:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,249,450
Активни 99
Страници 16,173
За един ден 1,302,066

Между историческия компромис и историческия компромат

Прекрасно е да мечтаем за реформи, но през това време ни откраднаха платформата, на която бе стъпила демократична България
Арман Бабикян
Историческият компромис не се състоя през лятото, а преди 13-14 месеца. Тогава Реформаторският блок реши, че ще участва във властта с ГЕРБ. Тогава бяха прегазени всички думи за "хигиенична" коалиция, всички клетви срещу властта на мутрите и олигархията (част от тях изричани и от Христо Иванов), всички мантри за разграничаване от популизма и корупцията. Влизането в управлението даде легитимност на Бойко Борисов и той щастливо носеше смокиновото листо из райските градини на властта. Протестиращите останаха малко озадачени, но какво от това. На телевизионните екрани лъснаха физиономиите на техните водачи, които взеха да говорят за реформи, за дясното семейство, за "изчегъртване на ДПС" от властта и други врели-некипели обяснения за "големия компромис".Никой не обича да се чувства измамен- затова на публиката се наложи да повярва, че реформите са по-важни от хигиената и затова мутрите сами ще си посегнат. Колкото до дясното семейство, мисля, че всеки, който е видял бюджета за 2016 г., е забелязал един ляв популистки бюджет, който изсипва пари в нереформирани системи. А ДПС - и с просто око се вижда - се чувства комфортно.

Все пак постепенно с помощта и на правителствената пропаганда се наложи тезата, че без Реформаторския блок няма накъде и само техният софтуер задвижва компютъра на кабинета. Пълна лъжа. Дълго тази лъжа бе удобна и на двете страни. На едните помпаше рехавото електорално самочувствие, а на другите даваше благородния облик, с който бащата разрешава на детето да си поиграе.

Но както винаги, апетитът идва с яденето и "детето" реши да пипне печката, докато е гореща. Дори се оказа, че са го предупредили да не прави това - по признанията на бившия вече министър му е казано, че всяка реформа ще бъде съобразена със Сотир Цацаров. Така наречената "съдебна реформа" изигра точно тази роля. В резултат последва наказание. Играта свърши и дойде реалността. Историческият компромис се превърна в исторически компромат за днешното управление на България. Едно е да се возиш с премиера и да пафкаш цигарки, за да тровиш Росен (президента), както се случва на Москов, а друго е да поправяш конституцията...Смокиновият лист падна с оставката на Христо Ивановдори за тези, които слабоумно очакваха външен признак за истината, макар да я знаеха предварително. А тя е управление на мафиотска олигархия в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов, който спокойно си риташе топка и дори не сметна за необходимо да е в пленарна зала, докато се работи основният закон на България. Какво го засягат законите?! Спокойствието му е обяснимо, защото има подкрепата на ДПС и на най-ретроградната част от БСП, събрана в АБВ, както и на група националисти с антиевропейска закваска. Мнозинството е гарантирано.

Апропо, научихме, че президентът бил горд с назначението на Христо Иванов, но щеше да е по-интересно да разберем от кого го е срам. По времето на Орешарски той обичаше да слиза при народа - по същата причина и заради същата арогантна власт. Къде е сега този пламенен борец за справедливост?

Върховната опорна точка през последните месеци се нарича "стабилност на кабинета". За нея се привеждат примери от зала "Батаклан" в Париж до Алепо в Сирия и назад... Всички ценности на демокрацията се принасят в жертва на прословутата стабилност. Един бърз преглед на европейския континент сочи, че най-стабилна и безспорна е властта на Путин. Към този модел ли се стреми съвременна България?

Другият уникален аргумент, за всеобща изненада, не се нарича #КОЙ, а "ами кой?" и гласи, че ако не са Борисов и ГЕРБ, горката страна няма кой да я управлява. И оттам нататък е лесно. Имаме плашило, от едната страна, и добър героичен чичко, който ни пази, от другата. На децата така им измислиха някога приказката за дядо Торбалан - за да заспиват по-лесно. Нашият случай е същият - цялото общество е приспано, ноторбата е пълна с парите на гражданитеВреме е за събуждане, защото под носа ни похитиха правото на свободни избори. И всички го видяха с очите си само преди два месеца. Похитиха и монополизираха свободата на словото. Окупираха паричните потоци и обществените поръчки, с което на практика унищожиха пазарната икономика. Фундаментални наши права и свободи бяха погребани, въпреки че са залегнали в конституцията. Тях никаква съдебна реформа не може да ни ги върне. Очевидно е, че трябва сами да си ги извоюваме отново и това не става нито с исторически, нито с частни икономически компромиси.

Прекрасно е да мечтаем за реформи, но през това време ни откраднаха платформата, на която бе стъпила демократична България. А това означава титанична битка за страната ни - без половинчати фрази и компромисни политически жестове. Оставката на Христо Иванов не носи принципа, по който се делим на власт и опозиция, но е удобен повод да се преброят тези, които искат да останат в плен на мутрите срещу дневна дажба, и тези, които искат да живеят като свободни хора. Ако реформаторите намерят лицата си - собствените си оригинални лица, може да открият и хората, които ги следваха.

Снимка: Юлиян Савчев
6 ноември 2014 г. Бе подписано коалиционното споразумение за съвместно управление на ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ.
22
4525
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
10 Декември 2015 19:50
Убийствено точно
10 Декември 2015 19:55
А, Бабикян, и поздравления, че не си станал журналист. Ако беше - никога нямаше да напишеш такъв анализ. Още веднъж
10 Декември 2015 20:09
" Един бърз преглед на европейския континент сочи, че най-стабилна и безспорна е властта на Путин. Към този модел ли се стреми съвременна България?"
Съвременна България няма нищо общо с устройството на Русия - над 180 говорими езика и множество конфесии,етнически и религиозни особености , прицел на международен тероризъм и алчни погледи към необятните й недра от страна на евроатлантиците . Моделът Путин дори е мек за Русия. Иначе няма как да държи под контрол олигарсите .
На всичко отгоре, у някои от тях - Константин Малофеев, братя Ротенберг,Генадий Тимченко,Алишер Усманов и др., когато трябва - сработва инстинкта "Русия" и развързват кесия /Усманов плати от джоба си 7.5 млн евро неустойка на тренера Капело - задължение на Руския Футболен Съюз , Малофеев финансира операцията на полк. Стрелков и т.н./
Тия , наште, само цоцат.
10 Декември 2015 20:24
Ако реформаторите намерят лицата си - собствените си оригинални лица, може да открият и хората, които ги следваха.

Да си една година в мафията и да излезеш чист, че и да намериш лицето си... Трудна работа.

Г-н Бабикян
10 Декември 2015 20:43
Това което казва Бабикян трябваше да бъде казано от Миков преди една година. И след това БСП да напусне парламента - няма какво да правят с мутрите там.
10 Декември 2015 21:01
Бабикян,
10 Декември 2015 21:16
Според Бабикян "мафия" са 204 депутати, които гласуваха предложението на АБВ, заради което Христо Иванов подаде оставка.
7 (словом седем) депутати от РБ са били против, тоест седем депутати от РБ не са "мафия".
10 Декември 2015 21:21
Оригиналните лица на реформаторите дали не са по-грозни? Или по-безлични...
10 Декември 2015 22:20
...под носа ни похитиха правото на свободни избори. И всички го видяха с очите си само преди два месеца. Похитиха и монополизираха свободата на словото. Окупираха паричните потоци и обществените поръчки, с което на практика унищожиха пазарната икономика. Фундаментални наши права и свободи бяха погребани...
Ама това не стана сега! По скоро изброените свободи и пазарна икономика НИКОГА не ги е имало. Никога, от първия ден на прехода та досега. За нормален пазар да не говоря. И българите никога не са водили някакви си титанични борби за тях, уви. Въобще ние не сме в състояние да отстояваме какъвто и да ее общ интерес, няма социална кохезия, всякакви усиля да се създаде що-годе нормално общество в България помагат, колкото на мъртвец компреси. Иначе за смелостта на анализа
10 Декември 2015 23:42
А ДПС - и с просто око се вижда - се чувства комфортно.

Същото се отнася и за БСП и ретроградната й част, както я нарича Арман...
11 Декември 2015 00:01
Точно, аргументирано автора
Особено за "... истината... А тя е управление на мафиотска олигархия в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов"
11 Декември 2015 06:42
Овчар, има нещо, наречено четене с разбиране, ама то не е като да размахваш гегата и да викаш р-р-р-р-р подир овцете.
11 Декември 2015 09:20
Една препоръка, Редакцийо любима, и ти в частност, Како: когато пишете титлата "експерт по политически маркетинг и пиар" след името на автора, добре е да сочите на кого е експерт. Тогава списаното от него ще става още по-ясно за читателя. Друг вариант е да слагате антетката "платен пр"
11 Декември 2015 09:54
добре е да сочите на кого е експерт.

Как на кого? На БСП, разбира се, общопризнатата наследница на БКП, на нейното Политбюро и Секретариат и на техните наследници. Даже знаем за някои от тях. И знаем също защо са там, където са.
11 Декември 2015 10:59
Уф, пак ли този?

досада...
11 Декември 2015 11:17
Този "анализ" могат да ти го направят във всяка селска кръчма. Няма обаче, кой да ги чуе. Що се отнася до "платформата" - нея не могат да я откраднат защото изобщо не я е имало.
11 Декември 2015 11:21
Дакс, ни те знам, ни те познавам.... тъй че, недоумявам, какво те кара да подлайваш след мен по форума... но не ми пречиш де, подлайвай си.
11 Декември 2015 11:32
Ееех, другарю Бабикян... Правдиви... правдиви и горчиви истини... Жалко, че "Eсть такая партия" е в будна кома ... А какъв удобен момент? A?
11 Декември 2015 12:00
Бабикян е последователен в позицията си и има всички основания да каже - "Аз бях прав"!
Признавам го като човек, който е сгрешил.
11 Декември 2015 13:41
По времето на вожда и учителя Костов, да е свято името му, Бабикян беше един от изгряващите и налагани сини шамани, анализатори, ръководители на изборни кампании и прочие сиреч, дедо Бармайлей, един от вашите млади таланти, даге.
Сега какво и на кого го прави не знам, едно е ясно - не е шаман на червените.
11 Декември 2015 19:03
Днес можем с лекота да обвиняваме политици и журналисти, а нима тези които гласуваха за Б.Б. не знаеха , че той е свързан директно с най известните мафиоти и че един от тях? Тогава? Кой е виновен, или както се казва в поговорката кой ни с... в гащите???
11 Декември 2015 21:15
Като в някакъв магически дуализъм, Бабикян като политически ПР е едновременно свързан и с АБВ на Първанов, и с "Десните", или "Сините", ако не се лъжа, на Илко Семерджиев. Това състояние Я. Хашек определяше като "свинско куче" в непреходната си книга "Приключенията на ..." .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД