:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Кучешка площадка изпокара цял квартал

В столичния парк "Гео Милев" текат разправии между стопани на домашни любимци и родители. Оградената от общината площ не решава проблема
Картата, на която общината е обособила алея и кучешка градинка. Нито родителите, нито собствениците на кучета одобряват решението.
"Изгонете ги най-сетне от тук!" - в столичния парк "Гео Милев" тече проверка на общината дали собствениците на кучета имат редовни документи, а родители използват момента, за да протестират, че децата им делят едни и същи площи с животните. Неразборията, както обикновено, се дължи на закъснели и половинчати решения на местната власт, на липса на табели, на традиционното за българите неспазване на указанията по табелите и на всеобщата изнервеност.

"Писна ни от вас и вашите кучета. Докога ще ви търпим? Това място е за деца!", крещи мъж на средна възраст на полянката. "Искате да си чипираме кучетата, искате да си плащаме данъците за тях, а какво получаваме насреща?" - се чува в отговор. Притежателите на животни твърдят, че над 8 години се молят на общината да огради мястото, което самата тя е определила за свободна разходка на кучета. Поредната жалба е подписана от над 50 души. Някои вече отказват да си плащат данъка за домашния любимец в знак на протест.

"От нас нищо не зависи", казват общинските служители, чиято проверка не открива нередности. Тях ги интересуват други формалности,



конфликтите между гражданите не са в ресора им



Скандали като този се случват от години сигурно във всяка квартална градинка. Конфликтите се разгарят непрекъснато, тъй като децата и кучетата делят общи пространства, което е недопустимо. Правилото е, че там, където няма обособено пространство за кучета, те имат право да бъдат разхождани, при това с поводи, само на местата, където няма детски и спортни площадки. Тоест на обикновени полянки.

В парка "Гео Милев" скандалите не стихват, въпреки че това е от малкото общини в София, която все пак е предложила някакво решение и е взела мерки. При 300 хил. кучета в София в момента заградено място за разходка на кучета има тук, на Орлов мост, както и в кварталите "Овча купел" и "Банишора". Покрай изборите се говори за такива и на други места. Оградени кучешки пространства има и във Варна, Бургас и Пловдив, като и там не е минало без разправии. Явно темата е "гореща" за всички жители. Поради презастрояването трудно може да се намери площадка с размери, които наистина дават простор за тичане. В София обичайните размери са миниатюрни, има и ограждения 5 на 10 м, които хората, които имат животни, смятат за подигравка.

Проблемът в "Гео Милев" е подобен - вместо обявените с общинска заповед пространства, са оградени в пъти по-малки площи, твърдят гражданите. В пиковите часове там се събират прекалено много кучета и капацитетът се изпълва до краен предел. Куриозно е, но в събота и неделя



кучешката градинка в "Гео Милев" е пълна с родители и деца,



които - явно заради поставените пейки - предпочитат да разхождат тук децата си. Понеже липсва и означение точно на мястото, а указателната табела за парка е далече, реално няма как да се обясни на родителите, че мястото вече е за домашни любимци. Така проблемите си остават, конфликтите продължават, напрежението тлее.

Хората с кучета не спират да се възмущават от общината. След години, в които тя не им е обръщала внимание, през октомври 2011 г. е издадена заповед, с която се определят местата за разхождане на кучета. Така в "Гео Милев" се определят 3 алеи, на които животните могат да бъдат пускани свободно. Те обаче не са заградени. Определено е и петно за площадка, където кучетата да тичат. Оттогава обаче то стоеше неоградено допреди 10-ина дни - вероятно заради изборите. През годините хората нееднократно са писали до общината да се прегради, като дори са предлагали да купят материали за своя сметка.

"Преди изборите оградата най-накрая се появи, но на много по-малка площ от определената първоначално", твърди Валя, стопанка на лабрадор. "Искахме просто да ни заградят едно местенце, за да спрем да пречим на родителите. Не си мислете, че не ги разбираме. Сега се опитаха предизборно да ни хвърлят прах в очите, но това смехотворно местенце, което ни отделят, не може да побере повече от 10 кучета. Няма дори и врата. Сложили са някаква табела, в която ни "дават" цяла алея за свободна разходка на кучетата ни. Но тя няма никакви заграждения. Как да обясня на Флора докъде може да тича?" - пита жената. - "Мястото е 1/10 от това, което самата община е записала в заповедта си. А между 18 и 20 ч. тук се събират над 40 кучета, които няма как да тикнем в оная измислица. Не за това се борихме."

Мнозина роптаят, че не е заградена цялата кучешка полянка, определена от общината, че не е сложена врата и че градинката се пълни с майки с деца. "Нали ние им пречихме с нашите кучета и викаха полиция? Сега как не им пречи и си сядат съвсем спокойно на нашата полянка?", питат кучкарите.

Родителите не им остават длъжни. "Нямам нищо против прилежащите зелени площи към главните алеи в парка да се оградят и да се направят "кучешки", стига ми само да бъда лишена от "удоволствието" разпуснатият косматко на безотговорния стопанин "да ни се радва" отблизо и всичко да става изневиделица", коментира майка. Друга жена добавя, че



абсолютно всички кучета трябва да са на повод,



защото не били малко уплашените и нахапаните хора. "Засега проблеми не сме имали, но кучетата специално в този парк наистина са много. И мръсотията им е много. Засега експериментираме как могат да съжителстват песовете с току-що проходилите дечица, тъй като знаем, че кучетата са мили същества и не закачат дечицата. Експериментът продължава", казва трета.

Не е за учудване, че във "Фейсбук" съществува специална група, която оказва натиск върху местната власт за решаване на конфликта между родители и кучкари. В отворено писмо на членовете й до общината например четем: "Невинаги, мили хора от общината, това дали вие харесвате, или не харесвате кучета е ваш личен проблем. Но според поста, който заемате, вие сте поели задължението да бъдете в абсолютна адекватна полза на обществото. Моля, примирете се най-накрая, че част от обществото има кучета, а други пък не ги харесват. И вие сте хората, които трябва да осигурят условия, в които и двете страни да са доволни. Идеята е следната: във всеки квартал да има определени адекватно съобразени (сиреч достатъчно големи пространства по възможност разделени на две за малки и големи породи, както се прави в Европа) зони за свободно пускане на кучета без повод. За целта употребете парите от данъка за домашни любимци".

Кучета и деца продължават да бъдат разхождани върху едни и същи полянки.

 Кучета и деца продължават да бъдат разхождани върху едни и същи полянки.


21
4854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Ноември 2015 21:33
Градът
Клифърд Саймък
Научна фантастика
Четете ...не само "Винету" Кучетата са бъдещето
01 Ноември 2015 21:35
"Как да обясня на Флора докъде може да тича?" - пита жената. "

Кучкарите са доста неприятно племе.
02 Ноември 2015 00:07
...При 300 хил. кучета в София...

- При средно 0,2 кг. екскременти дневно на куче (силно занижено, заради породите с големина на малки понита), това прави 50 000 кг. на ден изръсени из китната, огледално чиста, уркопейска столица!! Или 50 тона кучешки ла**а изсипани дневно в рамките на София!!
И понеже никой не чисти след пцетата, всичко това се разнася наоколо, попива, размазва, а в топлите дни се разпрашава и заедно с несметните облаци прах, лети наоколо, вдишва се бодро от малко и голямо и после се отчита, че заболяванията на дихателните пътища са с небивал ръст спрямо другите европейски столици, градове и паланки!!

- Дишайте за здраве!!

Пък благодарния, кашлящ плебс си избира ли избира общинари, калинки и фандъковчета на воля.

Бих понапопържал както г-н Иванов го прави, но за сега се въздържам.
02 Ноември 2015 08:41
Сега и за лошия въздух ли са виновни кучетата? Ей, големи злобари!
02 Ноември 2015 09:58
Който иска куче, да си поеме отговорността и с пликчето да си събира екскрементите му. В един момент ми се наложи да заживея с голямо куче, което дойде с приятелката ми-спасено като малко от улицата и да признавам си не съм събирал след него, но появата му не беше мой избор. Ако решиш да гледаш куче трябва да си поемеш отговорността и към него като интелигентно и чувствително живо същество, и към средата, в която живееш и другите хора, с които я споделяш.
02 Ноември 2015 10:11
Кучкарите да събират отпадъците от кучетата, а майките да не хвърлят салфетки и опаковки където намерят за добре. Общината да не се помайва, а да загради достатъчно място за кучетата, да постави табели. Толкова е просто.
02 Ноември 2015 10:20
Кучетата са бъдещето


Известно време. После мравките.

Ако питате пък мен, хлебарките и планктонът.
02 Ноември 2015 10:24
Кучкарите да събират отпадъците от кучетата


Аз си събирах отпадъците на моята прелестна помиярка Дуда, имах нарочна чантичка с уреди и материали. Винаги й носех и паспортчето, а тя си имаше чипче.

Едно нямаше - кошчета за боклук.
02 Ноември 2015 10:45
Дорис, не е казано, че точно до мястото за изхождане трябва да има кошче. По-надолу има. Въобще от това страдат и съвестните хора, които събират екскрементите на кучетата си. И те са кучкари и те се ядосват на недобросъвестните. Както има пушачи, които си хвърлят загасен фаса на определените места. Просто липсва наказание за мърлячите в различните сфери. Това е.
02 Ноември 2015 11:41
В Гео Милев няма собственик на куче, който да не знае за общинската разпоредба и мястото за разхождане, проблемът е нищен с години.
Просто мнозина от тях са като шофьорите, които не искат да спазват ЗДП и паркират където на тях им е удобно, а не където е разрешено.
Въпрос на матрял...
02 Ноември 2015 11:44

Едно нямаше - кошчета за боклук.

В парка има достатъчно кошчета.
Проблемът е, че кучетата, които живеят по-далече от парка, се изхождат почти веднага след извеждането им и не могат да стискат дотам.
02 Ноември 2015 12:19
@Ловкия
02 Ноември 2015 11:44
„Едно нямаше - кошчета за боклук.“

В парка има достатъчно кошчета.
Проблемът е, че кучетата, които живеят по-далече от парка, се изхождат почти веднага след извеждането им и не могат да стискат дотам.

Това също не е проблем -- искаш ли да ти изброя къде са контейнерите за боклук по улица „Иларион Драгостинов“ от ъгъла с „Марагидик“ до парка „Гео Милев“? Повече от 10 години нося пликчета в джоба и събирам всичко, което моето куче е изхвърлило на улицата. Но вземете обърнете внимание на родителите, които изхождат децата си в парка или изхвърлят употребени памперси под пейките. Защото и те не са малко.

Обърнете внимание и на десетина годишните хлапета, които карат безотговорно големи колела по главната алея, където щъкат току-що проходили малки деца. Някой ден някой ще пребие до смърт такова дете -- да няма тогава сърдит вой от пак недоволни родители.

И накрая вземете се разберете с военните да разширите парка в западна посока -- той може да стигне до улица „Виница“, само трябва да се разкарат някакви изостанали постройки на военните, в които има настанени цигани. Така ще отворите повече място и за разходка на кучета и за разходка на деца и родители. Просто в момента парка е пренаселен и от там идват всички разправии около кучетата.
02 Ноември 2015 14:01
В парка има достатъчно кошчета.
Проблемът е, че кучетата, които живеят по-далече от парка, се изхождат почти веднага след извеждането им и не могат да стискат дотам.


Анджак, де. Затова носех лопатка, салфетки и кесийки. Но около нас нямаше /виж утре дали има/ пукнато кошче. Бяха слагали нови 2-3 пъти, но вандалите от кафенето-"дрогерия" не търпяха препятствия на триповете си.

Комшиите разправят, че дрогерите били разгонени. Дано.
02 Ноември 2015 14:14
Сега и за лошия въздух ли са виновни кучетата? Ей, големи злобари!
Не са злобари. Само големи последователи на европейската "права линия" . След като кравите предизвикват парников ефект, "нещастните" кокошки разболяват, личните автомобили (но не и камионите, линейките и обществения транспорт) са основен замърсител, дойде време и кучетата да бъдат "Гуманизирани".
Така ще отворите повече място и за разходка на кучета
Значи, няма да се направи паркинг за автомобилите, за които плащаме годишно по хиляда и повече лева данъци, застраховки, такси и други измислени услуги (преместване, поставяне на скоба и т.н.)? И що кучкарите не си купят къща с двор (както ние сме закупили гаражи и парко-места по месторабота), голям двор колкото им сака кучешката душа!? Ей на, в Нови хан, Елин Пелин се продават ... дворни места . Например, краварите и овчарите така правят - домашните любимци не ги разхождат в градска среда, "приспособена" за деца, сациално-слаби и др. инвалиди.
02 Ноември 2015 14:56
Това за почистване след кучето - добре, като и нарушителите трябва да се глобяват.
Обаче... кой ще чисти след бездомните кучета, които също така замърсяват?
02 Ноември 2015 15:02
Обаче... кой ще чисти след бездомните кучета, които също така замърсяват?

Бездомните хора ще чистят след бездомните кучета. Щото улицата им е дом, а домът трябва да бъде поддържан в съответния спретнат вид.
02 Ноември 2015 15:50
@Apolitichen
02 Ноември 2015 14:14
„Така ще отворите повече място и за разходка на кучета“

Значи, няма да се направи паркинг за автомобилите, за които плащаме годишно по хиляда и повече лева данъци, застраховки, такси и други измислени услуги (преместване, поставяне на скоба и т.н.)? И що кучкарите не си купят къща с двор

В интерес на истината, ако се тръгне към разширяване на парка, там ще има и място за паркинг. Така и така има една асфалтова площадка баш отгоре (не спортната площадка в парка, която е занемарена също), може да се разшири и да се ползва като паркинг. Но това няма да спре паркирането по тротоарите.

Иначе аз живея в къща с двор, така че сарказма ви е не на място.
02 Ноември 2015 15:57
Проблемът е, че кучетата, които живеят по-далече от парка, се изхождат почти веднага след извеждането им и не могат да стискат дотам.

Не зная кой е измислил/решил, че кучетата трябва задължително да акат само в парковете и са ги напълнили с кошчета, а по улиците е оср*** и никой не глобява собствениците. Има написани десетки общински наредби за какво ли не, но те нито се спазват, нито някой контролира, нито някой глобява. Трябвало да се подаде сигнал
В Бургас бездомни кучета отдавна няма. Изтрепаха ги тихомълком.
02 Ноември 2015 18:06
В интерес на истината, ако се тръгне към разширяване на парка, там ще има и място за паркинг.

Да, за да има къде тези от Бетовен и Едисон да си паркират хората.
02 Ноември 2015 18:09
Има написани десетки общински наредби за какво ли не, но те нито се спазват, нито някой контролира, нито някой глобява. Трябвало да се подаде сигнал

Има, но няма хора, които за 400 лв. на месец да обикалят нонстоп всички улици във всички квартали на всички градове и да глобяват разни нагли и агресивни простаци, които смятат, че общината е длъжна да чисти след кучетата им.
02 Ноември 2015 18:47
Но около нас нямаше /виж утре дали има/ пукнато кошче.

На вход/изхода на подлеза задължително има, както е при всичките им братовчеди - подлезите в китната ни столица...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД