:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 608
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България ще вземе бежанци и ще пита за още

Страната ни не може да удържи натиск от ЕС, защото властта няма да издържи осветяване
Светослав Терзиев
Източна Европа настръхна срещу натиска на западните й съюзници да й въдворят задължително бежанци от Близкия и Средния изток, които дори не търсят нейното гостоприемство, но България запази спокойствие. Каквото кажат "Големите Началници" (цит. по. Б. Борисов), това ще бъде. Дори може да се прогнозира, че на следващия Европейски съвет през октомври българският премиер ще даде пример на колегите си от бившия соцлагер, като изрази готовност да приеме още бежанци, а не само отредените му 2100 души. И с друго може да ги засрами: само той има концепция как да се заставят бежанците да не напускат посочената им територия, защото единствен досега в ЕС е развивал тезата, че границите в демократична Европа могат да се пазят и отвътре навън, както беше при комунизма.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер завърши забележително дългата си реч пред Европарламента "За състоянието на Съюза" със заключението, че



"ЕС не е в добро състояние"



Той добави, че през годината са постигнати и някои успехи, но, общо взето, словото му обрасна с тревога от проблемите. Като проблясък за реформа се запомни неговият призив за създаване на "механизъм за релокация по задължителен начин" на 160 000 бежанци през следващите две години, но тъй като механизмът ще бъде постоянен, вероятно ще действа по-дълго. Все пак никой не може да каже докога ще прииждат бежанци и колко ще бъдат. Според този механизъм България ще носи отговорност за 1.3% от бежанците, подлежащи на задължително разпределение, въпреки че признатата й икономическа тежест в ЕС, отразена в капитала на Европейската централна банка, е само 0.859%. Вижда се, че когато става дума за носене на икономическо бреме, възможностите на България се надценяват с 51%.



Принципът "беден богат носи"



е познат в общественото устройство не само на България, но и на Европа. Прилагането му става чрез банално извиване на ръце, за което между познавачи е достатъчно едно намигване. Може да е чисто съвпадение, но в навечерието на речта на Юнкер се появи декларация на 16 посланици в София по повод отхвърлянето от Народното събрание на 2 септември на проектозакона за борба с корупцията на високо равнище. Документът определя съпротивата на депутатите срещу него като "негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията".

"Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона", заявиха високопоставените дипломати на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Полша, Финландия, Франция и Холандия, плюс Норвегия и Швейцария, които не са от ЕС, но са в Шенгенската зона. Критиката си я знаем, защото всяка година Европейската комисия ни я повтаря до втръсване в докладите си по Механизма за сътрудничество и проверка. Но каква връзка може да има с механизма за постоянна и задължителна релокация на бежанци? Връзката е, че



натискът от ЕС може да бъде асиметричен



Ето два примера от последните дни: 1) Австрия поде инициатива да се спрат еврофондовете за държави, които не приемат бежанци; 2) Юнкер предупреди страните от Западните Балкани, че ще бъдат смятани за негодни като кандидати за ЕС, ако собствените им граждани продължат да търсят убежище на Запад заедно с бежанците. В такива моменти Брюксел избира най-чувствителните точки на държавите, за да ги направи изпълнителни. Тъжно е, че дежурната ахилесова пета на България е корумпираната й управляваща класа. Няма по-лесен начин да бъде убедена властта да изпълнява чужди решения от заплахата, че може да се изкара на показ нейната крадливост. Ако се чудите защо България е лидер по лакейско поведение в ЕС и НАТО, трябва да си представите как се озъртат нейните високопоставени представители на международните срещи, знаейки с каква репутация се ползват.

Не е нужно да се търсят исторически доказателства, достатъчно е да се разгледа развитието на бежанската криза през последните дни. Румъния, която от години е в тандем с България под наблюдение за корупция на високо равнище, нямаше задръжки да се обяви заедно с другите държави от Източна Европа срещу принудителното разселване на бежанци. Нещо повече, тя предложи асиметрична сделка: ще вземе бежанци по общата схема, ако бъде приета като останалите държави в Шенгенската зона.



Откъде идва нейната дързост?



От новата й броня срещу асиметричния натиск. Западът вече не може по същия начин да извива ръцете на нейните управляващи под предлог, че не се борят с корупцията в своите среди, защото от две години правят точно това - и то твърде ефикасно, като стигнаха чак до действащия министър-председател. Парадоксално е, че лично премиерът Виктор Понта се осмели да се изправи срещу външния натиск за бежанците, което показва, че отвън няма какво толкова да го уплаши, когато същинската заплаха за него е отвътре.

При Борисов е друго. Отвътре той се радва на добре организиран отпор на висшите корумпирани среди срещу всеки опит за прилагане в България на румънския опит. Спомнете си как бе посрещната през май в София бившата министърка на правосъдието на Румъния Моника Маковей - управляващите демонстративно се изпокриха, а подопечните им медии я оплюха учудващо злобно. Навън обаче подобна съпротива е невъзможна и затова



Борисов се стреми да бъде ласкав с всеки



Представете си как би отказал на германската канцлерка Ангела Меркел да помогне за сметка на България за облекчаване на проблема й с бежанците! По-скоро би се постарал неговият жест на съпричастност да бъде колкото може по-видим, въпреки че би рискувал да предизвика презрение сред "колегите" си от Източна Европа.

Мнозина обръщат внимание, че механизмът за разселване няма ефикасен лост за задържане на бежанците в държави, към които не се стремят. Борисов може да им го даде. Европейската комисия предлага да се използва за тази цел примамка, каквато е социалната помощ от бюджета на ЕС. Тя ще се дава само в определената за всеки бежанец държава. Но заселените у нас едва ли ще я смятат за по-привлекателна в сравнение с условията за живот в по-богатата западна част на ЕС, където дори с работа на черно биха си осигурили по-висок стандарт. Това означава, че и някаква принудителна мярка ще трябва да ги спира. Още през 2002 г. Бойко Борисов разви като полицейски шеф идеята



да се възстановят изходните визи,



за да не се пускат навън български роми, които му създават неприятности с властите в западните държави. Отказа се от гениалното си хрумване, когато му бе обяснено, че Протокол №4 на Европейската конвенция за правата на човека и директивите на ЕС за свободно движение постановяват, че всеки човек има право да напусне всяка държава, включително и своята.

Сега обаче самият Евросъюз търси начин да сложи бариери само за бежанците по вътрешните си граници. Заедно с това обмисля да постави външните граници на съюза под общ контрол. Трудно ще бъде да се въведе пропускателен режим по вътрешните граници на страните от Шенгенската зона, но България не членува в нея и всичките й граници са външни. Борисов може да доразвие своята идея и да покани Брюксел да въведе пропускателен режим за спиране на бежанците на излизане от българските граници, като заедно с това му предложи да отговаря вместо България пред европейските съдилища в Страсбург и Люксембург за нарушаване на основни човешки права.

В началото на този месец трима тунизийци осъдиха Италия в Страсбург, че е погазила човешките им права, като ги е посрещнала недостатъчно радушно на остров Лампедуза и ги е върнала по бързата процедура в родината им. Постановено бе Италия да им плати по 10 000 евро за морални щети. Това е с 4000 евро повече от сумата, която Еврокомисията предлага на държавите за всеки приет бежанец по новата схема.

Ако Борисов има поне малко смелост, би трябвало да поиска и тази разлика, за да може да плаща обезщетения по страсбургската тарифа, когато приетите у нас бежанци започнат да напират да напускат, а той се опита да ги задържи. По-вероятно е обаче да видим нещо познато: той да се съгласи да изпълни каквото му кажат, а последиците да платим всички, защото присъдите над държавата не се плащат от управляващите, а от управляваните данъкоплатци.

Снимка: БГНЕС
Как да й откаже бежанци?
51
13090
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
13 Септември 2015 19:28
България ще вземе бежанци и ще пита за още


Светльо
13 Септември 2015 19:54
Силен и аргументиран , материал на Терзиев !
Отде тоз кураж, бе Трезиев ?
13 Септември 2015 20:01
Браво, Славчо!
13 Септември 2015 20:03
Г-н Терзиев
13 Септември 2015 20:15
Автора Къде е Сула
13 Септември 2015 20:17
Прогнозите в тази колонка ккато правило не се сбъдват, така че се радвам, че бежанците ще ни отминат!
13 Септември 2015 20:34
По-вероятно е обаче да видим нещо познато: той да се съгласи да изпълни каквото му кажат, а последиците да платим всички


Това изчерпва темата. Да прави, каквото му кажат, е характеризиращата го функция. Този човек никога няма да преодолее лакейския си манталитет. Той е ... персонал. Винаги. Във всичко. Потомствен гавазин, обзет от идеята за Началниците. "Ако правя, каквото искат, ще си правя, каквото искам". Парадоксално ли ви звучи? А не е. Просто става дума за различни ... сфери. Тази, в която прави каквото ТЕ искат. Тази, в която прави каквото ТОЙ иска. Дали тези сфери са свързани? Навярно, да. Байърли предупреди - използвайте го (в НАШАТА сфера), но не забравяйте какво представлява (в НЕГОВАТА сфера). Така това, което той прави ТАМ, ние ще платим ТУК. С неумолимостта на природен закон. Въпрос на ... ентропия.
13 Септември 2015 20:47
Терзиев,

Чувствам се отвратително.
13 Септември 2015 20:54
По-вероятно е обаче да видим нещо познато: той да се съгласи да изпълни каквото му кажат, а последиците да платим всички

По Б. Березовски: "Вместо да си купиш завода, купи си директорите му."
13 Септември 2015 21:11
. Европейската комисия предлага да се използва за тази цел примамка, каквато е социалната помощ от бюджета на ЕС. Тя ще се дава само в определената за всеки бежанец държава. Но заселените у нас едва ли ще я смятат за по-привлекателна в сравнение с условията за живот в по-богатата западна част на ЕС, където дори с работа на черно биха си осигурили по-висок стандарт. Това означава, че и някаква принудителна мярка ще трябва да ги спира.


ЕК явно не е осведомена, че социалната помощ в България не достига за съществуване, това е и една от причините за сивата икономика. Затворен кръг.

Борисов няма да го коментирам, щото е публична личност.

Цепейки се от Източна Европа, после Източна Европа ще ни го нацепи.
13 Септември 2015 21:30
1) Австрия поде инициатива да се спрат еврофондовете за държави, които не приемат бежанци;


Сериозно?!?
А как стои въпросът с вноските?
Спираме ли и тях?
13 Септември 2015 21:46
Ударът е съвсем другаде и ББ се опитва да отърве кожата. Понеже кюляфа му се крои не от Волен и Доган, нито пък от Първанов и Миков.
13 Септември 2015 21:50
Кажи все пак, че не е и Бареков, щото така едни съмнения...
13 Септември 2015 22:40
Естествено е това да се случи. Такива са тези които ИЗБИРАТЕ. Майцепродавци.
13 Септември 2015 22:41
Гласувайте другари и другарки, дами и господа.
13 Септември 2015 22:55
Ами мисля, че Терзийски намеква - ще бъде ударен от "шефовете" за корупция.
13 Септември 2015 23:10
В Родината управляващите и енджиотата ще гледат на имигрантите само и единствено като на средство за печелене на пари. Ако ЕС реши да дава милиони, за да държим африканци, араби и афганистанстанци, нашите плужеци наистина ще поискат още и още имигранти.
Как, обаче, ще обяснят, че пенсиите в България ще бъдат по-малки от джобните на чужденците, не знам. Мисля, че тогава с общи лафове няма да стане.
13 Септември 2015 23:11
Кире 13 Септември 2015 22:55
Ами мисля, че Терзийски намеква - ще бъде ударен от "шефовете" за корупция.


Едва ли. По скоро "големите началници" (сещаме са кои са) си го държат на крючке (рус.-на кукичката) с тази биография.
13 Септември 2015 23:16
Европейската комисия предлага да се използва за тази цел примамка, каквато е социалната помощ от бюджета на ЕС. Тя ще се дава само в определената за всеки бежанец държава.

ЕК явно не е осведомена, че социалната помощ в България не достига за съществуване,



Почти съм сигурна, че бежанците, които ще докарат тук, ще получават в пъти по-голяма издръжка, отколкото получава местното население. В началото от Ес, после от нас самите. Така Боко ще ги превърне в привилегировани лица, а ние, местните, ще имаме право само да ги издържаме от увеличаващите ни се данъци, да им се 'радваме' и да си броим последните залци. Ако дажбата на бежанците е колкото нашата българска, и Боко се опита да не ги пуска извън страната, не ми се мисли какво ще се случи. И в двата варианта Боко е 'не жилец'.
14 Септември 2015 00:20
Нали още Тодор Живков беше подписал Международната харта за правата на човека, а живеехте в бастиона с бодлива тел и слушахте от комунисти ходили из Цивилизацията какво става зад Желязната завеса.
Сега имигрантите са тези, които ще облагородяват нацията, защото са войнствени и следващото поколение ще се вдигне на борба срещу изедниците народни.
14 Септември 2015 01:12

Светослав Терзиев
14 Септември 2015 01:24
Нали още Тодор Живков беше подписал Международната харта за правата на човека,



Това му беше голямата грешка, не само негова де. А че мигрантите ще пометат ЕС като политическо образувание май няма съмнение. Дано само не пометат и редовите европейци
14 Септември 2015 01:38
За материала и автора му
14 Септември 2015 05:49
Г-н Терзиев
Документът определя съпротивата на депутатите ( от БГ- б.м.) срещу него като "негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията".
"Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона", заявиха високопоставените дипломати на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Полша, Финландия, Франция и Холандия, плюс Норвегия и Швейцария

Което си е върховно лицемерие. Нашите елити бяха създадени от Запада като изначално корумпирани. Българските елити са корумпирани по определение, такъв е генезисът им. Техните богатсва и власт са резултат на корупционни схеми, преди, по време на и след приватизацията. И такива елити са търсени и създавани, за да бъдат управляеми и предвидими. Firmin, a и други, са го казали много добре по горе: Те ( елитите) ще правят каквото им се каже отвън, за да могат да си правят каквото си искат тук, вътре. Така че - и бежанци ще приемем, колкото наредят, и джамии ще им построим, и собственото си население ще прогоним и уморим, какво толкова. Ако не беше Боко, а Станишеф, например, щршр да изпълнява по същия начин. Който и да дойде на власт от (разрешените) сега партии - резултатът ще е същия или по лош.
14 Септември 2015 07:30
Работя близо до общежитието за бежанци в квартал "Овча Купел". Мърсотията е заляла района, зад телената ограда е същото. Повечето са черни ,сирийците са много малко, жените и децата също. Нали когато бягаш от война с предимство се извеждат жените и децата. Само че аз не виждам подобно нещо. Пълно е с млади, здрави мъже за които никой не може да каже какви са. Чудя се също откъде толкоз пари, всеки втори е снабден с айфон последен модел. Повечето от пришълците са без образование и каквато и да е квалификация. Каква интеграция, какви 5 лева?
14 Септември 2015 07:34

Begemot
14 Сеп 2015 05:49

Нашите елити бяха създадени от Запада като изначално корумпирани. Българските елити са корумпирани по определение, такъв е генезисът им. Техните богатсва и власт са резултат на корупционни схеми, преди, по време на и след приватизацията. И такива елити са търсени и създавани, за да бъдат управляеми и предвидими.
.........
Те ( елитите) ще правят каквото им се каже отвън, за да могат да си правят каквото си искат тук, вътре. Така че - и бежанци ще приемем, колкото наредят, и джамии ще им построим, и собственото си население ще прогоним и уморим, какво толкова. Ако не беше Боко, а Станишеф, например, щршр да изпълнява по същия начин. Който и да дойде на власт от (разрешените) сега партии - резултатът ще е същия или по лош.


14 Септември 2015 09:14
rodolubec_bg 14 Септември 2015 07:30
14 Септември 2015 09:56
Ами значи щом управата на държавата ни предава е редно ние да предадем управата. Бой по имигрантите много бой.
Ако 1000 човека протестират ще ги разгонят ако 100 000 протестират сменят управата.
14 Септември 2015 10:32
Прочетох всички мнения под статията! Както винаги, ще се случи това, което заповядва " Големият брат" ! Нашите управници - нашите "йесмени" ! А народът, пак както винаги: на думи силни, на изпълнение ни няма !
14 Септември 2015 11:21
Авторът
Няма по-лесен начин да бъде убедена властта да изпълнява чужди решения от заплахата, че може да се изкара на показ нейната крадливост. Ако се чудите защо България е лидер по лакейско поведение в ЕС и НАТО, трябва да си представите как се озъртат нейните високопоставени представители на международните срещи, знаейки с каква репутация се ползват.

Толкова унизително за България звучи..
14 Септември 2015 11:23
Статията е безпощадна, ,
По-европейци от ЕС, по-НАТОвци от ястребите там.
Готови на всичко в името на властта...
14 Септември 2015 12:02
Светослав Терзиев
Снимката
Типичният калпазанин, любимец на учителката. Е, може да не е най-умният, но важното е че има добро сърце!
14 Септември 2015 12:42
България ще вземе бежанци и ще пита за още

НЕ! Не искаме повече бежанци в бедна България!
Bulgaria is poor, we don't want you!
14 Септември 2015 13:21
Не беше ли същият Б.Б., който сред среща с канцлерката Меркел, пред прислужващите му медии гордо заяви: Аз с Меркел не разгорарям, само слушам и после като се върна в България ипълнявам? Не беше ли верният му съратник Цв. Цв., които се извиняваше на посанниците, когато един лидер на парламентарна група, аргументирано им каза, че нямат никакво право да се бъркат във вътрешните рааботи на страната ни? Тези лица, пропълзели до висшите постове, нямат никакво чуство за чест, достойнство, национална гордост! Въобще не съзнават, че с подобно лакейско поведение унижават и позорят Родината ни България - най-старата страна в Европа!
14 Септември 2015 13:30
Пълно е с млади, здрави мъже за които никой не може да каже какви са. Чудя се също откъде толкоз пари, всеки втори е снабден с айфон последен модел.
Ако е така, какви бежанци са и от какво бягат... Тук айфоните са 2-3 учителски заплати...
14 Септември 2015 13:41
Никакви бежанци не са.
Завземат ни .

Ех, да можеше СЕГА Бочко да прати едно есемесче на Бъчвата да не приема никакви квоти...

И да се сети, че ние в тая игра сме гранична държава като Италия и Гърция...

Не знам дали в историята ни е имало по-тъпи и продажни политици.
14 Септември 2015 13:44
НЕ! Не искаме повече бежанци в бедна България!
Bulgaria is poor, we don't want you!


Вчера, в магазина, без да ща дочух разговора на две момиченца. Едното с разтреперан гласец казва "Ох, а аз толкова се притесних. Прочетох "Щастието си отива". Пък то било "Щастието ти отива"". Горкото дете, беше си прочело късметчето в снакса.

И аз така ... Чета твоето в пакет и си викам глей, не ни щат - " НЕ! Не искаме повече бежанци от бедна България!
Bulgaria is poor, we don't want you!"

Пък то било не "от", а "в" ... НЛП ... Само то е виновно.
14 Септември 2015 13:45
И в Сауди Араби идват не само при вас. Вие трябва да свиквате. Араб носят култура и древна цивилизация.
14 Септември 2015 13:53
Терзиев
14 Септември 2015 13:57
Harabi_bin_Bibi_Al_Saadi
14 Сеп 2015 13:45
Мнения: 3
От: Saudi Arabia
И в Сауди Араби идват не само при вас.

Bulgaria is Christian! No refugees wanted!
14 Септември 2015 14:07
И от мен
14 Септември 2015 14:20
Ас мисъл арап има нефт купи митично камила пише на форум ас скептичен арап учи език пише форум .
14 Септември 2015 14:59
Айде сега мутра бил. Малко повече признателност де. Боевой отряд на партията звучи къде по-добре. Все пак не можехме директно да назначим всеки Обкомски секретар за феодал. Продадоха ни на Запада, не на Китай.
14 Септември 2015 15:22
***
14 Септември 2015 15:26
***
14 Септември 2015 15:32
Като ти отрежат пръст, зъбоболът престава да те мъчи. Скоро ДПС ще престане да ни мъчи.
14 Септември 2015 16:07
България ще вземе бежанци и ще пита за още


Ще вземе ама друг път
14 Септември 2015 17:16
Терзиев

В такива моменти Брюксел избира най-чувствителните точки на държавите, за да ги направи изпълнителни. Тъжно е, че дежурната ахилесова пета на България е корумпираната й управляваща класа. Няма по-лесен начин да бъде убедена властта да изпълнява чужди решения от заплахата, че може да се изкара на показ нейната крадливост. Ако се чудите защо България е лидер по лакейско поведение в ЕС и НАТО, трябва да си представите как се озъртат нейните високопоставени представители на международните срещи, знаейки с каква репутация се ползват.


14 Септември 2015 17:41

Първата половина от заглавието - потвърдена!
България подкрепя безусловно предложението за задължителни квоти за бежанци, съобщи в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова преди началото на срещата на вътрешните министри от Европейския съюз.
14 Септември 2015 20:19
5000 бежанци по 10000 на калпак прави 50 000 000 евро, от които 40 могат веднага да бъдат откраднати, защото няма да се дадат на хората на ръка, а на нашата управленческа мафия. Ще потънат като мангизите дадени за ингтеграция на ромите. И наистина ще поискат още. Далаверата е страхотна. А бежанците отново ще побегнат както направиха и интегрираните роми.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД