:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 576
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнес климатът у нас се влошава

Несигурната икономическа среда и слабото търсене попариха оптимизма на предприемачите в средата на годината. Това показват данните на НСИ за бизнес климата у нас през юли. През юли показателят намалява с 1.8 пункта спрямо юни, сочат данни от анкетата сред мениджъри и шефове на фирми.

През юли най-голям е песимизмът на компаниите в сферата на услугите. Влошаването е с 3.6 пункта за месец. Това се дължи на затруднения на фирмите, причинени от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. През юли все повече мениджъри от сектора посочват и недостатъчното търсене като пречка пред развитието на бизнеса.

В промишлеността спадът на показателя е с 2.9 пункта. Причината са по-неблагоприятни прогнози за износа и производствената активност през следващите три месеца. Почти 60% от анкетираните предприятия в сектора на промишлеността са посочили като основно затруднение несигурната икономическа среда. Около 1/4 от компаниите се притесняват от недостатъчното търсене в страната, както и от слабостите в икономическото законодателство.

Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 0.6 пункта спрямо юни заради по-умерените очаквания на търговците на дребно за следващите шест месеца. Прогнозите на шефовете в бранша за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични.

През юли единственото подобрение в очакванията на бизнеса е в сегмента на строителството - повишение с 0.6 пункта. Според строителните предприемачи активността на фирмите се подобрява в сравнение с предходния месец. Производственият график е осигурен с договори за 5.2 месеца. В същото време очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Строителните компании акцентират и върху сериозни финансови проблеми.
909
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД