:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕКАПИТУЛАЦИЯ

Мъжете от набор ' 64 ще са първите, които ще се пенсионират на 65 г.

Поредната пенсионна реформа е приета. Какво се променя днес, догодина и в бъдеще
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
НОИ очаква средната пенсия на днешните работници да е около 850 лв. през 2027 г. За хората, които се осигуряват на минимални доходи, тя ще е доста по-ниска.
Поредните изменения в условията за пенсиониране бяха окончателно приети преди ваканцията на депутатите. Кабинетът си постави за цел да направи пенсионна реформа, която да не изкушава следващите правителства да я променят с популистки цели - с плавни стъпки за увеличение на възраст, стаж, осигуровки. Дали успяха? Ако се имат предвид общественото несъгласие по смяната на модела и опитът за елиминиране на капиталовия стълб, най-вероятно това няма да е последната "пенсионна реформа". Няма да е и поради факта, че плавните мерки не решават проблемите в системата - дефицитът в НОИ към края на периода ще е дори по-висок от сегашния, тоест през 2037 г. още повече пари от данъците ще са нужни за изплащане на пенсиите от сега. Така финансовата устойчивост на системата остава непостижима.

Второ, размерът на новите пенсии ще се повиши според плана с 36 на сто, а на сегашните - с 40%, но за това няма краен срок, зависи от икономическата ситуация и инфлацията и въобще е твърде условно. Освен това никой не казва каква част като заместващ доход ще е пенсията през 2030 г. например, което всъщност е единственият показател за адекватността на парите за старини. А въведеният така наречен избор на осигуряване - между солидарния и капиталовия стълб, направо подкопава осигурителната система. Най-малкото никой не знае какъв ефект върху НОИ и върху фондовете ще има това местене на осигуровки веднъж годишно. Логично е, хората, които нямат пълно осигуряване за втора пенсия или пък се осигуряват на ниски суми (тоест мнозинството от работещите у нас) да прехвърлят парите си в НОИ и да искат пълна пенсия от държавата - с 28% по-висока, отколкото биха вземали, ако чакат и втора пенсия от частния фонд.

На първо време най-големи трябва да са притесненията за професионалните фондове. В тях има празни партиди - за това признаха при разговорите по реформата самите фондове. Естествено е тези хора да отидат в НОИ, при това те могат да "изберат" само в посока към НОИ еднократно. Тоест те ще натежат още повече на бюджета.Какво влиза в сила от тази годинаЛогично е тази година да не се правят сериозни промени. Депутатите само поправиха недоразуменията на финансовия министър от края на м.г. Така НАП отново ще започне да преразпределя служебно парите за втора пенсия на младите, които през тази година за първи път са сключили трудов договор. Блокираните средства на неизбралите частен фонд младежи ще потеглят към някои от деветте фонда, както бе до края на миналата година. Дали обаче ще можем още от тази година да сменяме осигуряването си от универсален фонд към НОИ не е ясно, защото се пишат наредбите за това. Със задна дата - от 1 юли - влиза и едно облекчение при пенсиониране за военни, полицаи и др. от специалните ведомства. Както всички останали работещи, те вече ще могат да се пенсионират, без да напускат работа.Възрастта и стажът за пенсияОт 1 януари 2016 г. продължава замразеното в последните две години покачване на възрастта за пенсия. За всички категории работещи ще има увеличаване. През 2016 г. мъжете от трета категория ще се пенсионират на 63 години и 10 месеца. Жените - на 60 години и 10 месеца. Два месеца повече ще е и необходимият стаж - съответно 38 г. и 2 месеца и 35 г. и 2 месеца. Стажът ще расте с по два месеца, докато през 2027 г. стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. Тогава мъжете ще се пенсионират на 64 г. и 10 месеца, а жените - на 62 г. и 8 месеца.

Крайната цел при възрастта - всички да излизат в пенсия на 65 г., ще бъде достигната през 2037 г. Първите българи, които ще трябва задължително да работят до 65 г., са мъжете от набор 1964. При жените крайната цел на реформата ще застигне родените през 1972 г.

От следващата година се затягат условията и за хората без стаж, които сега имат право да се пенсионират на 65 г. и 8 месеца при 15 г. работа. През 2016 г. и през 2017 г. възрастта и за тях ще расте с по 2 месеца, а от 2018 г. - с по един, докато стане 67 г. през 2029 г.

За тези, на които не им достига стаж до 1 година, от 2016 г. се въвежда гъвкаво пенсиониране - те ще могат да го направят, но срещу по-ниска с 0.4% пенсия. От 2038 г. възрастта за пенсия за всички българи би следвало да се обвърже с нарастването на средната продължителност на живота у нас.

Ранното пенсиониране също трябва да се ограничи от 2016 г., когато за служителите на сектор "Сигурност" освен изискването за 27 г. стаж се въвежда и минимална възраст - 52 г. и 10 месеца. Предвидено е тя да расте с по 2 месеца, докато стане през 2029 г. Години няма да се искат за всички служители, които до края на 2015 г. са натрупали необходимия стаж от 27 години. Те получават тригодишен гратисен период и ще могат да се пенсионират независимо от възрастта си до края на 2018 г.

За работещите тежък труд също ще има нарастване на годините за пенсия, след като години наред възрастта им бе замразена. И заради това сега стъпката е по-тежка за тях, но пък синдикатите им извоюваха по-ниска максимална възраст, отново на гърба на масовия работник от трета категория. Така работещите първа категория жени и мъже ще излизат в пенсия на 55 г. с 10 г. стаж, а за втора категория - на 60 г. с 15 г. стаж. Жените и в двете категории ще понесат най-тежката стъпка - годините при тях ще растат с по 4 месеца. За първа и втора категория увеличението за жените ще е с по 7 години и 4 месеца.

До края на тази година работещите в първа категория могат да се пенсионират на 47 г. и 8 месеца. Максималната възраст и за двете категории ще се стигне през 2037 г. Тогава жена, родена през 1982 г., ако е работила поне 10 г. в първа категория, ще може да се пенсионира. Жена, родена през 1977 г., работила 15 г. във втора категория, ще се пенсионира за първи път на 60 г. За мъжете и от двете категории годините ще растат с по два месеца, но общото увеличаване на годините за тях ще е по-малко - за двете категории ще е с по 2 г. и 4 месеца.

Условията за ранно пенсиониране на учителите се синхронизират с одобрения график за увеличаване на възрастта в общия случай. Така учителите от 2016 г. ще могат да се пенсионират с намалена пенсия при 57 години и 10 месеца за жените (стаж 25 г. и 8 м.) и 60 г. и 10 месеца за мъжете (стаж 30 г. и 8 месеца).Осигуровките и пенсиитеПрез 2017 г. вноските ни се вдигат с 1 пункт, а през 2018 г. - с още един. Тогава вноската за пенсия ще стане 19.8 на сто, от които работникът ще продължи да плаща 40 на сто, или 7.92%. За работодателя остават другите 60 на сто - 11.88%. От тази стъпка само за първите две години в НОИ ще влязат 716 млн. лв. повече от вноските. За сметка на това вноската за втория стълб остава 5%.

Уви, увеличението на осигуровките не води до увеличение на пенсията. Сериозната промяна при размера на пенсиите е решението да се увеличи тежестта, която носи всяка година стаж във формулата. В момента тя е 1.1. Предвижда се от 2017 г. този коефициент да започне да се увеличава, докато не стигне 1.5. Очакванията са това да се случи към 2027 г., когато ще се пенсионират мъжете от набор 1962 г. и жените от набор 1964 г.

С колко ще се увеличава обаче коефициентът ще зависи от процента, който се получава по швейцарското правило. В закона депутатите записаха, че коефициентът във формулата ще се вдига с "поне" швейцарското правило. Това означава, че в години с дефлация няма да има ръст. Докато расте коефициентът, пенсиите няма да се актуализират допълнително и по швейцарското правило.ТаванътМъжете, родени в края на 1954 г. - след ноември, ще са първите, чиито пенсии няма да са ограничени от таван. Той пада от 1 януари 2019 г. Първият щастлив набор жени без ограничение ще са родените през 1957 г. От средата на 2019 г. старите пенсии - всички отпуснати до края на 2018 г. - ще имат таван до 40% от максималния осигурителен доход. Сега процентът е 35% и максималната пенсия е 910 лв. Тъй като финансовото министерство не предвижда ръст на максималния осигурителен доход в следващите три години, това означава и че таванът няма да се увеличава.

От януари 2019 г. ще се прави и друга промяна в изчисляването на пенсията - хората няма да могат да избират трите си най-добри години на осигуряване отпреди 1997 г., а пенсията им ще се изчислява на базата на целия осигурителен стаж от 1998 г. насам. Това ще се окаже неблагоприятно за редица хора, но НОИ не казва колко точно. Негативният ефект ще се елиминира изцяло, когато в пенсия започнат да излизат хора само със стаж след тази година.

За хората, които се пенсионират до края на тази година, ще има една година - само до края на 2016 г., за да поискат НОИ да им преизчисли пенсията от осигурителния доход за друг тригодишен период преди 1 януари 1997 г. След това възможност за преизчисляване няма да има за тях. Преизчисляването ще се запази до края на 2018 г. и за пенсиите, отпускани дотогава, а след това се премахва. Преизчисляване ще могат да искат само работилите пенсионери.НОИ или частен фондВсе още не се знае кога точно ще се отвори възможността да преместим партидата си за втора пенсия от частните фондове към НОИ. Следващата година - през 2017 г. - ще можем да я върнем отново в частен фонд. Ограничението е това да се прави до 5 г. преди навършване на години за пенсия. През 2025 г. се очаква фондовете да започнат на изплащат първите пенсии на мъжете, родени през 1960 г. Анализ на социалното министерство показа, че поне първите пет поколения, родени след 1959 г., ще са ощетени от осигуряването и във втория капиталов стълб. С други думи, на тези хора, които ще излязат в пенсия до 2029 г. включително, ще им е по-изгодно да прехвърлят парите си в НОИ и да вземат само държавната пенсия.

На всички с ранна пенсия, получена до края на тази година, се дава възможност да прехвърлят парите си от УПФ, които сега не могат да ползват в НОИ, и да поискат преизчисляване на пенсията. Това ще увеличи разходите на НОИ с 25 млн. лв. само за първата година, но пък се очаква от УПФ да влязат еднократно 107 млн. лв.Какво остана недовършеноТри ключови неща. Всъщност това е само епизод първи на реформата. Първо, очаква се нова регламентация за инвалидните пенсии. Този въпрос, който трябваше да е уреден през април, остана за края на годината, което доказва само колко е щекотлив. Идеята на Калфин е да има две експертни комисии - лекарска и социална, като втората да преценява и какво може да работи човек с процента инвалидност. Това означава, че ще има поне намаление на пенсиите на хората с увреждания. Парите и сега са мизерни, а хората с ТЕЛК са си цяла армия, тъй че може да е тежка есен.

Второ, проблемите в капиталовия стълб тепърва ще се решават. Колкото и да е несигурна съдбата им в момента, универсалните пенсионни фондове ще трябва да създадат гаранционен фонд, в който да се плащат пенсиите на хората, които ще получават по-дълго втора пенсия от разчетите.

Трето, постижението да се въведе възраст за пенсия за военни и полицаи бе прокарано сравнително леко. Всъщност обаче вместо да се ограничи ранното пенсиониране, то се и разшири с даване на възможност и напусналите специалните ведомства да се пенсионират по специалния ред. А извоюваната за 2016 г. възраст от 52 г. и 10 месеца може да се окаже, че е само за чистачките. Уловката е, че в следващите шест месеца ведомствата - МВР, МО, МП, трябва да диференцират длъжностите на служителите си. Много е вероятно от тази възраст да бъдат изключени полицаите на улицата, пожарникарите и др.
 За днешните пенсионери надежди за осезаемо увеличаване на пенсиите няма.
 Възраст за пенсия
16
23426
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
09 Август 2015 20:20
Ако доживеят...
И за пенсиите от 800 лева през 2027 година - пак така...
Изобщо - както се казва в нов стар виц: "Калфин е извоювал нови права за пенсионерите - разрешено им е да отварят трафопостове, да се катерят по стълбове за кабели с високо напрежение, да пътуват хванати отзад на автобус, трамвай, тролей, да скачат с парашут, да се спускат от високи водни пързалки, да плуват при червен байрак..."
----------------------
Сайтът на Генек
09 Август 2015 21:14
благодаря!

***
09 Август 2015 21:16
генек
09 Авг 2015 20:20

09 Август 2015 23:48
А мъжете от набор 1990 изобщо сме решили да не плащаме нелепи осигуровки в тази територия. Вярно, осигуряваме се във Финландия, вярно - доста по скъпичко, но пък ектраполацията в бъдещето е значима. Между другото, искрено, наистина от сърце съчувствам на българските пенсионери, но ... 2 милиона сте. При малко по здрав разум нещата в тая държавичка можеха да бъдат по подредени. Стига да не си давахте парите по телефонни измамници, а да се обедините. Нещо ми убягва мъдростта на възрастните от приказките.
10 Август 2015 00:23
Така работещите първа категория жени и мъже ще излизат в пенсия на 55 г. с 10 г. стаж, а за втора категория - на 60 г. с 15 г. стаж.

Мъже ще излизат в пенсия на 67 г. ако са само с 10 г. стаж първа категория.
Тоест само с 10 г. стаж първа категория си за мамулите.
10 Август 2015 08:09
Общата световна тенденция е: ако до 2037 има свят - тоз, който разчита на пенсия е обречен. Намерете си начини да си осигуте и изживеете старините. За децата и внуците нещата са решени - пенсии няма да има.
10 Август 2015 08:42
Второ, размерът на новите пенсии ще се повиши според плана с 36 на сто, а на сегашните - с 40%, но за това няма краен срок, зависи от икономическата ситуация и инфлацията и въобще е твърде условно.

Тати ще ти купи колело, ама друг път Сега ви увеличаваме възрастта за пенсиониране, сега ви повишаваме размера на осигурителните вноски, някой ден може и да вземете пенсия, някой ден тя дори може да се повиши, щото има план за това, ама срок няма. Апропо, някой може ли да ми каже как изглежда един план без заложени срокове в него? И като няма такива, то това план ли е, или картичка с пожелания
10 Август 2015 08:45
За децата и внуците нещата са решени - пенсии няма да има.

Пенсии може и да няма, ама поне ще има ежемесечни задължителни осигурителни вноски. И те ще растат едновременно с годините за пенсия. Не ща да ме обгрижва тая държава. Не ща да мисли за здравето ми и за старините ми. Стига насила ми е мислила доброто, че ще ме умори от толкоз грижи
10 Август 2015 10:32
Може да ви се стори невероятно, но поредната промяна в правилата за пенсиониране облагодетелства някои хора. Аз, например, ще получа пенсия година и два месеца по-рано.
10 Август 2015 12:10
Набор 1964. Половината ще са умрели до тогава, повечено от останалите ще са изгубили работоспособност от старчески болести и ще са пенсионирани по болест.
Поне така си мисля.
10 Август 2015 13:36
"Набор 64" са родените през 1946 година?!Разбира се, че авторът неправилно проумява това понятие НАБОР.Това е годината-1964-а, през която мъжете са били длъжни да отидат в казармата.Озчава, че са навършили вече 18 години и са годни за военна служба.Моя милост например, е набор 68.От НАБИРАМ за казарма!
10 Август 2015 16:52
Pacem
10 Август 2015 13:36
"Набор 64" са родените през 1946 година?!Разбира се, че авторът неправилно проумява това понятие НАБОР.Това е годината-1964-а, през която мъжете са били длъжни да отидат в казармата.Озчава, че са навършили вече 18 години и са годни за военна служба.Моя милост например, е набор 68.От НАБИРАМ за казарма

Че идва от казармата е вярно, но иначе бъркаш много.
Набор 64 се разбира, че се свикват под знамената родените през 1964г, а не, че през 1964г са ги са им пратили повиквателни и вече са били навършили 18+ години.
Понятието НАБОР се използва(ше) в армията дори и за тези, които не са служили по различни причини, но не са освободени от военна служба. Както и за зачислените в запаса/резерва.
10 Август 2015 17:28
„Стажът ще расте с по два месеца, докато през 2027 г. стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.“
Казано съвсем безотговорно от безотговорни български „работи политика“. Стажът щял да расте,а ще има ли къде да расте докато възрастта така или иначе расте? Щото сега не се вижда такава персектива за по-голямата част от населението. В досегашната си „работа“ крадливите политиканчета докараха безработицата до близо 50% в някои не райони,а в цели региони на държавата. Или може би във въображението на политиканчеата, през 2027 г. населението вече на цяла България ще е в София и още пет-шест града,където работа ще има. Дали няма да дойде време да се вземе решение пенсиите на всички „работили усърдно и непродуктивно“ през тези години политикани да са „специално социални“,по-ниски от минималните – заради „заслугите“ им. Дали се замислят тези мухльовци,че заслужават именно такава перспектива в България? Кой знае останалите,на които им кроят тази неработеща схема, какво ще измислят по този случай?

Pacem
"Набор 64" са родените през 1946 година?!Разбира се, че авторът неправилно проумява това понятие НАБОР.
Това откъде го измисли? Разбира се,че правилно е използвана думата „набор“,която има няколко значения,а за мъжете „в казармата“ и не само,това е годината в която са родени. В казармата има войници,които по различни причини са влезли там на по-голяма от възрастта по закон и те „служат с по-младия набор“. Това е когато имаше армия, разбира се. Имаме си сега,обаче,много генерали и даже Главнокомандващ.
10 Август 2015 18:04
Значи още една комисия освен лекарската , социална ще отсява инвалидните пенсии.На още едно място ще се дават пари на ръка.Не е ли по-лесно да се създаде финансова полиция и да поогледа колко "немощни " инвалиди се трудят в сивата икономика или в собствените си бахчи.Що за държава сме,като не смеем да сритаме измамници и тарикати и да наложим ред.Ама като сме ги изтървали да станат армия ,ще им правим метани.
30 Април 2016 10:01
Поправете ме ако греша, ама при лошия социализъм и в следвоенна икономическа разруха, не се ли искаше само 25 г. трудов стаж за пенсия?
30 Април 2016 11:50
Ние пак сме пред вас, 67г. е нашият праг вече. Ядосвайте се. Но не се косете, след година-две прагът и при вас ще стане 67г., а после 70г. и нагоре. Така до времето, когато няма да има вече пенсионери. Е, тогава вече ще сте ни настигнали. В същия казан ще сме. Да ви е на хаирлия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД