:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фетишът за пълнене на бюджета

Идеята общините да събират допълнителни 2% данък от доходите не е нищо друго освен поголовно увеличаване на налозите върху населението и бизнеса
Иван Стамболов-Сула
Интелектът е една изключително забавна придобивка, която прави животното, наречено "човек" - ако не по-голямо животно от останалите, то със сигурност много по-различно. Интелектът е този, който го кара да брули орехи с прът, да ловува с остри камъни, да опитомява животни и да чопли земята. Благодарение на интелекта човекът започва да стопанисва планетата, на която се е самоосъзнал, и да извлича от нея полза за себе си.

Да си представим една голяма пещера. В нея живеят най-различни питекантропи с жените и питекантропчетата си. Има велик ловец, упорит земеделец и трудолюбив скотовъдец. Има готвач, кожар и дърводелец. Има даже и един малко откачен питекантроп, който рисува с изпражнения от прилепи по стените и си тананика под нос някаква монотонна песничка. Другите не виждат полза от него, но свиват рамене и го хранят, защото рисунките и песничките ги забавляват.



Всичко върви много добре



Пещерата процъфтява и прелива от блага. Тези блага в един момент започват да привличат крадливи катерици, глигани, мечки и други питекантропи от съседни и не така процъфтяващи пещери. Тогава нашите се събират и решават: част от питекантропите няма да се занимават с друго, а ще пазят реда вътре в пещерата и ще защитават натрупаните блага от набези отвън. Така се раждат полицията и армията.

Обаче на тези нови служители не им остава време да ходят на лов, да чоплят земята и да опитомяват диви говеда. Как да се прехранват? Тогава великият ловец казва: "Аз ще отделям част от улова си, защото те работят в мой интерес". "Аз пък ще давам зърно и плодове" - казва земеделецът. "От мен млякото" - включва се и скотовъдецът. Така се раждат данъците.

Кой обаче ще събира данъците - това си е работа? "Аз ще ги събирам" - казва дърводелецът и започва да ги събира. Но скоро вижда, че събирането на данъци поглъща цялото му време и той не може да се занимава с дърводелство. А той иска да е дърводелец, за това е роден. Другите също не се наемат, защото и те са родени за нещо по-смислено от събиране на данъци. Тогава решават. Минават по ъглите на пещерата, където се скатават всевъзможни безделници и питекантропи втора ръка, събират ги и им казват: "Така и така, от вас друго не става, затова вие ще събирате данъците. Част от тях можете да задържате за себе си, за да се прехранвате". Така се ражда данъчната администрация.

Данъчната администрация е несъществена част от обществото, която събира доброволните вноски на съществената част от обществото, онази, която създава благата. Питекантропите решават данъците да се грижат и за онези, които не могат да създават блага, но все пак се нуждаят от тях.



Така се ражда социалният сектор



Много скоро обаче до онези, които не могат да създават блага, се нареждат и тези, които не искат да създават блага, но искат да ги ползват с ревностната вяра, че им се полагат по право. Девет десети от питекантропите вече не ходят на лов, не опитомяват говеда и не чоплят земята, а извършват някакви изключително "важни" обществени функции за благото на цялата пещера. Ето така пък се ражда държавата. Противно на стотиците сложни дефиниции, държавата не е нищо повече от организация за събиране на данъци. Модерната държава не ги събира, за да доставя публични услуги (тя прави това от немай къде), а за да възпроизвежда себе си. Който владее държавата, който по някакъв начин се закачи за държавната власт, той ще ползва блага по право, без да се очаква от него да ги произвежда.

На този фон през изминалата седмица нашата държава ни представи поредните си виждания за пакетни промени в данъчното законодателство.

Всъщност това не бяха точно виждания, а по-скоро халюцинации, но тяхната неадекватност не се дължи на слабото желание на държавата да прибира повече данъци, а на бездарието й да облече това желание в достатъчно меки и популистки форми. Държавата има един-единствен фетиш - да се пълни бюджетът. Чрез него партиите се възпроизвеждат пряко (субсидии) и косвено ("обръчи" от фирми и обществени поръчки). Чрез него властта провежда политиките си. Най-накрая - чрез него съществува, набъбва, пъпли и нараства целият т. нар. "бюджетен сектор", който с времето се превръща във все по-решаващ електорален фактор. Забелязали ли сте как всяко следващо управление идва на власт с обещанието да съкрати администрацията, но след всяко следващо управление администрацията излиза още по-многобройна?



Фетишът за пълнене на бюджета



е станал нещо толкова естествено, че държавата даже не се постара да представи идеите си като нещо друго. Да вземем идеята общините да събират допълнителни 2% данък от доходите (слава Богу, видяха колко груба и нагла е тя и сами се отказаха от нея, но тя продължава да е показателна за мисленето). Това не е нищо друго освен поголовно увеличаване на данъците върху населението и бизнеса. Трудно ми е да повярвам, че ще има община, която да пропусне да събере 2% данък, когато държавата й дава тази възможност. Ама щяло да има хора, които нямало да могат да плащат по-големите данъци. Нищо, нека! Много по-лесно се управлява човек, който дължи нещо или е в някаква крачка. Искаш европейско финансиране? Нъц! Не си си платил данъците!

Бюджетът също щеше да е на далавера от тези 2%, защото следващата стъпка на държавата (изненада!) със сигурност щеше да бъде да намали субсидията на онези общини, които започнат да събират. И какво щеше да се получи? Общините нямаше да станат по-богати, но правителството - да.

Забогатяването на правителството ще бъде единственият резултат и от увеличаването на акцизите. Даже са го сметнали - 71 млн. Много отдавна акцизът не е, както го е виждал Адам Смит, наказателен данък върху вредни и непристойни стоки и услуги, а най-обикновен рекет. Акциз се налага на неща, които хората очевидно няма да спрат да потребяват. Например, гориво за отопление -



този акциз иска да вдигне държавата



Може да прозвучи популистко, но ако болниците, училищата и детските градини започнат да плащат по-скъпо отопление - и то не защото горивата са поскъпнали, а защото държавата е решила да брули по-голям данък, - кой е на далавера? Обществото? Човекът? Или правителството. Нормално е да има или само данък върху оборота (респ. ДДС), или само акциз. Но днес открито си ги има и двете и хората вече не се питат защо. Не питат, защото знаят - все по-малко питекантропи ходят на лов и чоплят земята, но пък трябва да изхранват все повече, които не ходят и не чоплят.

За мен обаче хитът бяха "разумните методики". Идеята на националния ковчежник наистина е трогателна. Според него, ако имам служебен компютър или мобилен телефон, то със сигурност на тях върша и лична работа, например, докато преглеждам счетоводството, правя справка с прогнозата за времето през уикенда, когато очевидно няма да се занимавам със стопанска дейност. За второто държавата не се чувства длъжна да ми възстанови ДДС. Особено ако моята "методика" не е достатъчно "разумна". Разбира се, данъчните ще получат неофициални, но достатъчно категорични инструкции да не признават методиките за "разумни" (освен на определени хора и фирми) и така държавата не само ще ни обрули с допълнителни данъци, но



ще ни открадне и онова, което ни дължи,



без олигархията да е засегната. Друг е въпросът, че държавата е длъжна да възстановява ДДС, без да пита, защото тя възстановява надвзет ДДС, който не й се полага. Но държавата шикалкави и прибягва до всевъзможни селски хитрини, за да прибере онова, което е нейно, но да не даде това, което дължи. Никак не е джентълменско от страна на държавата.

Но както и да е - това са подробности. Исках да кажа, че човекът е деградирал и се е развратил, откакто е излязъл от пещерата и е престанал да бъде питекантроп. Може да е стъпил на Луната и на чип, по-малък от младежка пъпка, да е способен да събере цялото съдържание на Александрийската библиотека, но е обърнал гръб на истината и честта. Нашият финансов министър не показва нищо ново под слънцето. Изваден от дъното на пещерата, той иска да яха онези, които са го извадили, и трябва да признаем, че му се получава - на него и на тези като него, които вече са смазващо мнозинство. Но това е положението, щом сме толкова умни и способни да произвеждаме излишък, който трябва да се преразпределя. Мисля, че не бива да се сърдим на никого освен на собствената си интелигентност и креативност. Но заедно с това не спирам да мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Идеята на националния ковчежник наистина е трогателна. Според него, ако имам служебен компютър или мобилен телефон, със сигурност на тях върша и лична работа.
40
6003
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
18 Септември 2015 18:53
Евфемизъм — Дума или израз, които се употребяват вместо други, неудобни в дадената ситуация, или груби, неприлични


Това е магическата думичка "държавата". Повторена петнадесет пъти в дописката. Тази думичка е толкова невинна, беззъба и ирелевантна, че дори премиерът я употребява постоянно като нещо, което няма нищо общо с него. И тя е любима на всички "демократи" и обслужващ персонал, когато са на власт. Когато не са, "държавата" на мига се персонифицира я в Тройната коалиция, я в Станишев, я в Орешарски, я в БСП. Няма такова чудо "държавата". Има правителството на ГЕРБ. И най-вече Бойко Борисов, без чието дозволение някои не ходят и в нужника. Знаем, че е срмно да се издума, но ако искаш да те уважават, трябва да си плюеш в пазвата и да го кажеш. А това, че финмина е споменат срамежливо само един път на последния ред - не е никакво оправдание.
18 Септември 2015 19:27
Що ли съм убедена, че "Все пак тази държава трябва да бъде разрушена". Ще се яват и Гоце и Гемиджиите, и Мишел Герджиков, и Петър Манджуков, и Сако и Ванцети, и мн.др. Количествените натрупвания се натрупват, натягане на "винтчетата" не може да е до безкрай...
18 Септември 2015 20:26
Пръвата работа на мандраджиите е била да запалят данъчните книги на селото...
18 Септември 2015 20:45
2% са само глътка въздух - останалият е под водолинията на краденцето ...
18 Септември 2015 20:49
Благодаря Ви, Сула! Дадохте ми нагледен отговор във Ваше лице, защо 25 г. газим в блатото и не можем да излезем.
Тогава решават. Минават по ъглите на пещерата, където се скатават всевъзможни безделници и питекантропи втора ръка
Това, за старейшини на племето ли иде реч, които са били "библиотеката"/"изворът на познание" на племето или е за дописниците на вестник ТОГАВА!?
Пещерата процъфтява и прелива от блага.
Това в историята на цивилизацията никога не е било! Ама никога! Ако случайно "пещерата" е започвала да се понапълва, то тя се е "заменяла" с друга ... философия/религия/идеология/организация на живота.
Всъщност май има няколко изключения: Еврейски архиолог разказваше за историята на ханаанските градове - западнали, ей тъй, без да бъдат опожарявани, обстрелвани. Разкопали наоколо и неговата версия беше, че ханаанците били решили въпроса с "евтината работна ръка" - всеки се е бил сдобил с по стотина израилтяни, аха "лични асистенти". Асистентите видяли, че господарите безделничат - говорят си празни приказки, драскат някакви неща по глинени плочки. Много се обидили на господарите, че им нарушават "човешките права" и "чувството за справедливост" с непосилна "данъчна тежест", та избягали. Станали "партизани" из близки и околни хълмове. Да ама, "асистентите", макар и да са "въртели" гранчарско колело, да са носели глината и да са слагали глинените съдове в пеща, по време на "партизанстването" не са успели да създадат гръчнарско колело, нито да забъркат глина, да организират живота си. Оставили са след себе си пръстенни съдове ... за кратко време. Защото с "такава" технология, "толкова" време - ако не е бил преминаващията малоброен асирийски отряд, който ги е отвел в "цивилизацията", опс в робство, вероятно щели са да измрат. Куриозното е, че и господарите ги е постигнала същатата съдба - поради надменното отношение/обезценката на стойността на работната ръка, са останали без такава и не са могли да организират ни отбрана, ни икономика. Та със "събраните данъци" при първия облак прах от копита са духнали "на запад" и ... изчезнали от историята. Та Вие ханаанец ли сте или само бежанец как Паси-то!?
18 Септември 2015 21:03
***
18 Септември 2015 21:23
Captain Buddy

Аз когато питах дали не плащат на редакцията за да си чеше егото Сула, бях възнаграден от Сибил с почивка Както казва Елена Йончева - не питай, щото ще има забранителен списък
18 Септември 2015 21:32
Добре е широко да отворят прозорците, че миризмата на нафталин не се търпи.
Прочее, г-н Стамболов...
18 Септември 2015 21:33
Сула,
Какви словоблудства развиваш тук? Сякаш не знаеш, че едни хора откраднаха 4 милиарда от една банка, които трябва да плати българският народ.
Сякаш не знаеш, че мафиотската схева със санирането трябва да бъде обезпечена финансово от българския народ.
Сякаш не знаеш, че се готвят да откраднат още 8 милиарда във вид на заеми , които ттрябва да плати българския народ.
И като как смяташ, че ще стане това? Естествено чрез повишаване на данъците.
Спри се с твоито глупости и се научи да казваш истини.
18 Септември 2015 21:36
Бъди,
18 Септември 2015 21:40
Министър Горанов и неговите идеи имат неочакван брой фенове. Добре ще бъде практически да бъдат приложени на техен гръб...
18 Септември 2015 21:52
***
18 Септември 2015 21:59
Въпросните 4 милиарда беха откраднати по времето на Орешарски. Юще коги стана премиерин писах, че пак нещо таквози се мъти, както с банка "Славяни". Така и стана...
18 Септември 2015 22:10
Едно от нещата, които Форд Префект намираше най-трудни за разбиране у хората, бе навикът им постоянно да заявяват и повтарят най-най-очевидни неща, като например „Днес времето е хубаво“ или „Много си порасъл“, или „Божичко, имаш вид на човек, паднал в кладенец, дълбок трийсет фута, добре ли си?“. Първоначално Форд Префект развиваше следната теория, за да си обясни това странно поведение. Ако човешките същества не мърдат устните си постоянно, разсъждаваше той, устата им навярно се слепват. Но след неколкомесечни размишления и наблюдения той се отказа от тази теория в полза на друга. Ако не мърдат постоянно устните си — разсъждаваше той, — започват да работят мозъците им. След време се отрече и от тази теория, защото му се стори цинична и възпрепятстваща взаимното разбирателство и реши, че в последна сметка човешките същества все пак са му симпатични, но през всичкото време ужасно го безпокоеше фактът, че има страхотно много неща, за които нищо не знаят

Това като коментар на текста. Да ми прости Дъглас Адамс ...
18 Септември 2015 22:29
Доста глупаво писание. Толкова несъстоятелно, че не ми се коментира.

Темата за данъците е твърде значима, за да оставяме всякакви доморасли ентусиасти да си търкат егото с нея.
18 Септември 2015 22:47
Ма разбира се, че не е за секи.
То и затова, каквито и данъци да се съберат не е ясно за какво се харчат. Да не говорим за пенционните и здравните вноски. "Солидарен" комунистически модел. Нема лични партиди, нема нищо. Куче влачи грамофон. И само повишените общински данъци са артък...
18 Септември 2015 22:56
Мадам Yes най-накрая да си го прибере тоя товагишч и уреди нейде на синекура, щото статистиката показва, че след всеки негов сульовски бисер / по абонамент ли, по що ли ? / - следва серия от натикани у фризера форумци.
Ел. Йончева би камбаната веке ....
18 Септември 2015 23:00
Ама ми ви е обидно, че някой е по-умен от шефчето, а?
18 Септември 2015 23:33
Няма ли лични партиди за пенсионните осигуровки? Всъщност, в България, те не са ли твърде малък дял от осигурителния доход?
18 Септември 2015 23:39
Сула съм го чел един път и аха до половина , но знам че ако ми е зор има изрезки разхвърляни из форума
19 Септември 2015 00:15
Сула е сбъркал завършека. Цялата статия е на тема, че Рим трябва да бъде унищожен...
19 Септември 2015 00:23
Ако требе да се прави финансова децентрализация, пътят е друг и минава през пълна административно-териториална промяна. Като за начало, връщане на старите околии и разбира се пряк избор на областните управители...
19 Септември 2015 00:25
Този Сула разрушител на антични градове явно се явява . Тове есе дето му го четох цялото Картаген падаше !
19 Септември 2015 01:46
Не може да бъде.Да ми допадне статия от Сула.Добра сатирична епитафия.
Сула
19 Септември 2015 02:15
Е, не е точно държавата в случая, а ДЯСНОТО правителство на Бочко. Всъщност, при неговото управление данъците предимно са се вдигали.... Когато не са се вдигали за усвоявани други обществени фондове.
19 Септември 2015 05:36
Е, не е точно държавата в случая, а ДЯСНОТО правителство на Бочко.


Всъщност по-точно е, че това е държавната администрация.
Тези хора свикнаха на много пари, на екстри, на сигурни пенсии и няма ДЯСНО, няма ЛЯВО.
Всички искат едно и също -- да има по много за тях.
Утре Миков като вземе властта, на не би да ги изгони половината?
Не вярвайте!
19 Септември 2015 06:01
Забавно съботно писание на наш Сульо. Точно показва висотата на неговата камбанарийка. Кеф да го четеш.
Начи, доколко питекантропите са живеели в пещери, занимавали са се със занаяти и земеделие няма да коментирам. Сульо е общественик, не антрополог, така че му е простено да не знае.
Обаче вижданията му за държава и данъци къртят мифки.
Драги Сульо, излез по света, обиколил 5-6 'нормални' държави и тогава коментирай за функции на държавата. Препоръчвам ти Сингапур например. Малко ще ти е горещо със сакото и вратовръзката обаче.
Това дето си го описал е мутренската българска държва.
Много е гот да критикуваме "държавата" по принцип, а не конкретните управляващи или начина по който се определя данъчното облагане.
Стерилен подход: държавата е зло, от което няма нужда; знае само да събира данъци; данъците са зло и т.н.
Неловко е някак да проследиш и напишеш, кои точно групи хора(като ниво на доходите) плащат данъци и кои не; защо точно плосък данък; как точно се харчи държавния бюджет.
Така че, драги Сульо, волно или неволно вместо бунтарска статия си написал поредния политкоркетен буламач.
19 Септември 2015 06:13

Волно, волно...
19 Септември 2015 07:18
Сульо,спря ми тока.От седмица на седмица набираш неподозирани височини.Не ми пречиш,продължавай.Аз само ще те оборвам с факти.
1.Най добре са живели хората в Европа,когато е съществувал златен стандарт
2.Има няма 100 и кусур години,когато е нямало данъци в САЩ.След поставяне на хомота FED е създадена и IRS,данъчната служба.Много хорица си мислят,че съвременната държава се храни от данъци.НЕ.Данъците се използват за ярем на раята.Държавите се хранят от войни и кредити.
Пример.Бойко Магнолиев скоро пак ще залеби.Как?Като продаде територията,за която са воювали нашите прадеди,да бъде превърната в гето/изнесен център/хъб/за "бежанци".
19 Септември 2015 07:54
Фетиш?
Бюджетът трябва да се пълни, за да може да се краде с пълни шепи.
19 Септември 2015 10:28
Ибо доживяхме, господи, и Иванчо творчески да конспектира Енгелс за началото на предизборната кампания в Блока. Никакви тайни не е оставил за произхода на семейството, частната собстевонст и държавата. Дори услужливо ги е сдъвкал така, че да ги разберат и в младежката организация на РъБ. Похвално и народополезно дело, което му дава пълно право от следващата си творба да започне да се идентифицира като Сула-Енгелс!
Верен на традицията в простите граждански политикономически легенди, новоизпеченият пещерен теоретик си оставя вратичка за надграждане на непреходните свои тезиси. Ще очакваме да ни обясни също ролята и мястото на Вожда и неговите верни коалиционни адютанти в пещерата. Както и повече подробности за това, че "Забогатяването на правителството ще бъде единственият резултат и от увеличаването на акцизите. Даже са го сметнали - 71 млн." Защото удобно критикуваният от него пещерен ковчежник обеща на Вожда и госпожа Пръмова-Кунева, че "няма да се излагат пред чужденците". Дали пък с увеличените акцизи няма да бъдат събрани точно исканите от съидеиничката му по прости граждански дела около 100 милиона ойро? Нужни й за "изграждане на капацитет" при домакинството на ойромурафетите през 2018-та? Не трябва да ни държи в неведение авторът. Не трябва! Пак ще тръпнем в очакване цяла седмица...
19 Септември 2015 12:16
19 Септември 2015 19:27
Дори услужливо ги е сдъвкал така, че да ги разберат и в младежката организация на РъБ. Похвално и народополезно дело, което му дава пълно право от следващата си творба да започне да се идентифицира като Сула-Енгелс!
Той се е опитал и на себе си да си ги обясни, пък без да иска стигнал до Енгелс. Не е чел "Възникване на семейството, частната собственост и държавата". Така ли беше, не ми се проверява. Инак цялото му писание е в духа на либерастията. Има едни, които не могат да работят те да мрат, пък другите да цъфтят. Там е работата, че нито една държава не може да си позволи прилагането на тези либерски принципи. В най-либералната икономика, тази на САЩ, само 40% работоспособни работят, всичко друго е на помощи. Вчера говорихме за купоните за храна, а и безплатни жилища им дават. Инак - революция. При социализма всички работеха, и тези, които много можеха и тези, които по-малко можеха. И от последените все пак имаше файда, ще донесат я кафе я някоя папка ще пренесат. Не случайно, че обектите тогава никнеха като гъби след дъжд. А сега един мост над Дунава го строиха 20 години, а завода за буклук няма има 10 години. За 10 години преди 1989г. (1960-70г.) построиха цялата тежка химия- -Нефтокомбинатите Бургас и Плевен, заводите в Девня, Ямбол., Видин, Свищов и колко още, металообработващи заводи, заводи за елктроника, военната промишленост, каростроене, автобусо строене и какво ли не.
Айде оставете тези либераски мечти да ядата само тези, които много могат да рабптят. Хората не само работници, но и покупатели от които се развива бизнеса и се пълни бюсжета. Когато намаляваш доходите им намалява и търсенето. Вече на Запад се говори на всеки да се осигури една базична заплата, а тези, които работят вече да получават по-големи заплати и да се развиват.
20 Септември 2015 08:29
Писанието реже глави. В смисъл, че опитва да вкара истината в ложето на един миниатюрен Прокруст. А тя, милата, не ще и не ще да легне в него, защото никак не се събира в бебешко креватче.
Истината за държавата е, че тя преди всичко управлява. А всяко дете знае, че управлението е координиране, ръководене и контролиране. На свой ред, координирането е преди всичко планиране - нещо, което деградиращата ни държава отказа да прави като хората още преди четвърт век, и т.н., и т.н.
Фискът е третостепенна функция на държавата, нищо че някои са чували само за нея.
Истината за данъците в България е, че богатите не участват в плащането им, обратно на нормалните държави. 90-те процента бедни у нас даваме по 23% от доходите си, а данъкът върху доходите на богатите е 10%.
Както стана модно да се казва, Картаген трябва да бъде разрушен.
20 Септември 2015 10:29
После, що за тема са данъците? "Големият въпрос, който си задава цяла България, е дали Ивайла Бакалова ще се качи на високи токчета?" Поне това твърди в момента поредният малоумник в една от малоумните ни телевизии
20 Септември 2015 11:56
Под нулата...
-------------------------------
Сайтът на Генек
22 Септември 2015 07:44
На кой ми е нужна държава!? Дайте ни германски заплати, коли и стоки!
Това е живота: ядене, пиене и секс! Държавата е въртел, искат пари, тук не плюй, там не пикай, те това ни е проблемът - казват ни какво да правим.
Вместо да давате акъл, оправете дупките по пътищата, направете модерни болници, на всяка улица - кабаре, много пиене, хубави моми... тогава ще ви кажем "другият път да е по-добре". Защо ни е общество, работа, училище, те ще ми казват на мен какво да правя! Комунета мръсни! Ходете в Северна Корея!
22 Септември 2015 08:45
На кой ми е нужна държава!? Дайте ни германски заплати, коли и стоки!
Това е живота: ядене, пиене и секс! Държавата е въртел, искат пари, тук не плюй, там не пикай, те това ни е проблемът - казват ни какво да правим.
Вместо да давате акъл, оправете дупките по пътищата, направете модерни болници, на всяка улица - кабаре, много пиене, хубави моми... тогава ще ви кажем "другият път да е по-добре".
Ти що не оправиш пътищата. Като няма държава ти ги оправи. А момите остави за нас.
22 Септември 2015 10:25
Министър Горанов и неговите идеи имат неочакван брой фенове
Това как го разбра!? Един "от дъното на пещерата" се оплаква от друг "от дъното на пещерата", че се опитва да му вземе лапачката. Човек на кого да бъде фен като и двамата лапачи ползват от глупаво по-глупави аргументи!?
Добре е широко да отворят прозорците, че миризмата на нафталин не се търпи.
Молците кога станахте пазарно-защитен вид!? Или вече няма достатъчно качествена вълна, опс предприятия за "прояждане"?
Последно, Държавата трябва ли да бъде разрушена!? И ако не трябва, що да не се разпнат сула-тите на кръст!?
22 Септември 2015 10:45
Последно, Държавата трябва ли да бъде разрушена!?

Не преставам да си задавам въпроса дали има друга толкова малоумна или покорна пред малоумието нация в света, където да се пита на глас дали държавата трябва да бъде разрушена?
Прости ли сме поначало или станахме такива през последните 25 години, откакто звучат безумията за разрушаване на държавата или за ограничаване ролята й и никой не скача срещу самоубийството ни? Зомбираха ли ни или сме си такива?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД