:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Нашето дело е право и свято”

Българското стопанство остава устойчиво след Балканските войни и до началото на Първата световна война
Манифест за влизането на България в Първата световна война (вж. Извори), 1 (14) октомври 1915 г. Текстът е изтъкан във фабриката за копринени изделия на К. Чеков в София; Национален исторически музей-София.
Вековното отстояние от встъпването на България в Първата световна война ще даде многобройни възможности да преосмислим историческото ни развитие. Това ще е наистина чуден повод да видим откъде идваме, да осъзнаем миналите прегрешения, особено по време на световните войни през първата половина на миналия век, и да провидим, ако това изобщо е дадено някому, бъдещето на България. Наистина няма смисъл от знание за миналото, ако то не може да се използва за изправянето на грешките в бъдещето. Ако е само до чистото забавление, по-добре е изобщо да не се хабят време и усилия . . .

Предварително ще трябва да се предскаже обаче поголовното отсъствие на новаторски подход в масовата пропаганда, която ще се заеме с участието ни в Първата световна война твърде ограничено, но за сметка на това бездарно. Можем да провидим отсега главното, понеже първите идеи вече се появиха - "ура", "на нож", войнишки паметници, наследници на участниците в битките; така и ще се продължи. А иначе пропагандната цел трябва да е видна - като нямаме българска войска днес, да я заменим със спомените за времето, в което я е имало. И тези, които неискрено и платено обслужват тази пропагандна кампания, по-добре да оставим настрана, те са дребни душици и за пари са готови на всичко; не слушайте мазните им патриотарски речи.

И няма ни да се чуе, ни да се прочете за войнишките брожения и въстания, за страданията и глада, за бунтовете на жените от 1917-1919 г., за страховитото крадене на държавни пари, докато младите българи умират по фронтовете от вражи куршуми, но и от глад, студ и болести. Няма да ни занимаят също и с поуките от поредното обвързване на България с напълно чужди нам държави отвъд линията Шчечин-Триест, с които не ни свързват никакви ни кръвни, ни географски, ни исторически връзки.

Нека не бъда разбиран погрешно. Героизмът, себеотрицанието и страданиято на българския войник по време на Първата световна война са единственото, към което можем да се отнесем с преклонение; за да го оценим обаче ще е нужно също да видим и уродливия образ на онези, които предадоха надеждите на българския войник и на българския народ изобщо. И още, тук ще трябва да видим, когато това е възможно, откъдето да извадим най-бързо историческа поука за бъдещия път на България. Друго едва ли има смисъл да се прави; "ура" и "на нож", когато България дори вече всъщност няма своя войска, звучат днес по-скоро скверно.

* * *

На 1 октомври 1915 г. (по стар стил; масово е прието обаче събитията от това време да се бележат вече по Григорианския календар) цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов подписват Манифест към българския народ и той е изпъстрен, както е редно, с помпозни слова (вж. Изображение и Извори). Авторът на този текст обаче не само е изпълнявал височайшата воля, но е бил и истински развълнуван - вмъкнал е, например, изразът "Нашето дело е право и свято", покрай поръчаното му, което е встрани от общия тон на манифеста. Трагизмът на този текст е видим, макар авторът му да не е било възможно да знае още, че в края на войната България ще се озове в първата си национална катастрофа. И тя няма да бъде нито само народностна, нито само политическа, но и стопанска. Българското стопанство през първото десетилетие на ХХ в. (вж. Свързани текстове) е толкова мощно, че Балканските войни успяват да му причинят само някои не твърде тежки смущения, без да нарушат общото му възходящо развитие (Любен Беров 1985); в края на Първата световна война, както ще видим някои друг път, стопанството е катастрофално увредено и това е един от главните белези на Първата национална катастрофа на България.

Пряко със стопанството на България е свързан един явен недостатък на военното планиране преди Балканските войни и преди Първата световна война - военно било планирането, но с видима политическа съставляваща; Балканската война била предвиждана с продължителност от два месеца, а "Европейската клони на привършване" (вж. Извори) на 1 октомври 1915 г.; и съответно за толкова време било предвиждано обезпечаването със суровини, военна техника и материали. Балканските войни обаче продължават, заедно с времето за обща мобилизация, почти една пълна година, а Първата световна война - още 37 и половина месеца след 1 октомври 1915 г. Такава значителна разлика ще трябва да ни обясни защо българското стопанство изглежда различно след Балканските войни и през 1919 г.

Това обаче не е всичко. Селското стопанство слабо "усеща" Балканските войни - мобилизацията започва на 12 септември 1912 г., т. е. след края на активната полска работа, а и реколтата е много добра, та въпреки засиления износ зърнените храни стигат доволно до следващата реколта, когато войната е вече на привършване. Неблагоприятното време през лятото на 1913 г. и 1914 г., убитите и изчезналите 93 хил. мъже, предимно от селското население, множеството реквизиран добитък и загубата на Южна Добруджа (28 юли 1913 г.) довеждат до намаляване на производството на зърнени храни с четвърт - от 267 хил. т. през 1912 г. на 198 хил. т. през 1914 г. Намалява също добивът на важни технически култури - на тютюн, лен, коноп, рапица; само при памука и захарното цвекло се отбелязва известно увеличение с 10-12 %. Селскостопанските животни, които не подлежат на използване във войската, не отбелязват съществено изменение - жените, децата и възрастните се оказват достатъчно за да ги поддържат.

Занаятчийското производство в цялата страна през 1913-1915 г. се оказва дълбоко разстроено - майсторите и техните пълнолетни чираци са мобилизирани през есента на 1912 г., мнозина загиват на фронта. Така повечето занаятчийски работилници спускат кепенците три години преди влизането на България в Първата световна война.

Промишлените предприятия се оказват видимо по-малко засегнати от мобилизацията през 1912 г. Голяма част от собствениците се "откупуват" от служба във войската, а в последния миг успяват да спасят от мобилизация и работниците си, използвайки поредица от противозаконни методи. Работните места на тези, които все пак са мобилизирани, се заемат от жени и деца. В същото време по време на Балканските войни не са въведени никакви ограничения в изкупуването на селскостопански суровини, не е ограничен и вносът от чужбина на суровини, горива и резервни части; така преработвателните предприятия, които преобладават в младата българска промишленост, запазват изцяло производствените си възможности, въпреки намалената работна сила.

Още през 1913 г. видимо нараства добива на въглища и електроенергия, увеличено е мелничарското, кожарското и спиртното производство, както и производството на взривни вещества. Намалява обаче добива на медни руди, производството на захар (почти десетократно), на пиво; в по-малка степен - на вълненотекстилни, памукотекстилни и лененоконопени изделия.

Вътрешната търговия е напълно разстроена - намалението е двукратно, и не се възстановява напълно дори през 1915 г. През 1914 г. цените нарастват с 23% в сравнение с усреднените стойности за времето от 1908-1912 г. С четвърт намалява и обема на външната търговия, като по-значително спада износът.

В крайна сметка, още към началото на 1914 г. стопанството преодолява военновременните смущения и отбелязва видимо оживление, прекъснато през есента на 1915 г. от влизането на България в Първата световна война на страната на Централните сили.





Извори



"Българи,

Вие всички сте свидетели на неимоверните усилия, които положих през течението на цяла година, откакто трае европейската война, за запазването [на] мира на Балканите и спокойствието на страната.

Аз и Правителството Ми се старахме, при следвания до сега неутралитет, да постигнем идеалите на Българския Народ.

Двете воюващи групи от великите сили признават голямата неправда, която ни се нанесе с подялбата на Македония. И двете воюващи строни са съгласни, че тя, в по-голямата си част, трябва да принадлежи на България. Само нашата коварна съседка Сърбия остана непреклонна пред съветите на своите приятели и съюзници. Сърбия не само не поиска да се вслуша в техните съвети, но в озлоблението и алчността си нападна дори собствената ни територия, и нашите храбри войски бидоха принудени да се сражават за защитата на собствената ни земя.

Българи,

Скъпи народни идеали Ме заставиха през 1912 година да призова Нашето храбро воинство на борба, в която то самоотвержено развя знамената на свободата и скъса веригите на робството. Нашите съюзници сърби бяха тогава главната причина да изгубим Македония.

Изтощени и уморени, но не победени, ние трябваше да свием своите знамена за по-добри дни. Добрите дни настанаха много по-скоро, отколкото можехме да очакваме. Европейската война клони на привършване. Победоносните армии на централните империи са в Сърбия и бързо напредват. Призоваваме Българския въоръжен народ към защита на родния край, поруган от вероломен съсед [има се предвид Сърбия] и към освобождение на поробените наши братя от сръбско иго.

Нашето дело е право и свято.

Заповядвам, прочее, на Нашата храбра армия да прогони неприятеля из пределите на Царството, да срази вероломния съсед и да освободи от тегло нашите измъчени под сръбско иго братя. Ние ще воюваме против сърбите едновременно с храбрите войски на централните империи.

Нека българският войник лети от победи към победи!

Напред! Бог да благослови нашето оръжие!"

"Манифест към българския народ" на цар Фердинанд, подписан и от министрите в правителството на Васил Радославов, 1 октомври 1915 г., София





Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=443772

(По Ньойския договор България губи част от своята независимост)

http://www.segabg.com/article.php?id=585566

(Балканската война започва далеч преди 1912 г.)

http://www.segabg.com/article.php?id=586451



(Стопанството на балканските държави налага общи действия срещу Турция)

23
18321
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
14 Октомври 2015 19:45
Пряко със стопанството на България е свързан един явен недостатък на военното планиране преди Балканските войни и преди Първата световна война - военно било планирането, но с видима политическа съставляваща

Много меко определение за откровено продажна "политика"
14 Октомври 2015 19:50
Изложението е малце тиловашко и не подхожда на величавите успехи на българската армия, воюваща на три фронта. Ма се пак е нещо...
14 Октомври 2015 19:55
Сигурно Петрински е забравил да напише "следва".
14 Октомври 2015 20:08
намаляване на производството на зърнени храни с четвърт - от 267 хил. т. през 1912 г. на 198 хил. т. през 1914 г. Намалява също добивът на важни технически култури - на тютюн, лен, коноп, рапица; само при памука и захарното цвекло се отбелязва известно увеличение с 10-12 %.
Занаятчийското производство в цялата страна през 1913-1915 г. се оказва дълбоко разстроено - майсторите и техните пълнолетни чираци са мобилизирани през есента на 1912 г., мнозина загиват на фронта. Така повечето занаятчийски работилници спускат кепенците три години преди влизането на България в Първата световна война.
Промишлените предприятия се оказват видимо по-малко засегнати от мобилизацията през 1912 г.
Още през 1913 г. видимо нараства добива на въглища и електроенергия, увеличено е мелничарското, кожарското и спиртното производство, както и производството на взривни вещества. Намалява обаче добива на медни руди, производството на захар (почти десетократно), на пиво; в по-малка степен - на вълненотекстилни, памукотекстилни и лененоконопени изделия.
Вътрешната търговия е напълно разстроена - намалението е двукратно, и не се възстановява напълно дори през 1915 г. През 1914 г. цените нарастват с 23% в сравнение с усреднените стойности за времето от 1908-1912 г. С четвърт намалява и обема на външната търговия, като по-значително спада износът.

С две думи: незначителната ни промишленост излиза от Балканските войни "и тако-и вако", водещите отрасли и вътрешната търговия са съсипани.
14 Октомври 2015 20:28
Начи много преди войната България има естествени и много здрави икономически и културни връзки с Централна Европа и Централните сили...
14 Октомври 2015 21:04
А ето и фактите за икономиката:

Година - БВП, млрд. долари 1990 г. -
Среден ръст (спад) за периода, млн. долара годишно
1870 - 2,17
1900 - 4,89 - ръст по 91 млн./год. спрямо 1870
1913 - 7,24 - ръст по 168 млн./год. спрямо 1900
1916 - 6,62 - спад по 207 млн./год. спрямо 1913
1924 - 4,98 - спад по 205 млн./год. спрямо 1916
1933 - 9,01 - ръст по 448 млн./год. спрямо 1924
1935 - 7,93 - спад по 360 млн./год. спрямо 1933
1939 - 10,6 - ръст по 668 млн./год. спрямо 1935
1945 - 7,47 - спад по 522 млн./год. спрямо 1939

Вижда се, че макар и с малка разлика (207 млн./г. и 205 млн./г.), спадът на БВП в периода между Балканските и Първата война е по-голям, отколкото в периода 1916 г. - 1924 г.
Абсолютно безспорно е, че и трите войни - Балканска/и, Първа, Втора - са тотални икономически катастрофи за България.
Нашият БВП през 1945 г. е равен на този през 1913 г. 32 загубени години! Освен загубените животи
Те така те
14 Октомври 2015 21:21
Начи много преди войната България има естествени и много здрави икономически и културни връзки с Централна Европа и Централните сили...

Както и Гърция, Турция, па даже и Румъния, ако гледаме и двете световни войни.
Но само ние губим на всеки исторически завой по трийсетина години от развитието си и по двайсетина процента от населението си. И всеки път "делото е право", ма толкова право, че нема накъде повече
14 Октомври 2015 21:26
Царство България води пет войни за национално обединение без да фалира.
Па Народната власт фалира два пъти в мирно време...
14 Октомври 2015 21:38
Царство България води пет войни за национално обединение без да фалира.
Па Народната власт фалира два пъти в мирно време...

Да ти имам "народната" власт. Единственото й хубаво, в държавноустройствен план, бе, че си беше еднолична като най-банално царство.
Но тук говорим за друго, тъй че не се разсейвай.
14 Октомври 2015 21:48
Котка -
----------------
Сайтът на Генек
14 Октомври 2015 22:04
щурчо
14 Окт 2015 21:26
Мнения: 14,572
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Царство България води пет войни за национално обединение без да фалира.
Па Народната власт фалира два пъти в мирно време...
Те я част от причината - http://bnr.bg/hristobotev/post/100612022
С чугуноглави икономисти толкоз.
14 Октомври 2015 22:46
Асен Христофоров е гигант, един от хората и факторите, които са в основата на българското икономическо чудо в периода 1925 г.- 1940 г.
Самият период е безкрайно интересен от икономическа гледна точка.
За съжаление, досега е изследван главно от политическа, при това по правило неграмотно и тенденциозно. И от "едните", и от "другите"
14 Октомври 2015 23:02
България стоеше на първо място по отношение на своята стопанска независимост. Ние се гордеехме, че в младата България, с български капитали, с български инженери, с български работници ние направихме пристанища, направихме железници, създадохме материалната култура на България. Построихме фабрики и тръгнахме към едно интензивно стопанско развитие. — из личен архив на Недялка Велева-Бурова; Чернови на Ат. Буров; 1922 г.
14 Октомври 2015 23:47
Вижда се, че макар и с малка разлика (207 млн./г. и 205 млн./г.), спадът на БВП в периода между Балканските и Първата война е по-голям, отколкото в периода 1916 г. - 1924 г.
Абсолютно безспорно е, че и трите войни - Балканска/и, Първа, Втора - са тотални икономически катастрофи за България.


Че има ли държава, освен САЩ, за която Първата световна война да не е икономическа катастрофа? Дори за Англия, страна-победител, на чиято територия не са водени бойни действия, също. Огромните репарации не успяват да осигурят възстановяването на Франция, чиято политика между двете световни войни рефлектира положението и на длъжник към Лондон.
Иначе, нещо ти куца методиката на сравнение в различните години.
===
Що се отнася до статията - не само за автора на манифеста, но и огромното мнозинство от хората са били убедени, че делото е право и свято. Особено сред бежанците от Тракия и Македония. Над 20 хиляди доброволци от тях участват във войната.
14 Октомври 2015 23:55
Царство България води пет войни за национално обединение без да фалира.
Па Народната власт фалира два пъти в мирно време...



Що само2пъти?
Спомням сиотбабите -някъде 55-56 година казваха че един им търсилподвола теле.После си спомням към 70-те едно повишение на сиренето 2 пъти.
После имаше за еднасъбота и неделя затворенимагазини и осъмнахме в понеделник с 30 процентно повишение на цените и не накрая 90-та година,
после ограбването на банките и рязането на 3 нули от парите, неотдавна едно КТБ ни загроби с едни 3 милиарда , - та това все от едни и същи управляващи
15 Октомври 2015 07:56
"Царство България води пет войни за национално обединение .."

кои са тези ПЕT войни, дето ЦАРСТВОТО е водило, че не се сещам?
15 Октомври 2015 14:30
ruff,явно паметта ти е къса и затова ето ти ги всичките 5:
1. Сръбско-Българска 1885
2. Балканска Бойна 1912/1913
3. Междусъюзническа Бойна 1913
4. Първа Световна Война 1915-1918
5. Втора Световна Война 1941-1945
Сръбско-Българската война е водена от Княжество България, но е все от Освободена. Явно или имаш къса памет или си преписвал в часовете по История в училище и едвам си изкарал "среден 3".
15 Октомври 2015 15:48
Друго едва ли има смисъл да се прави; "ура" и "на нож", когато България дори вече всъщност няма своя войска, звучат днес по-скоро скверно.


И през 1915 г. България не е имала войска, имам предвид редовна.
За да събере под бойния пряпорец 800 000 войници.
Днес населението и поне с 50 % повече и би било нормално да очакваме голям военен сбор.
Но като махнем 2 млн. софийски тарикати, от които и един полк не можеш изкара, като махнем и 1 млн. цигани дето за нищо не стават и половин милион турци, които пък стават , но за терористи и саботьори...
Затова не е зле отново да залягаме на добре изпитаното "Ура !" и "На нож!"
Оръжие ще се намери, но боен дух не се крепи с предателски статии и хленч !
15 Октомври 2015 17:59
"Явно или имаш къса памет или си преписвал в часовете по История в училище и едвам си изкарал "среден 3"."

преди оценките:

такова животно като "Сръбско-българска" война в 1885 г. в международния правен мир няма. но дори и да има то войната няма да е между ЦАРСТВО България и когото и да е друг.

"Негово императорско величество султанът, император на отоманите, в качеството си на сюзарен на княжество България, негово величество кралят на Сърбия и негово височество князът на България, след като са еднакво мотивирани от желанието да възстановят мира между царство Сърбия и княжество България, са упълномощили за тази цел:

От една страна:
Негово императорско величество султанът, Абдулах Меджит паша, от Румелия, бейлер бей, директор на печата, в императорското външно министерство, награден и декориран с ордена на Осман, 3-та степен, и с ордена на Меджидие, 4-та степен и др. като първи делегат;
Негово височество принцът на България, господин Иван Евстатиев Гешов, управител на Българската народна банка и др., като втори делегат, чийто избор беше одобрен от негово величество султана;

и от друга страна:
Негово величество кралят на Сърбия, господин Чедомил Миятович, негов извънреден и пълномощен министър в Лондон, командор на кралския орден на белия орел, велик офицер на кралския орден на Таково и др.

Които след като известиха един на друг своите пълномощия и след като установиха, че тези пълномощия са в необходимата форма, се съгласиха на следното:

Единствен член.

Мирът се възстановява между кралство Сърбия и княжество България от датата на подписване на този договор.

Този договор ще бъде ратифициран и ратификациите ще бъдат разменени в Букурещ в срок от две седмици или по-рано, ако е възможно.

Съответните делегати подписаха добросъвестно този договор и прикрепиха към него печатите си.

Направено в Букурещ на 19 февруари/3 март 1886 година."


мякъде за ОСВОБОЖДЕНИЕ или ЦАРСТВО да се говори?

всъщност, не ми се продължава. напиши си сам оценка.
15 Октомври 2015 18:14
по темата - единственият важен факт е, че в продължение на близо шест години Българското стопанство е било на плещите на жените и старците. които са съумели освен да оцелеят и да издържат огромна армия, която води война. практически цялото мъжко население, годно да носи оръжие е било по фронтовете и няма никакъв принос към стопанството. сега не сколасваме извън оцеляването да заделим за един-два самолета за мижавата ни мирновременна армия. или "утечките" са огромни...
и в този ред на мисли ми се сртува, че е огромен пропуск да не се направи паметник на българката. предствете си какво усилие е било да се зарови в земята за да изхрани всички гърла в къщи и освен тях мъжете от рода, които са на фронта.
вероятно кризата в обществото ни е поради това, че сега българката не търси решение в България, а изпраща децата си в чужбина...
15 Октомври 2015 18:44
Иван Петрински
15 Октомври 2015 18:45
генек
10 Септември 2016 12:53
Няколко мои близки (дядовци и други) са участвали и в Балканската, Междусъюзническата и Първата, а дори и Втората световни войни (моят дядо и брат му изкарват повече от 3 години в Северна Гърция) и те бяха едни от тези, които желаеха от все сърце справедливост за българите в етническите им граници да живеят заедно. Те бяха от тези, търсещи реванш за тази несправедлевост, която се случи след Междусъюзническата война. А за бунтовете, за кражбите, за простотиите дали те не се случаха и през любимия ви социалистически период, а г-н Петрински?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД