:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Монологът на премиера съвсем се изгуби в превода

Гражданите все още чакат ясна информация какво точно поиска Бойко Борисов за бежанците в Брюксел
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Разбра ли някой какво точно е имал предвид премиерът Борисов за "горещата точка" и какво германският канцлер Ангела Меркел.
Повредата не е във вашия телевизор, а централна. След два дни непрекъснато говорене министър-председателят Бойко Борисов така и не успя да информира ясно гражданите какво предложи и какво поиска на извънредния Европейски съвет заради бежанската криза миналата седмица в Брюксел. В стремежа си да потушава пожар, който очевидно в представите му се вижда огромен заради предстоящите местни избори и опасността да окаже негативен ефект на резултатите на партията му, Борисов влезе в обичайния си режим на обидена заядливост, мина в атака, започна да стърже отново на струната какви огромни усилия полага денонощно и избегна всякаква конкретика. Не че имаше кой да му задава конкретни въпроси, но съветниците му трябваше да се погрижат да изясни ситуацията. Все пак през последните години интервюта с Борисов са в жанр монолог.

Това не се случи, описващите неясната ситуация медии веднага бяха квалифицирани като бухалки и се оказаха виновни за



цялата каша, която премиерът лично забърка



И проблемът тук въобще не е дали е искал или не гореща точка, а как се отнася към суверена на собствената си власт.

"Вчера отделих време, обясних, обясних, обясних..." с насмешлива горчивина обясни в петък пред bTV Борисов, жегнат до дъното на душата си от реакцията на цяла България, която с изненада чу от устата на германския канцлер Ангела Меркел - идола на Борисов, следното: "Имаше дискусия за изграждането на горещи точки и стана дума, че в страните, които са по външната граница на Европейския съюз, именно Гърция и Италия - но и България изтъкна, че и тя има граница с Турция, нищо че не е в Шенген, - тези горещи точки ще бъдат направени най-късно до ноември". Как да го разбираме това, освен че и в България ще има гореща точка след месец, тоест средищен бежански център, към който да се стичат мигриращите от Азия и Африка, изграден и подпомогнат от ЕС, Фронтекс, Европол и други институции на ЕС, като след регистрацията чужденците евентуално ще се разселват в други държави.

Борисов имаше ходове - можеше да каже, че е разбран лошо от Меркел, или да обясни, че спонтанно е решил да се закачи за инициативата "хот спот", съзирайки в това възможност предварително да получи обещание, че в кризисен за България момент ще получи моментална помощ от ЕС. Задължително беше да каже ясно и делово как точно е протекла срещата на върха, какво е предложил той и какво е било прието за решаване през октомври. И тези новини трябваше да текат едновременно с онези от Германия, независимо от късния час. Нищо такова не се случи. Вместо това България се събуди с новината, че "България е обявила готовност" да изгради "гореща точка", разпространена от



всички германски медии - явно и те бухалки,



недоволни от вдигането на акциза на газа в България.

Борисов трябваше да предвиди каква реакция ще предизвикат думите на Меркел и да отговори с ясна и пълна информация. От кабинета му, разбира се, включиха в режим "кризисен пиар", но от това не стана по-ясно какво се е случило. Първо Борисов отиде изненадващо на конференция и "нападна" журналистите с думите: "И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?". Сякаш някой беше съобщил каква е била позицията му! Това масово се прие като потвърждение на новините в Германия. Колкото до това кое ни изненада - ами именно фактът, че горещи точки в смисъла на Брюксел нямаме, защото нито получаваме европейски средства за тези центрове, нито имаме административна помощ от ЕС, нито разселваме бежанците в други държави. Това представляват сегашните и бъдещите "хот спотс". Да си премиер не дава привилегията да се караш, да не изслушваш, да скачаш от тема в тема, да създаваш объркване и да замазваш. Точно обратното - изисква пълно съобразяване както с гражданите, така и с парламента и министрите. На тях им се дължи информация, нищо че в България управляващите са свикнали на точно обратното поведение.

В крайна сметка, ако не беше искал гореща точка,



Борисов нямаше да вика: какво толкова съм казал,



а щеше делово да обясни, че има недоразумение, както и да изясни какво точно е искал и предлагал. Само че не го направи. Не го направи нито на конференцията, нито във вечерната емисия, нито в следващото интервю.

Опитите на пиарите му да внесат яснота не сполучиха особено, защото казаното от тях невинаги съвпадаше с казаното от него. Например от тях дойде информацията, че по време на съвета Борисов е заявил, че ако ще се отпускат пари за справяне с бежанска вълна, то ще трябва да се дават на всички еднакво, защото България е външна граница и е пострадала не по-малко от Гърция и Италия. Борисов обаче се пази като дявол от тамян от думата "пари". "Не съм поискал помощ от Германия, защото днес не се налага. Дай боже, да не ни се налага да ни дават пари, ние не им щем парите! Не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери! Не ис-ка-ме!", викаше той по bTV, въобразявайки си, че избирателите ще се зарадват, че не е искал пари за бежанците. Стремежът да избяга от темата за горещата точка го прати в другата крайност - да отрича дори елементарни неща. Така се стигна дотам, че от последните му изявления се разбира, че изобщо не бил искал помощ. Какво е искал тогава?

Единственото, което е сигурно, е, че



премиерът се е изявил като адвокат на Турция,



като е застанал на позицията й за създаване на буферна зона в Северна Сирия, "където да отиде армия да ги пази от ЕС, НАТО, Щатите, Русия". Ето аргументите на Борисов: "В самата държава да им се огради територия, където да работят, да учат, да им плащаме за това - доверителният фонд на ЕС е стотици милиони евра. С тези пари да ги задържим там, за да не идват насам. Да се реши политическият въпрос, това е решението. Не се ли случи това, вълната идва". Само че останалите лидери в ЕС не мислят така, нито подемат рефрена му, че докато САЩ и Русия не се разберат, нищо нямало да се получи. Може би защото ситуацията във визираните райони е не само сложна, но и деликатна заради кюрдите. Но нашият премиер не е по деликатните неща.

Най-абсурдното в цялата история е, че Борисов не спира да твърди, че намерил пълно разбиране у Меркел и пълно неразбиране от българския народ. А тя каза: "Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: Имаме проблем, защо и ние да не участваме?". "Точно казано, по-точно казано няма! Благодаря отново за разбирането", възторгва се Борисов по bTV.

Тук уморената публика просто си изключва телевизора. До следващите новини от Меркел.
СНИМКА: БГНЕС
След срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с турския президент Реджеп Ердоган на 18 септември България се зае да прокарва турската позиция за буферна зона в Сирия. Оттогава намаля и бежанският натиск по общата граница, а Борисов не изпрати 1000 души войска на браздата.
15
7191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Септември 2015 19:03
Като истински евроатлантици на Черно море, трябва да вярваме на танте Меркел: „България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем"…
Това е!
----------
Сайтът на Генек
27 Септември 2015 19:25
Ма разбира се, че ще имаме много горещи точки и цела България ще бъде залята от бежанци и то без пари...
27 Септември 2015 20:36
Тонове мастило за... ?!?! Просто от Баце може да се очаква всичко - със или без /даже/ преводач. Който не го е разбрал, може да продължава да му се кефи на простотиите и да гласува клиентелистката му пасмина. Надявам се на повечето българи /не гъбари/ да им е писнало и да направят най-после нещо, за да не се срамим от децата си един ден...
27 Септември 2015 20:58
Да се разберем, Борисов никога не би поискал горещи точки в България, защото уважава Меркел!

Борисов може само да поиска от Меркел да му нареди да приеме горещи точки....


Според мен Меркел едва си сдържаше усмивката като съобщи за мераците на Борисов - линк с видеото на български на http://www.puknatastotinka.com
Повече за рисковете на Пукната стотинка (http://www.puknatastotinka.com)
27 Септември 2015 22:14
"цялата каша, която премиерът лично забърка"
28 Септември 2015 08:18
Премиерът е на път да бие на задаващите се избори за найсти пореден път. Проробовладелската преса газ пикае - бежанец сънува.
28 Септември 2015 08:27
Голямо нещастие сполетя България. Във времена на несигурност и външни угрози , държавата ни се ръководи от неук човек и група глупаци и предатели. Изборите разбира се са един цирк /с подсигурен успех на фокусите/ , те нищо не могат да променят... Прав се оказа някакъв интелектуал преди време - "Преди да ни вземат земята , първо ще ни вземат акъла."
28 Септември 2015 09:17
Гражданите все още чакат ясна информация какво точно поиска Бойко Борисов за бежанците в Брюксел

Гражданите да се запасят с търпение в чакането защото да дадеш ясна информация означава:
1. Да си умен и да можеш да формулираш ясна мисъл
2. Да помниш какво си казал преди ден
28 Септември 2015 11:13
Статията е добра!
Но какво всъщност ни казва: Че Негово Високо Невежество Мутрафон Велики пак е оцапал" политическия пейзаж по света и у нас!
Става все по-сложно и примитивите в България, начело с НВН МВ все повече ще цапат Отечеството ни и душите ни.
28 Септември 2015 11:26
Хубаво е че на Европейски съвет всичко се протоколира [и] лесно може да се промени - провери . . .

Е ли трябват тези протоколи да се поискат огромни усилия или не?
28 Септември 2015 13:34
Изглежда Премиерът се колебае да разясни контекста на казаното от него. А той, контекстът, е следният: От три години България изпълнява стриктно ролята на "гореща точка" - приема е, регистрирала и настанили 15 000 бежанци, построила е гранични съоръжения, за което не е получила нищо от Европейския съюз, нищо такова, което сега обещават за новите "горещи точки" в Гърция и Италия. Премиерът иска да бъдем третирани финансово (само финансово !!!) като "гореща точка", щом до днес сме стриктно изпълнявали такава роля.
Кой не е съгласен с това???
28 Септември 2015 15:05
vputin 28 Септември 2015 08:27
...Прав се оказа някакъв интелектуал преди време - "Преди да ни вземат земята , първо ще ни вземат акъла."

Начи първом се влиза в Партията - после в ТКЗСто.
28 Септември 2015 17:31
само 15 000 бежанци? и за това ли е цялата тупурдия? има нещо гнило в дания (българия)-по шекспир. ами българия колко бежанци изнася в европа? май 1000 пъти повече.
28 Септември 2015 19:43
баце,яко сме го закъсали! и нема скоро да се оправиме!но! както казва Божан най-доброто предстои!
разбрахме ли се ? разбрахме се!
02 Октомври 2015 10:10
баце,яко сме го закъсали!

А толкова е просто решението - бодигард на танте!
Фсички доволни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД