:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Кино с кадаври

Бойко Ламбовски
71 тела в камиона ковчег се оказаха, уви, с българска следа. Биха могли да са с всякаква, но все пак е срамота за нас - поредна неприятна, намирисваща на морален упадък и готовност за мръсни услуги при бездарно изпълнение.

Не знам какво ще изнесе унгарското следствие, скоро ще разберем. И без него обаче историята е тормозещ въображението съвременен кошмар. Ще ви кажа още нещо - нов пример е за едно екстравагантно на пръв поглед твърдение - че не изкуството повтаря живота, а обратното. Преди над 30 и повече години гледахме у нас потискащ трагикомичен филм на турчина Бай Окан - "Автобусът". (Комичното всъщност беше много, но някак се разтваряше и бърже изтля като спомен в тази натуралистична до гърч история.) Филмът беше забранен в Турция по политически причини, маскарял достойнството на комшиите, не знам дали и днес е така. Яркият сюжет беше за автобус, натоварен с анадолски икономически емигранти към богатия Запад - Германия по-точно. Автобусът бе натъпкан с прости селяни, които техен по-отворен земляк мошеник, вече натурализиран в Германия, ловко ограби по пътя към обетованата земя. По-точно, прибра им тескеретата и мижавите парета, а автобуса заряза на градски паркинг заедно с хората вътре. За разлика от тези 71 мъченици в новините, повечето от чобаните във филмовия автобус останаха живи, макар неколцина също да погинаха, повлечени от сюжетния поток - кой пребит от скинхедс, кой замръзнал на крайречния парапет, кой просто от глад и шашардисване... Тези, които не напуснаха автобуса, до края ги беше страх дори да надзърнат навън. Непонятната нова среда за тях бе не само културен шок, но и враждебно, неразбирамо пространство с цялата си лъскавина, луксозност, изкусителност. Те си седяха, притиснати един в друг, в завонялото вече возило, дори пикаеха вътре, докато от автобуса навън не зацърцори тънка миризлива вадичка. Накрая дойде полицията, пристигна и кран, изкарваха ги един по един - мръсни, вонящи, нещастни. Землякът им мошеник, барнат в зелен панталон и червено сако, през това време се напиваше и развличаше с парите им в публичен дом с грозни проститутки, една от които май го пребара накрая, подобно на нашия Господин за един ден.

Така става при рязък и неподготвен



сблъсък между световете,



искаше сякаш да внуши Бай Окан с изкуството си, почерпено от емигрантския му опит.

Но онова тогава беше все пак изкуство; това днес е живият живот. Живият живот се оказа по-гаден и смъртоносен от изкуството, както и по-близък до историческата, отколкото до естетическата реалност. Сещам се за "мобилните газови камери" на Третия райх, в които хората били задушавани чрез ауспух, вкаран в каросерията. Така според изобретателя на това устройство - мисля, че се казваше Раух- се вършела много работа при малки разходи. Май към 100 000 евреи бяха "преработени" чрез такива камиончета.

По-горе казах, че историята "тормози въображението". Аз не съм кинаджия и не се наемам да съчинявам версии какво са очаквали тези 71 души от пътешествието, с какви надежди са го предприели, от какъв ужас са бягали. Не знам и защо никой не се е опитал да излезе, да чука по стените на камиона; дали не са усетили, че умират, или са го разбрали твърде късно, следвайки евентуалните указания на трафикантите да не вдигат шум, за да не ги заловят. Знам само - и това е живата истина, - че в самото начало, когато съобщиха за камиона ковчег, си помислих: дано не се окаже, че има замесени българи в тази гнусна и пълна с мъка история.

Някак интуитивно си го казах, понеже при подобни, близки до мародерството сюжети все очаквам изненада от нашего брата; това още отпреди оногова, който беше откраднал трупа на погребания Чарли Чаплин заедно с авер поляк с цел откуп... И съм далече от мисълта да товаря върху племето си повече греховност, отколкото може да понесе, или да си стигматизирам етноса поради неща, които биха направили и представители на стотици други етноси - от проста алчност, сиромашия и невежество.

Но си е неприятно да ти споменават националността по повод като този, дума да няма.

Чудя се обаче ето какво. Европа харчи и пари за кинопропаганда, гледал съм също така филм, предназначен за кандидат-емигранти в западните страни. Филмът разказваше за беден татко, който продава каквото има, и тръгва със сина си към Швейцария май беше, пак по нелегални пътища. Само че по снежните граници и чукари се обърква, синът му замръзва, бащата накрая ридае с трупа на малкия на ръце... Внушението беше: стойте си дома, драги имигранти, че ето какво става - може да ви погине чадото.

А знаете ли каква пропаганда би могла да направи Европа по тоя мисловен вектор с камиона ковчег? Много убедителна. Няма да посмее, но би й отивало.

Защото



континентът ни е пълен с лицемерие -



от едната страна речи на зализани тетки и чичета, от другата - телени мрежи и високи стени, от третата - дайте да пускаме и спасяваме тия бедни хора, от четвъртата - я да бомбардираме Косово, Саддам, Кадафи и Асад, пък ние ще погледаме през това време кино...

Един наш началник скоро призова големите началници на света да се разберат по въпроса с бежанците. Те обаче никога няма да се разберат, докато си мерят империите, а малките началници им раболепстват.

Големият началник е като режисьор - нахвърля сюжети и строи визии. Малкият началник е като шофьор на автобус - прибира паспортите, върти баранката и бяга, като му замирише на кадаври.
74
7311
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
31 Август 2015 19:44
Българи та българи... Унгарците тактично отбелязаха, че са лица с българско гражданство. А на снимките ги видяхме що за българи са...
31 Август 2015 19:52
Г-н Ламбовски казва едно забележително изречение, което накратко обрисува разликата между цивилизования свят и милото отечество:
Не знам какво ще изнесе унгарското следствие, скоро ще разберем

При нас нещата стоят малко по-различно. Следствието предварително гръмогласно тръби какво ще изнесе, а после гледа като наср@но.
А иначе за статията - европейско лицемерие и прочее прогресaриатски клишета.
За едно обаче е прав, дума да няма, голям срам. И как ли пък всички тръпнели да не се окаже замесен нашенeц. Self esteem май му викаха на туй.
31 Август 2015 20:01
Яркият сюжет беше за автобус, натоварен с анадолски икономически емигранти към богатия Запад - Германия по-точно.

Ми нищо ново през последните 30 годин.
Ориенталците бегат у богатия Запад - Германия по-точно. Въпросът е що не бегат у братска Евразия...
31 Август 2015 20:05
Май вече експлоатацията на този изкуствено създаден проблем е на път да го засенчи! От тия "мигранти" колко са бежанци? И като са бежанци, това ли е начинът да емигрират? Вместо философии парите потрошени за спасяването на престъпници (да, няма грешка - самият факт на незаконно пресичане на дори само една граница е престъпление!), бюрократите да назправят така че бежанците да са заинтересовани да си стоят у дома. Обаче сън на мокри вестници и течение! Бюрократите са си бюрократи защото просто изпълняват заповедите на тия в сянка. И едните и другите са известни или могат да бъдат. Да, ама после за какво ще пишат вестникарите? А народа дружно похърква в очакване на нов месия...
31 Август 2015 20:12
И нито един анализ за интересите, чувствата и усещанията на нормалните хора пред тия пришълци... Как се чувства човек, на чиято земя се изсипва нашествие от чужди му по бит, манталитет, мислене хора? Дали първата му мисъл е - как да им помогне, за да се настанят по-здраво върху земята му... Или - извечното - как да прогони нашествениците...
Хайде, давам тема... Има ли смелчаци-коментатори?
---------------------------
Сайтът на Генек
31 Август 2015 20:25
Ми нищо ново през последните 30 годин.
Ориенталците бегат у богатия Запад - Германия по-точно. Въпросът е що не бегат у братска Евразия...


***
Ами те и у Америчка не бегат, щурчо. Може би щото и в двете държави на границите пуцат! Ама някои с русофобия стават, с русофобия лягат.
31 Август 2015 20:25
http://www.blitz.bg/news/article/358420

Кадри с кадаври, както можете да забележите. 18+ Не, не е до години. Няма знак за хора без съвест, да го поставим. Не, уви. И този път не мина без българска връзка. Каналът бил на Митьо Очите. Това какво общо има с нас? Има. За този канал се пише и говори барем година. Е, и? Работи си. Протестиращи? О, едва ли. Те са заети. С реформи. Да им пикая на реформите.
31 Август 2015 20:29
Има ли смелчаци-коментатори?

Че какво толкоз да се коментира, еле пък и смелост. Ето един цитат от "„ДОКЛАД относно Проект за решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя 1915-1922 година, № 454-02-6, внесен Волен Николов Сидеров и група народни представители на 27 октомври 2014 г."
Началото на съпричастието на българското общество е изразено още след края на Първата световна война с приемането на 30 000 арменци и помощта за устройването на техния бит в българската държава. Повечето потомци на тези арменци и до днес живеят в България, интегрирани са по безупречен начин в българския живот и представляват най-лоялната към българските интереси небългарска диаспора.

Ако нещо трябва да се коментира, то това е как от подслонените арменци и спасените евреи деградирахме до кадаврите.
31 Август 2015 20:40
И нито един анализ за интересите, чувствата и усещанията на нормалните хора пред тия пришълци... Как се чувства човек, на чиято земя се изсипва нашествие от чужди му по бит, манталитет, мислене хора?


генек, две неща. Първо, тук темата е за чувствата и усещанията на нормалните хора пред грамадата кадаври. Грамада кадаври до часове била група човешки същества с чувства и усещания. Да ти ги описвам ли чувствата и усещанията? Второ, генек, по тази земя крачат хора със сигурност чужди ми по бит, манталитет, мислене хора. О, да. Сигурен съм, че умиращите сирийци в душегубката са ми по-близки по бит, манталитет, мислене хора, отколкото страхливото животно, което е чувало агонията им, но не им е отворило, че да не го спипат граничарите. Трето, генек, научи ме - ти как ги разпознаваш, да речем в тълпата, чуждите ти по бит, манталитет, мислене? Как изглеждат, как звучат, как миришат? А скотът, дето ги уби, той как мирише, как изглежда, какво мучи? Него как?
31 Август 2015 20:42
Firmin

и за двете
31 Август 2015 20:42
Firmin 31 Август 2015 20:40

31 Август 2015 21:01
Случилото се с тези 71 души е трагедия.

Но и генек е прав в питането си, защото, за всеки от тези, които не успяват, има поне хиляда, които успяват да стигнат до където искат.
Какво се случва с тях?
31 Август 2015 21:04
Случилото се с тези 71 души е трагедия.

Не, не е трагедия. Престъпление е.
31 Август 2015 21:05
ок, престъпление, зверство, геноцид.

тва не делегитимира въпроса на генек.
31 Август 2015 21:08
този ли въпрос:
Как се чувства човек, на чиято земя се изсипва нашествие от чужди му по бит, манталитет, мислене хора?


ми де да знам, може би ако престанем(ние, евроатлантиците) да ходим по техните земи и да ги правим трудно обитаеми...
31 Август 2015 21:12
мне, по-скоро този:

Дали първата му мисъл е - как да им помогне, за да се настанят по-здраво върху земята му... Или - извечното - как да прогони нашествениците...
31 Август 2015 21:14
Ква е разликата, ако за секунда влезеш в положението на средния сириец, либиец или иракчанин?
31 Август 2015 21:15
equally, каква е разликата, ако за секунда влвзеш в положението на средния унгарец, словак, българин...
31 Август 2015 21:17
... Знам само - и това е живата истина, - че в самото начало, когато съобщиха за камиона ковчег, си помислих: дано не се окаже, че има замесени българи в тази гнусна и пълна с мъка история. ...
- А бе и аз се надявах да не е така, ама... Та щото става дума кои са българите - ето ги по материали на чуждия печат Натисни тук: Методи Г. (28), Цветан Т. (32), Касим С. (50) всички от Лом(ско) и Самсурямал Л. (афганистанец). Особено първият е с богато криминално досие в Германия... Таааа.....
31 Август 2015 21:20
equally, каква е разликата, ако за секунда влвзеш в положението на средния унгарец, словак, българин...

номерът е, че това не е кокошка, респективно яйце. What goes around comes around, когато изнасяш либерална демокрация, очиствайки разни секуларни диктатори, трябва да си поемеш масрафа.
31 Август 2015 21:24
нямаме спор за това.
и не става дума толкова за какво е в следствие на какво, а за как се чувстват унгарци, словаци и българи например.
31 Август 2015 21:28
както им кажат медиите, така ще се чувстват.
31 Август 2015 21:40
за българите може и да си прав. за словаци и особено за унгарци не съм толко сигурен.
31 Август 2015 21:48
де да знам, гледам, че и в трите страни са дигнали некви огради, които каналджиите мнооооого фнимателно повдигат, за да не ги съсипят, а основният трафик се извършва по шосетата, както видяхме от удивително срамната за нас случка със загиналите в камиона бежанци.

Не знам как е в Унгария, но тук има 70км ограда, разположена върху 350км граница с Турция. Мързи ме да правя сметка за бизнес-потенциала на това съотношение.
31 Август 2015 21:59
Ами те и у Америчка не бегат, щурчо.

Ми елементарно. Много е далеко, скъпо и сакат зелени карти...
31 Август 2015 22:06
Дали първата му мисъл е - как да им помогне, за да се настанят по-здраво върху земята му... Или - извечното - как да прогони нашествениците..

Хайде да се повторя. Как деградирахме от спасените арменци и евреи до задушените в ТИР-а хорица?
Или някой привидя в тях ордите на Атила - нашествениците де...

31 Август 2015 22:06
Много кофти се чувства средният европеец, в частност аз.

Трето, генек, научи ме - ти как ги разпознаваш, да речем в тълпата, чуждите ти по бит, манталитет, мислене?


Увити са с някакви шалове и гледат лошо. Много лошо.
31 Август 2015 22:09
Ако си мислте че българите са ксенофоби, вижте унгарците
31 Август 2015 22:10
А от статията най ми харесаха последните 2 изречения
31 Август 2015 22:14
Увити са с някакви шалове и гледат лошо.

Е 71, вече не гледат лошо, ако това е утеха.
31 Август 2015 22:17
71, вече не гледат лошо, ако това е утеха.



И за да не се случи с други 71 или с други 7, или дори с 1 друг кое от двете ще е по-добре - повече контрол по границите или широко отворени врати?
31 Август 2015 22:39
контрол по границите или широко отворени врати?

И двете - широко отворени врати за бежанците и контрол по границите за съмнителни субекти.
Т.е. не огради, а гарантиран организиран достъп през Капитан Андреево например.
Поради някои особености на националното митничарство обаче, се страхувам, че такова решение няма да сработи.
31 Август 2015 22:47
И двете - широко отворени врати за бежанците и контрол по границите за съмнителни субекти.


аха, понеже съмнителните субекти си носят членските книжки в ИД със себе си непрекъснато, та да са по-лесни за различаване.

изтървана е вече ситуацията, струва ми се. европа просто не може да поеме подобна огромна бежанска вълна. не и без създаването на сериозни вътрешни проблеми.

хуманността е чудесно качество, грижата за онеправданите също. но става дума за хора от държави с общо население десетки милиони - само тези, които са могли да платят на канлджиите и да стигнат до европа ли са истинските бежанци? ами тези, които са останали в страните си?

гледайте малко по-реалистично на тия неща.
31 Август 2015 22:50
европа просто не може да поеме подобна огромна бежанска вълна

Говорим за количества под 1% от населението на Европа. Т.е. проблемът е в разпределението им.
31 Август 2015 22:51
гледайте малко по-реалистично на тия неща.

Аз гледам, ама някои други не гледат и ходят с разни самолети, ракети, танкове и дронове да инсталират на хората ценности от сорта на свободно движение на хора и капитали, а после не им е е удобно да обяснят, че са имали предвид единствено свободно движение на второто.
31 Август 2015 22:55
под 1% от населението на европа може да е към сегашния момент, но не мисля, че е толко малко.
а като стане лесно за тоя 1%, веднага ще се появят нови проценти. и няма да спрат на 10%.

иначе, разпределете ги - голяма католическа полша би трябвало да получи доста, как си представяте интеграцията и съжителството в тоз случай
31 Август 2015 22:56
тия другите, дето ходят със самолети и ракети, са най-малко засегнати от това, което се случва в момента.
или може би изкуплението и саможертвата требва да се падне на обикновените хора?
31 Август 2015 22:57
Firmin
31 Август 2015 23:00
или може би изкуплението и саможертвата требва да се падне на обикновените хора?

as per usual, важното е капиталите да се движат свободно.
31 Август 2015 23:21
Хайде да се потретя. Как стана така, че от спасители на евреи и арменци деградирахме до " Методи Г. (28), Цветан Т. (32), Касим С. (50) всички от Лом(ско)".
31 Август 2015 23:28



щурчо

31 Август 2015 21:59




Ами те и у Америчка не бегат, щурчо.

Ми елементарно. Много е далеко, скъпо и сакат зелени карти...

***
Елементарно е да се искат карти и у Европско! да, ама не (не по Бай ти петко с който сте на един акъл - не е комплимент!)
31 Август 2015 23:30
Тия не сакат да бъдат спасявани, а германски и скандинавски стандарт...
31 Август 2015 23:31
за либийските евреи или за арменците сунити става дума, че сме ги спасявали?
31 Август 2015 23:34
По генек-предизвикания спор из форума:

1. Неканен гост, по-лош и от татарина!
2. А дали неканените гости ще се интегрират като арменците и евреите? По-всичко изглежда отговорът да е не!
3. Интересно е че някои форумци отъждествяват всички останали с "евроатлантическите" ценности, че и дори им приписват заслуги в демократизирането на ареала на някои бежанци!? Звучи ми като всички сме виновни за комунизма или демокрацията (по ваш избор!). Настоявам да няма нищо общо с гореизброените явления и по тази елементарна причина не приемам натрапването на каквото и да била съответна отговроност!
31 Август 2015 23:41
Мога тутакси да ти напиша извинителна белешка, ако ми съобщиш пред кого ще бъдеш извинен.
31 Август 2015 23:42
zdran

31 Август 2015 23:21

айде да се потретя. Как стана така, че от спасители на евреи и арменци деградирахме до " Методи Г. (28), Цветан Т. (32), Касим С. (50) всички от Лом(ско)".

***
Аз пък не желая да споря с хора, чиито мнения ми допадат, НО кои сте тези дето сте деградирали до... гореупоменатите катили? Такива винаги е имало, има и ще има във всяка една държава. И проблемът е в държавата (ите) допсукащи дейностите на въпросните катили. Тук деградацията на популацията се измерва в нейното отношение към съществуването им и одобрението на техните юначества - от възхищение пред находчивостта им (спомнете си мутрите, които и до дне днешен биват боготворени), през "дреме ми на каскета" до подсмърчане и обобщения за деградация на цялата сбъркана "цивилизация"...

31 Август 2015 23:44
Пиши по-малко преди да си помислил, белеШката си я запази за себе си.
01 Септември 2015 00:22
проблемът е в държавата

Kласика в жанра - държавата е виновна. Deus ex machina.
Ми държавата не е Боко, Съси и Доган. Държавата сме ние катилите - аз, ти, Методи Г. от Лом(ско).
01 Септември 2015 00:26
zdran 31 Август 2015 21:04
Случилото се с тези 71 души е трагедия.

Не, не е трагедия. Престъпление е.

Съгласен! А кои са престъпниците?
01 Септември 2015 00:28
А кои са престъпниците?

Според Шпигел Методи, Цветан и Касим от Лом(ско)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД