:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 387
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

(Не)ефективна дестинация

Емил Хърсев
Като миг ще отлетят последните дни от двата спорни месеца на българския туризъм и ще ревне пак хотелиерският бранш. С познати искания държавата да даде двойно, тройно или петорно повече за реклама и подпомагане на най-глезения отрасъл на българското стопанство. Т.е. да изтръска повече от джобовете на всеки от нас, да плати вместо хотелиерите. А защо тъкмо за хотелиерите трябва да се харчат общи пари от бюджета? Защо не правим за държавна сметка реклама на българските банки, брокери и финансови къщи? По-голям ефект ще има, ако навием европейците да влагат парите си у нас. Учудващо, че с двадесет години опит като частници



босовете на туризма зяпат инфантилно



и не правят нищо по основния проблем на собствената си индустрия. А проблемът е ясен - България е периферна дестинация, допълваща основните потоци на ваканционните пътувания. Осъдена на ниска ефективност - хотелите да се пълнят два до три месеца годишно при подбити цени, под половината на цените за съпоставим, та и по-некачествен продукт в "ключовите" дестинации Турция и Гърция. Защото погледът на българските хотелиери стига едва до оградата на собствените им имоти, а туземните туроператори повече мислят как да рекламират чуждестранни ваканции за наши туристи, отколкото за бъдещето на дестинацията България. У нас туризмът (с много малко изключения) следва



бизнес модела на капана:



намираш някое кътче, божествено красиво според жена ти (няма как да не се втурнат натам туристите), построяваш мечтания туристически обект, все едно дали е барачка капанче или хотелски комплекс за десетки милиони. Обзавеждаш своя туристически капан в крак с дизайнерските възгледи на жената и балдъзата, можеш да добавиш някой "банер" за външна реклама да привлича отдалеч чужденците (с лаконичното послание "otvoreno" или пък с мистериозното "trakiyski katmi"). Сядаш и зачакваш клиентите сами да паднат в капана или да ги доведе туроператор. Това е. Чакаш незнайно кого и псуваш "държавицата", защото не е сторила нищо да ти тръгне парата. Всеки е паднал в личния си капан. А пазарната стратегия сме зарязали на самотек и



чуждестранни туроператори контролират потока



на туристите, диктуват кога ще се отваря и кога приключва сезонът, защото само те плащат и планират чартърните полети, те довеждат и прибират чуждестранните туристи. Естествено, те диктуват цените и, разбира се, налагат жалко ценово ниво, защото знаят - евтиният продукт най-добре се продава. Логично поддържат удобен за тях лек дефицит и залагат полети само "на сигурно". По-добре е да "вдигнеш" чартърите чак от юни и да ги спреш още през септември, вместо да рискуваш да плащаш полупразни самолети през април, май и октомври. По-добре да продадеш по-малко нощувки и на българските пишман хотелиери да им стоят празни стаи, отколкото да ти останат празни седалки. Не ги упреквам. Те действат рационално, печелят оптимално и сигурно. Не е тяхна грижа, че България не може да стигне дори 10-12 млн. чуждестранни туристи на година, колкото в една Андора с площ, по-малка от Витоша, и към 80 хил. души население. Чуждите туроператори ще държат българския туристически бизнес за кесията и ще го водят за носа, докато нашите хотелиери и ресторантьори не проумеят, че точно



българският бизнес трябва да носи риска



на дестинацията България. Който печели от туризма, той трябва да отделя от постъпленията си, за да покрива риска от полетите през месеците с ниско и капризно като времето търсене. Вместо да се роят на десетки съюзи, камари и асоциации, трябва да се научат да се събират всички, които имат интерес към отделните полетни дестинации (Варна, Бургас, София-Боровец-Банско, Пловдив-Пампорово-Хисаря), и да се разберат - всеки да плати примерно по двеста-триста евро на стая и на маса, за да съберат рисков фонд и да спазарят с избрани от тях авиокомпании допълнителните полети, които чуждите туроператори не плащат. Сигурен съм, че ако местният бизнес се обедини да поеме риска от доставката на допълнителни клиенти, то и чуждите туроператори ще се включат в този пул, те също печелят. И друго:



редовни линии договаряйте, не чартъри



По-ефективни за българския туризъм са редовните линии за нискобюджетни полети, а не чартърите. За разлика от чартъра, превоз, организиран от един туроператор само за неговите клиенти, редовната линия е достъпна за всеки и може да я ползват туристи от цял свят, които сами организират ваканции чрез набиращите лавинообразно популярност интернет сайтове за резервации. Могат да си купят нужните им места и туроператорите, които не искат да носят риска от полупразни чартъри. Не пречи по една линия, например Лайпциг-Варна, вместо един самолет през пиковия сезон да летят пет, през десет минути един след друг. Колкото расте обемът на превозите по редовни полети, толкова ще намаляват чартърните полети и по-добре, защото интензивните редовни линии



подобряват свързаността на България,



разширяват географския обхват на пазара, на който се предлага българският туристически продукт. Ако решат, че им е изгодно, хотелиерите по Южното Черноморие могат и редовна линия Шанхай-Бургас да си финансират. Ще може да я ползва и цял Китай с един вътрешен полет добавка. Лесно е да се каже, трудно е всеки да извади пари, да се поеме рискът и да се плати загубата. За да стане ефективна туристическата дестинация България, бизнесмените в бранша ще трябва да се научат да си плащат и за отговорни пазарни проучвания, и за реклама. А държавната реклама най-добре да се спре, защото само се харчат пари, а полза няма. Продукциите на Би Би Си, макар и замислени да ни облаят, направиха "Слънчев бряг" най-желания курорт за младежите в Европа - от Италия до Исландия. Ето това е ефективна реклама. Остава само да докараме всички желаещи. Цените вече ще са други.

44
9835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
09 Август 2015 19:43
докато нашите хотелиери и ресторантьори не проумеят

Как да стане това, като професионалистите сред тях се броят на пръсти. Останалите са от кол и въже и нямат никаква представа нито как се управлява хотел, нито как се развива туристически бизнес. Ресторантьорите са също хванати от улицата и с боб със салам искат да привличат клиенти.
09 Август 2015 20:09
Чудя се, Хърсев от каква позиция дава мнения за туризма, за ИТ бизнеса и за какво ли още не. Щото, ако когато говори за финанси е д-р Хърсев, в другите теми е Емо Пенкилера от кръчмата.
09 Август 2015 20:23
Хърсев от каква позиция дава мнения за туризма

От позиция на икномист. Защото туризмът не е само палатки, а и много икономика. И разсъжденията на Хурсев съвсем не са за пренебрегване, според моето мнение на отдавнашен консуматор на интернет резервациите за изгодни полети и хотелски услуги.
09 Август 2015 20:31
Защото туризмът не е само палатки, а и много икономика.

Това е вярно, но ми се струва, че в тази статия се слага каруцата пред коня. Първо трябва да се види какъв е туристическият продукт, който се предлага, пък малко след това да се мисли за логистиката на докарването на туристите и за маркетинга.
09 Август 2015 21:15
Повечето наши хотелиери и ресторантьори са представители на бати Мутраген и бай Болшевишки каскет.... С такива хора какъв туризЪм ще правим?
09 Август 2015 21:30
Г-н Хърсев,
Въпросът, който ще Ви задам е:
Защо, след като отдавна сте си надвил на масрафа(ф смисъл. че сте материално осигурен за 2-3 поколения напред) и няма нищо, което да не сте доказал на себе си ...не ...



обясните на хората кво са парите, дълговете и целия морално-етичен булшит с който биват ежедневно замеряни?
09 Август 2015 21:30
На нашия мутро-бизнес, с препраните пари от червените куфарчета, кредитните милиони от 1997 г., югоембаргото и наркотиците, му стигна акъла колкото да бетонира Черноморието! От тук нататък, държавата трябва да ги вземе на хранилка, да им докара непретенциозни руснаци или да им плаща обезщетения, щото толкова си могат! Може и с пенсионерите на Масларката, да осигурим социални грижи за препитанието на мутро-бизнеса!
09 Август 2015 21:41
Не знам колко икономист е Хърсев, но от туризъм нищо не разбира.
А дори като икономист би трябвало да знае, че хотелиери няма как да "спонсорират" чартърни полети или още по-малко полетите на нискотарифните превозвачи.
Чуждите туроператори на са ни виновни, че си презастроихме крайбрежието и така туристическият ни продукт стана неконкурентнопособен.
Оттам и всички негативи и лоши икономически показатели - ниска заетост на базата, ниски приходи от нощувки, къс сезон и пр. иппр.
А бетонизацията на морето инадуването на имотния балон стана и с активната помощ на банките, които Хърсев защитава като матросовец.
09 Август 2015 21:50
wreckage 09 Август 2015 21:30
Г-н Хърсев,
Въпросът, който ще Ви задам е:
Защо, след като отдавна сте си надвил на масрафа(ф смисъл. че сте материално осигурен за 2-3 поколения напред) и няма нищо, което да не сте доказал на себе си ...не ...



обясните на хората кво са парите, дълговете и целия морално-етичен булшит с който биват ежедневно замеряни?


Ти след НАП и Интерпол ли искаш да проверява газетата?
09 Август 2015 21:59
в момента съм безкрайно благ( да е жив и здрав Фил Каутиньо Натисни тук)
09 Август 2015 22:10
Първо трябва да се види какъв е туристическият продукт, който се предлага, пък малко след това да се мисли за логистиката на докарването на туристите и за маркетинга.

Съвсем не е така. Добрият - продаваемият ! - продукт е до голяма стрепен резултат тъкмо на добър маркетинг.
09 Август 2015 22:13
в момента съм безкрайно благ

и не особено интелигентен. Вероятно с доста повече от допустимите промили.
09 Август 2015 22:34
Има логика, особено за редовните линии. Все повече хора резервират чрез сайтове, като booking.com. Аз вече не мога да си спомня кога за последен път съм общувал с туристическа агенция.
09 Август 2015 22:35
Съвсем не е така. Добрият - продаваемият ! - продукт е до голяма стрепен резултат тъкмо на добър маркетинг


Като професионалист в областта или поне дипломиран магистър, щото иначе маркетинга ми е само хоби, требва да ти кажа, че така мислите само ти и група съветски специалисти, иначе по книгите пише, че добрият маркетинг убива слабия продукт.
09 Август 2015 22:45
иначе по книгите пише, че добрият маркетинг убива слабия продукт.

Странни книги четеш.
09 Август 2015 23:07
Добрият - продаваемият ! - продукт е до голяма стрепен резултат тъкмо на добър маркетинг.

Изобщо не подценявам ролята на маркетинга! Обаче трябва да си наистина гений на маркетинга, за да продаваш много успешно много калпав продукт. Не знам дали алкохолният туризъм на Слънчев бряг е резултат от такъв маркетинг, но работи. Ако и те са накарали ИКЕА да пусне тази реклама, съвсем са добри:
http://www.youtube.com/watch?v=ZnAN47TgAj0
09 Август 2015 23:40
(Не)е фИктивна дестинация
10 Август 2015 00:04
и не особено интелигентен. Вероятно с доста повече от допустимите промили.

Няма как да знаеш, Калки, но от друга страна е е радващо, че се набираш.
Гадно е да си от кривата страна, знам го от...всъщност не, не го знам от личен опит. Знам го от обща култура.
10 Август 2015 00:42
Къде по евтино е да се пусне Марихуаната.
Ще живнат селата като производители.
А след като ББС разлае кучетата ще имаме и безплатна реклама.
Така и така сме казали "А" с алкохолния младежки туризъм, време е да кажем и "Б" с Марихуаната.
10 Август 2015 05:04
Туристическите босове винаги са недоволни от рекламата, която им прави държавата. А защо не си направят своя?! Щом този, който произвежда царевични пръчки и бира го може, значи и те го могат. Но не искат. В това отношение Хърсев е прав. Но има още куп неща, които сриват туризма, не само мързела и свидливостта. Прекалено много и прекалено големи хотели, а няма нито плаж, нито място край басейните за туристите. Българската лакомия ни докара до тук. Всеки мошеник, който "намери" пари си прави хотел. Няма значение дали разбира или не , дали има нужда или не. Българите страдат от липса на акъл предимно и за това не инвестират в нищо ново, а копират другите. Докато разчитахме на руснаците, които идват по традиция и не са претенциозни, ставаше номера донякъде. Но да си намерим туристи и да им предложим добри услуги, къде ти??????????
Тази година бях на Сл.бряг. Освен, че четиризвездния уж хотел беше като общежитие със столова, но и машините за сок пускаха вода?! Нищо, че в офертата имаше сок. Отиде чак телевизията и заведоха и КЗП. И кво? Щели да ги глобят към хиляда лв?! Бълха ги ухапала!!!!!!!!! Толкова ли е наказанието за кочината и измамата?! Ама идете ги съдете.. О,да! Ще ги осъдим след колко години? Че тя тази фирма спокойно ще фалира или ще продаде хотела. И ще получим една студена вода, каквато пускаха автоматите им. Защото обезщетението се оказва въпрос на добра воля, а не-на задължение?! Рагин обеща да обезщетят фамилията с почивка, но дали сам си вярва? Вместо да вземе телефона от журналистите, поиска потърпевшите да му се обадят. Направихме го: лично съобщение и имейл до БХРА. Нищо. След това и звъняхме. Но не чухме: Добре, че се обадихте, имаме предложение. А чухме: Ама коя сте вие, чакайте да запишем номера. И прекъсна. Това е. Мисля да оставя описаното без коментар. Вие коментирайте.
10 Август 2015 08:42
Не ходете в механите на Банско. Обслужването е под всякаква критика, цените уникални. Давам пример: сервиране на поръчана бира -30 мин. задушени зеленчуци-1,45 мин. Цената на един брой кюфте на скара /отвратително като вид, вкус и грамаж/- 1,99 лв.
10 Август 2015 08:55
То и в момента има редовни полети от половин Европа до София и какво от това? Как да се стигне от аерогарата до най-близкия зимен курорт Боровец? Или Банско?
10 Август 2015 09:04
annetaz, 10 Август 2015 05:04
Иди в Хургада, Египет.
Аз отдавна заобикалям нашето море с други чужди дестинации.
10 Август 2015 09:26
Самолетът до Бургас ще доведе онези туристи, които на другия ден ще се опнат върху препълнения плаж. Но първо туристическата им кесия ще е изтъняла с 300-400 евро разходи за полета. Ние плачем за хърватския туризъм. Там няма чартъри, има пътуване с колата и с караваната. Тръгвайки от Грац за Сплит с колатата с велосипедите отгоре, по пътя минаваш 7-8 резервата и други забележителности, където отбиваш и оставяш някое евро във вътрешността. Като зареждиш 3 пъти, 50% е делът на данъците и акцизите в горивото. 12 милиона души в Андора не идват с чартъри, идват с автомобили да пазаруват цигари и играят хазарт.
10 Август 2015 09:29
Само човек без самочувствие и без въображение си харчи парите в български курорти.
10 Август 2015 09:43
Има даденост, която никакви рационални мерки от икономическо естество не могат да преодолеят - краткият летен сезон. Само 3-4 месеца, двойно по-къс от този в средиземноморските страни, да не говорим за места като Флорида, Тайланд, Карибските о-ви и Мексико.
10 Август 2015 10:09
Patriot1965
10 Авг 2015 09:29

Само човек без самочувствие и без въображение си харчи парите в български курорти.

Патриотична простащина, просташки патриотизъм или обикновен глупоговор ?
10 Август 2015 10:16
Има даденост, която никакви рационални мерки от икономическо естество не могат да преодолеят - краткият летен сезон. Само 3-4 месеца, двойно по-къс от този в средиземноморските страни

Хърсев говори тъкмо за това - че туристическият сезон не се свежда единствено до физикогеографски характеристики, а и до ред други неща. Например, Costa Brava в Испания има почти същите характеристики като нашето черноморие, но благодарение на добрия маркетинг там сезонът започва от април.
10 Август 2015 10:18
Самолетът до Бургас ще доведе онези туристи, които на другия ден ще се опнат върху препълнения плаж. Но първо туристическата им кесия ще е изтъняла с 300-400 евро разходи за полета


Лондон-Бургас, еднопосочен за края на август, резервиран началото на юни - £30 (€42). Кви 300-400 евро, кви пет лева
10 Август 2015 10:27
на другия ден ще се опнат върху препълнения плаж


като този, например - (снимка: натиснете тук) ? Къде, според вас, е направена тази снимка ?
10 Август 2015 10:29
Само в български курорти съм виждал "четиризвездни" хотели, чиито стаи са обзаведени с мебели от MDF, чиито готвачи работят със замразени меса, в чиито зали за закуска се сервират ерзац храни - имитации на млечни и месни продукти.
10 Август 2015 10:51
За статията, ,
Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
10 Август 2015 11:42
Например, Costa Brava в Испания има почти същите характеристики като нашето черноморие, но благодарение на добрия маркетинг там сезонът започва от април.

Това за маркетинга ми напомня за знаменитото изказване на Енцо Ферари: "Аеродинамиката е за хора, които не могат да правят двигатели".
Едно време бех в Ахтопол в края на май, спомням си добре. Това е най-южната част на Черноморието, нали така? Еми водата беше толкова судена, че не ставаше за къпане дори и за мене. Иначе хубаво - мацки, купони, кръчми, всичко. Но не е като "на море". Така че маркетингът за един курорт е нещо като аеродинамиката за автомобила - важен, разбира се, но не най-важен.

10 Август 2015 12:20
Например, Costa Brava в Испания има почти същите характеристики като нашето черноморие, но благодарение на добрия маркетинг там сезонът започва от април.

Още малко ще ме убедиш че климата в Барселона и Бургас са подобни.
Ако не бях живял достатъчно дълго и на двете места можеше и да ти повярвам.
А за разликите между двата града да не говорим.
Преди Costa Brava туристите първо стъпват в Барселона.
10 Август 2015 12:26
Палмите, ако се сещате ги има и по на север, чак във Франция а какво остава за Costa Brava.
А в Барселона за разлика от Бургас освен гларуси живеят и папагали.
10 Август 2015 13:56
Едно време бех в Ахтопол в края на май, спомням си добре. Това е най-южната част на Черноморието, нали така? Еми водата беше толкова судена, че не ставаше за къпане дори и за мене.

Пак се изказваш неподготвен. И цитатът от Ферари е тъпотия (защо - оставям сам да се досетиш).
Никой - повтарям, никой - не отива на Costa Brava в началото на май, за да се топи в морската вода. Дори хотелските басейни са неприятно хладни за нашите навици. Но, въпреки това, хотелите са пълни. И всичко наоколо е бетонирано бетер Сл. Бряг, и улиците със сергиите предлагат същите китайски стоки, само дето маркетингът е по-удачен.

Енгелс,
Прав си за разликата между Бургас и Барселона, но и у нас има какво да се предложи. На Costa Brava редовна атракция е, например, посещение на Carcassonne (na 300 km) и дегустация във винарска изба. Подобни неща могат да се намерят знaчително по-близо до Бургас.
10 Август 2015 14:05
Тази година бях на Сл.бряг.

Това да не би да е нова мода мазохизъм...
10 Август 2015 14:19
Пак се изказваш неподготвен. И цитатът от Ферари е тъпотия (защо - оставям сам да се досетиш).

Не се подготвям специално, преди да напиша реплика, особено когато става дума за здрав разум. Моето старомодно разбиране е, че когато си "на море", това включва и къпане в морето, и плаж, и плавници, и шнорхел и т.н. Ти може да имаш по-модерно схващане по въпроса. Може би и затова не ти харесва и цитатът, който ни напомня, че понякога игнорираме същественото за сметка на модата.
10 Август 2015 14:33
Ами - точно това е майсторлъкът на маркетинга - да накараш някой да отиде на море извън времето, когато водата става за маска, шнорхел и плавници.

10 Август 2015 15:11
. На Costa Brava редовна атракция е, например, посещение на Carcassonne (na 300 km) и дегустация във винарска изба.

Е тва е неподготвено изказване.
За чий испанските хотелиери ше мъкнат туристи до Франца, където е Каркасон, 4+ часа само в едната посока, баси и редовната атракция...

Испанските кости, откакто са пренаселени с британци, са все по-малко курорти. Спадащите цени на имотите рам отразяват това.

Маркетинг не е зле да има, но не е водещо. На Мадейра сме ходили на море през ноември - 20-23 градуса, става си за плаж пред хотела и няма никво значение дали се рекламира или не, просто си е хубаво.

Може би най-добрият плаж на Европа е на Порто Санто - ограничен брой хотели, само за ценители. За кво им е маркентинг.


10 Август 2015 18:37
Нека някой да обясни как може нашето Черноморие да е рядко застроено и да посреща туристи съпоставими по брой с тия на Гърция , която има 40 пъти по-дълга брегова ивица.
10 Август 2015 18:42
Че е красиво на Мадейра , красиво е . Но че там никога не е добро място за плаж и това е вярно. Можеш да се печеш , но никой не се къпе в океана.
10 Август 2015 21:08
Тъпотията по Черноморието, от 1970 до днес, ескалира ежедневно. Но от 2007 Бяло море пак е достъпно. Какво повече му трябва на човека?
15 Август 2015 17:26
Хърсев редовно публикува в поне четри сайта.Прави впечатление,че всяка негова публикация привлича голям брой коментари,а когато публикацията е в СЕГА, има навалица.Нямам обяснение защо е така,но това е добре-много хора се изреждат да си кажат мнението,а това ще рече,че се сблъскват идеи,твори се гражданска позиция,става дебат.Има колеги внушаващи отрицание,тук- там опити за саркастично та дори заядливо принизяване на авторовите идеи.Хърсев обаче е доказано експерт от най-висока класа.Познавам го отдавна и виждам как той не спира да се усъвършенствува.Той бил пенкелер експерт- т.експерт по всичко.Да видим; статия за българското образование,статия за висшето образование,за дълговата криза в Гърция,за взривяването на КТБ.Хърсев е първия икономист,който мотивирано доказва как чиновниците от Брюксел съсипват идеаята за единна Европа,за икономичеси обединена Европа.Приключвам с една остра забележка към г-н Хърсев.Поредицата негови стаии, посветени на Корпоративна търговска банка бе завършена със смазващото обобщение,че КТБ е най-успешната българска банка,срещу която бе "извършен организиран атентат".Най успешната банка преднамерено и организирано атакувана.И до тук-Хърсев не намери сили да посочи атентаторите.Човек може да си помисли,че не познава професорите Вучева,Иван Ангелов,Александров,Минасян,бившия министър Муравей Радев,които реагираха светкавично.Специално моята скромна личност излезе с кратък материал с предложение- към КТБ, след нечуваната атака на нейните врагове,трябваше да се приложи ........специален надзор като за корпоративна несъстоятелност с първа мярка въвездане на режим на администриране.Защо направените ефикасни решения не се приложиха ? Защото те не постигаха главния резултат - да бъде унищожен Цветан Василев.Това може да се постигне само ако банката се фалира.Това е решението ( финализирано с много загуби) на Бойко Методиев Борисов.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД