:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

2:0 за Цацаров - ще разследва по същество скандала с подслушването

Проблемът е, че той е сред споменатите в записите, а всички прокурори са зависими от него
Прокуратурата ще разследва твърденията в записаните разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Проблемът е, че по закон всички прокурори са му подчинени и той може да им дава указания. Това изключва независимата проверка на случая. Името на Цацаров се споменава многократно в записите, заедно с това на премиера Бойко Борисов и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Досега държавното обвинение отказваше да се занимава със съдържанието на записите, а търсеше кой ги е направил.

Изпреварващият ход беше направен в момент, когато министърът на правосъдието Христо Иванов, шефът на касационния съд Лозан Панов и Съюзът на съдиите настояват независима комисия да разследва скандала. Вчера Панов отново повтори тезата си. Той заяви, че записите са петно върху цялата система и ще е много трудно хората да повярват на проверка, правена от магистрати. "И да бъдат най-добросъвестни, ще има резерви за това как са си свършили работата", каза Панов.

След като миналия четвъртък получи уверения от представителството на Европейската комисия, че тя не настоява за неговото оттегляне, за да се направи независима проверка, главният прокурор мина в настъпление. Вчера разви тезата, че скандалът с подслушването е насочен срещу промените в конституцията. Самият той е против една от най-съществените - намаляване квотата от ВСС, която се избира от прокуратурата, а оттам намаляване и влиянието на самия главен прокурор при взимане на кадровите решения.

"Този сценарий има още една цел и това е, ако мога така да се изразя, обезвреждане на конституционните промени. Има политическа сила, която има пълен интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява в продължение на близо две години върху българската прокуратура", заяви Цацаров, намеквайки за реформаторите, от чиято квота е министър Иванов. Той допълни, че една от целите на атаката бил самият той.

Вчера Радан Кънев беше анонсирал пресконференция заедно с Иванов, но в последния момент се отказал от нея, без да съобщи причината, казаха от Министерството на правосъдието. В четвъртък временната комисия за конституцията трябва да гласува предложенията преди второ четене.



ОТКАЗ

ВСС отказа да образува дисцплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и прокурора Боряна Бецова. Предложенията бяха направени от правосъдния министър Христо Иванов. Те са свързани с разследването покрай скандала със социалните помощи, плащани от Франция на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Прокуратурата забави делото над година и давността за разследване на документно престъпление изтече. Според правосъдния министър Динев не е контролирал подчинената си Бецова и освен това е забавил разпределението на преписката. Бецова пък забавила произнасянето си.
2
1238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
30 Ноември 2015 20:42
С две думи - многоуважаваният от целия народ главен прокурор безпристрастно и обективно ще разследва кой и защо го е спеоменавал... На бас за крайния резултат?
-----------------------------------------
Сайтът на Генек
30 Ноември 2015 20:49
ще разследва по същество скандала с подслушването (...) Досега държавното обвинение отказваше да се занимава със съдържанието на записите, а търсеше кой ги е направил.

Чак да не повярваш. Кремвирши от месо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД