:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНОВАТОРИ

Изобретения наяве и насън

Почти три десетилетия след филма "Завръщане в бъдещето" някои от измислените приумици са факт, други заеха почетно място в историята, а трети още не са постигнати
Електронната фурна, която приготвя за секунди пица, все още не съществува.
Ето че дойде и отмина денят, в който навремето ни отпратиха героите на Мартин Макфлай и Док Браун във втората част на фантастичната трилогия "Завръщане в бъдещето" - 21 октомври 2015 г. Самата премиера на филма се състоя на 22 ноември 1989 г. Вече 26 години след него във филма впечатлява това, как много от технологичните тенденции са били предсказани от неговите автори, а как други все още се смятат за фантастика. Историята на Макфлай и ексцентричния изобретател Емет "Док" Браун плени въображението на милиони, а картината на бъдещето във филмите по много необичайни начини се доближава до съвременния свят. Макар да има ключови пропуски като интернет и мобилните телефони и да ни убеждава, че през 2015 г. вече няма да има задръствания, тъй като всички трябваше да карат летящи коли, много от изобретенията във филма могат да се срещнат в някакъв вариант днес.

Във филма култовата реплика в тази връзка е: "Пътища? Там, където отиваме ние, не ни трябват пътища". В реалния живот днес никой не ползва летящи коли, за да ходи на работа. Все още. Базираната в Бостън компания "Терафугиа" обаче обеща да пусне летящи коли още през 2012 г., но за момента няма такива на хоризонта или просто може би няма търсене. Според компанията техният модел в бъдеще ще може да покрие близо 600 км на едно пътуване. Все пак филмите уцелват една подробност - ако се заслушате в звуковите ефекти на колите, ще се чуе почти безшумното бучене на електрически автомобил, което все по-често се среща днес вече по улиците. И ако засега не е измислено как да се зарежда колата, която има специален двигател, с гориво от преработени боклуци, то има напредък и в това отношение. Британските градове Бристол и Бат поведоха кампания за автобуси, задвижвани от третирани хранителни и други органични отпадъци, а на много места има усилия да се превръщат селскостопански отпадъци в бензинови добавки.

Междувременно автомобилният гигант "Тойота" се опита да донесе една част от бъдещето в настоящето. Компанията събра актьорите Майкъл Джей Фокс (Марти Макфлай) и Кристофър Лойд (Емет "Док" Браун ) в рекламната кампания за новия си седан Mirai, който е задвижван от водородна горивна клетка. Почти три десетилетия по-късно Лойд и Фокс тестваха и кола на "Тойота", която, както показва инженер от компанията, може безпроблемно да бъде



задвижвана от гориво, добивано на градски сметища



Автомобилният производител планира да достави повече от 30 000 автомобила с горивни клетки ежегодно след пет години, за да постигне целта си за намаляване на вредните емисии с 90%.

Ако пък става дума за скейтбордове... Компанията "Хендо" съобщи, че работи с изобретателя Тони Хоук по прототип за левитиращ скейтборд, какъвто е показан във филма. Но за момента фирмата има малък проблем с гравитацията. Което е напълно заслужено, след като даже не споменават идеята на трилогията на уебсайта си. Технологичните компании още в началото на годината се включиха в надпреварата. Полицаи от Австралия също се включиха в празнуването на годишнината и се "похвалиха" със снимка в интернет на свои левитиращи скейтбордове. Те все още обаче са в процес на разработка.

Компанията за маратонки "Найки" пък обяви, че е



готова със самозавързващите се маратонки



Дизайнерът на компанията Тинкър Хатфийлд (който е правил дизайна и за маратонките във филма) потвърди, че екипът му се опитва да е готов за продажби до края на годината. Той дори връчи първия чифт лично на Майкъл Джей Фокс, с които той дефилира пред десетки предавания, посветени на годишнината от филма в САЩ. В един от сюжетите на филма злият гений Биф пък плаща за таксито си с отпечатък на пръста, което напомня как в съвременните таксита може да се плаща с банкови карти или чрез приложения в интернет от типа "Юбер". Много автомобили вече се стартират с електронни ключове. С пръстови отпечатъци също така вече се отварят врати, както прави една от героините във филма.

Говорещото и самоизсушаващото се яке на Марти все още е предизвикателство за инженерите и дизайнерите. Все пак те се опитват да съчетаят електрониката с някои видове тъкани. Това лято дори имаше съобщения, че в САЩ е създаден гънещ се цветен дисплей, който прилича на кожа. Технологията може да се използва както във военния камуфлаж, така и при обикновени дрехи за моментална смяна на цветовете. Използването на безпилотни летателни уреди също е засегнато за момент във филма, когато камера-робот на вестник заснема залавянето на хулигани в кметството. Може също така да се смята, че дронове, които разхождат кучета, също са реалност. Поне ако се вярва на всичко, което може да са види в YouTub или Vimeo. Другият тип роботи, които се срещат във филма, е автоматизирана бензиностанция. В Холандия вече има проведени подобни опити, най-вече в сферата на електрическите коли.

В наше време все още не е достигнато до холограмния ефект как огромна бяла акула може да ви "изяде" от поредната версия на филма "Челюсти". Но 3D технологията вече е факт в сегашната реалност. В сферата на домашното кино интуицията на създателите на "Завръщане в бъдещето 2" е проработила по-добре. Плоският телевизор, който се навива като щора, показан в дома на възрастните Макфлай, напомня на модерните гъвкави панели на LG. Вече има съобщения, че те ще се появят и за продажба. През м. г. южнокорейският гигант "Самсунг" пък представи новия си огъващ телевизор Bendable TV с екран от 85 инча, или 216 сантиметра, който може да става плосък с дистанционно управление. А телевизори, които се управляват чрез гласа, също вече са част от реалността. Във филма също така за кратко се намеква как може да се говори с помощта на "умни очила". И без да се обвинява Google Glass в плагиатство, почти всеки герой от филма има с чифт очила, които разполагат с камери, достъп до бази данни и приложения за увеличение на образа.

Един от големите пропуски във филма



е отсъствието на мобилни телефони



В една от сцените Марти младши дори говори по уличен телефонен автомат на компанията AT&T, която по ирония на съдбата всъщност първа започна да продава iPhone. Другият пропуск е значението на интернет в модерния свят, но по време на създаването на идеите за трилогията глобалната мрежа все още тепърва прохожда. И макар да не успяват да предвидят интернет, героите във филма често прибягват до видеоразговори, съпроводени с информация за имената на децата, хобитата и даже любимата храна на този, който ви търси, което на свой ред няма как да не ни напомня за сегашните социални мрежи като "Скайп" и "Фейсбук". При това обаче във филма връзката става с помощта на стационарен телевизор, а не чрез портативни устройства. В друга сцена обаче активист, който моли за финансова помощ за възстановяване на ударения от мълния часовник на кметството, държи нещо като таблет.

Другият голям пропуск е мисълта, че телефонните факсове ще са вечни. Но може би това е нормално, тъй като идеята за електронна поща все още тепърва се е зараждала. Именно затова къщата на Макфлай буквално гъмжи от факсове, дори в тоалетната, по които му съобщават, че е уволнен. Няма как да сте забравили електронната фурна, която буквално за секунди приготвя хидратираща пица във филма, но в реалността тя все още не е създадена. Но пък вече има хладилник, който съобщава кои продукти са се развалили или са с изтекъл срок. Клиниките за реално подмладяване и удължаване на живота в сегашно време също не са на нивото на филма, но ако се припомни огромното количество ботокс и изкуствени гърди, които има по списания, телевизия и на живо, то тези дни може би не са чак толкова далеч.

Кристофър Лойд, който играе д-р Емет "Док" Браун в трилогията, заяви пред Hollywood Reporter, че би се върнал към филма само ако бъде правен от същия екип, включително с Майкъл Джей Фокс и режисьора Робърт Земекис. Поне за момента обаче няма планове за завръщане към "Завръщане в бъдещето". "Трябва да бъдете внимателни, когато правите продължение или предистория. Не може просто да се повтаря една и съща история отново и отново", заяви продуцентът Франк Маршал. Док Браун все пак записа и специален поздрав за феновете на трилогията. "Бъдещето най-накрая е тук. Да, различно е от това, което си представяхме. Но не се притеснявайте - това просто означава, че вашето бъдеще още не е написано. Бъдещето ви е такова, каквото го направите, само се постарайте да е добро", каза ексцентричният доктор.

 Фирмата "Найки" съобщи, че вече е изобретила маратонки, които сами се завързват и скоро ще са в продажба.
 Умните очила постоянно се усъвършенстват в наше време.
 Отварянето на врати с помощта на пръстови отпечатъци също вече не е фантастика.
 Плоските телевизори също вече са нещо съвсем обикновено в ежедневието на хората.
 Левитиращият скейтборд в наше време все още не е факт. Както и говорещото яке на героя Марти Макфлай.
СНИМКИ: Би Би Си
Героите на филма караха колите си през 2015 г. по въздуха.
6
2856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Ноември 2015 20:35
За трилогията и създателите й -
01 Ноември 2015 21:52
Във филма култовата реплика в тази връзка е: "Пътища? Там, където отиваме ние, не ни трябват пътища".
Филма да бъде момнентално забранен!!! Ние строим магистрали , кафето в Инстанбул за час и половина , на море за три часа , а вие ще ми летите ...
01 Ноември 2015 22:35
кафето в Инстанбул за час и половина


Много дълго това кафе, бе... Застрашава живота с хеморагичен инсулт.
02 Ноември 2015 10:25
Дорис
01 Ноември 2015 22:35
кафето в Инстанбул за час и половина


Много дълго това кафе, бе... Застрашава живота с хеморагичен инсулт.

По-скоро с инфаркт. Ако кафето е с "райбер".
02 Ноември 2015 10:29
БиБиСи!
СЕГА да очакваме и едно матр'ялче и от Радио Франс за "сънищата и наявето" на Жул Верн!
03 Ноември 2015 01:52
Оooooo.... и други съвремени "изобретения" са пропуснати във филма - например "изобретението" построяване на "автентични" "исторически" руини... "доказващи" още по "автентична" "древна история и произход"....продажбата на автенична "светена вода" чрез медии ..... тълпи от богомолци редящи се да се докоснат икона като в средновековието обаче само 2-3 години преди октомври 2015 ......

...или "изобретението" преразказване на няколко не толкова очевидни логически операции като обстрел с танк/ракети/базуки/авиация и т.н.... или пък че в 2015 ще разчитат нови научни теории и технологии да се появяват вследствие на висенето на учени в вестникарски форуми, присъединени към тролски армии и размяна на малоумни коментари....(не че това е много по-различно от логорейните официозни симпозиуми като ефективност де...)... или пък че тълпи малоумници ще слухтят какви коментари се пишат от определен акаунт за да знатя как да оформят ..."медийно съдържание"... и че цели правителсТВА ще копипействат от същия акаунт ...."изявленията/решеният/политиката" си......

....или пък "изобретението" разиграване на малоумни циркаджийски сценки по улици, офиси ... а и площади...


... има има... не е като да няма ... "изобретения"...пълно е....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД