:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 439
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Ако не можете да паркирате, няма да издържите изпита за шофьор

Нелегалният превоз на пътници трябва да се криминализира, настоява Цветелин Цветанов, изпълнителен директор на агенция "Автомобилна администрация"
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цветелин Цветанов
Цветелин Цветанов оглави през януари Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", агенцията към транспортното министерство, след като предложеният за директор Станимир Флоров не бе приет от Реформаторския блок. Роден е на 4 декември 1972 г. в Плевен, завършил е Техническия университет в Габрово и УНСС. Работил е в "Проучване и добив на нефт и газ", "Хенкел - България" и "Луфтханза Техник" - София. Бил е шеф на ДАИ - Плевен.



- Господин Цветанов, какво показа проверката ви в Хасково след скандала с клипа с искане за подкуп, пуснат неотдавна от турски превозвач?

- Проверката още не е приключила напълно. Но са открити доста нарушения и тепърва предстои да се определят наказанията на служителите. Основното е, че при пътен контрол автомобилите не се спират в обхвата на камерата. Такъв беше и случаят с клипа на турския превозвач в отдела в Хасково. Установихме, че инспекторът е спрял три превозни средства едно зад друго на това място, но за проверката на третия автомобил няма запис на камерата.

- Дали това не са масови нарушения в страната, за които обаче само шофьорът на турския тир даде гласност?

- В други градове няма такива нарушения.

- Все пак има ли вече наказани?

- Освен инспектора началникът на областния отдел в Хасково също е отстранен. Прокуратурата се е самосезирала по случая. Има временно изпълняващ длъжността до обявяването на конкурс. Впрочем сега вървят конкурси за 14 областни отдела в страната.

- На какви изисквания трябва да отговарят инспекторите? И какви са им заплатите?

- 600 - 700 лева е средната заплата. За съжаление не е висока. Но все пак тези хора са приели това заплащане - тогава да работят.

- Аз мога ли да стана инспектор?

- Трябва да минете през конкурс за държавен служител, след това се минава 6-месечно обучение по законодателството. Полага се и изпит за печат, който вие поставяте като инспектор при проверката.

- Какви други сигнали сте получили досега?

- Тази година всъщност нямаме сигнал от превозвач за корупционни действия. Но имаше сигнали за изпитващи при шофьорските курсове. Знаете за схемата в Кюстендил и Стара Загора с подправените листовки - там също са освободени служители на агенцията. Предстоят още проверки във всички областни отдели. Има оплаквания и от таксиметрови услуги, и от пътническите превози.

Мога да кажа, че предстоят проверки в още няколко града в отделите на агенцията. Имаме доказателства за още нарушения.

- Транспортният министър Ивайло Московски заговори, че ще има новости при обучението за шофьори. Ще се върне ли кормуването на полигон например?

- Първо ще въведем на 100% изпит на таблет. От 1 септември всички тестове - листовките, ще се решават електронно. И тенденцията е всички изпити да станат такива - за водачи за опасни товари, за професионална компетентност и други. Сега едва 4.5-5% от изпитите за шофьори са на хартия. И нарушенията в Кюстендил и Стара Загора бяха именно на хартиени листовки. Това доказва, че с въвеждането на електронните услуги се намаляват възможностите за злоупотреби и намеса в резултатите на кандидатите. Имаме таблетите, технически сме напълно готови, чакат се последни промени в наредбата.

Работим с МВР всички протоколи да се изпращат към тях по електронен път, така че срещу името на всеки кандидат за водач да се постави снимка. Те електронно да виждат снимката. Защото имаме случаи да се яви един кандидат вместо друг. Така резултатите от 217 изпита бяха анулирани - заради явяване на един вместо друг човек, за фалшива диплома, за размяна на изпитни тестове.

- А при самото кормуване какво ново ще има?

- Имаме много идеи. Една от тях е кандидатите да се идентифицират с чип. Така обучението им ще се проследява по минути - дали е спазен графикът на часовете. Кандидатът, при записване в автошколата, получава електронен чип или карта, при качване в автомобила се поставя чипа и ще се проследява цялото му обучение. Масово в момента се спестява от кормуването на пътя. Има и автошколи, които провеждат курсовете на нереални цени.

В момента в наредбата по отношение на полигона е въведен терминът учебна площадка. Ще направим обществено обсъждане с браншовите организации и ако има съгласие - да, ще го въведем.

Имаме и друга идея. По време на изпита проверката за движение напред и назад за паркиране и сега се прави при реални пътни условия. Ние искаме да сме по-строги - ако изпитващият казва "не" на паркирането, оценката от целия изпит да е "не".

- Т.е., ако не можеш да паркираш, да те скъсат на целия изпит?

- Да. Това е и част от целия полигон. Може да се мисли за повишение на квалификацията на водачите и при управление на автомобила при зимни условия...

- Ако нямаш такава квалификация и те спрат при снеговалеж или хлъзгаво време, те наказват?

- Да.

- Какво още ще направите по отношение на електронизацията на системата?

- Имаме електронен жребий за провеждане на изпитите. Така е премахната възможността за предварителни уговорки с изпитващите, защото те отиват в автошколата на случаен принцип. Имаме и електронна контролна карта - в нея се нанасят резултатите от изпита с ваучер, на който има персонален баркод. Така кандидатите могат да си прегледат записа от изпита. Преди това можеше да направи само инструкторът. Наесен на 100% ще предоставяме електронни услуги в инспекцията.

Работим и срещу друг метод за неправомерно придобиване на правоспособност - при използване на камера и слушалка. Ще въведем система за радиочестотите, така че да се заглушава сигналът на мобилните телефони. Ще защитим технически системата с таблетите и софтуера срещу пробиви. Ще синхронизираме и системата си с тази на МВР. Идентификационната система ще проверява с електронен четец истинността на личната карта по снимка, ЕГН, имена - така още на самия изпит ще се предотвратяват опити за измама. Снимката, която ще прави таблетът по време на писмения изпит, също ще се сравнява с тази на личната карта. Вече има много случаи на явяване с фалшиви документи, които установяваме впоследствие при проверката в системата. Наскоро заловихме и една кандидатка, вместо която се беше явила жена, по-млада с 20 години.

- А какво става с проверките на "Юбер"?

- Има проверка, която се извършва от прокуратурата. Ние изпратихме становище, че "Юбер" не отговаря на изискванията за таксиметров превоз с леки автомобили до 6 места плюс 1. Категорични сме в това. Тази фирма не е подавала и документи за издаване на такова удостоверение.

- Значи не сте против услугата "Юбер", но твърдите, че са извън закона.

- За нас е така. Изискванията към таксиметровите водачи са доста сериозни - да имат удостоверение за психологическа годност, за водач на лек таксиметров автомобил, да имат завършено поне основно образование, да са правоспособни като водачи. Няма ги и задължителните застраховки за превоз на пътници - срещу злополука. Не вярвам личните автомобили, включени в платформата, да отделят такива средства. За сравнение, годишната застраховка на един автобус е около 3000-4000 лева. При такситата автомобилът задължително има застраховка "Злополука".

- Все пак предвиждате ли проверки?

- Изчакваме проверката на прокуратурата.

- В парламента са внесени промени в закона за автомобилните превози. Как ще засегнат "Юбер"?

- Тези промени са за по-добър контрол от наша страна. В момента става така, че носителят на лиценза отдава правата си под аренда и ние не можем да ги контролираме.

- Значи промените са по-скоро срещу т.нар. "копърки"?

- Да, против сивия бизнес.

- Правихте проверки по границите за незаконните превози на пътници. Казахте, че сте безсилни срещу репликата "това са мои роднини и приятели".

- Сега е така. Но някои от браншовите организации предлагат криминализиране на нерегламентираните превози. Ще има още проверки в цялата страна. Санкциите сега са спиране на автомобила от движение за 6 месеца и 1500 лв. глоба, при повторно нарушение се удвояват. Доста от нарушенията бяха с чужди автобуси.

Знаете, че ние нямаме право да спираме автомобилите с до 6+1 места, затова работим с МВР. Има идеи НАП да проверява доходите на такива водачи, те се знаят по населените места. Налице са и очевидни действия, с които се избягва законът. Например автомобилът е спрян от движение, но водачът купува нов автомобил. Трябва да се направи санкция към водача, не само към автомобила. В момента се обсъждат различни варианти.
6
2774
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Юли 2015 20:12
Галфонизация за цяла една нация... с администрация...
02 Юли 2015 22:12
Нелегалният превоз на пътници трябва да се криминализира, настоява Цветелин Цветанов

Много се кефя монополист да ривье.
03 Юли 2015 09:36
Ако не можете да паркирате, няма да издържите изпита за шофьор
И в САЩ е така. Обаче там дават едно пространство от около 6-7 метра между два варела. Трябва да си много сакат да не можеш да паркираш паралелно. На писмения изпит (той не е писмеен , а на компютър) имаше само 19 пътни знака да разпознаеш. До мен имаше една афроамериканка почти нищо не разпозна. И нещо интересно, в САЩ аз можех да карам с моята книжка от България 1 година, но ако американец смени щата, трябва да си издаде нов лиценз в рамките на 20 дни. Отделните щати имат различни правила. Листовките у нас са по примера на Германия. Там яко късат. Аз на листовката минах, за учудване на инструктора - те очакват повече да те късат, че да могат повече часове да натрупаш. В Германия с българска книжка можеш да караш 6 месеца, след това на изпит, като предварително си задължен да вземеш няколко часа при инструктор. Разбира се инструкторът има полза тези часове да са повече.
03 Юли 2015 11:14
От цялата интервю лъха на некадърност, некомпетентност и на популизъм.
Липсва цялостно виждане на проблемите, а вместо това се занимават с някакви дребни детайли, с популистка насоченост.
03 Юли 2015 12:38
Тежко и горко ни, ако този човек и подобни нему се задържат в администрацията.

От 10 неща, които искат да променят, само 1 да има смисъл (електронизацията на изпитите). Направо недоумявам.

За ваше сведение, г-не, даяджия се става точно защото има възможност за "допълнителни доходи". И мисленето, че "щом са се съгласили на тая работа трябва да я работят", както и останалата част от изказването ви, говори че нямате ни най-малкото намерение да прекратите корупция.

И каква е тая простотия "допълнителна квалификация" за зимни условия?? Вие ТЪП ли сте?
03 Юли 2015 15:21
Нагло корумпе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД