:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 495
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Денят на живите мъртви

Американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки започват преразпределението на света след Втората световна война
Военната необходимост от американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки е крайно съмнителна, само смъртта до днес на общо повече от 450 хил. мирни граждани в резултат на тези бомбардировки и нечовешкото им страдание са безспорни. Една от свидетелките на тези събития, Сетцуко Терлоу, разказва днес в проект на ООН в памет на загиналите преди точно 70 години: "Когато тъмнината [след взрива] се разсея, видях, че около мен вървяха мъртъвци - хора с оголен мозък, други държаха в шепи очите си, трети носеха собствените си черва... На средната снимка - майка кърми пеленачето си, обезобразено при бомбардировките в Хирошима, септември 1945 г. Вляво - Хирошима, март 1946 г. Вдясно - Нагасаки, октомври 1945 г.
(продължение от миналия четвъртък)



Спорът за военната нужда от американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки и за тяхната роля в решението за капитулацията на Япония във Втората световна война се води вече почти 70 години. Един документ (вж. Извори) от ноември 1945 г., отразяващ състоянието на двата японски града след 14 септември, бе разсекретен миналата сряда. Този нов общодостъпен исторически извор хвърли нова светлина върху отдавнашния спор за военната необходимост и за моралните основания на американската атомна бомбардировка и по същество го датира точно. Както изглежда свидетелството на сътрудниците на съветското посолство в Токио ще се окаже първият исторически извор, който разглежда въпросът за взаимосвързаността на атомните бомбардировки и на капитулацията на Япония.

Сведенията, събрани от сътрудниците на съветското посолство в Токио са не само свидетелство за състоянието на Хирошима и Нагасаки малко повече от месец след атомната бомбардировка, но и указание за познанията, които битуват по това време за пораженията от въздействието на атомния взрив.

И ако за военната нужда от атомната бомбардировка над Хирошима би могло да се води някакъв, макар и предварително обречен спор, то атомната бомбардировка над Нагасаки е безусловно варварски акт, предназначен единствено да допълни изследванията на резултатите от приложението на атомното оръжие с цената на стотици хиляди загинали мирни жители.

Да се твърди, че тези бомбардировки нямат роля в обявеното от император Хирохито решение за капитулация (в отворено писмо от 14 август 1945 г.) също няма да е справедливо - макар познанията за пораженията от приложението на ядреното оръжие да са крайно неясни по това време (вж. пак Извори), в Япония са наясно, че това е мечтаното от всички "ново оръжие" и срещу него противодействие няма.

Внимателното разглеждане на военната мощ на Япония към началото на август 1945 г. би ни убедило, че останала сама, Япония е на самия край на силите си. Явното преувеличаване на японското чувство за дълг и за чест, на широко разгласяваното презрение към смъртта, на ролата на камикадзе, ползвани ограничено след 21 октомври 1944 г., са само следвоенни начини да се обоснове пропагандно използването на варварските западни методи за водене на война.

Същата е ролята и на използването на американските трудности при превземането на о. Окинава. Точно затягането на превземането на Окинава - от 1 април до 25 юни, служи най-често за обосноваване на американската атомна бомбардировка. При превземането на Окинава американците имат смазващо превъзходство - 1300 кораба (22 британски) и 450 хилядна елитна опитна войска срещу 10 японски кораба, потопени впрочем почти веднага, и голяма, но необучена войска, съставена предимно от току-що мобилизираното население на острова от 17- до 45-годишна възраст. Често във военните западни книжни военни пророци дават за пример съдбата на т. нар. "отряди на лилиите", съставени от девойки от местните училища, от които не оцелява никой.

Нищо от това не може да промени фактите. След 1943 г. производството, включително и военното, в Япония катастрофално намалява, основно поради липса на суровини и на работници - добивът на въглища през 1943 г. е 55, 5 млн. тона, през 1944 г. намалява едва видимо до 49, 3 млн. тона и преживява крах през 1945 г. (до 23, 3 млн. тона). Сривът в стоманолеенето е още по драстичен - от 7, 8 млн. тона през 1943 г. до едва 2 млн. тона през 1945 г. Производството на стратегически важния алуминий намалява почти 20 пъти пак през 1945 г., а вносът на нефт и на нефтопродукти се прекратява напълно още в началото на 1945 г. През 1944 г. в Япония са произведени 28 хил. самолета (в САЩ - 96 хил.), а през 1945 г. - малко над 5 хил. През първата половина на 1945 г. се срива драстично производството на храни, на памучни тъкани (почти 7 пъти, в сравнение с предходната година), на всички промишлени стоки за широко потребление. Още през 1943 г. част от японците гладуват дори и с използването на раздаваните хранителни купони.

Така към началото на август 1945 г. разгромът на Япония, останала вече наистина сама срещу Обединените народи, е близък и видим с просто око. От началото на годината американците изтласкват японските сили от повечето южни острови, включително и от Филипините, което открива пълен достъп на американския флот до японските брегове, като същевременно са прекратени доставките на суровини за японската промишленост.

На 8 август вечерта, 12 часа преди американската атомна бомбардировка над Нагасаки, СССР обявява война на Япония. Впрочем, Япония е съгласна на капитулация още след изработването на общата подзиция на съюзниците в Потсдам, но с условия. В императорското отворено писмо от 14 август условието е вече само едно - запазване на властта на император Хирохито.

Опасенията, че ще се стигне до съвместна окупация на съюзниците на японските острови, така както това става в Германия, е главната причина за американските атомни бомбардировки. На 18 август командващият съветските войски в Далечния изток маршал Василевски издава заповед за десант на о. Хокайдо (Централен архив на Министерството на отбраната на Русия, ф. 66, оп. 178499, а. е. 1, л. 265-266), но на 24 август тя е отменена лично от Сталин. САЩ трябва да изпреварят Съветския съюз и да не допуснат съветско присъствие на японските острови, това е всичко. И да се упражнят в показването на мускули, разбира се.



* * *



Вярвам, въпреки принудителното препускане през фактите тук, да е станало ясно, че в началото на август 1945 г. Япония е обречена и от военна гледна точка американските атомни бомбардировки над Хиророшима и Нагасаки са необосновани. Спирането на доставките на суровини, рязкото свиване на производството, намаляващите човешки ресурси и изчерпването на военната истерия, в съчетание с пълната морска блокада, щяха да доведат до капитулацията на Япония за няколко месеца. Дори сметките ни да са грешни, то пак не съществува военна необходимост, която да се налага да се плати с толкова много смърт на невинни.

Впрочем, колкото варварски, толкова и съмнителни от военна гледна точка са и всички други западни приложения по време на Втората световна война на теорията за тоталните въздушни удари изобщо. Създадена от италианския генерал и военен теоретик Джулио Дуе (1869-1930), военното използване на различни видове масови бомбардировки над градовете на противника за добиването на капитулацията му, при което загиват колосален брой мирни граждани, има своя разцвет именно при участието на западните съюзници във Втората световна война. Разрушаването на София през 1943-1944 г. също е част от приложението на теоретическите постановки на Дуе.

Всъщност именно в това, в използването на масови бомбардировки срещу незащитено гражданско население, са най-големите успехи на западните съюзници по време на Втората световна война. Макар и след 70 години създаването на международен трибунал за американските военни престъпления в Хирошима и Нагасаки би имало смисъл. Давност в престъпленията срещу човечеството няма, за да не бъде допуснато никога повече подобно варварство.



Извори



"От посолството на СССР в Токио бе командирована група от сътрудници за оглед и запознаване на място с последствията от взрива на атомната бомба в гр. Хирошима (Япония). Сътрудниците успяха лично да огледат мястото и резултатите от взрива на тази бомба, да разговарят с местното население и с очевидци, да посетят болницата, в която се намират на лечение пострадалите от взрива на атомната бомба. Всичко видяно и чуто, заедно със своите лични впечатления, тези сътрудници са изложили в нарочен кратък обзор [вж. по-долу] . . .

Атомната бомба и предизвиканите от нея разрушения направиха огромно впечатление на населението на Япония. За нея се споменава в императорското отворено писмо [на император Хирохито (1926-1989) от 14 август 1945 г.] и в официалните заявления на японското правителство [първото от тях е от 9 август 1945 г. вечерта], като една от причините за капитулацията на Япония. Доколкото за нея се говори като за непосредствена причина за поражението на Япония, то, естествено, нейната разрушителна сила и продължителността на действието й след взрива всячески се преувеличава от [японската] преса. Народната мълва подхваща съобщенията на пресата, преиначава ги и често ги довежда до абсурд. Разпространява се даже слух, че и сега присъствието на хора в района на атомен взрив е съпроводено с опасност за живота. Многократно [ни] се наложи да чуваме и от американци и от японци, че след посещение в земите, подложени на въздействието на атомен взрив, жените губят детеродните си способности, а мъжете се разболяват от импотентност.

Тези разговори се подклаждат от радиопредавания от Сан Франциско [предназначени за Япония], в които се казва, че в земите, подложени на въздействието на атомен взрив нищо живо не може да съществува в продължение на 70 години . . ."

Из въведението и обзора в "Атомната бомба. Доклад на група работници от посолството (на СССР в Токио) след посещение в Хирошима (и в Нагасаки)", септември 1945 г.; Документът е подписан от посланика на СССР в Япония Яков Малик, предназначен е за висшето съветско ръководство и е разсекретен на 5 август 2015 г.; Външнополитически архив на Русия, фонд 06, опис 8, папка 7, архивна единица 96





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=763729

(Бомбата, която озлоби света)

32
22514
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
12 Август 2015 20:11
Котка -
------------------
Сайтът на Генек
12 Август 2015 20:24
"Вярвам, въпреки принудителното препускане през фактите тук, да е станало ясно, че в началото на август 1945 г. Япония е обречена и от военна гледна точка американските атомни бомбардировки над Хиророшима и Нагасаки са необосновани. Спирането на доставките на суровини, рязкото свиване на производството, намаляващите човешки ресурси и изчерпването на военната истерия, в съчетание с пълната морска блокада, щяха да доведат до капитулацията на Япония за няколко месеца. Дори сметките ни да са грешни, то пак не съществува военна необходимост, която да се налага да се плати с толкова много смърт на невинни."

Разбира се че Япония е обречена, разбира се че оставена сама с разпадащата се икономика и липса на ресурси нямаше да оцелее повече от няколко месеца.

Въпроса е какво щеше да прави САЩ в тези няколко месеца ?

Два варианта, седи отстрани и чака Япония да се спихне сама или притиснат от времето продължава войната.

Имайки предвид маниакалността с която японците отбраняват териториите извън Япония и начина по който отбраняват Окинава където буквално се бият до смърт то американците биха дали повече жертви отколкото през цялата ВСВ сумарно.

И то при неясен резултат, ако окинава е критерий нека си представим какво би било превземането на целият японски архипелаг остров по остров, град по град, планина по планина.....

Американците просто са си направили сметката, не могат да спрът войната в полу положение докато СССР като страна победител си укрепват доминиращата роля в пост военният свят, не могат и да водят конвенционална война на изтощение която ще им коства месеци и стотици хиляди убити и по всяка вероятност ще загубят водещото си положение сред страните победителк.

Разочароваща статия.

12 Август 2015 20:34
Иван Петрински
12 Август 2015 20:35
Генек
Изпревари ме днеска.
12 Август 2015 21:29
Разочароваща статия.


И защо? Щото ти харесва ей тъй масова смърт, смърт на талази, деца, бебета, майки, баби. Красиво, нали? САЩ направиха генерална грешка през ВСВ. Трябваше да бъдат в съюз с Хитлер, Мусолини и Хирохито. Просто Труман трябваше да бъде президент преди Рузвелт и всичко щеше да си е на място. И сега светът щеше да бъде райско място. Победените винаги мълчат гузно.
12 Август 2015 22:39
Думам ти дъще, сещай се снахо. Атомната бомбандировка е била честитка и за Сталин. Също така няма съмнение, че японците щяха да се бият до последно на родна земя. Дори и бомбите над Хирошима и Нагасаки не ги отказват, а настъплението на съветската армия срещу Япония. Това е капката, която ги пречупва. Така твърдят японските историци позоваващи се на стенограми от заседанията на японското правителство. Петрински трябва да е наясно с тези факти. Това не е исторически анализ а пропаганден пасквил.
12 Август 2015 22:57
В потвърждение на предния ми пост:
Това, че Труман ще предприеме антируски курс, е било ясно още преди края на Втората световна война. На 23 юни 1941 г., ден след като Нацистка Германия напада Съветския съюз, Труман, който тогава е сенатор, казва: „Ако видим, че Германия побеждава, ние ще помогнем на Русия, ако Русия почне да печели, ще помогнем на Германия, така ще им дадем възможността да избият колкото се може повече от армиите си, въпреки това не искам да видя Хитлер като победител при никакви условия. Никой от тях не вярва и на една дума от това, което казва.” (Ню Йорк Таймс 24 юни 1941 г.) Натисни тук
12 Август 2015 23:04
И защо?


Защото се пропуска елементарната логика обуславяща действията на САЩ в случая.

Това е война, тя е прагматична и има собствена логика, на практика на никой не му пука за жертвите били те цивилни или военни.

Кой е бил най добрият стратег на СССР?
Да предположим Жуков.
Най ценното му качество е било абсолютната му безчовечност, така са победили.
За него хората са били просто цифра под линия, пращал е на сигурна смърт десетки хиляди според ситуацията, бабы ешэ наражают нали.

Статията е емоционална, във войната няма емоции, в един момент всичко се свежда до бройка убити в замяна постигане на цел.
13 Август 2015 09:02
Това е война, тя е прагматична и има собствена логика, на практика на никой не му пука за жертвите били те цивилни или военни.
Там е работата, че по-голямата част от воюването на САЩ и Англия във Втората световна война не е на фронта, а тероризиране на цивилното население - свободните градове Дрзден и Вюрцбург, в които е концентрирано немското население надяващо се, че няма да бъде бомбардирано са сринати. Много повече са жертвите в Токио. Там всеки ден по военното американско радио нсе е съобщавало кои райони ще бъдат бомбардирани. Тъй като повечето от жилещата са били бамбукови, то със запалителни бомби са се предизвиквали огромни пожари.
За бомбардировките на Хирошима и Нагазаки има няколко причини:
1. да се избърза с капитулацията на Япония преди СССР да окупира част от нея;
2. да се демонстрира на Сталин новия тип оръжие, като заплаха срещу СССР, редица области в СССР са били набелязани от американците да бъдат бомбардирани с ядрено оръжие;
3. да се видят реалните поражения на ядреното оръжие върху жива сила.
13 Август 2015 10:25
Mrx++, ,

С една добавка: ако по това време имах близки в съюзническите армии*, не една, сто атомни бомби бих хвърлил връз враговете!
На война главната цел е победата при запазване на собствените ресурски/най-главното - хората.
Запазването живота и на един свой войник е по-важно от опазването на врага!

*по това време главни съюзнически армии са:
австралийска
американска
английска/включвам шотланди, ирландци и уелсци
френска
китайска
новозенландска
червената армия/с всичките и народности
и
т.н, няма да ги изброявам всичките
13 Август 2015 11:19
Според разпространени данни във филма „Духът на времето“-- prikachi.com/images.php?images/69/8296069O.jpg -- САЩ целенасочено са предоставили възможност на Япония да нападне „Пърл Харбър“, така че да имат повод за отговор
13 Август 2015 12:04
СССР дори и да се скъса в онзи момент не е могъл да окупира Хокайдо. Десант на японска територия предполага операция, ако не като десантът в Нормандия, то поне като десантът в Сицилия. Само дето СССР дори да събере всичките си военни кораби не е могъл дори да си помисли да се противопостави на японския флот. Още повече, че тия кораби на практика са били в Европа, а в Азия Съюзът е нямал нищо съществено. Да не говорим за липсата на достатъчно транспорти и тоталното отсъсътвие на специализирани десантни съдове. Освен това това би била много тежка операция изискваща сериозна организация и опит, който СССР няма. Не по-малко важно изискваща сериозно снабдяване на висока цена, тук често забравяте, че Съветския съюз е може би най-съсипаната от войната държава.
13 Август 2015 14:50
Американските "основания" за атомната бомбардировка са детаилно изяснени и наистина не си струва да се коментират.
Друго е интересно: защо СССР обявява война на Япония на 8 август (деня на бомбата в Нагазаки) след като Япония е разбита, без ресурси, вече бомбардирана с новата бомба, поискала мир и т.н.
Дето се казва, на умряло куче нож вади.
13 Август 2015 15:15
Опасенията, че ще се стигне до съвместна окупация на съюзниците на японските острови, така както това става в Германия, е главната причина за американските атомни бомбардировки.


Друго е интересно: защо СССР обявява война на Япония на 8 август (деня на бомбата в Нагазаки) след като Япония е разбита, без ресурси, вече бомбардирана с новата бомба, поискала мир и т.н. Дето се казва, на умряло куче нож вади.

Намесата във войната с Япония е ангажимент поет от Сталин в Ялта.. По това време САЩ още не са много сигурни че ще могат да победят Япония сами и са помолили Сталин, като приключи с Германия да обяви война на Япония! Хубаво е човек да се порови и да попрочете фактите вместо просто да търси вол под телето!
13 Август 2015 15:19
Що се отнася до Далечния изток се стига до споразумение, че до три месеца след капитулацията на Германия, СССР ще влезе във войната срещу Япония при определени условия, сред които: запазване на status quo на Монголската народна република; предаване на СССР на Курилските острови и южната част на остров Сахалин и др.

Уикипедия.. БатВаню.. Уикипедия... простичко е, но не е за прости хора!
13 Август 2015 15:27
редица области в СССР са били набелязани от американците да бъдат бомбардирани с ядрено оръжие;


На 8-ми август 1945?!?!?!

Марксе, и ти като Пертински и Божо си напред с пропагандата. Какви набелязани области, че и "редица" в СССР като САЩ имат 2 (ДВЕ) бомби. Употребяват и ДВЕТЕ. За втората дори не са сигурни дали ще има ефект, защото японците все още не се предават. А, с какво ще ги закарат до там? Нали трябват бази, самолети, осигуряване и още куп неща. Аман, от полуграмотни антиамерикански изказвания.
13 Август 2015 15:52
Fantata Ама ти наистина ли смяташ че САЩ са пуснали бомбите в центровете на два града без един войник за да накарат Японците да капитулират? Е, поне едната бомба да я бяха пуснали върху някое военно пристанище или военна база, от кумова срама както се казва!
Бомбите бяха пуснати за да сплашат Сталин и света и да изпробват унищожителната им сила! Стотиците хиляди избити цивилни нямат грам стойност за САЩ ако не са американски граждани! Така мисли американеца и така действа американската администрация! Примери колкото щеш, като започнем с Дрезден, Хирошима и Нагазаки, Виетнам.. та стигнем до Ирак и Сирия!
13 Август 2015 16:44
Пройчо,
На американците е нужен полигон, на който да направят демонстрация какво оръжие имат.
За нещастие двата града се явяват подходящ такъв.

Всякакви значими военни обекти са охранявани от ПВО - наземно и въздушно, което прави мисията много рискова.

Бог да прости за загиналите, мир на праха им.
13 Август 2015 16:59
А пък вие дето се питате защо е трябвало да се включва СССР във войната с Япония, случайно да сте чули че през войната Япония е окупирала съществена част Китай и там е имало голяма японска армия (сухопътна). Нали не мислите, че някой американец е отишъл да се бие там?
13 Август 2015 17:20
Стотиците хиляди избити цивилни нямат грам стойност за САЩ ако не са американски граждани!


А, за руснака, германеца, британеца, канадеца, французина, италиянеца и т.н. имат стойност? През Втората световна? Примери много и извън нея... Само питам...
13 Август 2015 17:49
Fantata!
Въпроса ти е резонен, като се има впредвид че 300 хиляди германски цивилни в Дрезден, бяха изгорени основно от британски самолети, а не германски като отмъщение за Ковънтри. Терора и масовото избиване на цивилни като военна тактика е изобретение на "цивилизования" запад. Не се сещам руснаците да са изгорили цял град с цивилни като Ковънтри, Дрезден, Хирошима и Нагазаки.. или пък просто бомбандиране на центъра на София, като например. Явно руснаците не са усвоили тези техники на западната цивилизация.. които украинската армия в момента прилага като бомбандират Донецк и Луганск.. просто като наказателна мярка за проруските им настроения!
13 Август 2015 17:56
Пройчо
13 Авг 2015 17:49Мнения: 1,641
От: Bulgaria

Е, руснаците предадоха въстанала Варшава на немците - те да я разрушат. Що да се цапат?
Абе всички са маскари.
13 Август 2015 18:06
Донецк и Луганск.. просто като наказателна мярка за проруските им настроения!

Да повторим , да потретим...
Руснаците в Донецка и Луганска област не могат да имат "проруски настроения". Щото са руснаци.
Така като българите от Ловеч и Плевен не могат да имат пробългарски насторения.
13 Август 2015 18:12
Момчета, момчета, много сте назад. Американците трепеха враговете, руснаците своите си хора, че им е по-лесно. Защо Сталин Щурмува Сталинград - немците бяха изгинали вече от глад? Ами прочетете нещо за атаките на Жуков по време на операциято под Ржев. Ами Берлинският щурм - колко народ изгина бадева? дето рече колегата - Интернета е просто нещо, ама не е за прости хора.
13 Август 2015 18:25
...много сте назад... Ами Берлинският щурм - колко народ изгина бадева?

Десетки, стотици хиляди. И не само там. И не само тогава. Ами 70 години преди това - на Шипка, ами в Шейново, ами при Плевен. И все бадева. Много сте назад, ееееей, много...

13 Август 2015 18:27
Ми чуденето и на нашите войници,германците казват кога ще
се изтеглят,руснаците им дават заповед за атака.
Колко са жертвите на България през ВСВ?
13 Август 2015 18:34
Момчета, момчета, много сте назад. Американците трепеха враговете, руснаците своите си хора, че им е по-лесно. Защо Сталин Щурмува Сталинград - немците бяха изгинали вече от глад?
Не съм юувал Сталин да е щурмувал Сталинград. Знам, че Паулус е щурмувал Сталинград, а а съветските войски са се защитавали. А що се отнася кой е прост, по-полека. Само с четене не става.
14 Август 2015 05:33
Дълго се колебаех дали да пиша под тази или под предната тема, че нямам никакво време за продължителни дискусии, ама накрая не се сдържах...

Разбира се, че атомните бомби не са били решаващи за капитулацията на Япония. Нито изгарянето на японските градове при конвенционалните стратегически бомбардировки, нито пък съветското настъпление в Манджурия. Решението за излизане на Япония от войната е било взето още през май 44-та, далеч преди горните събития дори да са били планирани. При ужасяващо тромавата японска управленска система, на всичкото отгоре наблъскана на най-ключовите места с крайни военни фанатици от Тоджо, за дългия период от 41-ва до 44-та, това решение не е било чак толкова просто да се реализира веднага. На Япония и е трябвало доста време, за да се пребори вътрешно за излизане от войната. Гореизброените събития само са намалили значително това време, помагайки на противниците на войната...

Това горното не е мое мнение, но го намирам за най-близко до реалността. Колкото и абсурдно да прозвучи, такова е мнението на един от най-фанатичните американски "ястреби"- "чудовището" Пол Нитце (в комисията има и други, но реално той е бил водещата фигура, даже без да е най-високопоставения и член), човек от когото би трябвало да се очаква точно обратното мнение: Натисни тук

Не съм съгласен с всичко изписано в тази монография, но общите изводи ме удовлетворяват в светлината на което бих казал, че атомните бомбардировки са били по-скоро полезни за крайната победа, но в никакъв случай върху цивилни обекти (писал съм тук нещо подобно и преди. Абстрахирам се в случая и от геополитическата тежест която САЩ се надяват тези бомби да играят, във връзка с предстоящата борба срещу СССР). Ролята на бомбите е била да ускорят процеса, а не да спечелят войната. Това те не са можели да го сторят при никакви условия, ама щяха да послужат като много добър катализатор, експлодирайки и над чисто военни обекти...

Уви за японците, но са изтеглили късата клечка. Ескалацията на американската кръвожадност е била доста по-дълъг и сложен процес, отколкото на британската. Първоначално американците упорито се противят на идеите на Харис. Разчитайки на по-доброто отбранително въоръжение на самолетите си и на революционните за времето си бомбардировъчни прицели, постигащи при изпитания на полигон точност на попаденията сравнима с точността на пикиращите бомбардировачи, американците са залагали на дневните прицелни бомбардировки, върху стратегически цели, като например важни военни или комуникационни съоръжения, ключови индустриални обекти и пр. от сорта, а не на "бомбен килим" над мирни градове. Войните обаче понякога имат лошия навик да провалят, иначе добре изглеждащите планове. В реалността, нито бомбардировачите са се оказали чак толкова добре защитени, нито прицелите чак толкова ефективни...

Първоначално и срещу Япония, САЩ се опитва да води стратегическа въздушна война през деня, само чрез прицелно бомбомятане. Не е потръгнало добре. Б-29 е бил все още прекалено нов и твърде суров самолет. Макар и с по-силно въоръжение дори от Б-17, този бомбардировач в началото се е оказал доста по-уязвим, поради много голямата му пожароопасност (по-късно са го пооправили). На всичкото отгоре, все още постоянно нещо е аварирало (65% от загубите на такива машини през този период се дължат на аварии, а не на японци). Когато средният живот за членовете на екипажите е паднал под 6 полета, са започнали да ги вдигат на височини недостижими за японските изтребители, ама пък се оказало, че тогава хептен нищо не уцелват. Някъде по същото време се появяват и резултатите от оценката на американската стратегическа бомбена кампания срещу Германия. Твърде неутешителни резултати за най-големият гълтач на субсидии във ВВС на САЩ, при това на фона на много по-убедителното представяне на тактическата им прифронтова авиация или на колосалните заслуги на палубната...

Това са важна част от причините довели Къртис Лемей срещу Япония, някъде в късната есен на 44-та. Сам той доста кръвожаден (не е криел, че се смята за военнопрестъпник), но и общото разочарование от незначителните резултати, ожесточението от болезнените загуби, политическия натиск за по-бързо приключване на войната, болната амбиция на стратегическите ВВС да се докажат като незаменим и решаващ фактор за победата, независимо от цената или престъпленията и вероятно не малката доза зле прикриван расизъм,... при всички тези фактори, окончателният триумф на жестокостта над човечността е станал практически необратим...

Япония по него време е една технологично твърде примитивна страна. Няма нито радари, нито нощни изтребители (всъщност са имали разработки, но са били на "светлини години" назад и от съюзниците и от германците. Така и не можах да проумея, защо германците не са им дали някои свои разработки. Нали уж са били съюзници?). Лемей е натъпквал бомбардировачите със запалителни бомби, като даже е заповядвал да се сваля част от отбранителното въоръжение и екипажа на бомбардировачите, за да има възможност за поемане на повече, после ги е изпращал на групи от по няклкостотин, че и до над хиляда, нощем, срещу бамбуковите японски градове, на малка височина... Всъщност за много кратко време, е успял по брой на убийства, далеч да надмине дори "шампион" като Харис... После му дали и атомни бомби...

Понякога си мисля, че всичко това е било напълно излишно. Войната срещу Япония вече е била спечелена. Нужното на японците време, вътрешно да се преборят за излизането от войната наистина е било доста, но не и безкрайно. На американците е щяла да им трябва минимум още половин година, за да се подготвят добре за десант на централните острови. Струва ми се, щеше да е достатъчно за японците, предвид динамиката на политическите процеси там, а в САЩ са имали някаква представа за всичко това. Веднъж обаче жестокостта и жаждата за мъст когато надделеят, май става невъзможно да бъдат овладени, и дори световна сила неизменно претендираща да бъде главен стожер на хуманността по Земята, започва с огромно удоволствие да се държи, като някакъв Чингис хан от мрачното средновековие...

14 Август 2015 21:04
Доклад на група работници от посолството (на СССР в Токио) след посещение в Хирошима (и в Нагасаки)", септември 1945 г.;

Група работници. Може да се каже и група колхозници.
До един човек на Берия, дето са цъкали с език и са си казвали - бе що и ние немахме едно таквози чудо, па да го метнем връз Рим, Берлин и Токио...
15 Август 2015 12:13
Докладът на руски:
http://colonelcassad.livejournal.com/2324150.html
15 Август 2015 21:35
Дал съм мнението си по въпроса, под статията:
http://www.segabg.com/article.php?sid=2012080700040001201

Тогава не съм споменал единствено, че Нагазаки е "резервната" цел за втората атомна бомба. Атмосферните условия не позволяват тя да бъде хвърлена над Кокура.
Тази статия тук не прави чест дори на Петрински.
19 Август 2015 13:34
Денят на живите мъртви не е на 13 август когато излиза статията.Тя трябва да бъде на 19 Август, когато точно днес се навършват два слъчеви цикъла от по 12 години, откакто на Горби му спретнаха ПУЧ.Не виждам за това време от 24 години да е постигнал нещо повече от това, което го изстреля на върха-криминалната перестройка.Аферим на такива политици...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД