:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,422
Активни 142
Страници 15,024
За един ден 1,302,066
Заетост

Търси се работа за бивши затворници

Всяка година около 4000 души, изтърпели наказанията си, напускат затворите. 70% от тях се връщат обратно
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Зад решетките не се работи достатъчно с осъдените, критикуват неправителствените организации, които помагат на бивши затворници.
Н. е на 50 години. Излиза от затвора в Пазарджик преди няколко месеца, след като е изтърпял 6-годишна присъда за разпространение на наркотици. Озовал се на свобода, разполага с 380 лв. еднократна помощ от държавата. От втория месец трябва да започне да се издържа сам. Бившият затворник се обръща за помощ към Фонда за превенция на престъпността ИГА - неправителствена организация, която съдейства на осъдени да си намерят работа. Нает е след по-малко от два месеца. В началото на сезонна работа - бере ябълки в пазарджишко село. По-късно фондът стана негов гарант и успява да му намери работа като шофьор във фирма по чистота - в началото на срочен договор, след това на безсрочен. Отзивите от работодателя са изключително добри, разказват от неправителствената организация.

Подобна е съдбата на М. - 54-годишен, бивш затворник, осъден също за разпространение на наркотици. Имал е и проблем с алкохола. След като преминава специална програма за лечение на зависимости,си намира работа почти веднага в "паяк"за вдигане на неправилно спрели автомобили в Пазарджик. Фирма по чистота в същия град е наела двама бивши затворници на постоянни трудови договори. В строителството през последните две години са наети 7 души, изтърпели присъди, които работят като майстори зидари. Бивш затворник си е намерил работа като монтажист на дограми, друг - като помощник в склад.

Бивш медицински работник, лежал в затвора, успява да си възстанови правата и сега работи в Германия в същата сфера. Преди няколко месеца, след 3-годишна присъда за нелегална продажба на цигари, на свобода излиза 47-годишна жена от затвора в Сливен, майка на 3 деца. Само след около месец и половина тя вече работи - прави сувенири на ръка. Завежда дело за възстановяване на родителските й права, които в този момент са присъдени на бившата й свекърва.

Случките са от практиката на Фонда за превенция на престъпността, който от години се занимава успешно с реинтеграция на бивши затворници. Най-голямата трудност е намирането на работа и заживяването "на чисто". За 6 годинифондът ИГА е помогнал на над 500 осъдени,сред които и непълнолетни, само 24 от тях са жени. 150 са били неграмотни, само 30 са имали средно образование. На 48 души е помогнато да повишат професионалната си квалификация. На 153-ма - да започнат сезонна работа, на 112 - да започнат постоянна работа, на 130 - за почасова работа. 34-ма са получили съдействие за жилище. Осъдените са получили помощ за намиране на личен лекар, издаване на документи, безплатна юридическа помощ за преодоляване на различни бюрократични пречки, безплатна консултация от психолог. В резултата на добрата работа само 65 от бившите затворници, преминали през ИГА, са извършили ново престъпление. Самата организация дори е назначила като счетоводител човек, който е лежал в затвора за икономическо престъпление. Работещите в нея казват, че работата им се улеснява от добрата комуникация с управата на местния затвор и с останалите държавни органи.

В Пазарджишка област ежегодно се освобождават между 300 и 350 затворници. Приблизително 70% са с повече от едно престъпление - най-вече кражби, грабежи, разпространение на наркотици, документни измами, насилие. Две трети от тях са роми. Причина за малкия процент осъдени, които успяват да намерят работа, е скептичното отношение към тях заради богатото им съдебно минало -има хора, чиито досиета са като романС интеграцията на бивши затворници се занимава и Центърът за социална рехабилитация в Бургас. Неговият опит е доста по-различен - успява да намери работа на едва 2% от хората, които търсят помощ. В офиса на организацията идват предимно бивши затворници от ромски произход - без образование, без трудови навици и дисциплина. Центърът за социална рехабилитация провежда курсове за ограмотяване, но посещаемостта им е слаба. Центърът за социална рехабилитация не се наема да е гарант пред работодателите, затова работа се намира най-вече по програмите за временна заетост. От община Бургас от време на време наемат затворници за почистването на разкопките на археологически обекти. Но това е само временно решение и предпоставка тези хора да се върнат обратно в затвора, защото трябва да се хранят всеки ден.

Неправителствената организация Мисия "Спасение" отскоро се е захванала да помага на хора, които са лишени от свобода. Тя ги посещава четири пъти в седмицата, организира и финансов курс как осъдените да управляват парите си, след като напуснат затвора.

От Министерството на правосъдието обясниха, че един месец преди освобождаване на осъдения се уведомяват бюрото по труда и наблюдателната комисия по местоживеене. От дирекцията за изпълнение на наказанията се опитват да подготвят затворниците, на които предстои скорошно освобождаване. Уведомяват се и неправителствените организации. На излизане бившият затворник получава еднократно една минимална заплата, но има право да кандидатства за периодична месечна помощ. За да я получи обаче, трябва да полага обществено полезен труд не по-малко от 14 дни на месец. Има право и на помощ за отопление.

От 2009 г. насам социалното министерство обявява проекти за социализиране на бивши затворници. Данни има само за първата година - тогава 468 души са били включени в курсове за ограмотяване и професионална квалификация, а част от тях са били временно наети в системата на затворите, тъй като изпълнител е била Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". През 2010 г. е предложена работна ръка на 300 работодатели, но няма данни дали са наели осъдени работници. Обучени са фризьори и плетачи, които евентуално биха могли да развият собствен малък бизнес. 12 души са изкарали курс за компютърна грамотност.В ЧИСЛА

Всяка година около 4000 души, изтърпели наказанията си, напускат затворите. 5% от тях са хора с висше образование, които се надяват отново да водят нормален живот. Според статистиката на Министерството на правосъдието около 50% от освободените рано или късно извършват ново престъпление и отново попадат в затвора. Според представителите на гражданския сектор процентът е много по-голям - 70 на сто. По данни на НСИ през 2014 г. ефективно са осъдени 16 374 души, или 43.6% от общия брой на обвиняемите. Тенденцията от 2011 г. насам е броят на престъпниците, влизащи в затвора, да намалява.

ИНТЕРВЮ

Осъден: Няма да се върна в този адСпас Василев е на 31 г., попаднал зад решетките за 3 години и половина за разпространение на наркотици. Завършил е семестриално мениджмънт, търговия и маркетинг в Датския колеж в София.- Колко ти дадоха?

- 3 години и половина, остават ми още 2.

- Това означава ли, че след като излезеш, няма да се занимаваш отново с престъпна дейност?

- О, да, със сигурност. В този ад нямам никакво намерение да се завръщам. Отвън никой няма представа какво е тук. Докато бях в следствения арест, не можех да спя, защото се притеснявах, че съседът ми по легло ще ме заколи. Той беше обвинен в убийство. Добре, че в затвора поне убийците са разделени от другите. Но и тук е кошмар. Да, направих грешка, но прекалено тежка цена плащам за нея.

- Какво мислиш да правиш, след като излезеш на свобода?

- Мисля да си взема дипломата. След това дори искам да продължа да уча някъде социология, психология.

- А как ще се издържаш?

- Мисля, че все пак образованието ще ми помогне. От организация "Спасение" ми помагат доста. Ходя и на курса им по финанси, където ме учат как да си организирам парите, които ще изкарам.

- С досието няма ли да бъде по-трудно да си намериш работа, въпреки че си образован?

- Да, наясно съм с това. В началото съм готов да работя и по-нискоквалифицирана работа, само и само да изкарвам някакви пари. Освен това от организацията ще ми съдействат да си намеря работа, така че съм убеден, че ще се справя. Най-важното е, че няма никога повече да посегна към престъпна дейност, защото знам какъв ад е тук.

Първи учебен ден в Софийския затвор. Неграмотността на бившите затворници е основна пречка да си намерят работа, когато излязат на свобода.

 Първи учебен ден в Софийския затвор. Неграмотността на бившите затворници е основна пречка да си намерят работа, когато излязат на свобода.


3
4205
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Октомври 2015 20:39
Общински съветник от ДПС ми се вижда идеална професия.
09 Октомври 2015 10:27
Умря циганката дето ви хвалеше, та почнахте да се хвалите сами- /Фонд за превенция на престъпността/
09 Октомври 2015 10:40
не стига че лежат по малко от колкото заслужават - отпуски и лежерно пребиваване /много даже и не влизат в затвора/ ами и смешен плач за тях..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД