:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 204
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Малки общини въстанаха срещу закриването на съдилища

Кметът и общинският съвет на Оряхово се обявиха против закриването на тамошния районен съд. Те са изпратили декларация до Висшия съдебен съвет (ВСС), парламента и правителството, съобщи "Правен свят". Това е втората малка община след Котел, която се обяви против закриването на районните си съд и прокуратура, въпреки че никой още не ги е посочил за закриване.

За закриване на малки и слабо натоварени съдилища се разбраха преди месец депутатите от правната комисия в парламента и ВСС. Условието бе поставено от финансовия министър Владислав Горанов, след като ВСС реши да вдигне магистратските заплати с 12%. Тази мярка бе подкрепена от правосъдния министър в оставка Христов Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Според местната власт обаче закриване не трябва да има. Кметът и общинарите в Оряхово твърдят, че по този начин ще се ограничи достъпът на гражданите до правосъдие.

По информация на "Сега" във ВСС вече са постъпили десетки подобни декларации, въпреки че още няма решение за закриване. Против подобно нещо са се обявили Елин Пелин, Пирдоп, Чепеларе, Костинброд, Нови пазар и други градове. Все още не е ясно кога ще има окончателно решение. Във ВСС все още готвят анализ кои съдилища ще трябва да се закрият.

Проблемът със съдилищата в малките общини е дългогодишен. Става дума за слабо натоварени съдилища, в които понякога работи само по един съдия.



НАМЕРЕНИЕ

"Когато говорим за закриване на съдилища, трябва да подчертаем, че нямаме намерение да лишаваме който и е гражданин от достъп до правосъдие. Намерението ни е да се движат магистратите, а не делата. Ще се обединяват магистрати и служители, но по места ще остават изнесени пунктове. Може да ги наречете териториални отделения или изнесени работни места, важното е, че ако човек иска да си извади свидетелство за съдимост, няма да пътува повече от сега", обясни преди месец Юлиана Колева от ВСС.
1091
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД