:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Портрет

"Обикновеният" българин да му мисли

В България много обичаме етикетите, към които с гордост казваме, че не принадлежим
Снимка: БГНЕС
Средностатистическият българин е голям почитател на бирата. Факт!
В България обичаме етикетите. Във форумите хейтим другия и величаем историята и националните ценности, обичаме да казваме за всекиго по нещо.

Много ни харесват фразите "да, ама", "той може и да е... но...", "всички са...". Обичаме също да казваме "българите сме..." или "българите не сме...". Както и да обсъждаме "средностатистическия човек", който не сме ние.

Медиите говорят за средностатистическото домакинство, средностатистическото семейство, за "обикновения" човек.

И всичко това е, за да не се слагат хората под общ знаменател, защото средностатистическият българин, подчертаваме дебело, не съм аз - пишещият, нито ти - четящият, а някакъв там трети, средностатистически човек.

За характеристиките на този имагинерен образ, както се досещате, отговаря статистиката, която дава един осреднен образ на човека, живеещ на дадена територия в даден период.

Тъй като нито мен, нито вас са ни питали някога за нещо, не се обиждайте - този текст не се отнася за вас, а за средностатистическия българин, който чете предимно вестници, списания и статуси във Facebook.



Осреднен образ на средностатистическия българин



Средностатистическият човек в България може и да не носи костюм, но често носи анцуг - не за да спортува (78% от българите въобще не спортуват).

Той не си мие зъбите редовно (само 33% си купуват четка за зъби), пие много бира (около 80%), пуши цигари (над 50%) и е дебел (40% са с наднормено тегло). Притежава собствено жилище (95%), но не винаги има тоалетна (25%).

Средностатистическият българин се жени все по-рядко (44%), особено ако не живее в София (висока концентрация на браковете според НСИ). За сметка на това прави извънбрачни деца (59.1%).

Средностатистическият българин е беден и нещастен. И не вярва, че това ще се промени (според 62% отиваме към по-лошо), защото колкото и пъти да го питат, толкова пъти това отговаря.

Може да няма пари за четка за зъби, но има за лотариен билет (57 на 100 от българите по данни от 2009-а, за днес - не е ясно).

Средностатистическият българин е религиозен (над 50% от българите), но пък си пада и суеверен (за съжаление, тук единственото изследване е отпреди 11 години, иначе ръсенето на пътищата със захар и пътешествията с икони за здраве щяха да са интересен показател).

Средностатистическият българин не е гостоприемен - дори е сред първите по негативно отношение към чужденците в ЕС. Въпреки че "обикновеният" човек пътува в чужбина - по работа или туризъм.



Забравете, че четящият човек е красив



Въпреки че българките са в Топ 10 на най-красивите жени в света (според субективната класация на MissTravel), то около 50% от хората у нас четат вестници, списания и мейли, книгите са дар за по-образованите, а по-уязвимите - от селата и малките градове, възрастните поколения, с основно или по-ниско образование, ниски доходи, работещи неквалифициран труд, пенсионери, безработни, малцинства... са далеч от изкуството.

Средностатистическият българин не ходи на кино или театър (около 50% по данни за 2013 г. не са посещавали подобно събитие за година, въпреки че през 2014 г. данните са по-позитивни, но не твърде различни).



Средностатистическият българин живее...



Въпреки че София не е България, "обикновеният" човек живее или в столицата, или в градовете (около 73% от населението според данни на НСИ от края на 2014 г., половината от които живеят в Югозападна и Южна Централна България).

Има основно и средно образование (висшистите са едва 30-ина процента) въпреки високия брой на висши учебни заведения и лесното излизане с отличие от системата.

Затова и на средностатистическият българин му е трудно да си намери добре платена работа.



Перспективите пред "обикновения" човек



Българските работодатели имат проблем със средностатистическия българин, който е убеден, че е подходящ за дадена работа и дипломата му го доказва, но не и знанията и уменията (60 на 100 от работодателите не рискуват с млади кадри, а 50 на 100 не вярват, че те могат да носят отговорност).

Затова и младите масово не правят нищо - 67% дори не "губят" тоновете си свободно време с четене на книга, камо ли с търсене на работа.

А профилът на средностатистическия българин скоро няма да се промени, защото новата вълна средностатистически българи се движи надолу по показатели спрямо предходната (въпреки че все повече хора четат и ходят на театър, но отново - слаб ръст).

Това е средностатистическият българин според статистиката, която го създава. А той е илюзия - ние сме щастливи и богати, четем книги и си мием зъбите, имаме си жилище и тоалетна. Щом четем точно този текст, значи сме и от онези 56.7%, които имат достъп до световната мрежа.

А иначе "обикновеният" българин - той да му мисли.
12
3943
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Август 2015 22:55
Средностатистическия българин е по местните железници, автогарите и ранните автобуси на градския транспорт...
Внимателно го наблюдавайте, но и без надежди да ви е станал по-ясен ...
06 Август 2015 23:05

Бих пожелал на авторката да прочете Пиер Данинос - Някой си господин Бло. Гарантирам и, че ще остане изумена от съвпаденията в качесствата на французи и българи.
06 Август 2015 23:12
Въпреки че българките са в Топ 10 на най-красивите жени в света (според субективната класация на MissTravel), то около 50% от хората у нас четат вестници, списания и мейли, книгите са дар за по-образованите, а по-уязвимите - от селата и малките градове, възрастните поколения, с основно или по-ниско образование, ниски доходи, работещи неквалифициран труд, пенсионери, безработни, малцинства... са далеч от изкуството.

Не разбрах конфликтната връзка между топ тен красавиците и всичко изброено по-нататък.
06 Август 2015 23:25
Не разбрах конфликтната връзка между топ тен красавиците и всичко изброено по-нататък.

Няма връзка, но да се опитаме да я създадем: Раждат се красиви, но остават прости което е лошо. По-добре щеше да е да са красиви и умни.
06 Август 2015 23:25
Ами прав сте... Разликата между средностатистическия българин и френец (немец, англичанец, американец и ...... тахитянец) е само в личните имена... . Иначе ... разликата е в дребничките подробности, които съставят разликите. Ама те не са средностатистически, а доста големички...
06 Август 2015 23:27
Писанието ми е относно Don-овото от 06 Август 2015 23:05...
06 Август 2015 23:48
Средностатистическият българин не е гостоприемен - дори е сред първите по негативно отношение към чужденците в ЕС
Първо, гостоприемството към хора, които не са чужденци, да не би вече да не се брои като гостоприемство? Второ, каква е връзката между гостоприемството и отношението към чужденци, които не са гости и не се държат като гости? Що се подменят нещата по такъв елементарен начин? Къде другаде по света домакинът има грижа за 100% от свободното ти време, старае се да ти покрива всички разходи и те води навсякъде, където се сети, докато ти си му на гости по работа? Ресторанти, кръчми и т.н. са ясни кой ги плаща, ама отделно са разни дреболии - да го посрещнеш човека на летището или поне да му пратиш кола, да го запознаеш със семейството си, накрая да го изпратиш по възможност пак лично. Аз това мога да го кажа, че съм го виждал само в Македония, България, Турция, Иран и Мозамбик. Какво гостоприемство и какъв Европейски съюз, където си делят сметката до цент, освен ако не плаща компанията?
07 Август 2015 00:45
"Въпреки че българките са в Топ 10 на най-красивите жени в света (според субективната класация на MissTravel), ..."
Не разбрах конфликтната връзка между топ тен красавиците и всичко изброено по-нататък.

Връзката е липсващото трето: българските мъже са далеч по-красиви от българските жени. Нещо такова
07 Август 2015 04:34
ВладиГео 07 Август 2015 00:45
...Връзката е липсващото трето: българските мъже са далеч по-красиви от българските жени.

Това Сергей или Азис го е казал ?
07 Август 2015 05:28
Средностатистическият българин е религиозен (над 50% от българите), но пък си пада и суеверен
Защо "но"? Аз пък тази конфликтна връзка не разбирам.
07 Август 2015 10:24
Връзката е липсващото трето: българските мъже са далеч по-красиви от българските жени. Нещо такова

Ако съдим по Григор Димитров...
Аз като по-дърт си спомням какви красавици гимнастички имахме: Илияна, Лили, Мария...
13 Август 2015 10:45
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД