола заради наплива на имигранти от Италия. Те върнаха стотици от тях, което кара все повече бежанци да лагеруват по жп гарите в Рим и Милано. Освен че много от тях не могат да влязат във Франция откъм Вентимиля, мнозина бяха спрени и на австрийската граница, близо до град Болцано.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че Италия трябва да изпълнява т.нар. Дъблински регламент, според който страната от ЕС, в която имигрантите пристигат най-напред, трябва да поеме най-много кандидати за убежище. "Дъблинските правила трябва да се изпълняват. Когато мигрантите пристигат във Франция през Италия, където са регистрирани, се прилагат европейските закони, което означава, че те трябва да бъдат връщани в Италия", каза Казньов пред местни медии. "Те нямат право да преминават и за тях трябва да се погрижи Италия", добави той. Десетките мигранти, които временно са се установили на скалите край италианския град Вентимиля, на границата с Франция, са юмручен удар в лицето на Европа, заяви италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано. "Това е доказателство, че проблемът с мигрантите е преди всичко европейски, тъй като тези хора не искат да останат в Италия, а да отидат в Европа", обясни той пред обществената телевизия РАИ 3.

Британският премиер Дейвид Камерън пък призова останалите лидери от Евросъюза да подкрепят неговите имиграционни реформи, за да спрат изтичането на мозъци от страните им, което вреди на техните икономики, съобщиха британски медии. Изправен пред гласовита опозиция, особено от няколко държави, Камерън уверява, че неговият спорен план за лишаване на имигранти от социални помощи за период от четири години ще ограничи притока на високообразовани европейци, търсещи "черна работа" във Великобритания. Лидерите на Дания, Полша и Румъния се обявиха публично против проекта на британския премиер.

ПРИЗИВ

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини световните лидери, че "обричат милиони бежанци на непоносимо съществуване" и настоя те да работят повече, за да разрешат "най-лошата криза" след Втората световна война. Тя посочва в свой доклад, че международната общност трябва да предприеме колективно усилие за преселването на милионите бежанци в следващите четири години, както и да основе фонд в тяхна подкрепа. "Кризата с бежанците е едно от определящите предизвикателства на XXI век, но отговорът на международното общество е срамен провал", заяви генералният секретар на организацията Салил Шети.

--------------

300 000 души са имигрирали м.г. във Великобритания, което е с три пъти повече от целевото равнище на правителството. Основен фактор за това бе масовата имиграция на работници от еврозоната. За сметка на това нетната имиграция е била отрицателна (т. е. повече хора са напуснали съответната страна, отколкото са се установили в нея) в 12 страни - членки на ЕС през 2012 г. Сред тях е била и България. Останалите 11 са източноевропейски държави и страни от периферията на еврозоната.

1
1691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Юни 2015 14:29
Бежанци от Северна Африка седят на брега в италианския град Вентимиля край границата с Франция, която блокира границата и не позволява на имигрантите да влязат на френска територия.
Френските бюрократи нали и те трябва да отчетат дейност. Лято идва, дълги ваканции. Сега е момента за малко пушилка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД