:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,248,410
Активни 100
Страници 15,133
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Христо Иванов бе предаден от своите, но трябваше да опита

Борисов и Цацаров погребаха съдебната реформа, да предложат Делян Пеевски за министър на правосъдието, казва адвокат Михаил Екимджиев
СНИМКА: БГНЕС
Михаил Екимджиев
- Г-н Екимджиев, какви са изводите от гласуването на конституционните промени в парламента?

- Както в прекрасния роман на Маркес "Хроника на една предизвестена смърт" - смъртта на главния герой беше предизвестена от самото начало. Така и тук някак беше предизвестено, че реформата, така както беше декларирана като намерение и дори успя да събере подписи на политическото мнозинство, няма да се случи. И това беше ясно поради очевидния конфликт на интереси между действащите лица. Като изключим реформаторите, всички останали - и ГЕРБ, и ДПС, и АБВ, са хора от миналото, хора на статуквото, които десетилетия са инвестирали в своите протежета в съдебната система и които, вече е безпощадно ясно, няма да се лишат от този властови и корупционен ресурс. От друга страна, същите хора имат интерес да не бъдат спирани или редуцирани европейските фондове - условие, за чието безпроблемно отпускане е именно съдебната реформа. Затова се стигна до тази имитация, този опит за заблуда, че този път нещо ще се случи. На принципа на матрьошката - с всяко следващо обсъждане на идеята за съдебна реформа тя се смаляваше, докато накрая остана смачкана и изцедена до обезсмисляне.

- Дори т. нар. исторически компромис не можа да мине в пълния си вид.

- Да, оказа се, че това е един безсмислен компромис - ако Радан Кънев и Христо Иванов бяха приели и последното унижение за квотите в колегиите на ВСС, за всички щеше да е ясно какво ще се случи при гласуването на Закона за съдебната власт и процесуалните закони. Така че това беше последният шанс за истинските реформатори да напуснат с достойнство, с гръм и трясък и да направят достояние на публиката какво се случи. Да разкрият лицемерната роля на премиера, да покажат липсата на подкрепа и от страна на коалиционните си партньори и да стане ясно кой ще иска реформа и кой е за запазване на този модел, който от години кадрува и чиито емблеми станаха Владимира Янева, Румяна Ченалова и, разбира се, героите на записания им разговор - Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев, а защо не и премиерът Бойко Борисов.

- Има ли шанс в близките години да се случи някаква реформа, защото тези партии, най-вече ГЕРБ, ще си останат водещи в политическия живот?

- Въпросът е повече за ясновидец, отколкото за анализатор. Не може да се каже, че нищо няма да се случи. Едва ли някой предвиждаше преди две години оставката на Борисов, тогава ГЕРБ изглеждаше също толкова непоклатим. За мен е важно да има категорична гражданска съпротива срещу този опит за подмяна. Колкото повече гражданите искат, толкова по-голям е шансът с неохота, със скърцане със зъби тази измъчена реформа все пак някога да се случи. Единствената правилна позиция е да се спре с компромисите, защото в резултат неизбежно щеше да се изпразни от съдържание самата идея за реформа. Евентуалният компромис би бил гражданска, морална и политическа смърт на защитниците на реформата, докато оттеглянето им в опозиция е достоен акт. Там, където има читави юристи, нека се разбере кой кой е в тази система и когато има натиск, може да се случи чудото и да възкръсне даже реформата.

- Смятате ли, че Христо Иванов падна в капана на собствената си наивност, вярвайки, че би могъл да прекара радикални промени?

- Не знам дали точната дума е капан или саможертва. Той не е наивник. Но ако предварително се отказваме от всякакви действия само заради голямата вероятност те да бъдат провалени, съвсем нищо няма да се случи. Той беше длъжен да опита. Виждам повече саможертва в името на кауза, а това, че не се случи, някак можеше да се предвиди, но това не значи, че не трябваше да се опитва. Рядко нещата стават с един замах и революция. В старите демокрации на принципа на пробата и грешката, използвайки различни ситуации, се получава еволюционното развитие. Да, може и по-бързо, но такава ни е кармата просто. Вероятно недостигът на йод в околната среда води до някои малоумни решения и поведенчески стереотипи.

- Премиерът обвини Христо Иванов, че сам си създава войни, сам си клати стола, а пък депутати от ГЕРБ казаха, че той не е положил достатъчно усилия да спечели подкрепа.

- Това са нормалните, нелепи и малоумни опорни точки, които само допреди седмица твърдяха, че Иванов клати държавата и организира преврат срещу премиера и главния прокурор. Напротив, аз смятам, че той твърде много компромиси направи, прекалено дипломатичен беше. Не е работа на един министър да обикаля парламентарните групи и да увещава, още повече тези, които подписаха споразумение с над 180 гласа в подкрепа точно на тази реформа. Е, същите парламентарни сили се отметнаха. След като Иванов имаше това споразумение, трябваше ли да предвижда, че нашите избраници ще се държат като андрешковци и байганьовци.

- Къде бяха основните играчи - премиерът, главният прокурор и председателят на ВАС? Председателят на Върховния касационен съд отдавна заяви подкрепа за реформата.

- На преден план винаги е бил г-н Цацаров с неотразимото си присъствие и аура. А от миналата седмица в интервю на премиера стана ясно, че и той е категорично на позицията, че прокуратурата не трябва да бъде пипана, че той работи перфектно с нея, че се събират милиони от акцизи и че това, а не някакви квоти във ВСС, е същинската реформа. Тогава разбрахме категорично, че Христо Иванов е предаден и от премиера, и на преден план от основните играчи, двигатели на погребението на реформата, Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Задкулисието е ясно. Мисля си колко логично е след тези стъпки Делян Пеевски да бъде предложен за министър на правосъдието, съвсем ще се подредят нещата.

- Приетата "реформа" ще послужи ли на правителството пред Брюксел?

- Това е условие да бъдат отпускани европейски фондове. В съдебната система има "наши" момчета и момичета, поставени от същото политическо мнозинство с цел корупционно усвояване на фондове, така че не им беше лесно и на тях как, от една страна, да имитират реформа с минимални загуби, а в същото време някак да хранят илюзията, че ще успеят да заблудят ЕК, че нещо смислено се случва. Хората в Брюксел не пасат трева, те не се грижат толкова за нас и нашето блато. За тях е важно безпроблемното движение на техните граждани, стоки и услуги и то да бъде защитено от българския съд. Така че не са самаряни, които се грижат за бедните българчета, които са под робството на Пеевски и неговите протежета. Те просто имат икономически и политически интерес българската съдебна система да работи за европейските граждани.

- Т.е. да очакваме още критики в доклада?

- Категорично. Особено след становището на Венецианската комисия, в което изрично се посочи каква трябва да бъде ролята на прокуратурата и каква е в момента.
15
4900
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
10 Декември 2015 19:37
Аман от "случва се, случване, ще се случи" и т.п. Реформа се прави ако искаш, знаеш и можеш, ведно със съмишленици! Останалото е "хвъргане на боп" от слепци, немощни, хроми и/или сакати!
10 Декември 2015 19:53
Ключът към фазата Реформация се нарича, Реформа в модела ни на Политическо общуване !!! ...
Още не сме преодоляли оборището - с ... ДПС, вси бодро се валяме в него ...
10 Декември 2015 20:13
Като изключим реформаторите, всички останали - и ГЕРБ, и ДПС, и АБВ, са хора от миналото, хора на статуквото

Явно че реформаторите са хора от бъдещето...Особено гуруто им.
10 Декември 2015 20:28
двигатели на погребението на реформата, Бойко Борисов и Сотир Цацаров. Задкулисието е ясно.
М. Екимджиев
10 Декември 2015 21:20
... Още не сме преодоляли оборището - с ...
- Дали е ДПС, СДС, МПС, ДДС, ГБС и т.п. - моделът "Оборище" трябва да бъде разрушен, барабар с оборището, в което сме... Т.е. смяна на политическия модел, на който на сегашната "държавна структура" България робува. Оборище е от 19. век, а СЕГА сме в 21. век... В дълбоко оборище ни вкараха още през 1991 год... - моделът за спасение е "Барон фон Мюнххаузен"!
10 Декември 2015 21:28
В дълбоко оборище ни вкараха още през 1991 год...


Авгиево оборище. Херакъл ни трябва и нови русла на потоците.

/"Русло" дали не иде от "Русь"? /
10 Декември 2015 21:29
Нова конституция и нов ред. Сичко друго е ала-бала...
10 Декември 2015 21:35
смяна на политическия модел, на който на сегашната "държавна структура" България робува.

С какъв модел ?
11 Декември 2015 04:04
Като изключим реформаторите, всички останали - и ГЕРБ, и ДПС, и АБВ, са хора от миналото, хора на статуквото, които десетилетия са инвестирали в своите протежета в съдебната система и които, вече е безпощадно ясно, няма да се лишат от този властови и корупционен ресурс.

Пълни глупости!!! Сапунени балони за хора с къса/ маймунска памет! Нима РБ падна вчера от Марс????? Нима това не е бившото СДС?! Онова, което направи първата съдебна реформа като подмени всички кадри със свои?! Това че с времето същите се лишиха от своя властови и корупционен ресурс, след като отпаднаха от властта и кадрите им станаха чужди марионетки, не значи, че трябва да забравяме, че те са били и в момента са част от статуквото. Че също са инвестирали в своите протежета като останалите. И отново искат да направят същото. Иначе защо се прицелиха именно в постовете и персоните????? Защо не се прицелиха в законите?!
Абсурдно и прекалено нагло е въобще да се споменава, че тази "реформа" се прави в полза на гражданите и че това искат?! Първо никой не ги е питал! Някакви адвокати, НПО-та от заинтересовани лица се опитват да кадруват в системата и да я нагаждат според своите претенции и планове. Да важничат и да използват случая да се наместят по върховете. Или да прокарат правила, които да ги ползват. Разбира се за последните останалите сме пълни идиоти и могат да ни пързалят, както им кефне. Особено онези, които защитават "правата" на маститите мафиоти, политици и престъпници.
11 Декември 2015 06:14
Аз пък се радвам, че недоносчето, наречено съд. реформа, във вида, предложен преди година от Иванов, пропадна.
Намаляване мандата на главния прокурор, отчета му, разделянето на две колегии и явното гласуване във ВСС не са решаващите проблеми на системата.
Фокусирането главно върху обвинението предопредели резултата.
Реформа на съдебна система може(ше) да се направи и чрез промяна на редица закони, повечето от които можеше вече да са факт.

PS плачът на Съюза на съдиите е трогателен
11 Декември 2015 06:57
Приказки за наивници. Гаче ли не знаем кой започна "реформите" в съдебната система. Джеров, Лучников, Иван Григоров и плеяда други "демократи" я докараха дотук.
А мантрата, че "реформаторите" били новите борци срещу статуквото, направо умилява.
11 Декември 2015 09:07
Калки 10 Декември 2015 21:35
...С какъв модел ?...
- С нефелния модел на демократически централизъм - ein Volk, ein Reich, ein Leader, какъвто бе натрапен на България от Партията през 1991 г.! Соборището на Оборище ни вкарва в сегашното ОБОРище, от което само мюнххаузеновци ще да се измъкнат Като как галиба ще да стане това? Като се хванат и издърпат за косите остриганите до голо ???
11 Декември 2015 10:32
Калки и да, и не. Как да почне първо със законите? Това е мантра.
Та нима няма закони срещу корупцията, за контрабандата /ало Ваньо/, за оказване на влияние върху съда, за отнемане на незаконно придобитото имущество и тн.
Те и Бисеров го съдят про форма според някакви закони.
Или пък процесуалните - какво значение има на колко институции ще се съдят, когато прокуратурата произвежда брак, чака да изтече давност или делото е предрешено?
От друга страна, за толкова време "демокрация" имаше , а и има успешни кметове, успешни министър-председатели /или поне с успехи във някои от политическите си цели - ЕС и НАТО; пътят за излизане също е отворен и би било успех на"премиер Сидеров".
А в правораздаването - пълна нула - било то мафиоти, било то политици, било то битова престъпност. Ами очевидно има нещо в системата. Дори и при един високоинтелигентен главен прокурор като Велчев - пак същата суха. Просто няма как да де пръкне съвестен магистрат в сегашната централизирана система,особено в прокуратурата под "методическото ръководство на Главния" . Ами че то саммата система за случайно разпределение беше "хакната" , за да се избегне и без това малкия шанс делото да се поеме от съвестен магистрат. Затова и Христо Иванов се насочи именно към промяна на системата, от главата. / а единственият, който спомена кадрите във ВСС бе Бокото - "кой каквото си е постлал", беше явен саботаж, задавайки първата опорна точка/
А иначе, да - Иван Григоров - костовист. Ами Татарчев, Филчев или пък Георги Марков, този морален боклук - конституционен съдия.
Но през два сайта, друг публицист припомня какво е направило БКП с кадрите от преди 1944г
Но нима Радан Кънев и Христо Иванов трябва вечно да отговарят за греховете на политическите си бащи и нищо да не правят?
И аз бих желал бащите на сегашната Конституция да почнат един честен разговор за някои недостатъци - дали Янаки Стоилов или уважавания /от мен/ Любен Корнезов, но и той в малкото си интервюта по темата повтаря другата мантра за "кадрите", ама системата работи с негативна селекция. Защо при кметовете на София може да има прогрес към по-добро, но при главните прокурори не може? БСП напълно игнорира в момента какъвто и да е разговор за Конституцията. Как пък по всички поправки си биха пас, само за прокурорската се активизираха?
Ами как очакват хората да бъдат солидарни и да финансират социалната държава, когато при липса на Съд, парите изтичат.
Вместо тези прескъпи джипове за горските, можеше едно дете да се прати за лечение в чужбина. Това е цената на корупцията.

11 Декември 2015 10:51
Бе има ли все още някой достатъчно наивен при подобни битки да вярва че едната страна е цялата в бяло, борец за правда, а другата- калните мошенници?
11 Декември 2015 12:29
Но ако предварително се отказваме от всякакви действия само заради голямата вероятност те да бъдат провалени, съвсем нищо няма да се случи. Той беше длъжен да опита.


И аз мисля така.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД