:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандалът около Шофьорския плаж се разраства

По нареждане на премиера пътят край "Алепу" бе отворен, но "терасиране" на морския бряг наблизо породи съмнения за инвестиционни намерения
Снимка в социалните мрежи на терасите край плажа "Алепу" предизвика остри коментари и опасения, че там се готви мащабно застрояване.
Оградата на пътя край плажа "Алепу" е премахната вчера около 16 ч. и повече няма да бъде поставяна, съобщи пред в. "Сега" пресаташето на община Созопол Петя Димитрова. Пътят бе затворен през уикенда по нареждане на кмета на града Панайот Рейзи. Граждани премахнаха оградата, но в понеделник тя бе монтирана отново, поставен бе и полицейски патрул. Демонтирането на ограждението станало след намесата на премиера Бойко Борисов, съобщи самият той във "Фейсбук". С кмета било договорено и плажът, известен като Шофьорския, да започне да се охранява. Покрай шума за бариерата обаче лъснаха стари и нови безобразия, а институциите отново показват безхаберие.

Плажът с дължина около 2.5 км се простира между комплекс "Дюни" и комплекс "Свети Тома" на стария път от Созопол за Приморско. Шосето е строено върху пясъчните дюни, като от едната страна е защитеното блато Алепу, а от другата - морето. От няколко години републиканският път е изместен навътре в сушата, а от февруари тази година старото трасе е общинско. Според Панайот Рейзи затварянето на пътя било заради предстоящ ремонт и за да се защити дивата местност. Така щяло да се спре и дивото къмпиране в района. По данни на информационни агенции след премахването на оградите плажуващи там са били предупредени да махнат палатките си.

Едновременно с това снимки в социалните мрежи за терасиране на брега непосредствено до комплекс "Свети Тома", в края на плажа "Алепу", породиха съмнения, че там се готви ново строителство. От кметството на община Созопол обаче отрекоха пред в. "Сега" всякаква строителна дейност на територията на плажа, а също и бъдещи намерения, за които да е давано разрешение. От пресцентъра на кмета Панайот Рейзи нямаха обяснение за терасирането.

От Министерството на околната среда и водите вчера препращаха за информация за плажовете към регионалното ведомство. Оттам обаче до редакционното приключване на броя нямаше коментар.

Вестник "Сега" потърси "Главболгарстрой" (ГБС), която притежава на метри от мястото ваканционния комплекс "Свети Тома". Вчера се появиха предположения, че заравняването е направено от строителната компания, която имала апетити към терена. Оттам обаче увериха, че това е частен терен, към който ГБС няма отношение или каквито и да било права. "Не е извършвана никаква строителна дейност, нито пък имаме такива намерения", категорични са от компанията и допълват: "Става дума за свлачище, което се активизира всяко лято. То е регистрирано през 2009 г. от "Геозащита Варна". Терасите, които се виждат, са естествени свлачищни процеси на пясъчната маса, която буквално се изля върху чадърите на туристите на плажа". Единственото, което ГБС твърди, че е направила, е да постави ограда над свлачището, за да предпази преминаващите с автомобили по шосето. Според служители от комплекса "Св. Тома" свлачището дори е захапало част от пътя.

Вчера във "Фейсбук" беше обявен протест в защита на плажа "Алепу". Според туристите и природозащитниците кметът Панайот Рейзи е затворил пътя при Шофьорския плаж в нарушение на Закона за движение по пътищата. Хората са убедени, че целта е да се ограничи достъпът на граждани до един от последните плажове преди Ропотамо. Те също задават въпроса дали това не е заради интересите на собствениците на курортните комплекси "Дюни" и "Св. Тома".

ЗАБРАНА

Екоинспектори от РИОСВ-Бургас са разпоредили дружеството "Венис Марина" да спре разходките с лодка по река Ропотамо и да освободи обектите, които стопанисва без правно основание в резервата, съобщиха от МОСВ. Административният съд в Бургас е потвърдил предварителното изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ, с която се разпорежда незабавното спиране на всички дейности, свързани с туристическата услуга. Причина за това са нарушения в статута на резервата и извършване на дейност без правно основание.
2
2421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
29 Юли 2015 14:24
Как тъй ще се пекат и къпят в НАШЕТО море без да дават пари за чадъри и кебапчета. Нашите дядовци затуй ли са излязли в гората на 8-ми септември.
29 Юли 2015 16:49
Подлагай всичко на съмнение! Има ли герберски "цвят", може и след 10 години, но ще се пръкне далавера! Повишено внимание!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД