:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,468,286
Активни 120
Страници 8,528
За един ден 1,302,066

Нова държавна фирма ще събира парите от електронната винетка

Справедливото плащане според изминатото разстояние ще важи само за товарните превози
СНИМКА: МРРБ
Добре, че са еврофондовете - ако се разчиташе на приходите от винетки, нямаше да имаме нито една завършена магистрала.
Въвеждане на тол такса само за тежкотоварните превозни средства и електронна винетка за леки коли. Това е препоръчаният от Световната банка вариант за промяна на системата за събиране на пътни такси в България. Според анализа на финансовата институция, оповестен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) късно в сряда, винетката ще покрива всички класове на републиканските пътища - магистралите заедно с шосетата от I, II и III клас. Тя няма да се изисква само за четвъртокласните пътища, които са общински и на практика всички от тях са в отчайващо състояние. Таксата ще се събира от нова държавна фирма, която тепърва трябва да бъде създадена.

Така на практика засега отпада вариантът в България да се плаща според преминато разстояние по магистралите и първокласните пътища, каквато е масовата практика в страните от ЕС. Дори в държавите, за които се изисква винетка - общо 8 от 28 в ЕС, тя е само за магистрали и за някои основни шосета, докато останалите са свободни.

У нас се предвижда електронната винетка да се въведе след около две години и половина - през юли 2018 г. Дотогава българските граждани и преминаващите транзитно през страната ни ще трябва да лепят винетен стикер. Както в. "Сега" писа, от догодина цената на винетките се увеличава драстично - за някои категории превозни средства поскъпването стига до 55%, докато за гражданите е около 45% - от 67 на 97 лв. Според регионалното министерство поскъпването се налага заради нуждата от повече пари за поддръжка на шосетата.Реалната цена на винетката би трябвало да е 150 лева,заяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова. Правителството обаче избрало по-ниска такса вместо реалната. "Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние, са необходими повече инвестиции. Знаем, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", заяви тя пред бТВ вчера. Павлова пропусна да отбележи, че никой досега не е виждал реални разчети колко точно трябва да струва винетката и какви да са пътните такси в България, ако изобщо някога бъдат въведени.

Според анализа на Световната банка, одобрен от правителството в сряда и вероятно приеман за "пътна карта" за въвеждане на новите такси, наличието на електронна винетка ще се проследява по регистрационния номер. Тя ще е задължителна за българските и чуждестранните леки автомобили, но ще бъде свързана с регистрационния номер и ще се съхранява електронно. Ще бъде създаден регистър с номерата на автомобилите, чиито водачи и собственици са им платили "електронната такса" и съответно ще "лъсват" онези, които не са. Камери по шосетата ще фиксират номера на колата и системата ще проверява дали тя има винетка. В някои държави камерите следят за стикер на предното стъкло, който се лепи на точно определено място. У нас обаче препоръката е да бъде избран вариант с номера без стикери.

Покупката на винетката може да става чрез дебитни карти, през банкови сметки или с други форми, като карти за гориво. Потребителите могат да заплащат и онлайн, по телефон или по пощата, както и в брой. Експертите твърдят, че наскоро въведеното мобилно приложение LIMA на агенция "Пътна инфраструктура", което е в помощ на пътуващите в реално време, също е програмирано така, че да дава възможност за закупуване на електронна винетка.

Тази система за електронно таксуванее много по-ефективна за държавата,твърдят специалистите на Световната банка, защото осигурява добра възможност да се налагат глоби на онези, които нямат винетки. По този начин ще бъде невъзможно да се стига до "шмекеруване", както преди време спомена Лиляна Павлова. Става дума за различни възможности за отлепване на стикера и използването му не само от един автомобил.

В крайна сметка, плащането за изминато разстояние ще бъде въведено само за товарни превози и за автобусите. Според плановете то ще започне да се въвежда от февруари 2018 г. Пропътуваните километри, за които ще се плаща, ще се следят по два начина. Единият е чрез бордово устройство, монтирано в превозните средства, което следи движението чрез джипиес. Другият вариант е за потребители без бордови устройства - те ще могат да купуват "маршрутен талон". В него се записва предварително желаният маршрут и съответните километри. Талонът ще се купува или онлайн, или в специални пунктове.Събирането на таксите ще бъде поверено на "Предприятие със специална цел"Това е понятието, записано в доклада на Световната банка, с което се препоръчва създаването на поредната нова държавна структура. Тя "може по най-добър начин да изпълнява всичките роли на държавата". Според анализа става дума за дружество, а не за агенция. Това означава, че вероятно ще бъде създадена нова държавна фирма, която ще се занимава със събирането на приходите и налагането на глобите.

Докато текат организационните дейности по структурирането й, въвеждането на електронното таксуване ще продължи да е задача на АПИ или на друг съществуващ държавен орган. За създаването на такова предприятие правителството ще трябва да вземе бързо решение и да промени Закона за пътищата. Промените в законодателството трябва да минат през парламента още до края на тази година. Предстои да започне и подготовката на бъдещата система. В срок до 3 месеца пътната агенция заедно с екипи на МВР, "Гранична полиция", агенция "Митници", КАТ, НАП и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (позната като ДАИ) трябва да разработят техническите изисквания и документацията за избор на изпълнител. Избраната компания трябва да реализира и поетапно да въведе тол системата. План-графикът предвижда обществената поръчка да се обяви през март 2017 г. Специалистите на СБ напомнят, че "критично важната част са възлагането и изпитването" на новата система.

Сметките сочат, че разходите за самата електронна система ще са между 480 млн. и 750 млн. лева. Приходите от прилагането й се изчисляват на поне 660 млн. лв. годишно, но може да достигнат и до 1.4 млрд. лева. Така според Световната банка след въвеждането на системата за е-винетка и е-толинг от 2018 г. тя би могла да се изплати още през първата година на експлоатация.
МРРБ
Такива "неравности" са често явление по родните пътища.
БГНЕС
Камерите събират полезна информация за трафика.
9
2078
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
12 Ноември 2015 21:33
Реалната цена на винетката би трябвало да е 150 лева,
заяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова.

А за мене реалното място на тая госпожа е в панделата. Не може в една богата Швейцария годишната винетка да струва около 72 лева и да е с валидност 14 месеца, а в бедна, обрулена България, с крадливи властници, на практика страна от Четвъртия свят по коефициента на Джини, да се товарят гражданите с непосилни данъци, такси, вътрешни и външни дългове, за добруването на шепа ангстери, именуващи себе си "елит"...
12 Ноември 2015 22:30

В този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетката. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време инспектиране на критични участъци, предвидени за спешен ремонт при виадукта на 67-ми километър на АМ "Тракия", предаде Фокус.

"Все пак имаме ангажимент цената да е социално поносима. Това е причината да се търси баланс и социално приемлива цена", обясни министър Павлова. По думите ѝ трябва да се търси реализацията на някакви приходи, които да инвестират в поддържането на пътната мрежа.

"Ето за това работим, със съдействието на Световна банка, за въвеждането на тол системата, по която всъщност ще заплащат повече, тези които най-много рушат - тежкотоварният трафик. Надявам се 2018 г., а и европейската директива го изисква, след въвеждането на такъв тип заплащане, модела да е по-справедлив и да имаме повече приходи, с които да поддържаме пътищата", допълни министър Павлова.


Боко лъжел "харизматично".Затова Му "забравяли" лъжите избирателите от групата "и Вие сте прости".
Талпата с какво ще ошашави "и Вие сте прости", и непростите, за да се наредят пред гишето за винетки,вместо пред министерството?
12 Ноември 2015 23:54
Това означава, че вероятно ще бъде създадена нова държавна фирма, която ще се занимава със събирането на приходите и налагането на глобите.

За мен има едно-едниствено неизвестно в това уравнение - С какви аргументи ще ни обясняват защо и тази държавна фирма работи на загуба.
13 Ноември 2015 08:26
Има ли вече яснота къде отиват парите от екотаксите за коли, подлежащи на първа регистрация у нас? Няма? Е, тогава забравете за приходи от новата държавна фирма.
13 Ноември 2015 09:24
Удивително овчедушие проявява българинът пред това явно, грубо и безогледно ограбване, на което е подложен чрез винетките.
Кога ще се събудим???
13 Ноември 2015 10:54
Реалната цена на винетката би трябвало да е 150 лева,

Какво е това понятие "реална цена"? А каква ли е цена 200 лв.

Махам това за моята реална и нереална заплата, че кайлето ще ме изяде!
13 Ноември 2015 20:15
Какво ще стане ако хората започнат да пътуват малко и парите да не стигат за поддръжка? Ще останем без пътища? И след това който поиска да пътува, колкото и пари да иска да даде - пътищата бързо няма да бъдат поправени.

Поддържането на пътищата, както всяка инфраструктура която е скъпоструваща и трудоемка и времеемка за поддръжка изисква постоянно поддържане. Независимо колко автомобила преминават през нея. Т.е. - поддържането на пътищата има 2 компоненти - постоянна, при която всички заинтересовани от това да има пътища плащат и после променлива компонента зависеща от това кой колко амортизира пътищата. В момента държавата ни обяснява, че видите ли - само пътуващите трябва да плащат а тия дето тая година няма да пътуват или тия дето само 2 пъти на година преминават по пътищата трябва да платят само за това преминаване.

Това е глупост. Услугата пътища - не се измерва само с изминатите километри, ами и с това - че във всеки момент, човек може да се качи на колата и да тръгне да пътува - това изисква пътищата вече да се оправени. Т.е. някой вече да е платил. И кой да е този някой, ако не всеки в държавата? Ако пътищата бяха на фирма, тя щеше да ги поправя, но щеше да им вдигне цената на използване до огромни стойности.

Същото се отнася и за електрическия ток, за В и К - и там имаме огромна инфраструктура, която трябва всекидневно да се поддържа.. а не само когато някой му скимне да си включи ключа за осветлението или когато отвърти крана за вода. Ако искаме да се запази сегашната система - да се плаща само при консумация - това значи, да няма поддържане или цената да хвъркне до небесата. И пак това няма да е достатъчно, щото постоянно клиентите ще намаляват/щото цената ще става все по-висока/ и пак парите няма да стигат.
13 Ноември 2015 20:19
Мила ми Винетке, след Ипотеката ти си ми най-скъпа.
13 Ноември 2015 20:32
Всъщност сегашните винетки, сегашното ценообразуване на доставката на ел. ток, на ВиК, данъчната система при която се облагат само работещите, а тия които не работят не плащат нищо по постоянните разходи на държавата - прави така, че държавата реално отглежда една класа от търтеи и паразити, които живеят на гърба на активните хора в държавата.

Значи - пътищата са за всички, но само пътуващите трябвало да плащат за поддържането им??? защо? това, че някой не пътува днес или утре, не значи, че няма да пътува вдруги ден - т.е. пътищата трябва да се поддържат/за момента когато поиска да пътува човека/, ако някой не консумира днес ел. енергия, то утре ще иска - трябва ли тогава да прави заявка към ЕРП да му пускат кабели или всичко трябва да готово за момента в който включи лампата? Ами за В и К? нали пак трябва някой постоянно да му поддържа тръбопровода и канала.. независимо, че той не си го ползва днес, тоя месец? Но след 5 месеца когато пусне чешмата ще иска да има вода нали?

При данъците - в момента бюджета се пълно от ДДС, Акцизи, ДОД - данък имоти почти няма. Но реално всички имат нужда от държавата и всичките и структури - полиция, армия, съд, и т.н. - ами пътищата, болниците, училищата? Всъщност пътищата свързват имоти, не сте ли забелязали? градове в които има имоти - а не хора, хората са мобилни - пътищата не, те свързват имотите - така че собствениците им да имат във всеки един момент възможност да отидат някъде, да стигнат до имотите си. Т.е. който има повече имоти получава повече услуги от държавата. Да обаче в момента - данък имоти е символичен, няма върху земеделските земи - и какво излиза? Че купуващите с ДДС и Акцизи, работещите с ДОД - плащат за поддържане на цялата държава.. а реално тия които имат най-голяма полза са собствениците - но те реално не плащат почти нищо като собственици. Т.е. държавата си отглежда едни търтеи паразити - собствениците. Те получават удобствата.. а реално не плащат за тия удобства. За удобствата им - плащат активните хора - тия които купуват и които работят. Които консумират - пътуват, ползват ел. ток, вода и т.н.

Държавата си отглежда каста от търтеи и паразити.

---
http://mickideas.blogpost.com

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД