:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОРУПЦИЯ

От лошо към по-лошо за Дилма Русеф

Бразилският президент може да се окаже принудена да напусне властта, ако не успее да се справи със затъващата икономика и корупционните скандали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Дилма Русеф е изправена пред сериозни проблеми като затъващата икономика и корупционните скандали.
Политическата и икономическа криза, която тресе Бразилия, е далеч по-дълбока от вълненията, белязали най-новата история на страната. С парализирана икономика и галопиращ публичен дълг рейтингът на Бразилия се срина вече до "боклук". Общественото одобрение за президентката Дилма Русеф, която кара втори мандат, падна под 10%. Нейното ляво правителство, водено от Работническата партия (РП), се крепи на косъм в бразилския Конгрес заради дълбокото разделение между коалиционните партньори относно мерките за затягане на коланите, които страната е принудена да предприема заради фискалната криза.

Тези проблеми са прекалено сериозни, за да бъдат решени с леки корекции в икономическата политика или с политически маневри. Кризата е резултат от бразилския



популистки икономически модел,



а за да бъде решена, моделът трябва да се промени. Според бразилската икономическа система, наложена от предшественика на Русеф - Луис Инасио Лула да Силва, държавата разпределя богатството между заможните и бедните бразилци под формата на субсидии и социални услуги, за да се гарантира обществена подкрепа за изборите. След години на екстравагантни публични харчове и улеснено кредитиране този модел вече не е устойчив. Освен това обществото вече е много подозрително към него след последните разкрития за корупция по най-високите етажи на властта. Така на Дилма Русеф й се налага да се справя с борещото се да свърже двата края общество, което иска социалните плащания да продължават, и се противопоставя на увеличението на данъците. Освен това президентката трябва да намери решение и на проблема с разпада на избирателната база на своята РП.

Може и да звучи невъзможно, но има начини Русеф да се справи с тези проблеми. Например тя трябва да създаде управляваща коалиция, в която да включва и консервативните сили в националния Конгрес и да отговаря на интересите на частния сектор в страната, който настоява за повече фискална отговорност от страна на федералното правителство. Без такава коалиция на правителството й не достига законодателна сила, за да се справи с кризата.

Когато бразилците излязоха по улиците на протести срещу икономическата стагнация и корупционните скандали в РП през есента на 2014 г., Дилма Русеф отговори с действия на високо равнище - назначи за нов финансов министър Жоаким Леви, бивш банков шеф, чиято задача бе да изправи на крака икономиката. Когато обаче Леви се обяви за затягане на коланите и ефективност в натрупалия дългове публичен сектор, представителите на РП в Конгреса дадоха заден ход,



отказаха да подкрепят мерките



за затягане на коланите и отхвърлиха също така плановете на правителството за отмяна на социалните субсидии, с които Русеф събираше поддръжници в кампанията си през 2014 г. Именно заради това центристката партия "Демократично движение", основният партньор на РП в управляващата коалиция в Бразилия, скъса с РП заради фискалните реформи. "Демократично движение" обеща ограничена подкрепа за Леви, но само ако той прокара ограничения в разходите, срещу които партията на Дилма Русеф исторически се противопоставя. Жоаким Леви успя да постигне някои успехи в намаляване на дефицита, но все още е далеч от стабилизиране на фискалната ситуация в страната. В резултат на това частните инвеститори се въздържат да инвестират в нови предприятия, а това само задълбочава кризата.

Перспективите за възстановяване на Бразилия се усложняват още повече и от два източника на политическа несигурност. Първият е безпрецедентната антикорупционна активност на федералното правосъдие, което през последната година разкри злоупотреби с милиарди долари в предприятия като държавната петролна компания "Петробрас", финансирала кампаниите на много кандидати от РП. Скандалът дори стигна до най-висшите етажи на властта в Бразилия, при което шефове на някои от най-големите петролни фирми дадоха показания, като сключиха споразумения с прокуратурата. Сред тях е и Жоау Вакари Нето - ковчежник на РП по време на кампанията за преизбирането на Русеф. Той се оказа въвлечен в корупционна схема, която според някои източници се оценява на повече от 3 млрд. долара.

Разследванията се водят от младия федерален съдия Сержиу Мору, който е начело на специална комисия, сформирана от федералната полиция и политически независими прокурори. Комисията разкрива нови случаи на корупция по високите етажи на властта подозрително често. Едно от последните разследвания, в края на месец юли, доведе до ареста на Отон Луиш Пинейру да Силва, известен пенсиониран адмирал от военноморските сили. Антикорупционните мерки се радват на широка обществена подкрепа, а съдебните преследвания вече имат силен политически ефект. Тези действия обаче



оказват сериозни негативни последствия



върху политическото бъдеще на Дилма Русеф и много затрудняват усилията й за провеждане на реформи. Истинското значение на корупционните разследвания обаче е по-широко: бразилската съдебна власт, която преди бе доста пасивна, сега вече играе важна роля на пазител на разюзданата демокрация в страната.

Още по-голям източник на несигурност е Лула - основателят на РП, който беше най-популярният политик в Бразилия, когато сдаде президентския пост на Русеф през 2010 г. Тогава конституционно ограничение за броя на мандатите не му позволи да се кандидатира за преизбиране. Затова той обаче обучи Дилма Русеф, която бе шеф на кабинета му от 2005 до 2010 г., за свой наследник и много хора възприемаха това като опит да запази влиянието си, преди отново да се кандидатира за държавен глава на изборите през 2018 г. Сега обаче, с краха на бразилската икономика и корупцията, която е в центъра на общественото внимание, стремежът на РП да остане на власт и шансовете на Лула да си върне президентския пост намаляват.

Корупцията в държавните компании е толкова голяма, че много хора в Бразилия смятат, че Лула трябва да е бил съучастник в схемата, която бразилските прокурори



описват като "престъпен заговор",



целящ РП да остане на власт завинаги. Лула непрекъснато отрича да е знаел за корупцията по високите етажи на властта и определя твърденията, че е участвал в тази схема като кампания на "елита" срещу възможността да участва в изборите през 2018 г. За да спечели обществена подкрепа, той се дистанцира от мерките на строги икономии, смятани от Русеф за основни за икономическото възстановяване на Бразилия. Лула се опитва да увеличи влиянието си сред бедните бразилци, сред които беше изключително популярен, докато беше държавен глава. Когато международните агенции понижиха рейтинга на Бразилия, той дори реагира с подигравка. Според него това "не е важно", тъй като Бразилия ще възстанови икономическото си благосъстояние "със силата на бедните". По време на посещения във Венецуела и Боливия миналия месец Лула похвали популистките управленски режими там, а при визита в Аржентина той се присъедини към привържениците на кандидата за президент на перонистите Даниел Скиоли. Посланието беше ясно: Лула се надява да поддържа популисткия модел, който доведе на власт РП.

Въпреки че бившият президент заявява, че ще се опита да се върне на президентския пост, шансовете му през 2018 г. зависят дали Русеф ще се справи с икономическата криза в страната и с общественото отвращение от корупционните скандали. Ако тя не успее да сформира многопартийна коалиция, която да подкрепи в Конгреса програмата за строги икономически ограничения, Дилма Русеф може да се окаже принудена да подаде оставка и да предаде президентския пост на вицепрезидента Мишел Темер, който е и председател на партията "Демократично движение". Междувременно широк политически консенсус може да се окаже единственият начин да се създаде стабилност, от която Бразилия така се нуждае, за да излезе от кризата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русеф наследи бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, който се надява да се върне на власт през 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В последните месеци Бразилия стана свидетел на протести срещу управлението на Русеф.
23
2394
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
27 Септември 2015 20:06
Общественото одобрение за президентката Дилма Русеф, която кара втори мандат, падна под 10%.

Български синдром?
27 Септември 2015 20:13
брикс-мрикс, сичкото кеч на балтаматома и у киречо...
27 Септември 2015 20:21
Защото са социалисти!
27 Септември 2015 20:44
***
27 Септември 2015 22:06
Дилма Русеф се провали. Щом вместо към Чили, "гледа" към Колумбия и Венецуела, все повече ще продължава да се доближава до Аржентина.
27 Септември 2015 22:21
а на Плевнелиев да не е повече одобрението? Че даже и корупцията не бори.
И кво? Кара, ще си изкара мандата. Хем "управлява" хора колкото един бразилски град.
Славче, да не би да е така, щото е правилно ориентиран?
28 Септември 2015 06:34
***
28 Септември 2015 11:57
Какво сте се изредили всички невежи по темата за Бразилия!?
Агитката на неолиберализма, разбираш ли, просто, за да кажете нещо и вие, че много бой ядете по темите за Украйна и Сирия и сте притихнали. В Чили, уважаеми душици неолиберални, отдавна управлява социалистка - Мишел Бачелет. И управлява втори мандат. И то след като имаше един десен неолиберален милиардер на власт - Пиньейро /Боров/ по нашему между двата й мандата. Та... чилийците веднага го разбраха що за идиотщини ще им докара, но...понеже в Латинска Америка населението е отдавна по-образовано, умно и креативно от татуираните кретенчета и старците в Бг, бързо го изритаха и си върнаха социалистката. Корупцията в Бразилия я има, но не повече, отколкото в другите държави в Америките, по-малко, отколкото в сащ, и много по-малко отколкото в Бг-то. Да не говорим за хигиената в публичните тоалетни у нас и в Бразилия.
Та... може и да падне Дилма от власт, защото янките ги много боли, че останаха сами с Канада в ъгъла на географията и в него регион и всячески се опитват да направят некакво Майданче в Бразилия. Но от временното идване на социалдемократите на власт много малко ще се промени общия тренд в бразилската политика. В момента се водят няколко дела за корупция против техния човек - Аесио невес. Та повечко да чете човек требе, а по-малко да се пише!!! Те, взимайте пример от мене.
28 Септември 2015 12:00
а на Плевнелиев да не е повече одобрението?


Бразилия е президентска република.

Сравнението е безсмислено.
28 Септември 2015 13:03
Значи какво излиза- ако едно управление е социалсистическо, то задължително е добро, антиамаериканско и пропруско. А колкото е по-антиамериканско и проруско е толкова по-добро е като пряко следствие от горните три. Това важи с най-голяма сила за държави, които са на хиляди километри от нас и, за които научаваме някоя информация от ветниците и телевизиите.

А пък ако нещо не върви с икономиката: тоалетната хартия е дефицитна стока, има разкрити корупционни схеми на високо ниво и многохилядни протести, задължително американците пречат. И пак колкото по-далеч е съответната държава и по-малко информация имаме за нея, толкова по вярно е това твърдение и не се нуждае от доказване, направо аксиома.
28 Септември 2015 13:17
От статията се разбира, че Дилма а-ха и ще падне от власт. Ама не баш сега, ами не се знае кога.
28 Септември 2015 13:53
Значи, съвсем условно казано, Дилма може да падне по следния начин. Да си подаде оставката, ако се гласува начало на импиичмънт в Конгреса - долната Камара. В сходна ситуация в сащ, Клинтън не си даде оставката, а почна да се кълне като селска пръчка на мегдана - М айдана, че не са си свиркали с Моника по ония места, че свирката не било... и т.н. Тук не е въпросът за свирки, а за корупцията в петробраз, която се раздува от средствата за масова зомбизация в Бразилия и младите, понеже са още чисти и наивни, си викат - а, хайде на Мегдана. Да, но... има и патили хора, които правят контрамегдани.
Та... пак казвам... Дилма, да речем, пада. Означава ли това, че социалдемократите, които са главната опозиция, ще променят курса на Бразилия за БРИКС, многополюсния свят и т.н. Съмнявам се, че ще им стигнат силите. Най-много да се оплетат в скандали и приватизации. И да върнат отново ПТ на власт. Още по-силна.

И така...
28 Септември 2015 13:55
*
28 Септември 2015 14:30
Много се надявам тия жаловити анализи да са от същата серия, като за "проблемите" на Путин.
28 Септември 2015 14:33
Абе има си проблеми кака Дилма и тя си е най-виновна за тия проблеми. Да не забравяме, че и тя и Лула да Силва изкараха по един лимфен рак, подарък от "партньорите"... па вицето направо го убиха със същия.
28 Септември 2015 15:03
Абе има си проблеми кака Дилма и тя си е най-виновна за тия проблеми. Да не забравяме, че и тя и Лула да Силва изкараха по един лимфен рак, подарък от "партньорите"... па вицето направо го убиха със същия.


Еха, Сноудън ряпа яде. Какво разкри той толкова- нищо интересно. Ние тук си имаме специалисти, които ЗНАЯТ със 100% сигурност, кой са убили "партньорите", откъде не е важно, те знаят. Също така знаят и как се причинява лимфен рак.
28 Септември 2015 16:29
карагьозов
28 Сеп 2015 11:57
Никъде в поста си не съм споменала нито социалисти, нито други. Контактувам с хора от Бразилия, Чили и Аржентина, имам приятелки венецуелки и колумбийки. Моя близка беше година във Венецуела. Това, че чилийците си имат еди каква си президентка в момента, не означава, че много доброто положение на Чили, е само нейна заслуга. Нито нивото на престъпността, нито стандарта на живот в Чили могат да се сравнят с някоя от другите латинодържави. За годините, в които управлява Дилма, не се е справила даже отчасти с някой от проблемите, най - вече обещанията за ликвидиране на бедността, се оттекоха в канала. А престъпността там е ужасяваща. Трудно е да се сравни с Венецуела, защото мащабите са несъизмерими.
28 Септември 2015 16:31
Също така знаят и как се причинява лимфен рак.

Ама убийството с чадър-спринцовка през 70-те на миналия век още не е надминато в SF легендите.
28 Септември 2015 17:16
Много се надявам тия жаловити анализи да са от същата серия, като за "проблемите" на Путин.

После ще ни спуснат някой "аналлиз" за Индия...
И по домашна книга - целия БРИКС
28 Септември 2015 17:18
Всъщност е доста интересно. Случайно гледах предаване, в което ставаше дума за въпросния чадър, който даже се намира в някакъв музей на шпионажа в Щатите и видите ли бил намерен след 90та година в подземията на ДС.
28 Септември 2015 17:22
*
28 Септември 2015 17:32
Хаха, не в нашето си родно ДС. Даже доколкото си спомням казаха в подземията на Вътрешното министерство. Явно това е историята за пред посетителите. Интересно, че не се свенят да я разказват и пред медии.
28 Септември 2015 22:05
За годините, в които управлява Дилма, не се е справила даже отчасти с някой от проблемите, най - вече обещанията за ликвидиране на бедността, се оттекоха в канала. А престъпността там е ужасяваща. Трудно е да се сравни с Венецуела, защото мащабите са несъизмерими.


Престъпността къде - във фавелите ли??? Съо Пауло, ако го сравняваш с Ню Йорк - еднаква престъпност. Само дето в Ню Йорк ги нападат и със самолети. Съо Пауло е двадесет милиона души и нагоре. По-голям от населението на България и Сърбия, взети заедно. Как искаш да нема престъпност? И то във фавелите.
За бедността - Партията на трудящите се вкара 42 милиона души от бедността в средната класа . Прекрати глада - има двадесет социални програми, събрани в Болса фамилия. Това е най-голямото постижение в борбата против мизерията в света, а не демагогии като днешните приказки на онзи аватар на Федералния резерв, наречен Обама.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД