:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МО прекали с кадровите еквилибристики

Няма как цялото БЗНС да се уреди на хубави постове при военните
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Военният министър Николай Ненчев е критикуван, че назначи актрисата Валерия Кардашевска (вдясно) за началник на кабинета си.
"Калинките" във властта, за които в първия мандат на ГЕРБ се вдигаше толкова шум, не са изчезнали, макар че още в началото на управленската програма на кабинета (цел 20) е записано, че ще се утвърди конкурсното начало като основен принцип при постъпване в държавната администрация. Засега нищо такова не се случва.

Колко са назначенията на свои хора в администрацията след формирането на сегашното правителство е трудно да се каже, но дори само броят в Министерството на отбраната е впечатляващ. По неофициална информация около 40 души са били назначени там от началото на годината. Само двама-трима от тях обаче са преминали през задължителен конкурс, какъвто се изисква за държавните служители по закон. За останалите просто са използвани вратички в закони и наредби, които от години съществуват именно за такива случаи.

МО упорито мълчи по въпроса. На въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев преди дни за провеждане на конкурс при назначаването на висши държавни служители, военният министър Николай Ненчев йезуитски отговори, че "държавните служители в МО, назначени с конкурс в периода 2013-2014 г., представляват 30.8 % от назначените и след това преназначени без конкурс държавни служители". Ненчев добавя: "Моето дълбоко убеждение е, че България се нуждае от една



деполитизирана професионална държавна администрация,



без скрити зависимости, която да обслужва лоялно всяко политическо ръководство. Постигането на тази цел надхвърля възможностите на което и да е отделно министерство, затова се надявам час по-скоро да бъде извършена цялостна административна реформа".

От отговора става ясно, че директорът на дирекция "Правно-нормативна дейност" е назначен след провеждане на конкурс. Директорът на главна дирекция "Инвестиции в отбраната" е назначен по заместване и след това преназначен чрез подбор. Главният директор на дирекция "Инфраструктура на отбраната" е назначен на основание на преминаване на държавна служба в друга администрация след сключено писмено споразумение. В тези три случая за назначаване на висши държавни служители министърът се аргументира, че няма нарушения на закона.

Това обаче е по-скоро камък, хвърлен в градинката на БСП, тъй като става дума за назначения от времето на предишното правителство. За сегашните назначения няма нито дума. А само бегъл поглед на случилото през последните месеци показва, че написаното в отговора до депутата от ГЕРБ са само думи, хвърлени на вятъра.

Още през март от БСП алармираха, че МО е отдадено, образно казано, на концесия и се превръща във



феодално владение на земеделците и техните партньори



в рамките на Рeформаторския блок. Във военния холдинг ТЕРЕМ са освободени трима от членовете на борда на директорите на дружеството, назначен е изцяло нов състав на борда, който се оглавява от лидер на ДСБ в Пиринския край, обяви тогава бившият военен министър Ангел Найденов. Той обясни, че съотношението в борда на директорите е 3 към 2 в полза на реформаторите, като двамата близки до ГЕРБ също не са случайни хора - те са роднини, протежета на високопоставени представители на ГЕРБ. Бившият министър добави, че до този момент 15 души са освободени от работа, като сред тях са вътрешният одитор на дружеството, юристите на холдинга, експерти на различни позиции, чиято единствена вина е фактът, че са млади хора и че са назначени при предишния изпълнителен директор.

Ненчев направи опит да смени шефа на ТЕРЕМ-Варна, въпреки че заводът е единственият печеливш във военния холдинг. В резултат на това над 300 работници в продължение на два дни протестираха пред портала на завода и на Аспаруховия мост във Варна. След разговор с представители на работниците премиерът Бойно Борисов ревизира решението на Ненчев и върна стария директор на поста.

Подобни неща се случиха и в търговското дружество "Снабдяване и търговия". Военният министър направи два неуспешни опити да назначи свои хора на ръководния пост в дружеството, което е от малкото със сериозни приходи. То се занимава с търговия със стоки с двойна употреба и продава излишното въоръжение и техника в армията. И в двата случая обаче беше бламиран от ДАНС, която отказа да даде достъп до класифицирана информация на кандидатите. Това стана едва когато беше излъчена кандидатура от страна на ГЕРБ.

Рокадите по различните структури обаче не свършват дотук.



"Направихме страхотни врътки,



за да измислим такава длъжностна характеристика, че да назначим в министерството едно момче от младежката организация на БЗНС, завършило туризъм, разказа пред "Сега" източник от военното министерство. Според него без конкурс в момента вървят назначенията и в новата дирекция "Проектно управление" на МО. Тя би трябвало да се грижи за управлението на проектите за модернизация, които се изчисляват на милиарди левове. До този момент в нея са назначени 5-има души, а цялата ще е с обща численост от 11 души. Не е ясно и как ще бъде назначен нейният директор. Факт е, че до този момент няма обявена официална заповед за попълване чрез конкурс на нова ключова дирекция.

Че МО се напълни със земеделци, близки до политическото ръководство, е обществена тайна. Тъй като министърът дължи кариерата си на факта, че е член на БЗНС на Георги Пинчев, което се включи в Реформаторския блок, земеделските назначения се набиват на очи. Друго негово ексцентрично решение беше да сложи актриса за шеф на кабинета си и дама, завършила европеистика, набедена в публикации, че е гримьорка, за парламентарен секретар. Не се съмняваме в качествата на артистичните кадри, но е притеснително, след като самият министър не е военен от кариерата, да се обгражда само с непрофесионалисти, при това без конкурс. Още по-неприятното е, че свойските назначения се случват на фона на доста неуспешна административна реформа и остри критики от парламента, че заради МО, МВР и правосъдното министерство може да се наложи актуализация на бюджета. Няма как цялото БЗНС да се уреди на хубави постове при военните. Или грешим?



СНИМКА:БГНЕС
Всяка правителството назначава наши хора в заводите "Терем", въпреки че финансовото им състояние не е добро и често има протести за заплати.
3
4729
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Август 2015 20:32
Драги ми, Панчо, министърът не е член на БЗНС на Георги Пинчев, а шеф на БЗНС чрез отвоюваните по съдебен ред 4 букви " БЗНС" на бай Георги Пинчев.
Двамата с бай Георги бяха във война на тази тема - кой е легитимен шеф на БЗНС.
Смешници и задоокеански клакьори , като Бабата , съсипаха от интриги БЗНС - движението , а сега инерцията ще удари и войската .

07 Август 2015 10:50
. Няма как цялото БЗНС да се уреди на хубави постове при военните. Или грешим?

Имаш ли представа цялото БЗНС от колко човека се състои?
09 Август 2015 12:32
Кааааааааалинка, калинка, калинка мая! Въпреки акутната си русофобия г-н Ненчев е наредил "Велик е нашият войник" да се замени с тази песен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД