:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 519
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Здравната реформа – поредният исторически компромис

Реформата поставя отново държавата в центъра, а пациента - в нейна собственост
Снимка: БГНЕС
Одобрената здравна "реформа" няма да реши основните проблеми на здравеопазването, нито ще спре източването на здравната каса.
Депутатите приеха окончателно законови промени, указващи създаването на отдавна обсъжданата Национална здравна карта и селективност на НЗОК по отношение на това с кои болници да сключва договор. Новата реформа беше възторжено посрещната от редиците на Реформаторския блок, докато от опозицията бяха твърдо против.



Целите на реформата



През последните години драстично нарасна броят на болниците в страната. По данни на НСИ болниците в България към края на 2014 г. са около 350. Тъй като всяка болница може да сключи договор със здравната каса и да получава реимбурсиране за своята дейност без реален качествен контрол, дефицитът в бюджета на НЗОК става все по-голям и по-голям, като вече надхвърля 1 млрд. лв. на годишна база. Очевидно е, че в този модел на функциониране има проблем, но ще се реши ли по предложения от здравния министър Петър Москов начин?

На пръв поглед можем да смятаме, че ограничаването на финансирането на частни болници може действително да намали дефицита в бюджета на Касата. Но положителните ефекти изглежда се изчерпват с това.

Доста често в медийното пространство акцентът за дефицита в здравната каса погрешно се прехвърля главно върху частните болници. Но вината не е в частните болници, а в държавния монопол. Бидейки държавен монополист, НЗОК разполага с огромен финансов ресурс, който обаче не подлежи на пазарен контрол. В тези условия ръководството на НЗОК може да си позволи щедро да харчи чуждите пари, знаейки, че държавата винаги ще помогне, когато сметките не излязат. Собствениците на частни болници лесно се възползват от този модел и започват да извършват свръхдиагностика, излишни процедури, а понякога и да отчитат фиктивно дейност, за която получават пари.

Тъй като НЗОК не е частна структура, работеща на конкурентен принцип с цел печалба, тя няма интерес да проверява (а и не притежава необходимия ресурс) как и за какво се харчат парите. В този ред на мисли е некоректно да твърдим, че само частните болници злоупотребяват с финансирането. Държавните болници в България поглъщат огромен финансов ресурс. От 74-те държавни и общински болници 63 работят на загуба, като имат натрупани над 400 млн. лв. дългове. От похарчените от НЗОК 1.6 млрд. лв. 900 млн. лв. са разходвани именно в 65-те държавни болници. Тези цифри опровергават мита, че само частните болници са проблемът на българското здравеопазване. В същото време никой не отчита факта, че в държавните лечебни заведения също се наблюдават свръхдиагностика, излишни хоспитализации, частично, лошо или изобщо несвършена работа. Едва ли някой може да изчисли реалните икономически загуби от тези явления.



Какво ще се прави по въпроса?



Планът на министъра е да въведе Национална здравна карта, с която да се определи в кой град какви са нуждите на населението от здравни грижи и на базата на тази информация да се прецени дали има нужда от нови болници, с които НЗОК да сключи договор. Първо, този подход е класически пример за централно планиране, което винаги е обречено на провал. Напълно невъзможно е на служителите в едно министерство да отчетат индивидуалните нужди на всеки един човек и да ги съобразят с финансовите възможности на държавата. Изобщо не е ясно по какви критерии ще се състави тази карта и съвсем няма да е изненада, ако се получат значителни дефицити, опашки и уреждане с връзки - феномени, характерни за социализма.

Второ, промяната не изключва изобщо финансирането на частни болници, а внимателното им отсяване оттук нататък. Тоест частните болници, които ще останат в районите, където няма да има нужда от нови според здравната карта, ще се радват на комфортна липса на конкуренция, осигурена им от държавата.

Управителите на РЗОК ще бъдат хората, от които ще зависи ще сключва ли дадена болница договор с НЗОК, или не. Тази ситуация на централизиран едноличен контрол е сигурна предпоставка за корупционни схеми, тъй като от един човек ще зависи бъдещето на болниците в контролирания от него район.

Втората цел на реформата е опит за контрол на качеството. Идеята на министъра е да не се плаща за отделни дейности, а за комплексното лечение на пациента. Това понятие е доста мъгляво към този момент. Никъде не е уточнено кой и как ще дефинира комплексното лечение и какви затруднения ще донесе това на някои лечебни заведения. Планираното сливане и присъединяване на малки медицински центрове към по-големи такива подозрително напомня за ефектите от Obamacare в САЩ, при които доста малки частни кабинети и медицински центрове бяха принудени да се присъединят към по-големи такива благодарение на лявата политика на президента Обама.

Основният проблем обаче остава. НЗОК продължава да бъде абсолютен монополист, а министърът ясно заяви, че демонополизацията за него не е на дневен ред. В условията на държавен монопол



качество на здравеопазването няма как да се получи на разумна цена



Липсата на свободен пазар и конкурентни взаимоотношения между болниците ще продължава да води до стремеж за минимално свършена работа с цел усвояване на лесните държавни пари. Пациентите ще продължават да нямат избор дали и как да се осигуряват, а ще са принудени да се съобразяват с настроенията на министъра и управителя на НЗОК, надявайки се, че ще получат адекватна медицинска грижа.

Твърдението на властта, че новата реформа поставя пациента в центъра на вниманието, е абсолютно невярно. Реформата поставя отново държавата в центъра, а пациента - в нейна собственост. Затова тази реформа е поредният исторически компромис. Отново "десните" партии бягат от идеята за истинска реформа - приватизация и дерегулация (предложението на Москов за приватизация на държавни болници беше едно от наистина продуктивните, но за съжаление от ГЕРБ категорично отказаха да го подкрепят), от каквато секторът има остра нужда, и вместо това ни предлагат лява идея в дясна опаковка - поредната доза регулации и централно планиране.
15
2201
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
13 Септември 2015 18:56
Ех, много им се иска на някои люде да прилапат и НЗОК ...
13 Септември 2015 20:22
Някои като са прочели първата страница на буквара с картинките, където пише за конкуренцията като двигател на прогреса и панацея за всичко, не са се сетили да отгърнат и вората страница, където пише и други неща.
14 Септември 2015 10:59
И с какво всичките тия безумно скъпи високи мениджърски технологии са по-добри от Семашко-то, благодарение на което без никакви здравни каси и частни болници България беше на едно оп първите места по здравеопазване в Европа?

Отговорът на това как да се подобрят нещата отдавна е намерен и доказано е работил, но докато на група алчни крадци и в бели престилки, и без бели престилки им уврат главите и бъдат поставени на място, нещата ще се влошат много.

14 Септември 2015 11:28
Така и не ви увряха .... главите, че системите тип Семашко са възможни или в тоталитарни, или в много богати държави! Дори и при вторите неминуеми водят до дефицит на медицински персонал!
14 Септември 2015 11:50
преди да коментирам по същество здравната реформа на ПетърМос, моля за следното пояснение - какво пречи на минздрав увеличения брой болници и првото им да сключват договори със здравната каса?
Пояснявам - реимбурсирането е следствие на определена "дейност", свързана с "конкретен" пациент - ако приемем за улеснение, че бройката на пациентите е крайно число, например 50, от гледната точка на НЗОК (парите) би трябвало да бъде безразлично къде ще се лекуват тези 50 клиента - при частника или в държавната болница - криничната пътека е една и съща и парите също.
14 Септември 2015 12:21
проф. дървингов, пречи това, че НЗОК няма средства да осигури качествено лечение на всички нуждаещи се. Вярно, че има и излишни хоспитализации, но в повечето случаи "излишното" приемане в болница се налага, защото изследването или лечението няма как да се осъществи в доболничната помощ.
Например НЗОК плаща за амбулаторно ендоскопско изследване на стомах или дебело черво 20 лева. В повечето случаи това се прави с обща анестезия, ангажира се анестезиолог, нужно е наблюдение за няколко часа, апаратурата е скъпа. Вместо да плати 200 - 250 лв. за такова изследване в медицински център касата сега плаща 600 лв. по кл. пътека практически за същото.
14 Септември 2015 12:25
Какво толкова като има много-много нови ... ? Това лошо ли е ?

В тази статия се говори за болници, а в други подобни се говори за университети. И в двата случая отговорите са еднакви - и добрите, и лошите страни са еднакви, и причините за възникването, и причините за съпротивата срещу някаква форма за регламентация. Затова ще използвам само един пример от университетите - Свищовския икономически университет и циркът, разиграл се преди 3-4 месеца там. болниците проста са 5-10 г. по-назад в движението си по този път.
14 Септември 2015 12:30
Семашко системата водела до липса на персонал. Все едно ега ври и кипи от такъв. Затова не могат да вържат графика ,особенно на медицинските сестри както в държавният така и в частният сектор.
14 Септември 2015 12:55
Така и не ви увряха .... главите, че системите тип Семашко са възможни или в тоталитарни, или в много богати държави!
А твоята увря ли, че извън Семашко не можеш да събираш здравни осигуровки и да получаваш капитационни такси?
Не мога да разбера тая шизофрения докторска:
Бидейки държавен монополист, НЗОК разполага с огромен финансов ресурс, който обаче не подлежи на пазарен контрол.
Самият закон заздравето, още в началото на здравната реформа (1998) предопределя НЗОК като абсолютен монополист. За неговото монополно положение спомага цялата държавна машина - от НАП (който събира и контролира плащането на здравни осигуровки) през МВнР (което сключва междудържавни спогодби) до ЕС (който одобрява и въвежда стандарти - и на лечение, и на разплащане между страните-членки).
Моля, пазарниците в бели престилки, набийте си го у чукундурите - няма пазар там, където по силата на закона гражданите са задължени да бъдат "клиенти". Не че няма малоумници, които искат "да разбият мономопола" на армията, полицията, прокуратурата, съда, държавата, валутата (тук почти са успели и финансовите кризи се пръкнаха), правото на човек да умре здрав...
Тъй като НЗОК не е частна структура, работеща на конкурентен принцип с цел печалба
И как в здравеопазването може да се работи с цел печалба? Ако някой гони печалба, да се прекръсти на "Погребална агенция" - хем цялостно обслужване ... за вечни времена, хем "услугата" ще е насочена към платежоспособните, хем в рекламата нямат да имат ограничение. Дори и религиите ще са им от полза.
Липсата на свободен пазар и конкурентни взаимоотношения между болниците ще продължава да води до стремеж за минимално свършена работа с цел усвояване на лесните държавни пари.
А "конкурентни взаимоотношение" има ли между "клиентите"? Или в алчно умопомрачение един път ще се спряга "солидарност" (когато се посяга на чужда собственост - вноските на гражданите и държавната субсидия), друг път за конкуренция (когато се узаконява чужда собственост като своя -бонусите и възнагражденията на управителите и членовете на УС на болниците)!?
Всяко търговско дружество се стреми за максимална печалба при минимално свършена работа. Този стремеж поражда иновации и подобряване на организацията. Привлича клиентите с нови продукти за разлика от търговските дружества-болници, където "клиентът" се закрепостява" с хронично заболяване. Все едно сервиз/фирма да ти натресе "грозен хладилник" и всеки ден да иска да го ремонтира.
И да, съгласен съм с автора, че "Реформата Москов" не е реформа, а само промяна на центъра на тежестта на рекета - от болниците към РЗОК и министерството. Ама реформата на е "приватизация на НЗОК (на практика на плащащите здравни осигуровки)" какти си мечтае автора, а промяна в отговорностите на участващите субекти и по-специално на пациентите, на "измислените" пациенти, търсещи една или друга облага от социалните системи на държавата.
14 Септември 2015 13:11
Ква реформа бе?! Да ни отрежат още от услугите и да ни накарат да чакаме?! А следващата каква ще е??????? Хич да не ми ги фали частните болници. Там акушерка пребива бебета. А на мен ми сложиха стент без нужда и наглите искаха да съм се върнела и да ми сложат още един?! Мошеници нагли! Един сандвич в частната Дева Мария е 4 кинта, а не дават да се носи храна на пациентите. От всичко печелят.
14 Септември 2015 13:11
Ква реформа бе?! Да ни отрежат още от услугите и да ни накарат да чакаме?! А следващата каква ще е??????? Хич да не ми ги фали частните болници. Там акушерка пребива бебета. А на мен ми сложиха стент без нужда и наглите искаха да съм се върнела и да ми сложат още един?! Мошеници нагли! Един сандвич в частната Дева Мария е 4 кинта, а не дават да се носи храна на пациентите. От всичко печелят.
14 Септември 2015 14:23
weed, въпросът ми е финансово-математически - имаш 50 пациента и 5000 лева, предвидени в бюджета на касата за лечение по клинични пътеки на тия 50 пациента - за здравната каса (без значение дали е монополист или не) би трябвало да е безразлично в кои болници ще ги похарчи - какво значение има тогава роенето на болниците?
Явно преразходът (дефицит) идва от другаде?
Или ни баламосват?
Пак!
14 Септември 2015 15:56
Явно преразходът (дефицит) идва от другаде? Или ни баламосват?

И двете.
14 Септември 2015 16:04
Явно преразходът (дефицит) идва от другаде?
Преразходът идва от развихрянето на Пазара в област, която няма нищо общо с него.

И колкото и да се напъват, докато не изгонят Пазара от здравеопазването, ще получават все по-плачевни резултати.

Семашко. Точка.

И за лекарите ще е по-добре, и за пациентите.

Само финансовата и фармацевтична мафия ще реве на умряло.

14 Септември 2015 18:33
би трябвало да е безразлично в кои болници ще ги похарчи - какво значение има тогава роенето на болниците?
Би трябвало, но не е. Едната болница има една обезпеченост (специализация), другата друга. Все едно е пациент с болки в очите да отиде при офталмотолог, а проблемът да е високото кръвно. Офталмотологът няма как да му направи електрокардиограма. Но за да "спечели" може да му предпише овлажняващи капки за очите.
Във финансово-математически план - имаш 50 пациента и 5000 лева и това е било в равновесие преди една година. Обаче се променят правилата, най-общо на "социална закрила" и към 50-те пациента се прибавяват още пет - един се пише болен за да избегне съкращението; друг се пише болен що му трябва повече отпуск за морето; трети - за да осигури недостигащите два-три месеца за пенсиониране; последните двама - защото в болницата хранят и са на топло. А колкото повече болни (не плащат осигуровки), толкова парите са по-малко, вече са 4000 лв. (с инфлацията растът, но и медицинските стандарти поскъпват). От друга страна, болницата за да осигури печалба и/или бонуси на лекарите трябва да увеличи обема на работа - повече приети пациенти, повече изследвания. Ако няма ръст, не може да обоснове закупуването на модерна апаратура (без такава обрича лекарите на професионална деквалификация - загубата на "пазарна стойност" на работната сила". Как няма да приеме всеки оплакал се и/или готово да се разболее!? Дори имам чувството ( но това е субективно), че се внушава на оплакващия, че е болен тежко и трябва да бъде двойно и тройно изследван/профилактиран/консултиран или за всеки случай да вземе няколко хранителни добавки (без да се споменава, че предписващият ги е ракламно лице на въпросните добавки).
В търговски-обществен план имаме "публично-частно партньорство", където разходите се прехвърлят на обществото (НЗОК), а печалбата се "приватизира". Класически пример е частната клиника по естетична хирургия в собствеността на ВМА - нищожен наем, безплатни изследвания (за сметка на ВМА, която колкото може прехвърля на НЗОК, ако не може - покрива със субсидиране от Министерство на отбраната) и хирургическа намеса само в избрани случаи (където успехът е гарантиран и/или ще бъде платено от НЗОК). Комплицираните случаи се прехвърлят "безапелационна" на ВМА, които трети път се "пътечкосват" в НЗОК чрез плащане на консултации на външен специалист (включително от въпросната частна клиника).
В медицински-обществен план - обществото няма "здравословен капацитет": или вярва безрезервно на най-скъпото лечение или нехайно се отнася към личното (и общественото - предпазване от епидемии или злоупотреба със "Бърза помощ" здраве. Затова си мисля, че обществото трябва първо да "се преземи" - да придобие представа кое колко струва и как да се предпази за да не се прахосва висококвалифицирано време. Една персонална електронна здравна карта/здравно досие (как банкова карта), където се отбелязва какво е внасял досега потенциалния пациент, от какво е боледувал и какви разходи е направил би била като отрезвително на напъните да се злоупотребява със системата на здравеопазване. Най-малкото ще се избегне един пациент да се лекува едновременно в две болници или болница/лаборатория да лекува/изследва някого, който от години не е в страната.
Следващата стъпка е да се оправят осигуровките - ако са "солидарни" да се внасят еднакви суми на различни пакети - първи пакет "спешна помощ" -200 лв. годишно; втори пакет "личен лекар и до 10 дена хоспитализация" - 500 лв. годишно; трети пакет "лукс" - 2000 лв. годишно. На когото не му достигат средствата, държавата ще го подпомага социално как са ваучерите за "енергийни помощи";
Ако ще се преследва "пазарния принцип", да се въвежда здравна застраховка. Проблемът там е как, кой и до какъв размер ще застрахова неосигурените лица (пенсионери, деца, учащи и др.) и на "бежанците" (както е модерно да се наричат нелегалните имигранти). Ама нали отрекохме семейното подоходно облагане, така че този "американски" вариант (приспадане от данъчно облагане на всеки разход - наем/кредитна вноска за жилище, застраховки на деца, училищни такси и т.н.) отпада или се отлага за следващия век у нас ..., ако ни има де.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД