:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ремарка

Как ще ги стигнем танзанийците?

Трябва да имаме самочувствието, че сме най-бедни, но най-бедни в елита, за който мечтаят цели народи (виж кризата с бежанците!)
Сснимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Николай Овчаров
"Язък за хвалбите на българското правителство и рязането на лентички" е логичният коментар, след като прочетох "Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Камбоджа и Танзания" (в. "Сега", 09.10.2015). Става дума за някакъв доклад от световен икономически форум по конкурентоспособността за състоянието на пътищата, в който България е наредена на 99-о място, а Танзания е на 92-ро.

Все пак съм на 58 години и помня какво се е случвало преди 10 ноември 1989 г. и веднага след него. Напоследък се появява една носталгия по онези времена, вероятно защото е минал четвърт век и много от младите въобще не ги познават. А те трябва да знаят, че тогава от магистрала "Тракия" съществуваше само отсечката София - Пловдив, а проектът за софийското метро отлежаваше от десетилетия, без да се направи нищо реално по него. В същото време нашите съседи Турция, Гърция и Югославия вече бяха изградили цяла мрежа от прилични пътища, както и хиляди километри магистрали. Но най-страшно стана през 90-те години на ХХ в.,



когато България наистина бе разграден двор



Реално междуградските пътища тогава не съществуваха, покрити не с дупки, а с бомбени ями. Затова се изпълнихме с плах оптимизъм в началото на новото хилядолетие, когато при няколко поредни правителства започнаха да се строят пътища, магистрали, софийското метро. И ето че днес виждаме резултатите. Има ли някой, който не е забелязал за колко време се преминава вече от София до Бургас? Особено след като бяха оправени участъците на магистрала "Тракия" край Пазарджик. Стотици хиляди българи вече почиват на "гръцкото" море благодарение на новооткритите гранични пунктове и изградените през тях нови пътища и магистрали. Лично аз с нетърпение чакам след няколко дни да бъде пусната и цялата магистрала "Марица", за да мога да стигна за два часа и нещо до Перперикон.

И изведнъж някакъв анонимен докладчик ми дава за пример Танзания като страна с по-добри пътища. Да, ама аз миналата година бях там. И още изтупвам от дрехите си червения прах от трамбованите в земята пътища, по които основно се движехме. А неасфалтираните улици преобладават дори в големи градове като Аруша под планината Килиманджаро. Пред очите ми още е гледката на претъпканите бусчета без прозорци, в които хората буквално се задушават от прашните облаци. Да, танзанийците се стремят да правят шосета, но има още много години, докато това се случи. Да не говорим за магистрали.

Всъщност в Танзания разбрах какво е истинска африканска бедност. Излизайки на бреговете на езерото Виктория, моят водач ме заведе в едно обикновено село. Едва ли думите могат да опишат цялата нищета, смрад и мръсотия в него. Когато извадих няколко пакета солети и шоколад, донесени от България, тукашните дечица директно ги разграбиха. А после буквално обърнаха с хастара навън чантата на жена ми, отмъквайки разни дребни фигурки и амулети, които тя обича да носи. От което разбрах, че тези деца не са виждали играчки.

Но стига за Танзания. Темата за пътищата ме наведе на един по-широк проблем -



за черногледството на българите



Превърнало се е в своеобразен национален спорт. Телевизии и вестници се надпреварват да открият някаква колкото може по-лоша класация на нашата страна и да я измъкнат най-отпред като новина №1. Били сме по-зле дори от румънците (което не е вярно, те например и досега си нямат пълноценна магистрала!), туризмът бил в упадък, най-любимите теми на всички медии са убийствата и катастрофите по пътищата. Не че за това не трябва да се пише, но то не е единственото в нашия живот.

Говорейки за българското черногледство, не мога да не дам пример с нашумялата тема за т.нар. бутафории на крепости по европейските инфраструктурни проекти. Ще припомня на читателите, че става дума за Програма 3.1 към Министерството на регионалното развитие, която приключи в края на миналата година. По нея бяха реставрирани десетки обекти с огромно значение за културния туризъм у нас. Както във всяка работа, се допуснаха и грешки, какъвто е проваленият проект за крепостта Кракра край Перник. Но изваждайки непрекъснато този пример, медиите тотално пропуснаха множеството отлично реализирани проекти като скалния град Перперикон, Асеновия квартал във Велико Търново, Хисаря и редица други. Но защо трябва да се отбелязва хубавото - нали е в сила сентенцията, че "добрата новина не е новина"!

И тук не става дума само за чесане на езици в телевизионни студиа и драскане по страниците на вестници. Програма 3.1 е само началото на цяла серия от нови проекти, които ще бъдат развивани в бъдеще. А те трябва да се превърнат в гръбнак на българския културен туризъм, който трябва да промени облика на целия бранш. Нали всички искаме той да не е само евтин секс и алкохолни забави, а да привличаме все повече заможни и интелигентни чужденци. Подобни непремерени становища и тотално отричане може да доведат до срив на редица проекти и загуба на милиони евро. Или както е рекъл народът,



"заради бълхите ще изгорим дюшека"



В Танзания, а и на други места по света често ми е хрумвала една мисъл. Да, с Румъния изоставаме доста от напредналите страни в Европейския съюз. Но нека не забравяме, че той е нещо като английски благороднически клуб, а ние сме в него. И трябва да имаме самочувствието, че сме най-бедни, но най-бедни в елита, за който мечтаят цели народи (виж кризата с бежанците!). А с тази политика на телевизии, радиа и вестници определено скоро няма да вдигнем самочувствието си. И няма защо да се чудим защо в една друга класация ни определиха като най-нещастната нация в Европа.



 Това предлага "Гугъл" като гледки от половинмилионния град Аруша в Танзания.
 ------------------
49
3513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
14 Октомври 2015 19:54
Каква е тая глупост
14 Октомври 2015 20:12
То е ясно, че международно сравнение ще предизвика полемика - едни фактори са с някаква тежест, които от страна на страна варират.

Напоследък се появява една носталгия по онези времена, вероятно защото е минал четвърт век и много от младите въобще не ги познават.

Проблемът е другаде. Мнозина бяхме обхванати от ентусиазъм, поради падане на "комунистическото" правителство. Проблемът днес не е, че сме бедни, а че няма перспектива пред държавата. Уф, учен да си, а да се правиш на прост.
14 Октомври 2015 20:17
Колко ли пари са минали през този популярен археолог!
14 Октомври 2015 20:47
14 Октомври 2015 21:03
Той е избрал ГЕРБ.
14 Октомври 2015 22:06
Да се опише чалгарщината в българската археология може само в роман.
14 Октомври 2015 22:26
14 Октомври 2015 22:33
Това, че сме последни в Европа, не ми е проблем. Все някой трябва да е последен - падна се да сме ний. Проблемът, обаче, е колко ни дели от ... предпоследния.

Прочее, вози се, професоре, пътувай на ... магистралите.
15 Октомври 2015 00:12
Отвратително слаба статия. Не случайно сме на този хал с такива професори.
15 Октомври 2015 00:13
Спри, Време - Танзания или Тасмания, все тая ...
15 Октомври 2015 00:46
Що се отнася до черногледството и медиите, великио тамплиер е много прав...
15 Октомври 2015 01:40
ЗА проф. Овчаров .
Хубаво е да се чуят и разумни гласове, не само комплексари, снобари, псевдоинтелектуалци и всякакви невежи с претенции - с една дума "критикари". Ти само покажи на критикаря пръст, и той ще избълва цялата злоба и жлъч

15 Октомври 2015 02:40
pigeon2
15 Октомври 2015 01:40

И за статията
Въпросната класация я мернах като заглавие и прецених да не си губя времето с простотии.

https://www.google.com/maps/place/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D0%B4%D0%B0,+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/@-4.8191389,34.7497139,3a,75y,90t/data=!3m8!1e1!3m6!1s-GJWDUEdoU18%2FUed9N_CG1LI%2FAAAAAAAAjqI%2FlSJ2KdOD28o!2e4!3e11!6s%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-GJWDUEdoU18%2FUed9N_CG1LI%2FAAAAAAAAjqI%2FlSJ2KdOD28o%2Fw203-h101-n-k-no%2F!7i4000!8i2000!4m2!3m1!1s0x184b24587db627f3:0x79b571f30eed5cea!6m1!1e1
15 Октомври 2015 06:09
Напулно поддържам статията. Мисля че е доста мека. Професоре защо не написа колко от великите паметници от които се дивим по света са също възстановявани и градени, само че преди 50-60-70 години, но се премълчава, за да останем с мисълта, че са били такива винаги. Защо не направи малко снимки от твоите пътувания за да съ почувстват много хора радостни, че са се родили в България.
Нима не знаете, колко много българи живеещи по света се връщат тук за да се лекуват и не само защото е по-ефтино. Нима не знаете колко много хора чакат да се пенсионират, за да се приберат в България. Може и да не знаете, но в Париж е доста опасно да не бъдете обран и пребит, а в Рим да не ви обере джебчия без да се усетите. Черногледството наистина е проблем. Знаете ли колко наши студенти учат в Англия на пълна загуба без никакви възможности за реализация, само защото са повярвали на това черногледство и на лъжливите класации и представи за запада и Европа???
15 Октомври 2015 06:38
Жить стало лучше, жить стало веселей.....
15 Октомври 2015 06:41
НапУлно - какво значи?
15 Октомври 2015 07:04
Хайде стига глупости бе!!!!!!!!! Едно време в Бг е имало само черни пътища и каруци. Това значи ли, че винаги трябва да бъде така?! Че в Сф вместо метро трябва да има трамвай?! Соц България е построила тунели, виадукти, които 25 години не са били ремонтирани. Не беше ремонтирана дори магистралата, колкото и да е била малка. За това не можем да ги стигнем танзанийците. Защото всички пътища искат ремонти и разширяване в съответствие с увеличаването на броя автомобили и развитието на транспорта. В Бг вече няма влакове. Които останаха се палят на средата на пътя. Но за това автора нищо не казва. И че в Европа те се движат със 200 км/ч и хората ги ползват с предимство. Не трябва да отричаме направеното в миналото, да лъжем, че е нищо, за да увеличим мижавите си опити да постигнем повече сега. Добре, че старите пътища и мостове от соца издържаха почти целия преход, макар и в дупки. Докато новите булеварди пропадат за месеци. Дано не е така и с мостовете, опази ,боже!!!!!!!
15 Октомври 2015 07:27
Има ли някой, който не е забелязал за колко време се преминава вече от София до Бургас

Аз съм забелязала от системен личен опит: за 40 минути с полет на БГА "Балкан" - полети имаше през 45 минути срещу 20 лв., и за по-малко от 5 часа с експрес "Чайка" на БДЖ срещу 12 лв. първа класа и 9 лв. втора, купета за пушачи и непушачи и вагон-ресторант, до 1989 г. Твърдениятя ми се основават на системни многократни ежегодни пътувания от 77-ма до лятото на 89-та.
15 Октомври 2015 08:42
Браво на проф. Овчаров!
Абсолютно прав и точен.
И напълно в съзвучие с новата политика на ББ.
От 25 г. всички задкулисни интереси в Бг толерират само разрушителните процеси и тенденции в държавата.
Всичко лошо се изтъква, за всяко добро се мълчи.
Изобщо не е от манталитета.
А от задкулисно насочване.
Добра статия.
15 Октомври 2015 09:03
Това да не е поредния опит за реклама на туристическото министерство? По-добре да изгледат отново рекламата от 1965-а. Проблемът е, че вместо надграждане имаше разрушаване на постигнатото, а сега всичко малко направено минава през безумно висока цена за бюджета и обществото. Отделно че малко направеното е предназначено предимно за едни 15 до 20% от народа. И както винаги съм казвал за къв Х ми е да стигам до Бургас за 4 ч. вместо за 8, ако и без това ми предстоят 14 нощувки почивка?! и това можеха да си го позволят практически всички.
15 Октомври 2015 09:17
Реално междуградските пътища тогава не съществуваха, покрити не с дупки, а с бомбени ями.

И този е тръгнал да убеждава форума!

15 Октомври 2015 09:25
"В същото време нашите съседи Турция, Гърция и Югославия вече бяха изградили цяла мрежа от прилични пътища, както и хиляди километри магистрали..." Абцелютно! То вярно някои не помнят какво е било преди четвърт век, ама това не е основание да бъдат забълбуквани с псевдопатриотични сравнения! Не е зле професорът и благоверната му да отидат на екскурзия я във Факултета, я в Столипиново, и да извадят и там солети и шоколади... Пък да ни осветли после за "експириънса".
15 Октомври 2015 09:25
А най-важното е, че СЕГА ни е по-просторно и може да се диша. Преди четвърт век бяхме 9 милиона тук и не можеше да се диша, СЕГА сме 5 милиона останали и е рахат.
15 Октомври 2015 09:27
Но нека не забравяме, че той е нещо като английски благороднически клуб, а ние сме в него. И трябва да имаме самочувствието, че сме най-бедни, но най-бедни в елита, за който мечтаят цели народи

в който ние сме портиера, и от който самите ингилизи искат да излязат. Смех.
15 Октомври 2015 09:38
Статията представлява обективно представяне на нещата от позицията на позитивен индивид. За съжаление мнозинството у нас не се вписва в тази категория.
15 Октомври 2015 09:42
Да, много сме щастливи - магистрали, метро, бутафорни или не старини.... и какво от това... Нещо за жизненото равнище, нещо за обезлюдяването в резултат на мизерията, нещо за ръст на производството и въобще има ли производство, нещо за маргинализирането на големи групи хора, заради мизерията и безработицата... С какво допринесоха магистралите, реставрираните старини, метрото за повишаване стандарта на живота, за увеличаване на постъпленията в бюджета.... Да не говорим за прословутите европейски пари - кой ще каже в резултат на "усвоените" милиарди през годините с колко е намаляла безработицата, как се е увеличила заетостта, какви производства са открити, с колко се е увеличил износът на готова продукция, а не на суровини и полуфабрикати...Шадраванчета, къщи за гости, екопътеки, канализации и пречиствателни станции в селища с по 100-200 души население .... В същото време местни олигарси могат да се сравняват по богатство и лукс с подобни отЗапад, които са трупали състоянието си от векове... Това, което се случва в България в последните 25 години е лудост някаква, с която за съжаление свикнахме и се примирихме. От тук нататък пътят ни е към нищото.

И е гавра да се радваме, че сме на опашката на някакъв елит, но все пак елит. Това сравнение е безумно - затова, че все пак в 21 век от развита държава се превърнахме в държава, където хората се чудят как да оцелеят на първично ниво. В държава, в която властимащите считат, че трябва да сме щастливи, че все пак не умираме от глад, че сме имали апартаменти, които можем да продадем, за да живеем, че сме имали златни пръстени, пък сме протестирали за неизплатени заплати, че трябва да садим картофи и да гледаме овце, въпреки образованието и квалификацията си и пр. и пр. Да, Танзания може и да е по-зле от нас, но тя била ли е някога по-добре, т.е. не Танзания настига нас, а ние слязохме до и под нивото на Танзания.
15 Октомври 2015 09:55
Професоре, ако четете това, моля не пишете във форума! Админити ще Ви турят бан, а организрани истински буржоа, с безброй Сартр в оригинал на полиците си ще ви заклеймят като чалгар.
15 Октомври 2015 10:01
Имаше една народна приказка за това как оплаквали нещастието на един нероден Петко.
Сега имаме аналогично положение, при което се оплаква смъртта на България.
Ама..., България още не е загинала!
Граченето върху гроба на България е неуместно.
Нашите НЕСВОБОДНИ медии неуморно грачат.
По това си личат, че обслужват небългарски интереси.
Да, намаляхме с 2 млна, защото който можеше избяга от некадърността на болшевишката прислуга, която не изпуска кокала и до ден днешен..., и поддържа батака за да не им се потърси сметка за грабежа.
Който иска да направи нещо - може.
Който не иска - се оплаква от кривия космос...

15 Октомври 2015 10:07
Професорът (по-скоро сервитьорка) има нужда от бюджетна субсидия за някоя и друга археологическа разкопка, така че е нормално да си заработи по този начин бакшиша.
15 Октомври 2015 10:08
Хамере , това , че си прав не значи , че Овчаров не е. Гледате от различни ъгли като твоя има по-тежко обществено значение. Просто авторът апелира да не гледаме постоянно от твоя ъгъл щото така се образуват мноого нерви .
15 Октомври 2015 10:08
За мен е необяснимо защо интелигент като проф.Овчаров се е принизил до бодряческото ниво на политик, който в момента е на власт. Един от атрибутите на мислещия човек е неговият критицизъм "подлагай всичко на съмнение", като стимул нещата да се подобрят. Не знам защо професорът е приел Танзания като база за сравнение, а не някоя европейска страна? Африка и Европа са два различни свята и подобни съпоставяния са лишени от всякаква стойност. Дори Гърция не може да е пример за сравнение, защото съседите ни са завлекли всеки данъкоплатец на ЕС с поне 2000 евро!!! По-добре е да сме максималисти ("черногледи" по терминологията на Овчаров) отколкото стадо овце, което е доволно, че му позволяват да пасе по брега на Егейско море.
15 Октомври 2015 10:09
Навремето майка ми и баща ми ходиха на екскурзия с кола в Югославия, Унгария, Чехословакия и ГДР. Общото им впечатление беше, че качеството на пътищата в България е на много по-ниско ниво от това, което бяха видели в тези държави, т.е. България и по времето на соца беше доста изостанала по този показател дори и спрямо другите соцдържави.
То пък по кои ли критерии не бяхме... Само в Румъния мизерията беше по-голяма и то през 80-те години на миналия век.
15 Октомври 2015 10:16
Съгласен съм с голяма част от казаното от професор Овчаров. Единствено няма да се съглася с това, че нямаме право на носталгия. Когато става въпрос за образование, здравеопазване и най-важното - демография не е нужно човек да има научна титла за да си даде сметка кога е имало подобрение и кога влошаване.
15 Октомври 2015 10:21
Неприятна и конюнктурна /особено/ личност. За съжаление и никой в междуушието. Сигурен съм, че след някоя и друга година, същият автор ще разказва на читателя за пропадането на Бацевите обекти, вече в качеството си на академик. "Статията" няма място тук !
15 Октомври 2015 10:21
Професорът май се готви да смени "проф" божо, та затова освен със самореклама и (ПРЕ)откриване на Перперек(он) се е захванал да следва и правилната политическа линия.
15 Октомври 2015 10:29
За мен е необяснимо защо интелигент като проф.Овчаров се е принизил до бодряческото ниво на политик, който в момента е на власт. Един от атрибутите на мислещия човек е неговият критицизъм "подлагай всичко на съмнение", като стимул нещата да се подобрят.

Вероятно защото този критицизъм от здравословно съмнение се е изродил до болестното състояние на тежък национален нихилизъм.
15 Октомври 2015 10:44
1.Не всички живеем в София, някои сме на североизток, нямаме магистрали, няма и да имаме, но поне сме до морето.
2. С носталгия заявявам, че влакът Варна- София през студентските ми години (1973-1978) пътуваше 1 час по- малко, т. е движеше се по- бързо, но имаше до 35 вагона, а не 5.
3.Покрай историята с бежанците разбрахме, че дори те не искат да живеят тук. И те са черногледи, предполагам, иначе портиерната ни на ЕС сигурно е като слънце?
15 Октомври 2015 11:10
3.Покрай историята с бежанците разбрахме, че дори те не искат да живеят тук. И те са черногледи, предполагам, иначе портиерната ни на ЕС сигурно е като слънце?


Че живота тук е по-тежък за голяма част от населението е неоспорим факт. Както е факт , че мигрантите живеят в още по-бедни държави , но не искат да живеят в една Австрия например от което за австрийците следва само скрито задоволство.
15 Октомври 2015 11:53
Браво, Овчаров!
15 Октомври 2015 12:02
Няма спор, че се строи, но строителството не беше открито след възкачването на ББ, както внушава статията.
Особено показателен е примерът с гордостта "Арена Армеец", която беше проектирана и бая понапреднала още преди 2009 г.
Колкото до Перприкон - през лятото ходихме и ако водачите ни не бяха местни, нямаше как да намерим отбивката.
15 Октомври 2015 12:31
Покрай историята с бежанците разбрахме, че дори те не искат да живеят тук.

Не само тук, а и в държави като Унгария, Чехия, Австрия, Франция, Италия, Гърция, Турция...
Общата тенденция е да се отива в държави, в които хранилката е най-добра.
15 Октомври 2015 13:13
Лъжливото овчарче с Перперикон се хвали?! Крепост, която не той я е открил (тя си беше добре известна), но която като почна да я копае, толкова лъжи изсипа за нея и толкова пари дръпна.

"Тамплиер"
15 Октомври 2015 14:06
Отвратително слаба статия. Не случайно сме на този хал с такива професори.
Не знам дали Овчаров е професор. Той защити докторска докато бащ мубеше във ВАК. След като го пенсионираха и му провалиха професурата. Сега може да е станал не-ВАКовски професор. В статията има и верни и някои неверни неща. Тодор Живков направи най-трудните участъци през планините на двете магистрали. Гърция имаха една магистрала Солун-Атина, която, където беше планина минаваше на обикновен път. След това за олимпиадата 2005г. направиха една трудна магистрала през планините на Епир (мисля, че е Игуменица-Солун), но за това затънаха в дълговете. Югославия наистина направи две магистрали, но доколото знам не си удвои ЖП линиите и не ги електрифицира. Преди 1989г. у нас даваше предимство на обществения транспорт -ЖП, морски (кометите), речен (ракетите), и въздушен, доста по-евтин от сега. Сега имаме магистрала и 2/3 ама ЖП трансптът е в отчайващо положение, морският и речният ги няма, а въздушният е само за избранници.
Трябва да отбележа, че така както бяха руините преди иззидането им не представляват никакъв интерес. С изидането се показва, как те са изглеждали, а самите посетители могат да преценят кое е ново и кое старо. Така е в подлеза пред Партийния дом.
15 Октомври 2015 14:11
Абсолютно е прав професорът - ние избрахме правилният завоевател и сега се славим с бедно, но елитно съществуване. А танганайците и занзибарите са чакали Великото кралство да им остави, част от това което е крало, за да си построят пътища. Но така ще е, защото когато ние сме разрушавали Перпирикон, за да си стоим къщите в селата, в Танганайка, още са им обяснявали за евро-африканските ценности - глад и мизерия.
15 Октомври 2015 14:11
Да, Танзания може и да е по-зле от нас, но тя била ли е някога по-добре,





Ей от това е объркването на хората,не е от простотия.
Народът го е казал:От лошо на хубаво лесно се свиква,от по-хубаво на по-лошо- много трудно се свиква.
15 Октомври 2015 14:13
Не само тук, а и в държави като Унгария, Чехия, Австрия, Франция, Италия, Гърция, Турция...
Общата тенденция е да се отива в държави, в които хранилката е най-добра.
В Австрия масовото оплакване (когато са недоволни от нещо или от австрйския манталитет) е, че Балканите започват от Виена.
15 Октомври 2015 14:49
За хубавите новини си има Первъй и РТ.
15 Октомври 2015 16:03
Не мога да повярвам , че тази статия съществува и дори е публикувана !!! Всички хейтъри ще вдигнат кръвното яко !
Проф. дин Николай Овчаров
15 Октомври 2015 18:52
EddieKoisy
15 Окт 2015 16:03

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД