:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само 2 организации ще представят пациентите в НЗОК

Представителните организации за защита на пациентите са намалели от 4 на 2, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Потвърдена е представителността на сдружение "Национална пациентска организация" и на сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите". Двете структури имат право да излъчат свой представител в надзорния съвет на здравната каса. По закон квотата на пациентите е една и организациите се разбират помежду си кой да е той и за какъв период от време.

Две организации получиха отказ за потвърждаване на представителност - сдружение "Конфедерация защита на здравето" и сдружение "Федерация български пациентски форум", обясниха от МЗ. Досега и двете имаха право и излъчваха свои хора в надзора на касата. Мотивите за отказите са, че организациите не са отговорили на изискванията за признаване на представителност. От МЗ не уточниха на кои критерии не са отговорили двете формации, но по наредба те трябва да имат областни структури във всички административни области на страната и дейност по защита правата на пациентите по поне 15 различни заболявания.

При кандидатстване за представителност организациите трябва да дадат на МЗ и справка за източниците си на финансиране. От министерството обаче не предоставиха на "Сега" подобни справки, нито отговориха какво следва, ако дадена организация се финансира например от фармацевтична компания. "Тази информация се изисква с цел гарантиране на прозрачност в управлението и дейността на организациите", беше единственият коментар.
1
1685
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Ноември 2015 15:15
"Българска асоциациа за закрила на пациентите"?От какво(от кого) по-точно ги закриля(пациентите)?Има истински отговор на този въпрос,ама в България е много неудобен(отговора).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД