:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 212
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЗОК няма да може сама да намалява цени за лечение

Здравната каса все пак няма да има право сама да намалява цените, които плаща за лечение, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. На второ четене на закона за бюджета на касата за 2016 г. те отмениха текст, който гласеше, че НЗОК може да променя цените на медицинската помощ при преразход.

За пръв път в закон се появява текст, който позволява на здравната каса еднолично да променя цените, които плаща. По принцип за целта се изисква одобрение на лекарския съюз. Тази година възможност за орязване на цени дава и постановление на МС. Дори през лятото касата сериозно обмисляше дали да не намали цените за болниците, тъй като бюджетът й отново тръгна към дефицит. В крайна сметка цените останаха същите.

Сега възможността беше заложена директно в закона, но предизвика бурна реакция на лекарския съюз и в крайна сметка от ГЕРБ решиха текстът да падне между първо и второ четене.

Продължава да не е ясно обаче ще има ли лимити за болниците. Бюджетът предвижда до 1 април системата да се финансира както сега - болниците да получават бюджети, над които НЗОК няма да им плаща. От 1 април нататък обаче е предвидено касата да купува от лечебните заведения определен обем медицински дейности. Според омбудсмана Мая Манолова така не само се налага лимит на разходите, но и на дейностите в болниците, т.е. и на броя лекувани пациенти за всяко заболяване. Дори лечебните заведения да не са нарушили финансовите параметри, ако са достигнали определен брой случаи, ще трябва да връщат пациенти, предупреди тя. Според омбудсмана законът крие риск от злоупотреба с монополно положение от страна на шефовете на районни каси, които ще могат да закупуват обеми от болниците при неконкретизирани в закона критерии, които тепърва ще се изготвят. Възможно е да се стигне до сезиране на Конституционния съд заради лимитите, коментира още Манолова. От лекарския съюз пък обявиха, че са готови на протести заради този текст.

След 1 април, когато ще действат новите правила, няма да има лимити, условието за купуване на обем дейности всъщност ще доведе до премахване на сегашните ограничения, отвърна обаче управителят на здравната каса Глинка Комитов.



ЛЕКАРСТВА

Над 470 медикамента вече няма да се плащат от НЗОК, смятат от пациентски организации "Заедно с теб". От миналата седмица е в сила условието за частично поетите медикаменти пациентите да доплащат до 60% от стойността на най-евтиния, т.е. ако например в списъка на касата има 5 еналаприла, като най-евтиният е 1 лв., за по-скъп хипертониците няма да доплащат повече от 60 ст. В момента такъв таван няма, касата плаща най-евтиното, а за най-скъпото, дори да е 10 лв., пациентът доплаща всичко, т.е. 9 лв.

НЗОК може да спре да плаща и други 90 медикамента от 2016 г., ако не се договорят отстъпки за тях между фирмите и касата, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти. Според новата нормативна уредба производителите на оригинални лекарства са длъжни да дадат отстъпки на касата, иначе тя няма право да ги плаща. Повечето медикаменти имат аналог и пациентите няма да останат без лечение, но 6 са единствени и за тях се търси решение, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.
987
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД