:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 165
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Схеми

Строежът – любимият спорт на село

Общините инвестират стотици милиони евро в стадиони, които нито има кой да ги ползва, нито кой да ги поддържа
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
4 години след като е бил ремонтиран, стадионът в Ново село се строи отново.
Една от ползите за България от влизането й в Европейския съюз са милиардите евро, с които всеки политик обича да се хвали по избори. Какво се случва обаче, че видим ефект от европарите почти няма, ако не броим София? Много просто - те се инвестират в проекти, чиято ефективност е доста спорна.

Такъв е случаят с част от дейностите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г. Заради мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" до няколко месеца страната ще се напълни със стадиони и спортни съоръжения, като голяма част от тях ще бъдат в почти пусти общини, без млади хора, които да ги ползват, и без възможност на местната власт да ги поддържа. Според справка от сайта на фонд "Земеделие" към юли по мярка 321 са били сключени 570 договора за 1.579 млрд. лв. Интересното е, че само през 2013 и началото на 2014 г. са били одобрени 93 проекта за спортни съоръжения на обща стойност над 335.8 млн. лв. Те са за построяване на нови стадиони и спортни площадки, както и ремонтиране на стари.

Въпреки че мярката дава възможност да се кандидатства за рехабилитация на пътища и мостове, за ВиК мрежи, за ремонт на общински сгради и изграждане на социални и културни центрове, спортните съоръжения са за предпочитане. Една от причините е, че там се получава 100% финансиране и



няма нужда общината да вади свои пари



Таванът на субсидията е 3 млн. евро. В замяна местната власт е задължена да ги поддържа и да ги предоставя за безплатно ползване, в противен случай ще трябва да връща европарите. Само през последните месеци бяха открити нови съоръжения в Русе, Панагюрище, Смолян. Строят се още в Разлог, Суворово, Черноочене, Ябланица, Върбица, Кубрат, Любимец и Годеч. И така в близо 90 общини.

"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения, аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", каза преди дни спортният министър Красен Кралев, за да покаже как неефективно се изразходват спечелените по програмата европари. Той даде за пример села с по 300-400 души, които имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група. "Спортното съоръжение "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той. Северозападна България неслучайно попада във фокуса на Кралев, тъй като там концентрацията на новостроящи се спортни съоръжения е впечатляваща на фона на обезлюдяването на региона и високата безработица.

Община Ружинци е типичен пример за това. Статистическите данни от последните 20 години показват постоянно намаляване на жителите заради висока смъртност и миграция на населението. През 1997 г. там са живели 6446 души, през 1999 г. - 6046 души, през 2005 г. - 5211, а в края на 2014 г. - 3919 души. От тях



1922-ма са мъже, като 531 са пенсионери



"Населението застарява поради намаляване на раждаемостта, населението в трудоспособна възраст също намалява. През последните 10 години се наблюдават силни емиграционни процеси. Естественият прираст на населението през последните години в общината е с постоянна отрицателна стойност", се казва и в стратегията на общината за развитие до 2020 г.

Въпреки това на 14 февруари 2014 г. общината сключва договор за построяването не на един, а на два спортни комплекса за общо 5.5 млн. лв. Съоръженията, които в момента се строят, са разположени в двете съседни села - Ружинци и Дреновец, и на тях могат да им завидят доста отбори от "А" група. Разстоянието между двете села е само 14 км. И двата комплекса ще разполагат с терени с изкуствена тревна настилка, трибуна за зрителите, сгради с помещения за състезателите и съдиите, както и многофункционално игрище за баскетбол и волейбол.

"Има кой да играе на тези стадиони. Имаме си детски отбори младша и старша възраст, искаме да направим и мъжки отбор" - така зам.-кметът на общината Митко Иванов обясни пред "Сега" защо се строи толкова сериозна спортна инфраструктура. В момента Ружинци има само общински футболен отбор. Иванов е изпълняващ длъжността кмет, тъй като досегашният Венцислав Ванков се е кандидатирал за четвърти мандат от листите на левицата. От думите на Иванов става ясно, че общината ще разчита на ромите, които са около 50% от населението, да ползват новите спортни съоръжения. По улиците трудно обаче може да се видят много млади хора дори от малцинствата, които биха искали да играят безплатно на новите стадиони. Една от причините е, че



голяма част са заминали за чужбина, за да изкарват пари



"Печелят там, а после се връщат и купуват къщите на българите", разяснява ситуацията бившият домакин на общината бай Любен. Той недоумява защо е трябвало да се строят стадиони, когато няма млади хора, няма работа, а улиците са в безобразно състояние. Към селото има два пътя, които се отделят от главния Е-79, който го свързва с Видин. Проходим обаче е само единият. Улиците около централната в селото също са в окаяно състояние.

Безработицата в Ружинци е около 60%. Затова и бай Любен пита защо парите от еврофондовете не са били използвани, за да се създадат работни места. Около строежа на единия от спортните комплекси са били ангажирани около 30 души, но после не им платили и те си тръгнали. Според зам.-кмета причината била, че човекът, който трябвало да плати на работниците, избягал с парите и сега се издирва от полицията.

Само на 35 км от Ружинци - в Белоградчик, никне друг спортен гигант. През юли 2013 г. общината сключва договор за 3.99 млн. лв. за реконструкция и модернизация на многофункционална спортна зала и на градски стадион и тренировъчно игрище. Одобрената безвъзмездна помощ от фонда е в размер на 4.34 млн. лв. Бившето волейболно игрище ще претърпи основна реконструкция, ще бъде изграден "балон", което ще позволи използването му при всякакви климатични условия. Теренът ще бъде разширен, ще се направят съблекални, ще се постави осветление. Игрището и трибуните ще бъдат разширени, за да може да се играят всички видове спорт с топка. В рамките на проекта ще се случи и окончателното завършване на спортната зала. Тя ще е многофункционална и ще отговаря на всички европейски изисквания. Стадионът ще претърпи основен ремонт на стойност около 330 000 лв. -



настилките ще бъдат подменени с най-модерен холандски модел,



ще има нови трибуни и съблекални. До него ще бъде изградено ново тренировъчно игрище.

И ако в Белоградчик могат да се похвалят също с футболен клуб "Балкан" и два пъти повече жители от Ружинци - 6162-ма души, то същото не може да се каже за видинското с. Ново село. По данни на НСИ там официално живеят 2725 души, а по данни на местните хора те са доста по-малко, тъй като мнозина са се изнесли в Швеция. Видинските села бяха част от разследване на Нова телевизия за организирана просия в скандинавската държава.

Селото обаче може да се похвали с най-впечатляващия проект за спортно съоръжение, който е почти готов. То се изгражда на мястото на строения през 1950 г. стадион на местния футболен клуб "Славия 1913". През 2011 г. тогавашният и сегашен кмет Георги Стоенелов се хвали пред БНР, че са успели да кандидатстват за ремонтирането на стадиона пред министерството на спорта. Благодарение на отпуснатите пари е построена нова сграда със съблекални, бани, съдийска стая, зала за фитнес. По това време министерството отпуска 7.5 млн. лв. за ремонтиране на 46 спортни обекта в страната.

Четири години по-късно стадионът отново се ремонтира, но сега за много повече пари от ЕС и доста по-грандиозно. Договорът за изграждането на новия спортен комплекс е на стойност 5.474 млн. лв. По думите на кмета по време на първата копка комплексът ще е разположен



върху 38 дка и включва лекоатлетическа писта с четири коридора,



игрища за баскетбол, волейбол, минифутбол и тенис на корт. Трибуните ще са за около 700 зрители. Включени са още открит плувен басейн, два паркинга, сервизни помещения и пречиствателна станция за отпадни води. Кой обаче ще ги ползва, е друг въпрос. Подобно на кмета на Руженци, и Георги Стоенелов е в отпуск за предстоящите местни избори, затова не отговори на този въпрос. Според местните обаче това не е важно, тъй като "вече са взети половината от парите". Финансирането предвижда веднага след сключването да бъдат получени половината от средствата, а останалите - след приемането на обекта.

За усвояване на пари става дума и в Земен. Ремонтът на стадиона към ФК "Пирин"-Земен е на стойност 3.33 млн. лв. По данни на Агенцията за обществени поръчки проектът е за реконструкция на стари трибуни и монтиране на метален парапет и седалки за зрители, подмяна на тревна настилка и изграждане на дренажна и поливна система, изграждане на лекоатлетическа писта с тартанова настилка и монтаж на шест химически тоалетни. Стадионът, който на 19 септември беше открит от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, нашумя през последните месеци, след като намери място в страницата ireport на CNN. Поводът стана разследване на телевизия АГРО тв, според което стадионът е бил оценен около 4 пъти по-евтино от независими експерти. Освен изнесените от АГРО тв данни, интересното е и че в цялата община живеят общо 2659 души. От тях пенсионери са 1193, по данни на НСИ. Колко обаче живеят постоянно в общината не е ясно.

Около Земен се строят още два комплекса. Строеж ще закипи в съседната община Ковачевци, в която живеят 1560 души, от които 873-ма пенсионери. Там има защитено училище, което събира децата от съседните села, за да може да се образуват паралелки. По данни на НСИ там живеят общо 97 деца и младежи. Независимо от това и от факта, че в Земен има ремонтиран стадион,



общината е решила да строи не един, а два спортни комплекса



Проект на стойност 4.35 млн. лв. предвижда пълно обновяване на съществуващия стадион, реконструкция и обновяване на сградата със съблекалните и административната част, на коментаторския пункт, на помещението за съхранение на спортни уреди, ремонт на тоалетните, изграждане на нова спортна зала; обновяване на оградата и входа на стадиона. Ще бъдат построени и 14 броя къщички. Отделно в съседното с. Калище ще бъде построено и миниигрище за футбол. Селото пък се намира точно по средата между Земен и Ковачевци. Строежите в района обаче не спират дотук. Само на 50 км на запад се реализира друг проект - за инвестиции в центрове за спорт от община Трън. За него обаче няма информация точно какво се строи.

Това са само малка част от десетките нови спортни съоръжения, които никнат из страната през последните месеци, но са показателни как из страната ще бъдат построени десетки стадиони и футболни игрища с единствена цел - да се похарчат европейските пари. Логичният резултат ще е, че още от следващата година общините ще започнат да изпитват сериозни затруднения да ги поддържат, а съоръженията постепенно ще бъдат занемарени. Как ще се спази правилото гигантските съоръжения да се стопанисват от общините най-малко 5 години и да се ползват безплатно от местните жители - не е ясно. Ясно е обаче, че те няма да генерират приходи, а само разходи през следващите години. За една малка община подобен разход би бил убийствен и вероятно ефектът след една-две години ще е поредната обезкостена сграда, каквито сега може да се видят с десетки по пътя за Ружинци, Ново село, Земен и Ковачевци. Но пък благодарение на тях ще са спечелени избори, а фирми, близки до властта, ще са генерирали добра печалба. Жителите на селата изобщо не са част от това уравнение.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Общинският футболен клуб на Ружинци ще се радва на лукса на отборите от "А" група.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Обезкостени сгради и чисто нов стадион посрещат минаващите през Ружинци.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В Дреновец освен стадион ще имат и игрище за волейбол и баскетбол.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Повечето млади хора в Ружинци работят в чужбина и се връщат за много кратко в селото.
15
4556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
18 Октомври 2015 19:39
Коркото е по-малко населеното място, толкова повече хора ползват базата и за спорт, и да гледат местните отбори, като процент от населението. Ма да се плюе е по-благодарна работа.
18 Октомври 2015 19:57
Пари на вятъра. След година - две. Проверете как се стопанистват тия обекти. Крави има ли, овце...
18 Октомври 2015 20:08
Дописката си е много добре аргументирана. За никакво плюене не става дува. В селата и малките градчета млади хора няма - или са по градовете или в чужбина. Тези, които са останали преживяват с пенсиите на старите и никак не им е до спорт. В Старо Оряхово видях нов спортен комплекс - стадион с козирка, нови съблекални и всичко както си му е реда - направо за "Б" национална /не областна/ група. Голям /без преувеличение/ стадион се строи в Елена - град където най-голям работодател е общината. На национално и местно равнище обяснението е едно - едни пари трябва да се усвоят. От тях поне 20% заминават "където трябва". Много по-лесно е да стане чрез строителство, отколкото със създаване на работни места. В немалко градове като Търново пък има друга мода - масово се правят нови тротоари. Но става като в приказката - пременил се Илия, погледнал се - пак в тия. Новите тротоари за година-две стават същите пропаднали калдаръми като старите. Който не вярва да повърви от "Била" до Спортната зала и обратно - от другата страна на "Краков".
18 Октомври 2015 20:17
Така е в цялата страна.Вместо канализация,например, която е жизнено необходима заради зачестилите наводнения строят съвсем ненужни стадиони.За да вземат някакви пари,наричани еврофондове. И да се тупат по гърдите,калко "добре ги усвояват"
18 Октомври 2015 20:31
страната ще се напълни със стадиони


После стадионите ще се напълнят с хора! Въпросът е дали така напълнените стадиони ще бъдат о(т)цепвани с автоматчици ?
18 Октомври 2015 20:34
Всичко е за кражба на пари. Поръчките се печелят от "наши" фирми, със съответните отчисления за "нас". Затова и проектите са раздути. Кухи фирми, създадени дни преди подаване на заявлението в ДФЗ, кухи доставчици/изпълнители. Уж крадат европари, но тези европари ни се връщат от нашата вноска, т.е. крадат от нас. И никой нищо не предприема. Банките масово кредитират изпълнители на проекти.
В ДФЗ става по-лесно, отколкото по някоя оперативна програма - само бизнесплан, и си готов. По ОП има конкурси, одити и т.н., но и там има надуване на проекти и кражба на пари.
Не само по селата - и в градовете е така. И не само това правителство раздава поръчки. Помня, при служабния кабинет какво раздаване беше. Селце с 200 човека жители прави стадион за над 300. Войняговци, Долна Студена, Хитрино, Съединение, Ружинци, Сандански са само малка част от обектите. Наистина много малка.
Ами по мерки на ДФЗ има и реновиране (не казвам реставрация) на манастири. И там пада яко крадене, и там определени фирми печелят. Проекти, надути двойно, са рядкост, обикновено са около три пъти.
И ми писна да пиша, че ммного време ще ми отнеме. Има журналисти, да ровят по проектите.
За къщите за гости (разбирай богаташи си правят собствени 3-4-етажни къщи с пари на ДФЗ) дори не мисля да отварям дума...
18 Октомври 2015 23:38
Пир по време на чума. Къде ли ще му излезе края?
19 Октомври 2015 00:01
В три близки села в общината направиха спортни комплекси - стадион, тенис кортове, съблекални, 100 - 200 места за зрители с пластмасови седалки. Построиха ги и стоят затворени. Засега имат охрана, но не вярвам да продължи дълго.
19 Октомври 2015 07:05
Строежите са благодатна почва за кражби. А защо стадиони, а не читалища? Ми онова от Банкя е спортувало с филия мас в едната ръка и извадени картофи в другата - отде да знае що е книжка...
-------------------------
Сайтът на Генек
19 Октомври 2015 09:37
Какво се случва обаче, че видим ефект от европарите почти няма, ако не броим София?


Made in Sofia
19 Октомври 2015 09:38
Макар да се храня от това, твърдя и продължавам да твърдя, че еврофондовете в този си вид са еманация на КОМУНИЗМА!
Освен, че парите се харчат неефективно, те разрушават пазара, а в 90% от случаите парите отиват за корупция и за престъпници.
Защо парите отиват в престъпниците на всички е ясно, да обясня, защо е антипазарно със следния напълно реален казус:
Имате къща на село от дядо си. Решавате, че искате да направите семеен бизнес като я превърнете в къща за гости.
Пари нямате, то е ясно. Залагате апартамента в града теглите кредит, да речен 100 000 лв. Влагате всичко в новото начинание.
Правите си сметка, че за да си плащате кредита, па и да остава малко за вас, трябва да вземате по, да речем 100 лв. на стая.
В същото време комшията има същата къща. Взима пари от еврофондовете. Субсидията е 75%, но реално може да се докара до 90%.
Значи за да си избие разходите дой може да взема по 10 лв. на стая. Той не луд естествено, няма да взима 10, ще взема 50 и пак ще изкарва 5 ПЪТИ повече от вас.
И какво се получава, в крайна сметка вие, който сте вложил собствените си пари, ще фалирате, банката ще ви вземе и долните гащи и ще останете със семейството си на улицата? Защо? Защото сте инициативен и предприемчив. А този който взима парите на готово, че просперира! Комунизъм в действие!
19 Октомври 2015 14:28
***
19 Октомври 2015 14:34
Спомних си че величеството строеше чешмички, пък сега се строят стадиони. Замах!
19 Октомври 2015 15:23
***
19 Октомври 2015 18:01
То само това да е, с мед да ги нахраниш. Ами прословутата Мярка 312, що къщи за гости се построиха в които никой освен роднините на собственика не гостува, що джипове, яхти и самолети за разхождане на туристи се накупиха за метреси на евроусвоители.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД