:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 447
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Движение

Пловдив е конкурент №1 на София на "Картата на растежа"

"Умните" отрасли тласкат нагоре българската икономика
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шивашката индустрия е трудоемка, но не създава много нови работни места.
Кои са двигателите на възстановяването на българската икономика? Кои са водещите сектори и регионите отличници? Анализаторската компания "Индустри Уоч" изготви "Карта на растежа" с най-новите данни за регионалното развитие и цената на труда. Изследването, което показва промените през последните години след кризата, очертава четири важни извода:

- Двигателите на новосъздадената заетост в България са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ и комуникационни услуги.

- От големите градове най-осезаемо повишаване на заетостта в сферата на ИТ и аутсорсинг услугите има в София и Пловдив, в които работните места в този сектор се повишават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г.

- В същото време индустрията остава основен източник на заетост за нискоквалифицираните кандидати за работа. В регионите с повече частни инвестиции в преработващата промишленост на много по-малко хора с ниска квалификация се налага да разчитат на субсидирана заетост и финансирани от общините дейности.

- Заплатите на ниско и средно квалифицираните кадри остават най-високи в София. Но в някои от големите индустриални градове има ръст над 20% за последните 2 години.



Кои индустрии разкриват най-много работни места?



За последните 2 години - от средата на 2013 г. до средата на 2015 г. , броят на заетите се увеличава със 71 хиляди. В пет бранша за този период се добавят повече от цитираните работни места, но в други сектори има намаление. За последните 12 месеца двигателите на новата заетост са преработващата индустрия, аутсорсингът и бизнес услугите и секторът на ИТ и комуникационните услуги - създали 41 хиляди допълнителни работни места.

Още в периода 2008-2013 г. се наблюдаваше бързо развитие на информационни технологии и аутсорсинга на бизнес процеси. Само през кризисната 2009 г. износът на ИТ услуги се сви, но пък през 2010 г. се удвои. През 2014 г. експортът на ИТ надхвърля 4.4 пъти обемите от 2008 г.

Освен динамичното развитие на ИТ сектора в годините след кризата се увеличи интересът към България като аутсорсинг дестинация. Това доведе до ръст на заетите в сферата на професионалните дейности. От 2008 г. насам заетостта в информационните технологии и професионалните дейности се е увеличила с 8 на сто. Повишението е най-осезаемо в София и Пловдив, където работните места се умножават съответно с 16% и 15% спрямо 2008 г. По-слабо е повишението на заетостта в ИТ и аутсорсинг сектора във Варна - с 3%.

Развитието на ИТ сектора беше съпроводено с рязко увеличаване на търсенето на софтуерни специалисти. Това доведе до значително покачване на заплатите в сектора. През 2008-2013 г. средната заплата на ИТ експертите се повишава с 57% - при среден ръст на заплатите в страната с 42% за всички сектори. Сред големите области най-забележително растат възнагражденията на софтуерните специалисти в Пловдив (с над 70% за 5 години), Русе (с 69%) и София (близо 50%).



Кои региони са отличници с най-бързо растяща индустрия?



Индустрията е най-силно развита в област Пловдив и в столицата София. Предприятията в Пловдив осигуряват заетост на 13% от наетите в индустрията, а в индустриалните фирми в столицата работят 12% от всички наети в преработващата промишленост в страната. Сред водещите индустриални центрове в България се нареждат още Благоевград, Стара Загора и Русе.

Регионите в България с по-силна промишленост успяха по-бързо да преодолеят негативните ефекти от рецесията, която беше обхванала почти цяла Европа. Областите с по-силно развита преработваща индустрия умело се възползват от възможностите за износ към нашите основни търговски партньори в Европа и Азия. Общият експорт на България през 2014 г. е близо два пъти по-висок в сравнение с 2009 г. Най-значително се увеличава износът на резервни части и оборудване - троен скок спрямо 2009 г. Над два пъти по-голям е експортът на пластмаса и каучук, лекарства, козметика и превозни средства, а близо два пъти - на електрически машини и храни.

Делът на заетите хора без висше образование в традиционно финансираните от публичния сектор озеленяване, почистване, събиране на отпадъци, поддръжка на ВиК мрежа е различен в отделните региони. От големите области той е най-нисък в Пловдив - около 1.5%, а в Плевен достига 3.4%. Същевременно там, където делът на заетост в тези браншове е нисък, e висок процентът на заетост в преработващата индустрия.

От една страна, в регионите с концентрация на промишлени предприятия има повече работа за нискоквалифицирани работници, което означава по-малко необходимост проблемите на безработицата да се решават с разни държавни и общински програми. От друга страна, може да се окаже, че заради активното наемане на хора без висше образование в различни публично финансирани проекти в някои региони там "остават" по-малко свободни работници за бъдещи частни индустриални инвестиции.

Заплатите за нискоквалифициран персонал остават най-високи в София - около 750 лева месечно след данъци и осигуровки за базовия персонал и около 850 лв. за персонала със среден профил. В същото време се вижда много бърз ръст на заплатите в тези сегменти в Пловдив - около 19-22% за 2 години, и в Русе - 15-18% ръст.



И потвърждение от пазара на нежилищните имоти



Наред с добрите данни за заетостта през 2015 г. се наблюдава съживяване на пазара на недвижими имоти в България. От една страна, цените на жилищата се повишиха с 2.2% в началото на 2015 г., по данни на НСИ, а новоотпуснатите жилищни кредити се увеличават с двуцифрени темпове на годишна основа. От друга страна, продължават да се множат новите проекти за офиси, хотели, търговски и индустриални площи. През последните 12 месеца са издадени с 18% повече разрешения за строителство в страната, измерени през разгънатата застроена площ, в сравнение с предходния 12-месечен период. Планираните проекти за нежилищни сгради са най-много в областите, в които се очаква да има по-високо потребителско търсене, по-бързо развитие на ИТ бизнеса и аутсорсинга и по-динамична индустрия. Лидерите в нежилищното строителство са област Пловдив, в която се намират 14% от общата РЗП на нежилищни сгради в страната, и столицата София с 13% от РЗП на разрешенията за нежилищно строителство за последните 12 месеца. Област Бургас е с 8% от РЗП на одобрените нежилищни проекти, а областите Пазарджик и Стара Загора - с по 7%.



БГНЕС
Обяснението за феномена Пловдив - успешните индустриални зони в областта.
И-НЕТ
ИТ секторът е сред локомотивите на българската икономика.
12
3029
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
31 Август 2015 21:06
Бургас - провал отвсякъде А, не. Първо място по ремонти на наскоро ремонтирани улици и площади в самия център. Останалите - кучета ги яли.
31 Август 2015 22:20
Къде е Варна??? Строителната мафия заграбва имоти, строи бизнес паркове и иска да смуче наеми. Фирмите решили да инвестират не са толкова наивни. Искат парцел, разрешения, бързо свързване на електроенергия и вода. Това обаче във Варна не се предлага. Пристанище има, но всичко останало го няма. Дори пътната инфраструктура за товарни превози е абсолютно неадекватна. Околовръстното е пълна трагедия. Нито кмет, нито общински съветници, нито медии са поставили тези въпроси. И строителната мафия най после трябва да разбере, че ако няма бизнес, няма кой да купува построеното. Цените падат. Сгради с 1-2 продадени апартамента са пълен провал.
31 Август 2015 22:23
Варна също е провал отвсякъде, и запада от поне 6-7години. Просто преди бяхме път занякъде, а сега сме края на географията на ЕС- югоизточния ъгъл
31 Август 2015 22:25
А, да, и Бургас поне има товарно пристанище, а нащо още дори не се знае къде ще е!
31 Август 2015 22:44
"Умните" отрасли тласкат нагоре българската икономика
И "красивите", и "ранобудните".
31 Август 2015 22:51
Какъв растеж?? ГЕРБ теглят заеми и харчат пари в 3-4 "центъра", а лакеите им пишат пасквили, ча там имало растеж.
31 Август 2015 23:05
Кризата в Софето и Филибето вече е свършила - Слава на Дедо Божо ...
01 Септември 2015 06:58
Само на мен ли подобни статии навяват спомени от късния соц?
1) Имаме победен строй и система от евроатлантически ценности. Всички вярват в тях, очевидно.
2) Имаме голям брат (САЩ) и (нещо ново!) голяма сестра (ЕС). Батко редовно шляпка кака, ама това е друга тема. Бате и Кака много ни обичат и дружбата с тях е като въздуха и слънцето за всяко едно живо същество. А, да... също така българо-американската дружба е карайъгълен камък.
3) Големия брат и голямата кака имат структурни прблеми, но те са временни.
4) Ставаме все по-бедни, но по вестниците пишат друго.
5) Имаме си Тато (Баце т.е.)
6) Имаме си враг номер едно на Приморската селищна система (Путин). Той е виновен за почти всичко. За останлото е виновен Ленин. Също така Ленин бил гей, но ние сме гей-френдли, щото Кака така иска.
7) Имаме напълно независим политика, ама тя винаги първо се преглежда от един посланник.
8) Помагаме на едни бедни народи в Африка и Азия, щото и те се борят за правилния строй.
Мога да ви измисля още толкова, ама ме мързи.
Ай със здраве, другари!
01 Септември 2015 10:46
Имаме победен строй и система от евроатлантически ценности. Всички вярват в тях, очевидно.

е, ти очевидно не вярваш, ама никой не те е вкарал в затвора
пък ако толкова не ти харесва, вече не сме концлагер, вземаш си паспортчето и .... свят широк:-))
01 Септември 2015 11:41
българия цъфти и процъфтява!
така е като е намерен правилния път и има истинска народнодемократична власт.
Партия велика води нашия победен строй.
01 Септември 2015 11:41
Колега, прав си но Чебурашките не ги е еня за строя, тях ги е еня за Русия. Говорят за капиталистически строй, но да си чувал някои от тях да критикуват олигархията и капитализма в Москва? Няма и да чуеш! Проблема е, че ние се опитваме да се откъснем от "братската" прегръдка, което за тях е ерест. За дружбата с Русия е жизнено необходима, както въздуха и водата за всяко живо същество. Не ги разбирам тези родоотстъпници.
01 Септември 2015 22:48
За последните 2 години - от средата на 2013 г. до средата на 2015 г. , броят на заетите се увеличава със 71 хиляди.
Човек на кого да вярва!? БСП не обещаваше ли 250 хил. нови работни места? Не се ли хвърлика 500 млн. лв. (актуализация на бюджета за 2013 г.) за разкриването на .... 65 хил. работни места, както другарката Корнелия Нинова отчете през май 2014 г. (още не се знаеше, че ДПС ще фалира КТБ)? Иначе статистиката (НСИ) отчета само 51 хил души спад на безработицата.
От 2008 г. насам заетостта в информационните технологии и професионалните дейности се е увеличила с 8 на сто.
Статистиката казва друго ей тук, стр. 18:
- общата безработица е нарасвала непрекъснато от 5,6% за 2008 г. до 12.9% за 2013 г. и е паднала на 11.4% за 2014 г.;
- Коефициенти на заетост на 15 - 29 годишните е паднал от 40% за 2008 г. на 35% за 2013 г.;
- Работната сила (виж стр. 25) е намалява от 3.56 млн. души през 2008 г. на 3.366 млн. за 2014 г. като за 2012 г. (3.344 млн. души) има увеличение с 3 хил. спрямо 2011 г. (3.341 млн. души); Ако се погледне стр. 26, ще се разбере, че тия флуктуации се дължат на работещите пенсионери. Спадът на заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години е твърдо надолу с средногодишен градиен от 50 хил. души.
През 2008-2013 г. средната заплата на ИТ експертите се повишава с 57% - при среден ръст на заплатите в страната с 42% за всички сектори.
Пък минилната работна заплата от 220 лв. за 2008 г. е повешена на 340 лв. през 2014 г. Това прави 55% ръст .... благодарение на държавната политика, а не на бизнеса... ако се следва логиката на "умниците" от ... бандата* на съзерцателите

*това "анализаторската компания "Индустри Уоч"" какво ще рече - фондация, НПО-шка, рекламен отдел от трима души, пропаганден отдел от четирима или ООД от само трима управители без наети служители? Какво произвеждат, кого обслужват и какви данъци плащат - повече ли от Хампарцумян или десет пъти по-малко, и като приходи, и като данъци? Да не е онова частно дружество с ЕИК 131197931, което обоснова с "вещо мнение" Решение № 1816 от 28.02.2005 г. на ВАС по адм. д. № 11300/2004 г за харизването на БТК на Вива Венчърс Холдинг!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД