:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Павлова намекна за по-скъпи винетки догодина

Археолозите от БАН ще получат 18 млн. лева за проучвания край магистралите "Струма" и "Хемус"
МРРБ
Министър Павлова даде много висока оценка за работата на институтите към БАН, като отбеляза, че само по оперативните програми за трансгранично и териториално сътрудничество към МРРБ в последните години са усвоени над 37 млн. евро за научни дейности. Акад. Стефан Воденичаров пък изтъкна, че БАН иска да работи като експертен център на правителството.
Винетките може да поскъпнат от 2016 г. В момента се прави анализ, а през септември-октомври ще стане ясно дали ще има "актуализиране" на стойностите, стана ясно вчера от изказване на регионалния министър Лиляна Павлова. Вече шеста година тарифата за стикерите, изпълняващи ролята на пътен данък, на практика е замразена. За леки коли годишната винетка струва 67 лв., месечната - 25 лв., седмичната - 10 лева. Успоредно с анализа за винетките строителното ведомство подготвя и въвеждането на тол система за тежките автомобили, които ще бъдат таксувани за ползване на магистралите. Преди време Павлова каза, че най-вероятно тировете и автобусите ще плащат по 10 стотинки на изминат километър. Това обаче няма да стане по-рано от 2017 г.

Институтът по археология към БАН ще получи 18 млн. лв. за пълни проучвания по трасетата на магистралите "Хемус" и "Струма", съобщи още министър Павлова. Вчера тя подписа 3-годишно споразумение за сътрудничество с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Документът ще даде добра основа за работа по конкретни проекти, обучения, разработки чрез директно възлагане, обясни Павлова. По думите й за последните години в археологически проучвания са инвестирани над 10 млн. лв., а само за първите месеци на 2015 г. - над 3 млн. лв.

Правителството ще разчита на учените от БАН и за разработването на анализи и планове за развитие на Родопите, Странджа и Северозапада. Първите две стъпки са изготвянето на подробна карта за границите на географските райони и анализ за инвестициите в планинските и полупланинските райони с цел развитие през всички сезони.

Павлова даде "много висока оценка" за работата на институтите към БАН, като изтъкна, че само по оперативните програми за трансгранично и териториално сътрудничество към МРРБ в последните години са усвоени над 37 млн. евро за научни дейности. За разлика от първия кабинет "Борисов", когато Дянков нарече учените от БАН феодални старци, сегашното правителство работи доста добре с академиците.

4
1310
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Юли 2015 11:57
Министър Павлова намекна за по-скъпи винетки догодина

- Сигурно ще оправят пътищата с по-ниска категория, та да не изглеждат и да не се усещат като прясно бомбардирани!
29 Юли 2015 12:09
- Сигурно ще оправят пътищата с по-ниска категория, та да не изглеждат и да не се усещат като прясно бомбардирани!

Извън съмнение!
Впрочем, въпреки професията ми, не ми е хрумвало досега (пък и нямам време за лични дела) да съдя общината за дупките, стърчащите железа и отворени шахти по тротоарите в централната част на София, в които за пореден път вчера си повредих обувки (без съдържимото в тях, засега), но дали вече да не реагирам по друг начин?
Иначе нацвъкаха "велоалеи" върху тротоарите, които пък се стесниха до степен да се ползват само от лилипутите на Джонатан Суифт и ни принуждават буквално (особено лятото) да се озъртаме като престъпници за връхлитащите от двете ни страни велосипедисти. Впрочем, те си карат и направо върху частите от тротоарите, които не са заети от велоалеи - просто по инерция от съседния "тротоар-велоалея".
29 Юли 2015 13:32
Темата е винетките. Т.е те важат за републиканските пътища.
Винетки за трамваите и градския транспорт и тротоарите, които ни водят до СГС все още няма.
29 Юли 2015 13:51
Темата е винетките. Т.е те важат за републиканските пътища.
Винетки за трамваите и градския транспорт и тротоарите, които ни водят до СГС все още няма.

Няма. Просто не се наричат винетки платежите, нали тъй?
Но задълженията за поддържане на инфраструктурата, била тя държавна или общинска, както и задълженията ни да плащаме за това, са общи.
Аналогията в случая не е просто аналогия, а още един аспект на общия въпрос кой за какво харчи парите ни, включително увеличаващите се платежи за данъци, осигуровки, цени на транспорт и други тегоби от същото естество, но с различно наименование, в частност - парите за пътна инфраструктура.
Та, коментарът ми е в отговор на пост на колегата.
Нещо против?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД