:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво? Шенген ли?...

Обясненията на правителството за случващото се по границата с Турция са съшити с бели конци
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Освен с датчици, камери и друга техника част от границата с Турция се сдоби и с ограда. Полза от всичко това като че ли няма.
Мъгла се стеле четвърти ден върху трагичния инцидент, при който според официалната държавна версия рикошет от изстрел на граничен полицай уби афганистанец, влязъл нелегално в страната. И колкото повече време минава, толкова по-усърдно става прикриването, в което постфактум с плонж се включиха и вътрешният министър, и премиерът, и всякакви фактори от управляващата коалиция.

54 афганистанци "между 20 и 30 години" (нищо че убитият бил над 50), "в добра спортна форма" ( но невъоръжени) се криели под мост до бургаското село Дюлево и изненадали тримата полицаи. Интегрираната система на МВР не засякла голямата група чужденци, защото камерите (а те работели) можели да засичат само до 5 души заради силно пресечената местност, където били разположени. Това позволило на афганистанците да се придвижат на повече от 35 км във вътрешността на страната, вероятно с идеята каналджии да ги прехвърлят в Сърбия или Румъния. Гранични полицаи обаче ги преследвали над 35 км, мислейки 54-мата за петима, и така до фаталната им среща под дюлевския мост, където истината излязла наяве. Там паникьосаните от срещата мъже реагирали едни срещу други - чужденците с "агресия" (не бяха съобщени подробности за нея), а полицаите - с изстрел към моста. Случаят беше добре подгрян с анонс, че на границата имало престрелка, че чужденците оказали съпротива, че едва ли не щели да убият полицаите.



Това е сюжетът, който се предлага на публиката,



и тя има право да вярва или да не вярва. Премиерът Бойко Борисов даже вече раздаде оправдателните присъди, независимо че нищо в обърканата история не е ясно, разследването е доникъде, все още няма обвиняем, а купища въпроси висят без отговори. Той и вътрешната министърка обаче явно вече са приключили случая - изборите са в края на седмицата, а критиките към властта доста ще попречат. Затова, колкото по-бързо се приключи с темата, толкова по-добре.

Управляващите са наистина жалки, когато тръгнат да лъжат и мажат елементарно и без грам фантазия. Смешно е как три дни убеждаваха данъкоплатците във взаимноизключващи се неща. Разследването на прокуратурата дотук опроверга всички свободни съчинения от нощта срещу петък - нищо не е станало на границата, съпротива едва ли е имало,



не е иззет даже нож от чужденците,



а образуваното следствие е за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Границата ни се охранява "достатъчно", заявява безцеремонно Борисов, затова даже от Брюксел му били издали индулгенция. Защо тогава през нея всеки ден влизат стотици афганистанци и иракчани според справките на Граничната полиция, както и "групи, които крият рискове за терористична заплаха", както твърди Румяна Бъчварова? Дюлевската група била "с особен профил, близък до рисковия". Кой тогава я изпусна на влизане? Браздата с Турция била "най-добре пазената от всички шенгенски граници". Дали?

Как тогава повечето чужденци биват хващани чак в София? Справка само от съботния ден: 29 души заловени, натъпкани в бус в Банкя - под носа на премиера. 18 души хванати в микробус, паркиран в лозов масив край с. Славовица, община Септември. 5-ма души - в центъра на София. Още не е издирена едната от трите коли с нелегално влезли в страната, преследвани от полицаи в Бургаско в четвъртък. Не са хванати и избягалите шофьори. Всички заловени са без документи. Очевидно е, че



каналът за трафик през България действа като смазана машина



и трудно човек може да си представи, че полицаи не вземат участие в него.

Къде са ДАНС, ГДБОП, разузнаването, ВКР? Кой изобщо държи под око Странджа, откъдето явно минава "магистрала", водеща началото си от Азия. На Резово има ли изобщо някой служител на реда? Кой пази региона, след като жителите на Средец казват, че чужденците били навсякъде, бивакували по полянките, а шофьорите не смеели да спират на пътя - от всеки храст изскачали хора. Така ли си представяме шенгенската ни граница? Онази, напълно подготвената технически? Теглиха ли ГЕРБ най-накрая боята на оградата, дето беше последното препятствие към Шенген? Защо описаната на страницата на Граничната полиция супертехника - мобилни и стационарни камери, уреди за нощно виждане, супермодерни бинокли, мобилни термовизионни системи - не служи за нищо. Според описанието най-добрите уреди засичат човек на 7-8 км. Вместо това ни пробутват версия за изненадани под мост полицаи.

За всички тези придобивки през последните 4 години бившият МВР шеф Цветанов неведнъж си правеше пиар и патетично твърдеше, че "реализираме стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на тероризъм, трафик на хора и наркотици". Реализират - друг път! София не е вдигната във въздуха само защото никой от "Ислямска държава" и други радикали не си го е поставил за цел. Щом нещастни афганистански селяни стигат без проблем до сърцето на страната, какво остава за подготвени и оборудвани терористи?



Камерите явно не стават за нищо, камо ли за шенгенска граница,



и това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов. Той отказа да коментира проблемите по границата, за да не канел по този начин още чужденци. Смятайте за какво става дума! Очевидно България е разграден двор.

Въпреки че самото МВР от месеци твърди, че цялата организирана престъпност се е преориентирала към трафика на хора през границата, досега не е хваната нито една престъпна група. Само дребни риби - обикновено шофьори биват съдени условно. Нито един организатор не е разкрит. И в тази минута множество хора пълнят джобовете си с поне 1000 евро на човек, желаещ да премине през България. Колко печелят босовете на този трафик на нощ? Никой от стотиците спецагенти, суперполицаи и уж много печени прокурори не се хваща да сметне. А ние сме тръгнали да търсим отговор какво търсят трима гранични полицаи на 35 км от границата!

От думите на Борисов и на Бъчварова никак не става ясно и каква е политиката им спрямо хората, представящи се за бежанци. Защо едни биват съдени за преминаване на границата, а други - не? Защо мъжете са подозирани за терористи, а жените - не? Как са подготвени граничните полицаи за срещи с големи групи имигранти и подготвени ли са изобщо? Казано ли им е да стрелят? На какъв език им издават заповеди, на български ли им крещят? Защо никой няма да понесе отговорност, след като е очевидно, че тримата полицаи са пратени неподготвени и заблудени, ако вярваме на версията на МВР?

Ей такива въпроси висят без отговори и гласоподавателите тръпнат да научат отговорите им.

Снимка: БГНЕС
Това е моста до град Средец, под който афганистанският мигрант срещна смъртта си.
42
6763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
18 Октомври 2015 19:33
Напоследък се нароиха най-различни специалисти по охрана на границата, та дори и с колонки в четени вестници... Аз ще питам уважаемия журналист дали би се наел да охранява 500 метра гранична бразда, в тъмното, без свръзка, с един пистолет макаров с два пълнителя (от които единият с цели осем стоппатрона), с противоречиви инструкци какво следва да се направи, когато се изсипят 50 талибана?!
А иначе най-важния въпрос е - КОГА ще се задейства прокуратурата за извършвани престъпления по чл.279 от НК? И тъй като имаме над трима души в сговор, то вече това е организирана престъпна група! Кога нарушителите на границата ще отиват в затворите? Бежанците следва да преминават през определените за целта места - ГКПП и да подават документите си! ТОВА е най-важния отговор! А иначе полицаят за добро или лошо си е свършил работата... Но ако се разследва за убийство, как мислие, командированите по границата полицаи какво ще направят, когато видят друга група от обръснати атлетични талибани? ТОВА е следващия въпрос, на който следва да си отговорите...
18 Октомври 2015 19:43
Голямо оплюване. Като не ви харесва как си вършат работата полицаите - станете вие такива. Има свободни места, особено за тия дето охрянавят границата. Едно е да си стои журналиста в редакцията на топло и да плюе наред. Друго е - реалната работа. Каквато и да е тя.


18 Октомври 2015 20:06
Голямо оплюване.

У мамковината журнализмуса е високо профилиран ..... традиция от преди и днес.
18 Октомври 2015 20:06
Пати трябва да има за полицията. Особено за тези, които са на терен от криминална , квартални , пожарникари и т.н.
Само че по-голям подбор .
И силна "Вътрешна сигурност" , че може и хората да са прави, че много "предприемчиви" играят с полицията по места .
18 Октомври 2015 20:58
Трети оглед с участие на специалисти по балистика установи с точност мястото, където е рикоширал куршумът, изстрелян от граничния полицай Вълкан Хамбарлиев. С лазер е възстановена траекторията на проектила, който след като отскочил, се забил в шията на един от 54-мата афганистанци, засечени в местност Ловна среща. Нещастието станало до дере, над което има малко мостче. Бежанците тръгнали да бягат под него. Тримата граничари се оказали сред голяма група враждебно настроени хора в много малко пространство, обясни полицай.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5055030
http://bnt.bg/news/politsiya/identifitsiraha-umreliya-na-granitsata-ni-afganistanets

Имаше снимки в нета на афганистанските момци, отвеждани за разпит в полицията в Бургас.
18 Октомври 2015 21:04
Цацаро-о-о-в!
Кога ще почнеш бой по каналджиите и техните тартори ? КОГА ?
18 Октомври 2015 21:08
И колкото повече време минава, толкова по-усърдно става прикриването, в което постфактум с плонж се включиха и вътрешният министър, и премиерът, и всякакви фактори от управляващата коалиция.


Защо не е включено в изброяването на факторите онова, което ни се падна президент? Бива ли тъй да се игнорира поздравлението му към полицаите?

18 Октомври 2015 21:30
Но ако се разследва за убийство, как мислие, командированите по границата полицаи какво ще направят, когато видят друга група от обръснати атлетични талибани? ТОВА е следващия въпрос, на който следва да си отговорите...

Точно така! Заради един нещастен случай охраняващите ще спрат да си вършат работата от страх да не бъдат разследвани, ако не дай Боже, нещо стане.
И престанете да повтаряте, че само каналджиите са виновни, а нелегалните - не. Без желаещи да нарушат законите и преминат през България нямаше да има и каналджии.
18 Октомври 2015 22:16
Браво, Пати!
18 Октомври 2015 22:55
Светлана! Бих ти казал нещо по-силно, но се задоволявам с това
18 Октомври 2015 23:26
Наистина, докога всички ще гледат мълчаливо как тариката от Банкя и неговите тарикатчета продължават да лъжат? Единственият им "успех" във връзка с имигрантската вълна явно е в начина, по който третират заловените -- така бяха разпространени инструкции сред бежанците на юг да избягват България
18 Октомври 2015 23:33
Къде са ДАНС, ГДБОП, разузнаването, ВКР?

На хранилката са. Както винаги.
Никой не е чул за заловен организатор на канали...
18 Октомври 2015 23:38
Ей такива въпроси висят без отговори и гласоподавателите тръпнат да научат отговорите им.


Ей тука много грешиш.
19 Октомври 2015 00:11
Браво Светлана

Но можеше още по-ясно и по-гръмогласно да се покаже "професионализма" на тези, които ни управляват! А тези управляващи са във властта повече от десет години. Но по-куриозното е, че всички те, не само заемащите ръководните позиции в силовите органи, но и в другите държавни и частни организции и и фирми са действащи или бивши членове на същите тези силови органи. Защото, когато т.н. партия герб беше опозиция опищяха орталъка за нещастния случай в Лясковец, а сега оправдания и снишавания. Просто да се чуди човек как е възможно толкова приказки, думи и заклинания от управляващите държавни органи и институции, толкова пари и средства от всякакъв род да се харчат /а дали се харчат?/ от толкова служби и разни кухи и бездарни организации, държавни и частни структури, пиар авторитети, социолози и политолози и и накрая получихме разграден двор.
19 Октомври 2015 06:22
За да бъде убит от рикошет жертвата е била 1 метар до моста.Полицая е стрелял в него но не го е улучил.Коршума е минал покрай него и е ударил бетона.Понеже е бил блиско силата е достатачна
19 Октомври 2015 06:22
За да бъде убит от рикошет жертвата е била 1 метар до моста.Полицая е стрелял в него но не го е улучил.Коршума е минал покрай него и е ударил бетона.Понеже е бил блиско силата е достатачна
19 Октомври 2015 06:26
Убит е за да му откаднат парите които е носил за храна на целата група.Требва да го съдат за умишлено убиство и грабеж.
19 Октомври 2015 06:49
Лъжата за рикошета в „тавана” на моста (за последно, май таванът вече е съкратен) може да бъде измислена само от хора, които никога не са виждали рикошет от бетон. Той може да убие само при много малък ъгъл на отклонението, но не и да се върне почти в обратна посока, както е официалната версия. Това да не е топка за тенис, та оплюхте журналистката? Лъжата е обидно тъпа, не е и за дебили.

Единствената възможност бежанецът наистина да е убит от рикошет в шията, е да е било стреляно към него за поражение на нивото на главата, но да е била уцелена колоната, а той да е стоял до нея. Каква самозащита има тук?

Виж, ако става дума за поливане с пожарникарски маркуч, насочен към тавана на моста, хората отдолу сигурно ще бъдат намокрени. Сигурно и с куршумите е така. Пожарникарската мисъл е в действие!
19 Октомври 2015 07:00
Има закон, има закононарушители... Останалото са теоретични политкоректни забълбуквания на публиката...
Уважаемата госпожа била ли е на пост поне веднъж - втора мръсна смяна?
---------------------------
Сайтът на Генек
19 Октомври 2015 07:17
Защо трябва да лъжат, след като хората подкрепят полицая?
Оставка на министъра.
19 Октомври 2015 07:28
И какво излиза - няма смисъл да имаме КППта, да имаме и граница. Всеки отвсякъде може да влезе законно или не. Не може да го принудиш нищо.. даже да спазва правила някакви. Защото ще му нарушиш правата. Нищо, че няма документи и е влязал прескачайки "оградата". Казваш му там е забранено.. ама той си знае неговото. И го удряш на молба.. щото ти е забранено да използваш оръжие.. даже ако си и полицай/граничар даже. А когато са много на брой, просто подвидаш опашка. Зарязваш работата и гледаш настрани докато се махнат от очите си. Забиваш си главата в бетона. Евроатлантически.

Не се оплаквайте тогава когато и в домовете започнат да влизат непоканени гости.. прескачайки оградата. Такова, чудо като да си защитаваш дома.. държавата - вече ще е забранено със закон.

За по-нататък не ми се мисли.
19 Октомври 2015 07:38
На мен ми се струва ,че ако бъде разкрита истината ще СТАНЕМ ЗА РЕЗИЛ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ и ГЕРБ ще загубят изборите......
19 Октомври 2015 08:03
Коя истина, бе Полат? Не е ли истинна балистичната експертиза на куршума? Комуняги ли са я фалшифицирали? Ами пратете я в Холандия, те там си умрат за експертизи. Страхотни експерти са.

И да не си пазим границите, нали така? Щото нали ЕС, ЕК и пр. свободни движения на пари и хора...

Ако са хора терористите.
19 Октомври 2015 08:18
Полате, ГЕРБ и да изгубят изборите, лошото за вас, е че вие няма да ги спечелите! А истината само вия си я знаете и не искате да я кажете. Пазате я!
19 Октомври 2015 08:44
Значи 54 обучени и въоръжени джихадисти , терористи и талибани - горе -долу това е числеността на един взвод, се изправят срещу трима полицаи и резултатът е един застрелян от рикошет терорист и други 53 арестувани!!!! Хайде стига, бе!!!!!
19 Октомври 2015 09:10
Светланке, Лет ит бе No3 (виж колонката на Д.Иванов - Джимо) Като ти остане време иди до границата и виж обстановката пък после пиши! Седиш си в офиса, пиеш си кафето и пишеш за границата! Добре, че граничарите не четат "Сега" иначе ще ти писнат ушите от благословии!
19 Октомври 2015 09:42
За пазенето на границите и за употребата на оръжие от страна на полицаите трябва да взимаме пример от най-демократичните държави, примерно САЩ и Израел. Някой да поставя под съмнение демократичността на упоменатите държави? Не, не поставя. Или не смее. Ерго, да се следва техния пример. В частност, оградата да се прави по демократичен израелски модел. Четири метра бетон и чак отгоре бодлива тел и датчици. Хем доста хора ще се облажат от строежа.
А сравнението със стрелбите по време на комунизма е толкова нескопосано и подло, че не си струва да се коментира. Тогава държавата беше затвор и затова се бягаше. Днес всеки може да излезе и да влезе легално през ГККП. Но талибаните, кой знае, защо предпочитат да нарушават границата и да плюят по законите на държавата.
Иначе наистина не очаквах, че евробройлерите така лесно и скоростно ще продадат хилядолетната европейска цивилизация. Или може би не е продажба, а нещо по-гадно. Но явно бил ни дошъл краят. Няма вечни неща на този свят. Светът ни също не е вечен. Като се въведе Шариатът и падне бялата цивилизация, поне няма да цапаме толкова. Имам предвид индустриално. Щото то в битов план талибаните цапат като за световно.
Бъдете здрави!
19 Октомври 2015 09:53
Айде пак разбирачи.

Трети принцип на механиката силата на рикошета е равна "почти" (все пак се отдава някаква енергия в стената) на силата с която куршума удря стената
особено при бойните патрони които имат месингова обшивка.

За малко сравнени
Рикошет на въздушна пушка 27J с оловна сачма в бетон е повече от 20 метра, сачмата се връща та и задминава стрелящия камоли боен патрон.
19 Октомври 2015 09:55
Но талибаните, кой знае, защо предпочитат да нарушават границата и да плюят по законите на държавата.


То е ясно защо.
Още със стъпването им на завладяната територия трябва да сме наясно, че нашите закони не важат за тях.
За нас има съдилища, а тях ги съди техния си бог.

19 Октомври 2015 10:48
С тази статия Светлана направо печели конкурс за работа в Deutsche Welle.
Прекалено негативно/макар и донякъде вярно...
19 Октомври 2015 10:51
FuFighter
18 Октомври 2015 19:33
... Аз ще питам уважаемия журналист дали би се наел да охранява 500 метра гранична бразда, в тъмното, без свръзка, с един пистолет макаров с два пълнителя (от които единият с цели осем стоппатрона), с противоречиви инструкци какво следва да се направи, когато се изсипят 50 талибана?!

Ако така "охранявате" границата, значи шефовете ви са още по-зле, от това, което описва статията.
А иначе полицаят за добро или лошо си е свършил работата

Ако си присъствал там, сподели. Иначе нищо не можем да кажем, без да сме запознати със ситуацията. Нека разследващите да кажат първо, пък тогава да коментираме.
Но ако се разследва за убийство, как мислие, командированите по границата полицаи какво ще направят, когато видят друга група от обръснати атлетични талибани? ТОВА е следващия въпрос, на който следва да си отговорите...

Всички изнесени до сега данни говорят за "причиняване на смърт по непредпазливост"(не твърдя за прецизност на формулировката).И , ако е така, какво? Недей да мислиш, че вие сте първите в тази държава, които са охранявали граница. Преди да ви пратят там, трябва да има разработени и оттренирани инструкциии за действие при различни ситуации. Ако нямате - лошо. Затова и по-горе насочих критиката към шефовете ви.
Що се отнася до 50-те талибана, малко пресолваш манджата и това не е във ваша полза. Че авганците са нарушители на границата и трябва да бъдат съдени за това си деяние, спор няма. Ама Средец не е на границата, а доста във вътрешността на страната. При това, поне за сега, няма инфо да са имали оръжие (което би ти дало основание да ги наречеш "талибани".
19 Октомври 2015 11:05
Интересно твърдение, значи примерно ако се къпе, т.е. гол е - не е талибан, щото в момента е без оръжие?

Иначе въпросите на авторката са си на място, цялата Цвъкова теория се оказа балон...

Но най-хубавият въпрос е :

На какъв език им издават заповеди, на български ли им крещят?
19 Октомври 2015 11:06
не е иззет даже нож от чужденците

Да сте чували, че има бойни изкуства като напр. САМооборона Без Оружием?!
19 Октомври 2015 11:09
Защо никой няма да понесе отговорност, след като е очевидно, че тримата полицаи са пратени неподготвени и заблудени, ако вярваме на версията на МВР
- авторът

дали би се наел да охранява 500 метра гранична бразда, в тъмното, без свръзка, с един пистолет макаров с два пълнителя (от които единият с цели осем стоппатрона), с противоречиви инструкци какво следва да се направи, когато се изсипят 50 талибана?!
- FuFighter 18 Октомври 2015 19:33

ако е удобно да попитам FuFighter, потвърждаваш че полицаите са неподготвени и неосигурени (то не само на границата, ама това е друга тема). Що тогава мрънкате, че някой си е обявил "царят е гол"/"в ме ве ре в боза"
19 Октомври 2015 12:41
Полицаите втора година протестираха символично заради условията на границата, ама тук пак има неразбрали. Даже едно момче загина под камион. На кой му се умира, при условие, че благодарност и за свършена работа няма?
19 Октомври 2015 13:16
FuFighter
19 Октомври 2015 12:41
Полицаите втора година протестираха символично заради условията на границата, ама тук пак има неразбрали. Даже едно момче загина под камион. На кой му се умира, при условие, че благодарност и за свършена работа няма?

Виж сега. За свършената работа сме ви благодарни. Може много да не личи по форумите, ама си е така.
Тук говорим за НЕсвършената, при това не от хората на "терен", а от тези, които ги изпращат там.
Що се отнася до момчето (лека му пръст!), то то беше шофьорът на камиона, доколкото си спомням. Кое е довело до преобръщане на машина с висока проходимост не знам. В такива случаи твоите колеги пишат "Движение с несъобразена с пътните условия (каквито и да са те) скорост".
Пак да повторя: твоите колеги пишат.......
19 Октомври 2015 17:58
А какво ще кажете за тези рикошети:
http://morskivestnik.com/compass/news/2015/102015/102015_54.html
19 Октомври 2015 21:02
Да сте чували, че има бойни изкуства като напр. САМооборона Без Оружием?!

Бург Гаски, направо откъртИ ламарината! Тея били 'самбисти'? Уе, уе мауе!
19 Октомври 2015 21:15
Освен изказаното ми вече мнение, че полицаите и граничарите трябва да си вършат работата, за която им е връчено и оръжие, да добавя: А Шенген не ща! За чий ми е? На Кунева за морбидната фиксация?
19 Октомври 2015 21:28
Нелепостите в публичното ни пространство нямат свършване - Андрешковиада, че и в пълна програма ...
20 Октомври 2015 05:56
На 35 км. от границата не представляват опасност .Но на браздата да.Може да ги убият и да избягат в Турция.Уплашили се от броиката.Да викат подкрепление!Но те не искат
20 Октомври 2015 05:59
А не искат защото целта им е да ги оберат.Това убиство е цел грабеж
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД