:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отпада легализацията на важни граждански документи в ЕС

Важни документи за гражданското състоянието няма да имат нужда от легализация или апостил, когато са издадени и се ползват в рамките на Европейския съюз. Това ще стане факт, ако и Европейският парламент приеме одобрен вчера от Комисията по правни въпроси регламент, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Става дума за нов регламент за насърчаване на свободното движение на гражданите и предприятията чрез опростяване на приемането на някои официални документи в ЕС. Компромисният текст бил постигнат след трудни тристранни преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Българският евродепутат Емил Радев, който представлява Европейската народна партия в преговорния екип, заяви, че се радва на постигнатия напредък по този въпрос, който дълго време беше възпрепятстван от страните членки.

"Успяхме да направим стъпка напред и да направим използването на официални документи от гражданите в различните държави - членки на ЕС, по-лесно и по-евтино. Благодарение на този регламент няма да има нужда от апостил или легализация за много от документите, които най-често се използват от гражданите, а именно акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, доказващи липсата на съдебно минало. Постигнахме и включването на документи, които гражданите на ЕС може да бъдат задължени да представят при гласуване или кандидатиране в избори за Европейски парламент или на общински избори", разясни основните моменти в текста Емил Радев.Той поясни, че тези документи ще бъдат придружавани от многоезични стандартни формуляри, което ще доведе и до намаляване на разходите за преводи. Такива биха могли да бъдат изисквани, но само в изключителни случаи. Текстът трябва да бъде одобрен от Европейския съвет през декември, а Европейският парламент ще гласува споразумението на пленарно заседание в началото на следващата година.



ПЕРСПЕКТИВА

При следваща реформа на текста ще бъдат проучени възможностите за включване на документите, свързани със статута и представителството на фирмите, както и дипломите и квалификациите, стана ясно от думите на Радев.

2
3747
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
12 Ноември 2015 20:11
Хубава новина. Малко се позабавиха, но работата напредва. Точно тези промени очаква нашето МВнР. От година и нещо е обявило "предстоящи промени" на сайта си: http://www.mfa.bg/bg/pages/158/index.html С това бавене ЕС причини известно неудобство на служителите от нашето уважавано Външно министерство, но и това ще мине ...

От Прокуратурата също дойде хубава новина - в средата на октомври т.г. зам. главен прокурор Ася Петрова е изпратила писмо до зав. отдел "Надзор за законност" при ВАП, с което изисква "надлежно и мотивирано произнасяне" по оспорване на Правилника за легализациите. Пише, че досегашните прокурорски резолюции не са съдържали "каквито и да било доводи и правни аргументи" за отказ от намеса по реда на надзора за законност: http://softisbg.com/rennies_blog/2015/10/---16102015.html

Идва краят на фалшиво оторизираните (уж лицензираните) агенции за преводи и легализации!

Наистина много хубава новина!

13 Ноември 2015 11:32
Има два вида легализация:

1. Консулска (дипломатическа) - тежка и сложна процедура с неколкократни заверки и презаверки - първо в държавата, където е издаден документът и после в държавата, където се представя. Активно участие в нея вземат външните министерства на двете държави, както и техните дипломатически и консулски представителства. Тази именно процедура е описана в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа от 1958, посл. изм. 1990. Понастоящем важи за съвсем малък брой държави.

2. Легализация с апостил - еднократна заверка само в държавата, където е издаден документът, без участието на консулските и дипломатическите представителства, а много често и без участието на външно министерство. Извършва се чрез поставяне на унифициран (стандартен) щемпел, наречен "апостил", след което апостилираният документ се признава във всяка една от всички останали държави по Конвенцията за апостила. Понастоящем важи за повече от половината държави в света, в т.ч. всички държави членки на ЕС.

Забележка. Вторият вид легализация (с апостил) е въведен с международната Хагска конвенция за премахване на изискването за легализация от 05.10.1961, в сила за България от 30.04.2001. Под премахване на изискването за легализация се има предвид премахване на сложната консулска (дипломатическа) легализация - такава, каквато е описана в нашия отдавна остарял Правилник за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа от 1958, посл. изм. 1990.

NB! Адвокат от Лондон ми обясни, че в интерес на точността, апостилирането на документите не се нарича легализиране; нали именно това е смисълът на Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове: вече няма легализация, а удостоверяване с апостил, обаче и в Англия по традиция викат „легализиране с апостил", както и в България.


ВАЖНО! Легализацията и апостилирането са държавна дейност! Агенциите за преводи неправилно се рекламират като агенции "за преводи И ЛЕГАЛИЗАЦИИ" - вж. статията "Агенции за преводи или агенции за куриерски услуги?": http://www.softisbg.com/my_first_blog/2015/09/agencii-za-prevodi-ili-agencii-za-kurierski-uslugi.html (авторът е дългогодишен писмен и устен преводач, в т.ч. и съдебен, със собствена фирма за преводи)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД