:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 495
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не всички сме крали! Както в Гърция, тъй и в България!

Някои си мислят, че референдумът в неделя ще реши проблема, като гътне правителството на Ципрас. Нищо няма да реши. Дългът от 320 млрд. евро ще остане
Светослав Терзиев
Какво ли не се чу и написа напоследък за Гърция. Гърците били готованци, просяци, наглеци, заслужавали си съдбата и въобще не желаем да приличаме на тях, защото не сме такива. Те пък не желаят да пропаднат до нивото на българите.

В същото време потокът от българи към Гърция не спира. Мой съсед от частния бизнес грабна тази седмица двете си малки деца с кученцето и отпраши с кола заедно със съпругата си да се отърве за две седмици от дразнителите в България. Там било много напрегнато пред референдума, банките не работели, банкоматите били празни, а бензиностанциите пресъхнали. Много важно - отиде да си почине от тукашната оправия. И въобще нямаше вид на уплашен какво ще завари, сякаш не е чел българска преса и не е слушал какво го поучават нашите държавни ръководители:



Работете и се свивайте, че лошо ви чака като в Гърция!



Откъде изпълзя това национално високомерие, съчетано със злорадство, сякаш само сме чакали гърците да закъсат, за да ни стане хубаво? През 2011 г. бившият и настоящ премиер Бойко Борисов великодушно ни призоваваше "да помагаме на братята гърци" и тикаше България в пакта "Евро плюс", където по първоначалния замисъл държавата трябваше да стане гарант поне на 6 млрд. евро в планирания европейски фонд за стабилност. Твърдеше, че така щял да съкрати пътя ни към еврозоната. После даде заден ход, като се вслуша в някои умерени гласове, които сочеха как в еврозоната новоприети членове от Източна Европа изведнъж станаха против волята си кредитори на Гърция.

Миналата седмица по време на Европейския съвет в Брюксел Борисов вече нареждаше важно как еврозоната още не ни заслужава: "Ние си запазваме амбицията, но докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме толкова. Само давам пример за тези, които не знаят: ако бяхме в еврозоната, ние също щяхме да даваме пари за Гърция, за да ги подкрепяме. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично. Така че работим си за финансовата стабилност и мисля, че ще успеем". Известно е, че



казаното от Борисов е с кратък срок на годност



Понякога цял ден му е много, а една седмица е прекалено. Още в сряда (пет дни след забележителното му изявление в Брюксел) Министерският съвет реши да сформира мозъчен тръст за подготовка на България да кандидатства за еврозоната. От какъв зор? Ей така. Сякаш само чакаме гърците да излязат, за да влезем ние. Но те не се готвят да излизат и дори премиерът Алексис Ципрас, който ги призова да гласуват с "Не" на референдума в неделя, не си поставя такава цел. Интересно какво замислят нашите стратези, които и за Шенгенската зона се бяха подготвили напълно още през 2011 г., а после се оказа, че будят недоверие?

С какъв финансов ресурс България ще стане гарант на стабилността на еврото в общия механизъм, който бе създаден да подпира Гърция и други закъсали като нея длъжници? Защо Борисов скача от една крайност в друга? Доскоро (включително и миналата седмица) твърдеше, че България е образец за финансова дисциплина и затова не желае да се събира с недисциплинирани. Не е шега, каза го съвсем сериозно: "България в момента е много атрактивна не само с политическата си и финансова стабилност, а и в региона като място за инвестиции, така че съм убеден, че през следващите години, ако бъдем мъдри българските политици, България на фона на всички, които са на нашите граници, ще бъдем едно островче на стабилност. В това съм убеден."



При такова самохвалство



започваме да се озъртаме за нас ли става дума. За да няма колебание, външният министър Даниел Митов обясни завчера как нашата финансова дисциплина е вкарала в правия път дори гръцките банки: "Банките тук работят по български правила и те фактически са принудени да поддържат висока степен на ликвидност и са под постоянния надзор на БНБ". Младият министър сигурно си мисли, че щом чуят за работа "по български правила" и за "постоянен надзор на БНБ", българите забравят всякакви грижи. Сякаш миналата година още е бил в пелени и не е схващал, че точно по български правила, познати още от банковата криза в средата на 90-те години, бе източена безнаказано четвъртата по големина банка КТБ, а постоянният надзор на БНБ се свеждаше до постоянно затваряне на очите пред бандитския грабеж, за който сега плаща цялото общество.

Ако България си извлича някаква поука от Гърция, научила е само един урок: Когато вземаш кредит, вземай колкото може повече, за да му мислят кредиторите как да го връщаш. За какво й бе да гласува в парламента през февруари заем от 16 млрд. лева, след като четири месеца по-късно отчете излишък в хазната от 1 млрд. лева?



Чужди пари лесно се харчат, но трудно се връщат



Правилото е да не ги пипаш, ако не ти трябват, защото щом ги пипнеш, дългът ти започва да расте. Вижда се, че България няма нужда от заеми, защото собствените й резерви са големи. Премиерът Борисов се възхищава от себе си как наредил на шефа на митниците Ваньо Танов да събере 1.6 млрд. повече и как много бързо хазната започнала да се пълни. Приходите от акцизи растели, дори когато вносът на горива намалявал. Какво откритие! - щом се краде по-умерено в подземието, парите сами изплуват на повърхността. Той поне трябваше да го знае, след като години е трупал непосредствени впечатления от кримиконтингента (като полицейски шеф).

У нас обаче разбойниците никога няма да си признаят престъпленията, защото върховенството на закона не ги лови, и затова използват властта за



внушаване на колективна вина



Номерът се прилага още от зората на демокрацията. Когато си поделяха цели отрасли и спестяванията на поколения българи, оставиха пълчища апаши на битово равнище да разграбват селски инвентар от кооперативи, суровини и машини от складове и цехове, офис техника от канцеларии, да рушат и чупят общинско имущество по улици и градинки, да обират жилища и пр. За целта държавата бе доведена до парализа. Зад масовото безчинство се криеха движещите сили на криминалната революция. След като калният поток се оттече, се видя кои са главните печеливши, но те влязоха в удобната роля да кажат: "Всички крадохме, всички сме виновни за криминалния преход".

На гърците се внушава друга колективна вина: "Всички ядохте, всички сте виновни за дълговата криза". Затова плащайте с повсеместно вдигане на данъците (какви са тези глезотии с по-ниски данъци за лекарства и книги - я вижте българите как нямат прошка за нищо!), плащайте с орязване на пенсии и заплати, замразявайте, съкращавайте и пр. и пр. Докога? Председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от социалната партия БСП Петър Кънев отговори вместо консервативните кредитори в ЕС: "Ще започна да съжалявам гръцкия народ, когато гръцки селянин дойде да копае картофи в Родопите или да бере лозя в Петричко".



Това е мечтата на българина



- не да забогатее колкото съседите, а те да обеднеят повече от него и да му станат аргати. По този въпрос няма десни и леви. Чувството за колективна малоценност играе ролята на мощен изравнител на политическите различия. Както десни и леви правителства у нас играха еднакво активно за успеха и замитането на следите на криминалната революция, така и в Гърция десни и леви правителства трупаха чудовищен дълг, за който финалната вина трябва да поеме едно неколкомесечно популистко правителство.

Нима гръцкият народ изяде всичките тези 320 милиарда евро? Къде се разпиляха? Много просто: Гърция бе дежурният отличник в НАТО по изпълнение на критериите за раздут военен бюджет. Огромна част от заемите бяха вземани от френски и германски банки за покупка на френски и германски оръжия - изтребители, фрегати, подводници, танкове, гаубици и пр. Парите бяха отпускани с охота, защото се връщаха да въртят икономиките на кредиторите. А на гърците оръжията служеха да им пазят страх от друг член на НАТО - Турция (не от Русия, както се плаши в момента България). Широкопръстието в един сектор заразяваше други - нали все едни и същи управляващи се разпореждаха с парите. Затова заедно с оръжейната търговия и другите далавери течаха и обичайните корупционни процедури, които обогатяваха и десния, и левия политически елит. Няма нищо чудно, че гръцкият народ се отказа от него, след като опита всякакви комбинации от традиционните партии с техните фамилни династии. Избирането на Ципрас бе начин да им каже "Не!"

Някои си мислят, че референдумът в неделя ще реши проблема, като гътне правителството на Ципрас. Нищо няма да реши. Какъвто и да бъде отговорът на народа, дългът ще си остане 320 млрд. евро - колосален и очевидно неплатим. Колкото и да извиват ръцете на гърците, кредиторите ще си знаят, че той си остава преди всичко тяхна грижа. И ще си търсят такива като България от периферията на Европа, за да изстискат и от тях нещо, внушавайки им част от колективната вина: "Всички гледахме какво става, но си мълчахме. Сега ще плащаме, ако всички милеем за еврото". Заповядайте в еврозоната!

Карикатура: Христо Комарницки
----
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърция вече няма "европейска мечта".
76
9368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
02 Юли 2015 19:55
В много отношения авторът заслужава

Гърците поразително приличат на нас и това, че политиците им изградиха подобна държава е съвсем в унисон с балканския манталитет. Докато не свикнем да държим сметка на политиците няма да има прогрес и за двете страни.
02 Юли 2015 20:10

Ще има интензивна стрелба по Терзиев откъм Форт Айн Ранд, мдаммм...
02 Юли 2015 20:21
Що? Аз вече му лепнах палче...

Ако, управляващите в Гърция и СССР бяха прочели Айн Ранд доста щяха да се замислят какво да правят с кокошката със златните яйца. Ама, това е друга тема.
02 Юли 2015 20:28
Перфектен анализ на гръцката криза с препратки към криминалния ни преход. По-разбираем за българския читател от тези на нобеловите лауреати Стиглиц и Кругман. Много по-зле сме от гърците, но още не сме го разбрали. Те поне имат волята нещо да променят.
02 Юли 2015 20:39
Председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от социалната партия БСП Петър Кънев отговори вместо консервативните кредитори в ЕС: "Ще започна да съжалявам гръцкия народ, когато гръцки селянин дойде да копае картофи в Родопите или да бере лозя в Петричко".
Това е мечтата на българина - не да забогатее колкото съседите, а те да обеднеят повече от него и да му станат аргати. По този въпрос няма десни и леви. Чувството за колективна малоценност играе ролята на мощен изравнител на политическите различия. Както десни и леви правителства у нас играха еднакво активно за успеха и замитането на следите на криминалната революция, така и в Гърция десни и леви правителства трупаха чудовищен дълг, за който финалната вина трябва да поеме едно неколкомесечно популистко правителство.




Премиерът Борисов се възхищава от себе си как наредил на шефа на митниците Ваньо Танов да събере 1.6 млрд. повече и как много бързо хазната започнала да се пълни. Приходите от акцизи растели, дори когато вносът на горива намалявал. Какво откритие! - щом се краде по-умерено в подземието, парите сами изплуват на повърхността. Той поне трябваше да го знае, след като години е трупал непосредствени впечатления от кримиконтингента (като полицейски шеф).[/b]


Ах, ти, палавник такъв!
02 Юли 2015 20:42
Някои си мислят, че референдумът в неделя ще реши проблема, като гътне правителството на Ципрас.

А пък някои очакват референдумът да гътне Меркел.

Хубава анализ на българските проблеми. За гръцките - доста пристрастно.
02 Юли 2015 20:45
Известно е, че казаното от Борисов е с кратък срок на годност.....

......може да е с кратък срок но по важно че е казано навреме!
02 Юли 2015 20:47
в Гърция десни и леви правителства трупаха чудовищен дълг, за който финалната вина трябва да поеме едно неколкомесечно популистко правителство.

Това просто не е вярно. Никой не иска от Ципрас да признае вина за дълга. Нито отговорност. От него се очаква само и единствено да си изпълни предизборните обещания.
Не разбирам защо трябва да се пускат такива очевадни лъжи.

02 Юли 2015 20:57
"Всички крадохме, всички сме виновни за криминалния преход".

На гърците се внушава друга колективна вина: "Всички ядохте, всички сте виновни за дълговата криза".


Култово по балкански

100% от западна Европа+Сащ яде повече от колкото изработва,справка държавните дългове,а и сигурно се краде повече,ама там е стандарт с който са свикнали и не трябва да им се бара.Гърция до ония ден беше в кюпа на горе изброените.Ама що тъй стана с комшиите,че ги отбиха от копанята не знам?
02 Юли 2015 21:01
Така на око: обидите към Германия, ЕЦБ, МВФ са ако не повече, то поне също толкова остри, едностранчиви, личностни и понякога много злобни. Не мисля, че форумите преливат от злорадство към гърците, по-скоро хората се чудят на фрази като „нечувана мизерия“ от перата на най-големи авторитети. Виж, "борбата" на Ципрас и Варуфакис съвсем не у всички предизвиква симпатии. Те може би си мислят, че проявяват твърдост и увереност, но за западния човек поведението им е грубиянско и противоречиво. С фразеология като тяхната мен само са ме лъгали, така че няма начин им хвана вяра за нищо.
02 Юли 2015 21:23
През 2011 г. бившият и настоящ премиер Бойко Борисов великодушно ни призоваваше "да помагаме на братята гърци" и тикаше България в пакта "Евро плюс", където по първоначалния замисъл държавата трябваше да стане гарант поне на 6 млрд. евро в планирания европейски фонд за стабилност. Твърдеше, че така щял да съкрати пътя ни към еврозоната. После даде заден ход, като се вслуша в някои умерени гласове, които сочеха как в еврозоната новоприети членове от Източна Европа изведнъж станаха против волята си кредитори на Гърция.

А, ей тука авторът го е казал в прав текст кой плаща за гръцките заеми - еврозоната и ЕС. Щото някои другари не вярваха. Сега искат от същите държави да се бръкнат с едно 30 милиарда. К'во му плащаш.
Това, че българските управляващи са неадекватни не прави гръцките по-адекватни на ситуацията.
02 Юли 2015 21:30
Отличен анализ на Терзиев !
Що се отнася до мнението на reporter-a , че поведението на Ципрас и финасовият му министър не допадало на западния човек и било грубиянско и противиречиво, то значи би трябвало гърците да го докарат до хала на нашенеца с пенсия от около 200-240 лв/ че и много хора с по-малко/ , да млатят с мотиката на бахчата , да финансират с труда си свръхпечалбите на ЕВН, ЕоН, ЧЕЗ, Мариците 1 и 3 , Дънди и т.н , и така да подсигуряват рахатлъка на западния човек , идвайки тук на евтин отдих , секс туризъм и евтина пиячка при убития от колониалната политика на МВФ, СБ и ЕС българин, та да се харесат на западния човек ?
Ципрас пусна духа от бутилката на независимостта на нацията в Европа и независимо от политическата му съдба, той ще остане в историята като европолитикът , заедно с Орбан и Фицо , пращаш в историята този вид политическа пирамида на ЕС , доминирана от икономическите интереси на Германия , Франция, МВФ и СБ.
Злобата , лееща се от НПО- слугинажа срещу Ципрас идва от това, че за първи път един млад и енергичен лидер, защитаващ интересите на нацията си, се опъва на робовладелците / както ги нарича колегата Ганий / .
02 Юли 2015 21:33
Така е - не всички сме крали, по.-малко в ГЪРЦИЯ, повече в България
02 Юли 2015 21:33
В Гърция се е крало. Само че основната част от парите не са окрадени, а изядени. И са яли всички или почти всички.
02 Юли 2015 21:35
Що се отнася до мнението на reporter-a , че поведението на Ципрас и финасовият му министър не допадало на западния човек и било грубиянско и противиречиво, то значи би трябвало гърците да го докарат до хала на нашенеца

Не, не значи. Значи нещо съвсем друго - че всеки тряба да си плаща дълговете и да живее според възможностите си, а не на чужд гръб.
02 Юли 2015 21:38
Така е - не всички сме крали, по.-малко в ГЪРЦИЯ, повече в България

И това не е вярно. В Гърция са крали много повече (като сума) и много по-масово. В Гърция са крали така, както крадяха на времето при соц-а: всичко, що е държавно, се краде на поразия. Само мащабите в Гърция са по-впечатляващи.
02 Юли 2015 21:52
Мдаа ... Добре. Разбрахме. Гърците яли, крали, крали, яли, после пак така, и пак, и пак ... Обаче ... как? Взели са евро по евро от джоб по джоб от всеки в Еврозоната и така до ... 300 млрд? О, едва ли. Комай е станало инак. Едни високо- ама много високоплатени господа банкери, на които са поверени трилиони евра чужди пари, не веднъж и не дваж, а години наред са давали от тези чужди пари на лекомислените и разхитителни гърци. Льоши, льоши гърци! СЕГА същите тези банкери искат да приберат чуждите пари обратно с ... печалба, своята печалба. Добрички, добрички банкери! Ако гърците се оказаха негодни дебитори, то как бихте определили "от 1 до 10" годността на кредиторите им, както и на институциите, които Съюзът е създал, за да бдят над парите и интереса на евро-евро-данъкоплатеца, ако ми позволите?
02 Юли 2015 21:58
Да,всеки трябва да си плаща дълговете и да не живее на чужд гръб. Ти що повтаряш думите на Путин към САЩ , бе ? Да не си кагебист ?
И при соца се е крало, ама поне е имало държава , държавност, здравеопазване, образование, лична и социална сигурност , работа, култура и духовност .
А сега крадат и от държавата , и частното , и страната е на дъното веке не само в ЕС, а и комай в Европа .
Ако не са грантовете от "Америка за някои българи" и мазните реситутски анеми, някои ще изпукате от глад.
Е, все пак банани има . Не е чак толквоа страшно.
02 Юли 2015 22:01
Прав си, Светльо, не всички крадем - и в България и Гърция и в ЕС и САЩ ...
02 Юли 2015 22:07
Може и да са крали гърците, но и доста са им давали ей така.
13-та заплата, 14-та пенсия и какви ли не привилегии на държавните служители.
Ами на земеделските производители!
Поне за тези в Северна Гърция съм чувал /работих в Сандански преди години/ , че милион евро било нормално за фермер.
02 Юли 2015 22:24
Firmin
02 Юли 2015 21:52

Детински разсъждения. Ловиш се на опорни точки.
02 Юли 2015 22:29
Може и да са крали гърците, но и доста са им давали ей така.
13-та заплата, 14-та пенсия и какви ли не привилегии на държавните служители.

Аз това го включвам в графата 'кражби'. Организирано от властите неправомерно облагодетелстване на големи маси хора с цел спечелване на избори и съответно, възпроизводство на модела. Нещо като купуването на цигански гласове у нас.

И за да не ми възразите, че хората били невинни, само управниците, ще напомня, че по всички законодателства престъпление е както даването, така и получаването на рушвет.
02 Юли 2015 22:38
Аз това го включвам в графата 'кражби'.


Може да се спори по въпроса.
Държавата взема кредити, харчи ги неразумно и тогава къде е кражбата.
Прави са тези, които отстояват позиции, че и кредиторите са за ебане.
02 Юли 2015 22:39
Ако гърците се оказаха негодни дебитори, то как бихте определили "от 1 до 10" годността на кредиторите им, както и на институциите, които Съюзът е създал, за да бдят над парите и интереса на евро-евро-данъкоплатеца, ако ми позволите?


Всъщност институциите на ЕС имат действителна вина, доколкото действително съществуваше възможност за неограничено теглене на заеми от правителствата. Дребният детайл с фалшивите финансови отчети го подминаваме.
===
Иначе статията на Терзиев поставя проблема по един леко манипулативен начин. разбира се, че не всички крадем. Но, пък твърде голяма част от нас са готови да участват в преразпределението на средства без оглед на цената, с която те са придобити.
Това дава възможност на една каста от клептократи да се задържи на власт за дълги години, че дори и да създаде династичност в управлението. Огромната маса в Гърция е твърде убедена, че постигнатия по този начин стандарт на живот и се полага по право. И СИРИЗА дойде на власт именно защото обеща да запази този стандарт на живота.
02 Юли 2015 22:40
Детински разсъждения. Ловиш се на опорни точки.


Леле, верно! Объркал съм опорните точки. Тези били за ... КТБ и БНБ и нашите лапачи. Извинявам се!
02 Юли 2015 22:40
Организирано от властите неправомерно облагодетелстване на големи маси хора с цел спечелване на избори и съответно, възпроизводство на модела.

Огромното количество пари в банките показва, че всички са се облагодетелствали. Някои повече, разбира се. Но изглежда масата е нямала нищо против да живее на кредит.
02 Юли 2015 22:42
Като посегна да прочета нещо, искам да получа информация, не да си предоставя за разчесване лумпенските красти като много форумни другари. Обяснението, дадено от автора - военни разходи отиващи обратно на Запад - е несъстоятелно. Отиваш на http://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS и гледаш военните разходи на Гърция, въртят се около 3% с тенденция към спадане.
02 Юли 2015 22:44
Но изглежда масата...


При цялата ти категоричност, някаква несигурност ли долавям? И да попитам, още, за каква маса иде все пак реч?
02 Юли 2015 22:50
И да попитам, още, за каква маса иде все пак реч?


За всички гърци естествено.
Не е толкова трудно да разсъдиш, че 14-та пенсия е нещо ненормално.
Не да я откажеш, но да ти мине през ума, че един ден може и да ти се наложи да я върнеш.
02 Юли 2015 22:51
При цялата ти категоричност, някаква несигурност ли долавям? И да попитам, още, за каква маса иде все пак реч?

Докато се вземаха заемите и се раздаваха като заплати и пенсии никой не протестираше. Протестите започнаха след като се оказа, че заемите трябва да се плащат.
Ето тука нещо интересно:
Германският финансов министър Волфганг Шойбле, чиято твърда позиция в преговорите за спасяването на Гърция го превърна в омразна фигура там, спечели още по-голяма популярност в родината си, като одобрението за работата му достигна 70%, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Проучване на германската обществена телевизия ARD сочи, че 72-годишният Шойбле е по-популярен от самия канцлер Ангела Меркел, чийто рейтинг е 67%. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер води в класацията по популярност с рейтинг 73 на сто.



02 Юли 2015 22:53
Може да се спори по въпроса.

Не може

Мили господине, наистина ли не сте наясно как се краде в "държавата" ни?
П. П. Бонго е просото трогателен
02 Юли 2015 22:57
Ако ни пуснат в еврозоната, освободения ресурс за подържане на валутния борд можем да подарим на Гърция.
Тоест, да платим част от дълга им, ако те не могат или не искат да го платят.
02 Юли 2015 23:00
Това какво общо има с темата, и изобщо наясно ли сте за какво става дума?

П. П. За идиотиите за гръцки дълг - не мисля да коментирам! Поне до момента, когато странаат ще реши да се изложи по въпроса
02 Юли 2015 23:02
За всички гърци естествено.


Ти, верно ли мислиш, че всички гърци са взимали 14-та заплата? Не знам ние българите, случили ли сме на съседи, но гърците видно не са. Много, много сме завистливи... 14-та заплата - сигурно е детската ти мечта!

Виждам - писал си 14-та пенсия... Вярно ли това? Ти пенсионер ли си, що ли...
02 Юли 2015 23:05
Патагонец

изобщо не ме интересуват тези рейтинги! За нито един от посочените не съм гласувал. Ако трябва да бъда честен, вълнува ме рейтинга само на един, двама от българските политици...
02 Юли 2015 23:06
Ако ни пуснат в еврозоната, освободения ресурс за подържане на валутния борд можем да подарим на Гърция



Искрено се надявам, че призванието ти е само да пишеш глупости по форумите!
02 Юли 2015 23:08

Тва какво общо има с темата, и изобщо наясно ли сте за какво става дума?



където по първоначалния замисъл държавата трябваше да стане гарант поне на 6 млрд. евро в планирания европейски фонд за стабилност.

02 Юли 2015 23:11
Искрено се надявам, че призванието ти е само да пишеш глупости по форумите!

Надявай се! Надеждата крепи човека.
02 Юли 2015 23:13
Виждам - писал си 14-та пенсия... Вярно ли това?


"Предвижда се гърците да приемат 56 промени в икономиката и живота, за да бъде открит пътят за предоставяне на транша до средата на ноември. С одобрените от правителството промени Гърция намалява разходите си с 13,5 млрд. евро. От тях съкращаването на заплати и пенсии достига 6,6 млрд. Режат се по 1000 евро годишно от добавките на всеки държавен служител. Премахват се 13-та и 14-та пенсия. От 1 януари възрастта за пенсиониране в южната ни съседка се увеличава с две години. Правителството на Андонис Самарас обещава да напълни бюджета с 3 млрд. евро от увеличаване на данъците. "
02 Юли 2015 23:22
Уилт,

беше писал - За всички гърци естествено. Това за 13-тата и 14-тата пенсия, касае само бившите държавни служители - не всички гърци естествено!
02 Юли 2015 23:28
"14-та пенсия" е нарицателно за необосновани харчове в социалната сфера.
02 Юли 2015 23:29
"14-та пенсия" е нарицателно за необосновани харчове в социалната сфера.


Нещо като метафора - разбирам!
02 Юли 2015 23:37
Държавата взема кредити, харчи ги неразумно и тогава къде е кражбата.
Прави са тези, които отстояват позиции, че и кредиторите са за ебане.

По тази логика същото важи и за бабичките, дето си дават парите на телефонните измамници.
Това, че някой е сглупил да си даде парите на някой мошеник не го прави толкова виновен, колкото мошеника. И не му отнема правото да си иска парите обратно.
03 Юли 2015 03:36
Сега се теглят кредити, за да се връщат кредити. И от това "връщане" дългът на Гърция се увеличава, а не намалява. Т.е. ЕС спасява кредиторките. Дълговете на САЩ също нарастват, други от ЕС са в почти същото положение. Т.е. грешката не е в гърците, а някъде другаде.
Тази сутрин видях един въпрос, над който много от хората трябва да се замислят: Кой дава кредитите и откъде има толкова пари? И защо държавите са в ролята на просяци, а някои разполагат с огромни средства, през които командват и изнудват целия свят? По какъв малоумен начин политиците, които управляват, ни докараха до туй положение?
03 Юли 2015 06:49
...депутат от социалната партия БСП Петър Кънев отговори вместо консервативните кредитори в ЕС: "Ще започна да съжалявам гръцкия народ, когато гръцки селянин дойде да копае картофи в Родопите или да бере лозя в Петричко".
Това е мечтата на българина
- не да забогатее колкото съседите, а те да обеднеят повече от него и да му станат аргати.

Картофите в Родопите трябва да бъдат окопавани и лозята в Петричко трябва да бъдат обрани.
КОГАТО
тези дейности бъдат поети от богати гърци значи българите вече са станали още по-богати.
Не е лошо като пожелание, не виждам кво го стряска Терзиев в случая .
03 Юли 2015 08:41
Те пък не желаят да пропаднат до нивото на българите.
Е пък какво лошо има да стигнат нивото на българите. При наш Боко България е цъфнала, като майска роза. И той слушка европейците, защото партията му се казва Граждани за Европейска Роболепна България (ГЕРБ).
Миналата седмица по време на Европейския съвет в Брюксел Борисов вече нареждаше важно как еврозоната още не ни заслужава: "Ние си запазваме амбицията, но докато не се дисциплинират държавите в еврозоната, не виждам смисъл да бързаме толкова
Тук, обаче, е прав. Чехия и Унгария с по-силни икономики съвсем не са се забързали за там. Ама ако слушате Лукарскаго, ние трябва да сме барабар с Петко с мъжете. И в следното е истината:
Известно е, че
казаното от Борисов е с кратък срок на годност

Той поне трябваше да го знае, след като години е трупал непосредствени впечатления от кримиконтингента (като полицейски шеф).
Същои като мутра, в редиците на кримиконтингента.
03 Юли 2015 08:57
Така на око: обидите към Германия, ЕЦБ, МВФ са ако не повече, то поне също толкова остри, едностранчиви, личностни и понякога много злобни.
И заслужени.
Виж, "борбата" на Ципрас и Варуфакис съвсем не у всички предизвиква симпатии. Те може би си мислят, че проявяват твърдост и увереност, но за западния човек поведението им е грубиянско и противоречиво.
Нито Ципрас и Варуфакис трябва да се интерисуват какво предизвиква у западния човек тяхното поведени, нито нашите политици. Между другото тази сутрин показаха голям митинг на западни човеци във Франция в подкрепа на Гърция, така огромното мнозинство от западни човеци адмирират Ципрас и Варуфакис.
Не, не значи. Значи нещо съвсем друго - че всеки тряба да си плаща дълговете и да живее според възможностите си, а не на чужд гръб.
Това значи така, ама при капитализма е друго. Като видиш задълженията на капиталистическите държави, ще разбереш това. И ние започнахме да трупаме дълг в средата на 80-те, след като Луканов реши да последва капиталистическия начин на финансиране.
В Гърция са крали така, както крадяха на времето при соц-а: всичко, що е държавно, се краде на поразия .
Ега си краденето при соца. Някой ще вземе някой мамул от нивата, дето комбайна е пропуснал, или някакво захвърлено желязо в завода. Ил отклони някой палет с тухли, или са му дали без пари някоя бутила вино от Винпрома и някоя карантия от месокомбината. Голямо крадене няма що. Може ли такива глупости да говорите. Я върви сега питай какво крадене става по нивите на селскостопнаките труженици. Тук ст6ва въпрос за стотици милиарди евро, а при соца няколко мамула.
03 Юли 2015 09:01
КОГАТО
тези дейности бъдат поети от богати гърци значи българите вече са станали още по-богати.
Айдяяя, VOCI-ката пак се е изказал премъдро. Нали ги видяхме богатите гърци с техните фабрики в България, дето карат за дребни стотинки работниците да работят по 12 часа. Като как ще забогатеят българите не ясно. Експлоатация + мизерия това ни чака.
03 Юли 2015 09:18
Колапсът на СССР се дължи на други причини, които нямат нищо общо с Гърция. Всяка страна в даден момент трябва да направи някакви реформи. Когато дойде Горбачов, това се очакваше от него не само в СССР, а и в СИВ. Правилният път беше китайския. Вместо това той нищо не правеше, а пусна неговите Гласност и Перестройка. Тогава националистите в отделните републики взеха връх. Нека да напомня, че в конституцията на СССР имаше точка, че ако дадена република реши да се отецпи от СССР, тя може да направи това. Националисте използваха именно това. Друг е въпроса, че имаше референдум в СССР, където 70% от гражданите бяха против разделянето. И при разделянето на СССР по времето на Елцин, въобще не се проведоха референдоми в отделните републики. Така Украна беше отделена от трима души- Елцин, Шевернадзе и Кравчук, ако не се лъжа.
Професор Вутчков беше нападнал много яко САЩ по Евроком, но между другото цитира един интересен факт. Няма никакъв документ, с който да се придава Крим на Украйна. Въпреки, че политбюро са се събирали, всички са отказали да подпишат такъв документ. Крим е отдаден по лични устни указания на Хрушчов.
03 Юли 2015 09:32
И защо държавите са в ролята на просяци, а някои разполагат с огромни средства,

И защо Гърция има 320 млрд дълг, а пък сами гърци имат 265 млрд в банките и над 70 млрд неплатени данъци ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД