:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 430
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спешна помощ се обяви срещу реорганизацията в София

Идеята на здравния министър Петър Москов да обедини центровете за спешна помощ в София-област и София-град срещна недоволството на медиците. "При сливането ще има отлив на кадри от София-област към София-град, "ще се оголи периферията", коментира през БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя допълни, че никой не е търсил мнението им за преструктурирането.

"Според мен МЗ сериозно греши. Министър Москов твърди, че ще създаде от 5 лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа. За 5 реанимационни екипа са необходими поне 25 лекари и поне 25 медицински сестри", каза още Кателиева. Тя припомни, че структурни промени могат да се правят, когато има излишък, а не недостиг на кадри. За спешната помощ е необходимо въвеждането на новия медицински стандарт по спешна медицина, с което ще се даде приоритет на спешните пациенти, ще се даде начин, по който ще се разпределят екипите, смята Кателиева.

Сливането на центровете в София-град и София-област е навременна мярка, смята обаче бъдещият директор на обединения център д-р Георги Гелев. Пред БНТ той припомни, че преди десет години вече е имало опит да се слеят двата центъра, но постановлението е било отменено.

В момента всички болни се карат от Софийска област в Окръжна болница и понякога се налага да се прекоси целият град. "В час пик преминаването може да отнеме 30-40 минути, много ценно време за болния. Затова в спешни случаи трябва да се използва най-близкото лечебно заведение, способно да окаже необходимата помощ", смята Гелев, понастоящем шеф на Бърза помощ в София-град.

965
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД