:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Аналогии

Скъпи гърци, добре дошли в СССР от 1991 г.!

Хората са гъвкави и жизнелюбиви същества и в наистина критични ситуации са способни на действия, които дори не са и подозирали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърците ги чакат много сложни времена, но няма никакво съмнение, че ще ги преживеят.
Като човек, преживял разпада на СССР, много съчувствам на гърците. Ако на референдума на 5 юли те отхвърлят предложенията на кредиторите, ги очаква нещо, подобно на онова, което ние преживяхме.

Разбира се, всички нещастни страни са нещастни по своему, а икономистите винаги са разединени в мненията си, затова и за икономическия колапс на СССР и на Гърция имат различни теории. Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.

В СССР преди колапса и в Русия непосредствено след него нямаше достъп до глобалните кредитни пазари. Гърция също няма да има в случай на фалит. Впрочем, в онези времена и пазарите бяха по-малко от сега. И си представете страна, чиято икономика се руши (през 1990 г. съветската икономика се сви с 5%), но която не може да вземе заеми. СССР се опитваше да поддържа стандарта на живот като печата пари. В резултат съвкупният номинален доход на съветските граждани се увеличи през третото тримесечие на 1991 г. почти двойно в сравнение с година по-рано. Едновременно с това правителството на Михаил Горбачов се опитваше да контролира цените. В резултат от магазините почти всичко изчезна. Появиха се купони за продукти от първа необходимост, като сапун, чай, салам и разбира се, водка и цигари. Паралелно съществуваше черен пазар, а също и паралелни магазини за чужденци, които приемаха само долари. През 1991 г. официалният обменен курс на долара беше 1.75 рубли за долар, но на черния пазар доларът струваше около 30 рубли.



Ако гърците изберат вариант "не" на референдума,



могат да очакват смекчен вариант на тази ситуация. В страната ще има недостиг на евро и вероятно властите ще бъдат принудени да се разплащат с държавните служители с някакъв вид книжа, които скоро ще са по-евтини от номинала си. Възможно е управляващата СИРИЗА да пробва да установи контрол върху цените на основните продукти, но тогава в Гърция веднага ще се появи черен пазар както на стоки, така и на валута.

Някой може да ми възрази, че съветската икономика бе затворена, а гръцката е отворена. Но сега в Гърция е въведен контрол върху движението на капиталите, така че не е съвсем така. Хора, които не могат да изтеглят от банкомата повече от 60 евро на ден или да платят в интернет на компании, базирани в други държави, като iSpace, не живеят в чак толкова открита икономика. Когато правителството не позволява на хората да имат повече пари, отколкото са нужни за покупка на храна на ден, добре живеят само презапасилите се. И ако на гърците започнат да им плащат с хартийки, а не с евро, съвсем ще заприличат на съветските граждани през 1991 г.

Ако гръцките власти решат да не контролират цените, гърците ги чака нещо като шокова терапия, която руснаците преживяхме през 1992 г., когато правителството реши да освободи цените. За политици, които съвсем неотдавна бяха напуснали Комунистическата партия, това беше смел и либерален ход, но те не успяха да преодолеят напълно своето ляво минало. Държавният сектор можеше да се финансира в същите размери само с помощта на пускането на печатницата за пари, а в Русия освен държавен сектор почти нищо друго не съществуваше. В резултат през тая година инфлацията стигна 2600%.



На хората им беше безкрайно тежко



През 1992 г. БВП на Русия се сви с 19%, а самоубийствата се увеличиха със 17%. Заводите прибягваха към бартерни схеми, тъй като парите твърде бързо се обезценяваха. Пенсиите се плащаха почти регулярно, но с тях нищо не можеше да се купи, затова възрастните просеха милостиня по улиците. Медицинските услуги продължаваха да бъдат безплатни, но само малцина можеха да си позволят лекарства, които пък и не достигаха. Но се засили престъпността - в периоди на икономически трудности винаги процъфтяват както корупцията, така и откровеният рекет. Единственият начин да преживяваш - извън подкупите и грабежите, бе работата в частния сектор, най-добре в чужда или смесена компания. В идеалния вариант заплатата бе в долари или в друга твърда валута. Парите се раздаваха в пликове - кой ще ти плаща данъци, след като животът и така е труден? Гръцкият бизнес, който никога не е обичал данъците и упорито не приема плащания с кредитни карти, в това отношение ще ни задмине.

Разбира се, на гърците няма да им бъде чак толкова трудно, колкото ни беше на нас. Ако туристите продължат да посещават страната, а те ще продължат да го правят, гърците ще имат по-голям достъп до твърда валута, отколкото московчани през 1992 г. Освен това гръцкото правителство, макар и ляво, може да не повтори грешката на руското и да не се изкуши да печата пари, за да кредитира промишлеността и селското стопанство. Но се страхувам, че няма да има кой да отстоява политиката на икономии и без постоянния надзор на МВФ властите все пак няма да устоят пред изкушението. А мерките на МВФ се оказаха тежки за Гърция. Социалната инфраструктура силно пострада, мнозина напуснаха страната, мнозина останаха без работа и средства за съществуване.

Премиерът Алексис Ципрас продължава да уверява избирателите, че европейците няма да посмеят да изгонят Гърция от еврозоната и ЕС. Да си спомним как през март 1991 г. Борис Елцин обеща, че СССР никога няма да се разпадне. Но нека не се заблуждаваме - ако избере вариант "не", Гърция ще напусне еврозоната, а скоро след това и ЕС. И за нея ще настанат тежки времена. Но ако ние успяхме да преживеем нашите трудности, гърците също ще преживеят своите. Хората са гъвкави и жизнелюбиви същества и в наистина критични ситуации са способни на действия, които дори не са и подозирали. В края на краищата, както казва Ципрас, те ще съхранят своята смелост и гордост. Дори той просто да се опитва да запази властта си, правилно се опитва да поддържа моралния дух на нацията. Отчаяните нямат никакъв шанс за спасение.

Ако гърците изберат вариант "да", най-вероятно на власт ще дойде ново правителство, което ще трябва да поеме тежки ангажименти, за да получи частично отписване на дълговете. На гърците ще им е много трудно, но с външна подкрепа те ще се справят със ситуацията много по-добре, отколкото ние преди четвърт век.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ако гръцкото правителство се изкуши да въведе контрол върху цените на основни стоки, рафтовете на магазините веднага ще се опразнят.
71
6791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
02 Юли 2015 19:45
***
02 Юли 2015 20:13
Абе, къде ги намира редакцията тия автори - кой от кой по-умен?
И ги редят едни умнотии, чак косата ти почва по-бързо да расте. Като това тука още във второто изречение:
Ако на референдума на 5 юли те отхвърлят предложенията на кредиторите, ги очаква нещо, подобно на онова, което ние преживяхме.

Точно обратното бе, колега, ги очаква гърците - ако на референдума на 5 юли те НЕ отхвърлят предложенията на кредиторите, ги очаква нещо, подобно на онова, което ние преживяхме.
Лихварите се интересуват само как да ти одерат кожата. И не един път, а ако може няколко. Те ти дават, не за да ти помогнат, а за да те напрашят длъжник за цял живот.
Затова лозунгът сега е : Je suis Grecque!
02 Юли 2015 20:14
Абе, Иван Костоф, "Митове и Легенди" на ранното СДС , та дрънка тази статия.
Да напомня, как се разсипваше Българи в началото на 90-те?
Какво приватизираха първо, помните ли? Първо банките, после медиите, после селското стопанство, после индустрията, след това всичко останало се срина от самосебе си. (Парите, пропагандата, храната, производството и работните места)
02 Юли 2015 20:15
Иска им се на съветските другари.
02 Юли 2015 20:17
Kotka 02 Юли 2015 20:14
Абе, Иван Костоф, "Митове и Легенди" на ранното СДС , та дрънка тази статия.
Да напомня, как се разсипваше Българи в началото на 90-те?
Какво приватизираха първо, помните ли? Първо банките, после медиите, после селското стопанство, после индустрията, след това всичко останало се срина от самосебе си. (Парите, пропагандата, храната, производството и работните места)


Първо се обладаха медиите! Най-първото нещо е пропагандата - на принципа вземи му акъла, па му гледай сеира!
БНТ и БНР бяха първите, които запяха робовладелските химни.
Всичко останало бе след тях.

--
заб. иначе кефи проробовладелската ни преса, представителите на която се надпреварват кой повече да угоди на робовладелците и да грабне приза в проробовладелското съревнование.
02 Юли 2015 20:20
Тия от Блумбърг нямат ли срама?!! Днес, освен горното, публикуват и поименен списък на генералите от руската армия (плюс един полковник), които обучават и ръководят Донбаските сепаратисти.
Публикували и портретите им. Ужасна агенция, наистина!!!
02 Юли 2015 20:24
Ганий 02 Юли 2015 20:17
02 Юли 2015 20:27
Лео Бершидски Чии бяха съветите за освобождаването на цените, за шоковата терапия, за раздържавяването и криминалната приватизация, кой спечели от това? Къде отидоха парите , природните ресурси- да не би да се завъртяха в Руската икономика? Колко капитали бяха изнесени на запад, в офшорни компании или в Израел? Къде отидоха на безценица технологии, които бяха създавани с години? Как се отрази това на руснаците, ако шете, не само икономически, но и демографски? Ето как: загубите в ресурс, вкл. човешки, в годините н 90-2000, когато се следваха рецептите и съветите на запада, предизвикаха в Русия по големи загуби, отколкото Втората Световна Война с всичките й разрушения и жертви. И, случайно или не, в Русия основни проводници на този Апокалипсис бяха такива Лео-вци, с друга "историческа родина". Факт, тълкувайте го както щете...
02 Юли 2015 20:32
Тоя изобщо не се усеща ,че глобалните кредитни пазари вече не са единствените на света кредитни пазари.
02 Юли 2015 20:37
Следващият път Бершидски може да сподели и нещо за годините след пияндурника Елцин. Нещо за Кървавото Жуже и стандарта на живот през последните 10-15 години ? Може да има и други сценарии за гърците освен ОХИ и НЕ, а Лео ?
02 Юли 2015 20:40
На Гърция целостта ѝ е гарантирана - колкото и да затъват гърците, Западът ще ги опази! Лошото е, че МВФ започна да се гаври с тях, подлъгва ги, че ще има опрощаване на дългове, което световните лидери няма да направят - западните лидери вече действат "напук" и ще срутят държавността в Гърция, ще ги оставят "да се трепят" и само ще ги поощряват за това
02 Юли 2015 20:43
Появиха се купони за продукти от първа необходимост, като сапун, чай, салам

Че кога саламът е бил продукт от първа необходимост в СССР?


02 Юли 2015 20:43
 Чии бяха съветите за освобождаването на цените, за шоковата терапия, за раздържавяването и криминалната приватизация, кой спечели от това? Къде отидоха парите , природните ресурси- да не би да се завъртяха в Руската икономика?

Къде в статията пише за такива неща?
02 Юли 2015 20:54
И кое не е вярно в статията ?
02 Юли 2015 20:59
Не е вярна долнопробната инсинуация, че гърция ще стане северна корея ако не почне да плаща веднага и много.
02 Юли 2015 21:14
Като човек, преживял разпада на СССР, много съчувствам на гърците. Ако на референдума на 5 юли те отхвърлят предложенията на кредиторите, ги очаква нещо, подобно на онова, което ние преживяхме.

Е, щом е узрял да тупне на земята новия ЕССР, как да го удържат насила на клона гърците?
02 Юли 2015 21:21
Не е вярна долнопробната инсинуация, че гърция ще стане северна корея ако не почне да плаща веднага и много.

Няма такова твърдение или намек в статията.

Следващия опит, моля.
02 Юли 2015 21:27
Ми прав е, ама кой ще го послуша?

02 Юли 2015 21:40
Драги ми авторе Бершидски / апропо , с "типична" руска фамилия......./, това което го преживяхте в Русия и СССР през 1991 и след това до идването на Подполковника на власт ,го дължите на тези , които бяха поставени на власт в Русия благодарение на безхаберието на Петнистия комбайнер от Ставропол и пияния Елцин именно от този днешен кръг , който не иска да допусне горда и независима от колониалната политика на банкстерския интернационал и гейропските чиновници Гърция.
02 Юли 2015 21:44
Много по-прозаична е причината - това се дължи най-вече на цените на петрола. А както са тръгнали нещата, че има да гоните подполковника с камъни и да мечтаете за Елцин...
02 Юли 2015 21:52
Патагонец
02 Юли 2015 21:27
Мнения: 6,052
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Ми прав е, ама кой ще го послуша?


Ми не е прав,ама и кой ще го послуша?
Така е по добре. Ама кой ли те слуша?
02 Юли 2015 21:52
Драги ми авторе Бершидски / апропо , с "типична" руска фамилия......./, това което го преживяхте в Русия и СССР през 1991 и след това до идването на Подполковника на власт ,го дължите на тези , които бяха поставени на власт в Русия благодарение на безхаберието на Петнистия комбайнер от Ставропол и пияния Елцин именно от този днешен кръг , който не иска да допусне горда и независима от колониалната политика на банкстерския интернационал и гейропските чиновници Гърция.


Това, което те преживяха в СССР, го преживяхме и ние в България под мъдрото управление на другаря Луканов. Та не е до човешкия фактор, както правилно загатва др. Бершидски.
А Гърция я чака да преживее нещо подобно на онова, което преживяхме под мъдрото ръководство на др. Виденов. Та затова, като изгони омразната Тройка, ние можем да др. Ципрас да му помогнем с качествени кадри като другарите Цочев, Вучев и Гечев.
02 Юли 2015 21:53
Ми прав е, ама кой ще го послуша?
В какъв смисъл? Да разбираме, че г-жа Меркел ще направи като Елцин :
Да си спомним как през март 1991 г. Борис Елцин обеща, че СССР никога няма да се разпадне
?
Или да сравняваме Ципрас с естонския Mart Laar от Isamaaliit (Fatherland Union), който възстанови независимостта на Естония от "омразния" съюз, пък Ципрас - демокрацията?
Апропо, СССР по какво си прилича с Гърция, че се налага сравнението? Да не би авторът негласно да е приравнил "кооперативите" на Горбачов с банките на лихварите? И пак няма сравнение - коперативите приватизираха природните богатства, а лихварите искат да "приватизират" данъците и останалите граждански права.
02 Юли 2015 21:54
има да гоните подполковника с камъни и да мечтаете за Елцин...

Нема да стане, колега. Робите са си роби. Ей, виж ги. Джугашвили ги биеше като мухи, мореше ги с глад, те го обожествяват.
02 Юли 2015 22:06
Като откровен трол сещаш и хпрепоръчваш в пример "гръцкия" казус, Авторе ...
Като при всеки негодник, безсрамието на позицията ти артисва дори ...
Гърция е страна-учредител на ЕС, с габаритите на България - през днешното й ли да сещаме своето бъдеще в Обединена Европа ??? ...
02 Юли 2015 22:09
***
02 Юли 2015 22:14
Апропо, СССР по какво си прилича с Гърция, че се налага сравнението?

Умникът Бершидски сравнява ЕС със СССР и не се усеща.
02 Юли 2015 22:22
А Гърция я чака да преживее нещо подобно на онова, което преживяхме под мъдрото ръководство на др. Виденов
Добре де, Исландия, Ирландия, Португалия, Испания, дори Италия нямаха Виденов, консерватори управляваха и пак преживяха дълбока девалвация на "демократически ценности". Не споменавам "преходните страни" като Унгария, Румъния, Словения, Естония, Латвия, Грузия, Украйна, Украйна, Украйна за да не кажеш, че и там е имало някой си Виденов.
Да няма нещо сбъркано в "демократически ценности"? И по-точно как или кой определя Лихвата и Срокът на кредита? След като има отрицателна лихва, що да няма и 101% лихва? След като има "овърнайт" кредитиране, що да няма разсрочване на кредита за .... 1000 години ?
Хвърлих едно око на гръцките дългове, публикувани в Уолстрийт Джърнал, и ми направи впечатление, че лихвата на по-големите кредити е плащаваща, 2% + Либор някакъв си. Има и едно плащане (по главница) за 6 млрд. евро през 2054 г., но дотогава ще трябва да се плащат лихви. Сиреч, ако държава влезе в дългова спирала, какъв е начинът за излизане? Война, както досега (Германия след ПСВ)? Колония, от която да се взема, ама няма налични? Или "печат" на нови "хартийки"? Щото, там един генералисимус е казал: "Има лихвар, има проблем." - махаме лихваря и разрешаваме проблема .
Още по-просто: кои са страните по един "държавен дълг"? От едната страна са (частни) банки, а от другата - кой е? С какво е обезпечил "вземането"? С Конституцията? Или "човешките права"?
02 Юли 2015 22:31
Дотам, докъдето е преписвал от Кругман за руската криза през 90-те, текстът що годе вървеше. После нещо се поомота ...
02 Юли 2015 22:38
"Начи, статията фундаментално бърка. Гърците няма да изживеят туй, което изживяха братушките (или ние) през 90-91.
Поради една много проса причина. И братушките и ние бяхме тренирали недоимък и мизерия с години. Е да, спуснахме се 3-4 стъпала по-надолу, но опитът ни помогна. Шокът за комшиите обаче, ще е много тежък. От таверната в джендема. Да пращат бързо сървайвъл експерти в Евразия, че да ce научат как се яде този странен продукт със знаменалното име гречка, с който мужиците се запасяват при криза.
02 Юли 2015 22:49
как или кой определя Лихвата и Срокът на кредита?

Дедо Боже, колега.
02 Юли 2015 22:57
Шокът за комшиите, обаче ще е много тежък.


Сакаш на Вуте да му е зле, Нане - пардон Здране! Много лоши тез комшии излязоха...
02 Юли 2015 23:03
Сакаш на Вуте да му е зле

Дреме ми на шмайзера за Вуте.
Отчитам несъстоятелността на статията.
02 Юли 2015 23:09
.
02 Юли 2015 23:16
Отчитам несъстоятелността на статията.


Това добре, но долавям и едно злорадство, което - поне мен - ме смущава...

Бершидски - име като име, но един модерен поет би сътворил някакъв бял стих, комбинирайкики Бершидски + въшки + гниди. Има звуци в тези думи, които направо си го искат...
02 Юли 2015 23:19
Добре де, Исландия, Ирландия, Португалия, Испания, дори Италия нямаха Виденов, консерватори управляваха и пак преживяха дълбока девалвация на "демократически ценности". Не споменавам "преходните страни" като Унгария, Румъния, Словения, Естония, Латвия, Грузия, Украйна, Украйна, Украйна за да не кажеш, че и там е имало някой си Виденов.


Едно, че не консерватори управляваха, второ че да набуташ Естония и Гърция в един кюп няма как. Впрочем Споменатата от теб Ирландия е точно примерът, който показва несъстоятелността на ципрасите.
02 Юли 2015 23:28
...на ципрасите


Тук, страшна злобица в някои постове! Какви са тези "ципраси"? Що не вземе да отскочите до Солун - ей, го де - дето се вика. Поговорете малко с хората... Съседи сме. Това лято, живот и здраве, пак там ще направим едно море.
02 Юли 2015 23:28
но долавям

Аз ако почна да мисля и идиосинкразиите на сульо и пульо, докъде ще я докарам.
02 Юли 2015 23:29
Мукта, може да си прав със звученето...но имам много съмнения в двете посоки:
Касапин, това за грабителите заемодатели не е новост - хиени, акули и какво ли не гадно и разкъсващо животно им е в тайното лого. Но, някога баща ми, като ни водеше на ресторант и стигнеше до сметката, все се подхилваше под мустак и казваше:
- Кога пили - пяли,
Кога плащАли - плакАли...
После вадеше порфейла и плащаше нещо, което сигурно беше предвидил (с /- все пак...)Ако заместим сега с "Кога плащали - бегАли...няма да сме далеч от истината...
Вярно е, искат да им одерат кожата и са си го намислили отдавна изглежда, но също е вярна нашата поговорка, че трябва да се простираме според чергата.Така, ако някой ти предложи да се изтегнеш на персийски килим на изплащане, трябва да си помислиш, колко вноски кога и как, за да няма плакАли и бегАли.....Ако не съм права%
02 Юли 2015 23:31
Аз ако почна да мисля и идиосинкразиите на сульо и пульо, докъде ще я докарам.


Недей, недей и така виждам страдаш залудо.
02 Юли 2015 23:35
Остава гъците да обявят ОМРАЗЕН ДЪЛГ и да го елиминират с ритник, иначе ще стане като със солта, боя и парите ( и пак дълг). Само реда им не се знае, но солта ще е за начало, все пак...
В другия форум се предлага гърците да приемат за паралелна валута българския ЛЕВ. Хем има известно съотношение към еврото, хем ще е кът и той, хем няма да измрат хептен гладни. Лев е това, не е патка!
02 Юли 2015 23:39
.
03 Юли 2015 00:13
"Блумбърг" звучи като име на някакъв кърлеж , добре насмукал се с кръвчица , бамбурясъл , блумбъргясъл... A Бершидски ? Има ли смисъл да казвам на какво ми звучи ?

Че на кого му пука? Важното е че се изказа по същество.
03 Юли 2015 00:20
Първо се обладаха медиите!
Даааа! Първи бяха медиите! Тошо Тошев /агент Бор/ и Петьо Блъсков - първите борци против социализма. ДВЕПМ!
03 Юли 2015 01:54
Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.
Много се насилих да дочета, след този параграф. А след това последваха идиотиите за достъп до кредитни пазари и трагедията на свиващата се с 5% икономика... Ама това сякаш е писано от някой инфантил от форума (те се знаят кои са). Този пасквил представлява едно пълно поругаване на фактите, че и на обикновената логика, за да може да се нагоди на някаква странна идеология и да даде търсен отговор - нещо като това което ни се представяше до 89-та, ама много по зле скалъпено и бая по-обиждащо за разума и нивото на интелект. Въобще писано като за идиоти. Други няма как да му се вържат. Напомня писаниците на онзи Сульо - дали не са го пуснали в Блумбърг под псевдоним?
03 Юли 2015 03:54
Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс.

А, ако правителството е дясно, ще направи чудеса?! Ще намери утре 300 милиарда?! Пълни глупости! Просто кредиторките искат да махнат Ципрас. Те вече управляват света. Или през фалити, или през бомби. Държавите вече нищо не значат. Хората нищо не значат. Спират им кранчето и всички загиват. Докъде я докарахме, а?! Кои са тези и отде взеха толкоз пари?! Играят си с някакви милиарди, сякаш са стъклени топчета Защото малоумните политици им позволиха да не плащат данъци и да трупат колосални печалби на гърба на същите тези държави и хора, които сега се опитват да унищожат.
03 Юли 2015 06:34
Гърците гласуват с ОХ! , излизат от еврозоната и отварят корекоми в които ще могат да си купуват дънки , уиски , тоблерони и телевизори с български левове.
Веселба.
03 Юли 2015 08:35
"Но ситуацията като цяло е идентична: и в двете страни има ляво правителство, неспособно да изпълни своите социални ангажименти, да поддържа работеща за гражданите инфраструктура, което е лишено от достъп до външен ресурс."

***
С незначителното допълнение, че в Гърция преди това правителството си беше дясно. А левите и беднотията днес му сърбат попарата. Затова пък у нас, у нас едни оракули, едни десни тесни специалисти без каквото и да било образование... май подариха липсващия пенсионерски залък на Юнкеровата завера. Плачете или по желание злорадствувайте над гърците. И след фалита ще са по-умни и по-добре от вас.
03 Юли 2015 09:24
Колапсът на СССР се дължи на други причини, които нямат нищо общо с Гърция. Всяка страна в даден момент трябва да направи някакви реформи. Когато дойде Горбачов, това се очакваше от него не само в СССР, а и в СИВ. Правилният път беше китайския. Вместо това той нищо не правеше, а пусна неговите Гласност и Перестройка. Тогава националистите в отделните републики взеха връх. Нека да напомня, че в конституцията на СССР имаше точка, че ако дадена република реши да се отецпи от СССР, тя може да направи това. Националисте използваха именно това. Друг е въпроса, че имаше референдум в СССР, където 70% от гражданите бяха против разделянето. И при разделянето на СССР по времето на Елцин, въобще не се проведоха референдоми в отделните републики. Така Украна беше отделена от трима души- Елцин, Шевернадзе и Кравчук, ако не се лъжа.
Професор Вутчков беше нападнал много яко САЩ по Евроком, но между другото цитира един интересен факт. Няма никакъв документ, с който да се придава Крим на Украйна. Въпреки, че политбюро са се събирали, всички са отказали да подпишат такъв документ. Крим е отдаден по лични устни указания на Хрушчов.
03 Юли 2015 09:41
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД