:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 436
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ШИРОКИ СЪРЦА

Да си вземеш бежанци вкъщи

Европейски политици са готови да дадат пример, като приемат в домовете си сирийци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Финландският премиер Юха Сипила заяви, че предоставя за нуждите на бежанците къща, която не обитава.
Къде да бъдат настанени стотиците хиляди бежанци, който прииждат към Европа в последните месеци? Това е въпросът, над който от седмици мъдруват лидерите на страните - членки на ЕС. И като че ли в скоро време решение може и да няма, тъй като задачата за разпределянето на бежанците се оказва изключително сложна. Уж всички искат да помогнат, но когато думите трябва да бъдат превърнати в дела, почти всички се отдръпват.

За да дадат пример на сънародниците си, някои европейски политици публично обявиха готовност лично да допринесат за решаването на мигрантската криза и предложиха да настанят в домовете си бежанци. Финландският министър-председател Юха Сипила съобщи, че отваря втория си дом, за да приюти бягащи от войната в родината си сирийци. Той заяви, че предоставя семейната къща в Кемпеле, централната част на Финландия, която в момента фамилията използвала много рядко, тъй като обитава дом в столицата Хелзинки.



"Трябва да се погледнем в огледалото и да се запитаме как можем да помогнем",



заяви той пред финландската телевизия YLE. Юха Сипила е първият толкова високопоставен европейски политик, който лично се ангажира да помогне на бежанците, като им предостави свой имот. Министър-председателят изтъкна, че в условията на недостиг на центрове за прием на бежанци властите насърчават финландците да вземат бежанци в домовете си. В момента във Финландия функционират 22 постоянни и два временни центъра за прием на пристигащите мигранти. Хелзинки планира строителството на още осем. Финландското вътрешно министерство очаква тази година в страната да пристигнат между 25 000 и 30 000 души, търсещи убежище.

Министър-председателката на Шотландия Никола Стърджън също изрази готовност да приеме в дома си бежанци. Тя заяви, че ще е "изключително щастлива", ако може да помогне на страдащите хора, като временно ги настани в къщата си. Много от сънародниците й също били готови да приютят останалите без покрив сирийци. "В последните дни съм затрупана от съобщения от хора от цяла Шотландия, които заявяват, че ще бъдат щастливи да дадат временен подслон, дори и за по-дълъг период, на бягащи от войната сирийци", разказа Стърджън. Премиерката обаче подчерта, че подобни инициативи не са достатъчни за решаването на кризата, а са необходими "по-мащабни и добре организирани действия". Над 2000 семейства досега са предложили да настанят бежанци в домовете си, а много други даряват храна и дрехи. Шотландия обяви, че на първо време може да приеме на своя територия около 1000 бежанци.

Германският депутат Мартин Патцелт от управляващия Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел бе сред първите европейски политици, които обявиха, че са готови да се грижат в дома си за бежанци. В къщата му в Бризен



вече живеят двама еритрейци,



с които депутатът се срещнал в местна църква и решил да ги прибере в дома си. Патцелт, който е и бивш кмет на Франкфурт на Одер, е поел ангажимент не само да им даде покрив, но и да им помогне да се интегрират в германското общество. Еритрейците Хабен (19 г.) и Авет (24 г.) делят последния етаж на къщата с двамата синове на германския депутат, разказва "Дойче веле". Мартин Патцелт е баща на 5 деца. Комуникацията между постоянните и временните обитатели на дома на Патцелт е сложна, тъй като бежанците не знаят немски език, а английският им е на много ниско ниво. Двамата вече ходят на курсове по немски. Мартин Патцелт е убеден, че когато бежанците живеят в частни домове, интегрирането им в обществото става много по-лесно, отколкото ако са настанени в приюти. "Спонсорство, да дадеш подслон, да отправиш покана - това са малките стъпки, които помагат на бежанците да получат лице, да имат име и да излязат от анонимната маса на търсещите убежище. Така намалява поляризацията, враждебността и страхът. Ако повече хора направят същото, ще тръгнем в правилната посока", мотивира решението си християндемократът пред "Дойче веле".

Мартин Патцелт всъщност не за първи път прютява чужденци. "Посрещаме чужди граждани, откакто се помня. В дома ни са живели хора от Казахстан, от Гана, а с някои от тях продължаваме да поддържаме контакти и до днес. Преди време бяхме приютили и две бежанки от Нигерия, а от месец делим къщата си с двамата еритрейци", разказва депутатът. Миналата година той написа отворено писмо, в което



призова сънародниците си да отворят домовете си за бежанците,



вместо да бъдат настанявани в центрове. Заради писмото депутатът стана обект на смъртни заплахи. Сега обаче Мартин Патцелт вижда промяна в настроенията на обществото към бежанците. "Днес заплахите и обидите са по-скоро изключение. Получавам похвали от страшно много хора. Има и такива, които искат да последват примера ми и да подслонят бежанец в своя дом или пък просто да ме подкрепят по някакъв начин. Един човек дори направи дарение от 1000 евро, които, разбира се, използвах за бежанците", разказва Патцелт.

Не само действащи, но и излезли от властта политици се впуснаха да помагат за разрешаването на имигрантската криза. Бившият президент на Полша и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса изрази готовност да приеме в дома си бежанци. "Длъжни сме да помогнем на хората, които бягат, за да спасят живота си", заяви той в интервю в полската телевизия. Валенса, който е баща на осем деца, споделя, че вече води "преговори" със съпругата си за подслоняването на бежанци. "Засега преговорите ни са сложни, тъй като тя вече е доста изморена от работа - ние имаме много деца. Затова обещавам, че ще поема лично повече работа и ще готвя", добави той. Лех Валенса е напълно наясно, че " ако приемем 10 души, няма да спасим света", но пък важното е да се даде пример. За него най-важното в спасителната му мисия е да се помогне на първо място на децата.

Бившият премиер на Унгария Ференц Дюрчани също дава пример на сънародниците си, като предоставя дома си на бежанци. Те обикновено изкарват там, а на следващия ден продължават пътя си в търсене на по-добър живот. Всяка нощ



в къщата на Дюрчани се настаняват по 10 чужденци



По време на престоя им домакините им осигуряват храна и медицинско обслужване, ако се нуждаят от него. "Аз съм нормално човешко същество", обяснява Ференц Дюрчани поведението си, което за много от съгражданите му е странно. Унгария е сред най-пострадалите държави в ЕС от бежанския приток и затова хората там преобладаващо са негативно настроени към пристигащите имигранти.

Папа Франциск също се ангажира пряко със съдбата на бежанците и заяви, че ще даде на две семейства убежище на територията на Ватикана. Светият отец призова "всяка европейска енория, религиозна общност, манастир и светилище да окаже гостоприемство на едно семейство".

Освен политиците и световноизвестни музикални звезди обявиха готовност да помогнат на хората, търсещи убежище. 91-годишният френски певец Шарл Азнавур заяви, че е готов да приеме бежанци в дома си. "Имам средствата да купя мобилен дом, имам място, за да ги настаня и във вилата си", заяви той. "Не трябва да забравяме какво са дали имигрантите на тази страна - Пикасо, Беар, Чоран...Това е изключителен шанс за Франция. Може би сред тях има бъдещи Азнавур, кой знае?", разсъждава той. Азнавур се готви да изнесе и няколко концерта в помощ на имигрантите. "Аз съм особено силно засегнат от това, което се случва с бежанците. Представям си как моите родители са напуснали Армения, за да дойдат във Франция. Ето защо винаги ще бъда на страната на хората, които чукат на вратата, а не на страната на тези, които я затварят", заяви популярният певец ветеран.

Боб Гелдоф също смята да допринесе за решаването на кризата, като покани в дома си четири сирийски семейства. "С жена ми сме готови да приемем три семейства в Кент и още едно в жилището ни в Лондон. Те могат да останат, докато решат какво искат да правят с живота си". "По този начин ще проявя личната си отговорност", убеден е Гелдоф.













Снимка: ЕПА/БГНЕС
Премиерката на Шотландия Никола Стърджън ще е "много щастлива" временно да настани в жилището си бягащи от войната сирийци.
Снимка: ДПА/ t-online.de
Германският депутат Мартин Патцелт кара колело заедно с двамата еритрейци, които живеят в дома му.
Снимка: Би Би Си
Бившият унгарски премиер Дюрчани (вляво) с бежанци, които е приютил в дома си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият полски президент Лех Валенса обеща не само да приеме бежанци в дома си, но и лично да им готви.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск се среща с имигранти в лагер в Рим. Той изрази готовност да даде убежище на бежанци във Ватикана.
32
7600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
18 Септември 2015 19:44
БАце да не се ослушва ! Голяма къща в БанкИ , да вземе някое мършаво сомалийче. Пържолки, това онова...
18 Септември 2015 20:57
Според инфобанката на хбежанците, данните за броя приемни еврожилища в тази дописка са възторжено занижени ...
18 Септември 2015 21:36
всеки с удоволствие би предоставил жилище на тези хора. аз също но във всичките ми апартаменти в българия има наематели. много съжалявам че не мога.
18 Септември 2015 21:45
*
18 Септември 2015 23:01
Да си вземеш бежанци вкъщи

В знак солидарности, 74-летний Лилль приютил сирийскую беженку 22 лет
http://lenvoidunord.fr/2015/09/09/par-solidarite-un-lillois-de-74-ans-accueille-une-refugiee-syrienne-de-22-ans/

Добре се е уредил дядото...

18 Септември 2015 23:16
В знак солидарности, 74-летний Лилль приютил сирийскую беженку 22 лет


Ама и руските преводачи... Този дядка не се казва Лилль, а Бернар Д., от град Лил, лилоазец.

Редно е да се помни този град като местовъзмездието на миледи - там й отсича главата палачът от Лил.
18 Септември 2015 23:51
Папа Франциск се среща с имигранти в лагер в Рим. Той изрази готовност да даде убежище на бежанци във Ватикана.

Удържа си на думата. Даде убежище на едно семейство католици от Сирия...
19 Септември 2015 09:22
Де гиди лицемери дърти
19 Септември 2015 10:46
А това, кой знае защо, никой не коментира: http://lidislidis.blog.bg/politika/2015/09/14/finite-edinni-se-izpraviat-sreshtu-pravitelstvoto-si-i-es-po.1391676
19 Септември 2015 11:58
Удържа си на думата. Даде убежище на едно семейство католици от Сирия...

Едно време тези католици се наричаха "униати".
Но си прав. Има нещо много лицемерно в тези примери на човеколюбие на политиците - без всякакво съмнение приютените са внимателно проверени и подбрани.
19 Септември 2015 22:14
Интересно ми е защо не посрещнаха така мигрантите от Европа, нали сме в един ЕС? А тези отиват, дават им подслон, ходят на курсове да учат езика без да работят!
Ние отидохме, сами си търсихме работа, между другото и езика учехме...

На мен по-лесно ли ми беше да съм в България без работа, да нямам доходи и да се чудя как да платя ипотеката, сметките, че и за пътни и храна да ми останат?
Взела съм и заем за да замина, харчих от тези пари докато намеря работа.

Защо е този двоен аршин?

И с какво тези хора са по-добри от европейците? Образование нямат, език не знаят, една купчина деца са създали... Бреме са според мен на системата. Та затова си мисля кой иска да погуби редът, културата, постиженията на европейците, създадени за хилядолетия?
20 Септември 2015 09:11
Простотията на европейските управници взема невъобразими размери. Достига до невъобразими висоти. Особено на Меркелца, която повика мигрантите, а сега им дават нови надежди да ги настанят у домовете ни. Вместо да им кажат да се върнат у дома си. Не стига, че забъркаха тази каша, ами сега и ни стоварват собствената си глупост.
20 Септември 2015 10:03
Да ползваме една рецепта от "Кюфтета и стари дантели" - "Как се прави майонеза":
За да се интегрира олиото с водно-белтъчната смес то трябва да се добавя на малки порции и интензивно еднопосочно бъркане. Ако тези условия не се спазват майонезата се пресича.
20 Септември 2015 11:42
Това са само единични случаи с цел пропаганда. Подозирам, че за това прибират субсидии от държавата.
Политиците, приветстващи идването на имигрантите трябва до един да приемат такива в домовете и вилите си. Също така и журналистите, обществениците и всички, които публично подкрепят нашествието. Квартирата и храната да са за сметка на домакините, а не на държавата. Който от горепосочените няма достатъчно жилищна площ да наеме квартира за своя сметка, където да настани семейство мигранти.
20 Септември 2015 11:52
Този материал в хартиеното издание е нейде в центъра. Досега каквото и да е от тази зона, не е пускано в интернет изданието. Хм... Защо ли сега тоя откровено пропаганден материал е сервиран тук?
------------------------------
Сайтът на Генек
20 Септември 2015 14:36
Например:
Ако дадеш милостиня на един просяк - молещ за такава, това е израз на състрадание, но ако след него се наредят на опашка още десетина просяци, тогава отказът ти на милостиня разбираемо не би се приел за липса на състрадание!!
Обаче:
Ако една малка държава окаже помощ и приюти временно няколко хиляди бежанци - това е проява на солидарност и толерантност! Ако обаче същата държава (или по-голяма такава) откаже помощ и приют временно на няколко десетки хиляди ( или стотици хиляди - за по-голямата държава!) бежанци - това вече не е проява на солидарност и толерантност??!!
Защо ли е така?
20 Септември 2015 14:53
*
20 Септември 2015 18:13
всеки с удоволствие би предоставил жилище на тези хора. аз също но във всичките ми апартаменти в българия има наематели. много съжалявам че не мога.

"Не можеш", друг път. "Съжаляваш" - още по-малко.
Не си слагай в джебето единия наем, а наеми с него жилище за сирийци.
Те ти и "удоволствието", те ти и целото "можене", а и няма "много да съжаляваш".
20 Септември 2015 18:37
Лех Валенса тук иска да се прави на Ути Бъчваров (според редакцията), а пред израелска медия вика "Сакън! Не ги искаме!". Кой и къде лъже?
20 Септември 2015 19:12
За да дадат пример на сънародниците си, някои европейски политици публично обявиха готовност лично да допринесат за решаването на мигрантската криза и предложиха да настанят в домовете си бежанци.

Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла ...
Ако народите на Европа не се събудят и не наритат зомбираните си "лидери", скоро тези народи ще трябва да си търсят нови домове ...
20 Септември 2015 19:15
Политиците, приветстващи идването на имигрантите трябва до един да приемат такива в домовете и вилите си.

И да им предоставят жените и дъщерите си за слугини и наложници ... Тогава да видим колко време още ще говорят за толерантност ...
21 Септември 2015 21:29
Готови са ама, вземат ли? - като двуличника Валеса. Вчера май запя друга песен за обезглавяване и т.н.
22 Септември 2015 07:26
Професионална реклама на либерастката гледна точка! Браво! Заслужихте си премиите!
Ами сега ще отразите ли българската гледна точка? Откъде да я знаете? Има ли такава?
Ама - да, на българите им дай чуждо, ако ще да е и кабарясала лицемерна пропаганда.
Не в вярно, че статията отразява мнението на европейците, лъжа е! Статията отразява посочената линия от Брюксел!
Все някоя будала със слаби нерви ще се съгласи да вземе и някой и друг "мигрант". Ами после като си доведат и семействата, пак ли ще им готвите?
Това ли е върхът на европейската гениялна мисъл? Има ли криза някъде по света, причинена от запада, рецептата е ясна - взимайте в къщи колкото се може повече "мигранти"! Да не забравите да им готвите! Те пък ще ви викат на молитва 5 пъти на ден.
22 Септември 2015 08:09
23 Септември 2015 11:51
Ми що да не. Да следваме примера на Азис.
19 Март 2016 02:51
Браво това са хуманисти хора за уважение.Останалата балканска паплач са изроди и зверове.Те самите един друг се ненавиждат и се чудат кого да пре ебат дори да им е роднина.С две думи утаиката на обществото.
19 Март 2016 08:03
kuper505
19 Мар 2016 02:51 Браво това са хуманисти хора за уважение.Останалата балканска паплач са изроди и зверове
Вече съм обяснявал КАК ЖИВЕЯТ старите хора в България по селата /че и по градовете/ и съм питал, кой хуманист, на колко души е помогнал и как ..
Моя милост е помагал на цепене на дърва , ако питате .. толкова съм можал-толкова съм направил ..
Та да кажат!
19 Март 2016 08:43
А какви хуманисти бяхме едно време. Спомням как по време на войната в Корея какъв ентусиазъм беше в ОФ организациите за събиране на дрехи,обувки,играчки за корейските деца. После се пусна слух, че на семейства с едно дете ще дават и едно корейче за отглеждане. Добре,че в това време се роди брат ми та страховете ми да получа корейче за братче изчезнаха. Впрочем и слухът бързо изчезна, така какво внезапно се беше появил.
19 Март 2016 08:52
sim4o,
Аз поне се опитвам се да помогна в социалната изолация на съседките на мама... Те поне търсят излизане от нея, за разлика от "бежанците".
19 Март 2016 11:53
Бежанци ли
10 Февруари 2017 17:18
Тази статия е платена пропаганда.Това не са бежанци ,а нашественици!Те трябва да бъдат час по-скоро върнати там, откъдето са дошли. И да не се надяват дълго да бъдат хранени и обгрижвани.Европейските политици се изложиха безкрайно много с тези изказвания.Нали всички тези бежанци тежат на гърба на европейския данъкоплатец.А той като е прост, да продължава да търпи.Всички тези боклуци - управляващи, които допуснаха подобно безобразие в Европа, трябва час по-скоро да си ходят.
10 Февруари 2017 18:30
"Посрещаме чужди граждани, откакто се помня. В дома ни са живели хора от Казахстан, от Гана ..."

Незнанието! Този бич на съвременното общество!

Хубаво е, преди да предприемем каквото и да е, да се информираме #кой е бежанец!

Чл. 1. Определение на термина бежанец А. За целите на тази конвенция термин т бежанец се прилага към всяко лице, което:
1) е било считано за бежанец по силата на споразуменията от 12 май 1926 г. и 30 юни 1928 г. , конвенциите от 28 октомври 1933 г. и 10 февруари 1938 г., ..
и Устава на Международната организация за бежанците...

....
.... всяка договаряща държава се задължава да предоставя на бежанците статута, който тя предоставя най общо на чужденците. . .. ..



В конкретния ми е чудно защо , докато на искащите убежище им се предоставят определени условия - то НЕМЦИТЕ от Казахстан се преселват съгласно Федералния Закон :
"этнические немцы, прошедшие процедуру приёма в соответствии с федеральным законом «О делах перемещённых лиц и беженцев» в стране своего происхождения и доказавшие своё немецкое происхождение (в смысле закона), а также их потомки. Все они получают немецкое гражданство по прибытии в Германию. ''

Като етническите немци от Казахстан, са доста значително число, сред всички преселенци.. "Около 6,9 % — выходцы из Казахстана ...состявляют всех мигрантов Германии .."

Демек - ако си немец в Казахстан - и си подадеш документи в консулството - ти дават немско гражданство и те оставят да се оправяш .. ама ако не си немец , ама пак си от Казахстан - те вземат в къщи и те гощават?

Това не е ли двойно отношение и дискриминация?



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД