:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,273,132
Активни 101
Страници 18,916
За един ден 1,302,066
Анализ

Пропуснатите възможности на ООН

СНИМКА: РОЙТЕРС
В Ню Йорк голяма част от световните ръководители участват в среща на лидерите на държавитe-членки на ООН. Събитието има за цел да се превърне в подкрепа за утопичния план за създаване на глобално правителство на XXI век. Идеологическият конфликт между САЩ и голяма част от развиващите се страни обаче доведе срещата до границата на провала.

В момента, в който бяха написани тези редове, измъчените дипломати продължиха да се борят в името на компромиса, който може да запази достойнството им. По време на срещата ще бъдe постигнато съгласие относно плана за реализация на приоритетните цели за развитие за десетилетия напред, които са основни според генералния секретар Кофи Анан. В същото време обаче е очевидно, че в заключителните документи на срещата няма да бъде отразен предварително планираният курс за действие.

Срещата беше подготвяна в продължение на няколко години. След тежките провали на международната общност по време на кризите на Балканите и в Руанда през 1990 г. Кофи Анан създаде няколко комисии. Те имаха за цел да решат проблемите, свързани със защитата на гражданското население в страните, където правителствата не правят нищо. Комисиите трябваше също така да намерят компромис с острите проблеми на развиващите се страни.

След началото на войната в Ирак през 2003 г. Кофи Анан призна, че има огромнаразлика между заплахите в развитите и в развиващите се страниСАЩ виждат заплаха за себе си основно в тероризма и в оръжието за масово унищожаване. Развиващите се страни пък се чувстват застрашени от икономическата си изостаналост, бедността, дълговете, СПИН-а и други инфекциозни болести.

През март Анан представи пред общността редица предложения. Той призова развитите страни да отделят 0,7% от БВП на развиващите се държави. Генералният секретар препоръча да бъдат свалени търговските бариери и да бъдат опростени дълговете. В замяна развиващите се страни трябваше да въведат ред във властта, да не участват в разпространяването на оръжия за масово унищожаване и да преустановят подкрепата си за терористите. Тези мерки бяха част от усилията на ООН да се приеме програма за развитие на хилядолетието до 2015 г.

През цялото лято на 2005 г. дипломатите отхвърляха различните проекти. В същото време започна да прави впечатление, че голяма част от развиващите се страни си останаха в 1960 г. Те продължаваха да твърдят, четероризмът е допустим при освободителните борбиТака държавите спъваха предложената реформа на ООН и не се съгласяваха с начина на разширение на Съвета за сигурност на организацията. Най-силната опозиция е в редиците на държави като Пакистан, Алжир, Русия и Китай. Страните все по-често се изказват против всички предложения, които могат да бъдат възприемани като посегателство на суверенитета им.

Съединените щати също възпрепятстват постигането на прогрес в ООН. Има редица въпроси, в които САЩ запазват непримирима идеологическа позиция - като протокола от Киото за глобалната промяна в климата. Вашингтон се противопоставя още на Международния наказателен съд, на размера на помощите, които трябва да се изпращат на развиващите се страни, на разоръжаването и неразпространението на ядрено оръжие, както и правото на аборт. САЩ започнаха да участват в общия диалог чак в средата на август, когато новият постоянен представител на страната в ООН - Джон Болтън, инициира началото на преговорите.

След множеството остри проблеми се оказа, че в предварителния вариант на документите, подготвяни за приемане на срещата,са извадени текстовете, които предизвикаха споровеДипломатите все още продължаваха да спорят даже тогава, когато лидерите на техните държави вече бяха пристигнали в Ню Йорк.

Окончателните резултати ще бъдат противоречиви. Съединените щати се съгласиха с това, че в документите може да бъдат споменати конкретни цели за помощ на развиващите се страни. Вашингтон обаче не е съгласен да се акцентира на някаква определена помощ за изоставащите райони на света. Дискредитиралата се комисия на ООН по правата на човека, която през последните години беше оглавявана от Сирия, Куба, Либия, Судан и други страни от клуба на репресираните държави, ще бъде заменена от нов Съвет за правата на човека. Структурата му обаче все още не е определена. Все още се водят спорове и за това доколко могат да бъдат увеличени пълномощията на генералния секретар на ООН за подобряване ръководството на организацията. Конфликтите продължават въпреки призивите на комисията на Волкър за спешно провеждане на реформи в ООН.

Положителната страна е в това, че дипломатите след множество караници се съгласиха да признаят отговорността на световната общност за защитата на гражданското население във всички страни. Също така спорещите вече са единодушни с необходимосттада се подобрят миротворческите операцииНовата комисия по установяването на мира се съсредоточи в решаването на тези проблеми, които възникват в държави, които са преживели конфликти.

Всичко това е важно, но не е достатъчно за оцеляването на ООН и мира в света през XXI век. Не се обръща достатъчно внимание на най-старите проблеми за мира и сигурността - тероризма, използването на сила, спирането на разпространението на оръжие за масово поразяване и реформата в Съвета за сигурност на ООН. Даже след 11 септември 2001 г. редица страни продължават да блокират всички опити да бъде определено понятието "тероризъм" в рамките на ООН. Много от страните се съгласиха да обсъждат този въпрос твърде късно през тази година.

В условията на противодействие от страна на САЩ и скептицизма на развиващите се страни обсъждането на предложението за разоръжаване и критериите за използване на сила премина в задънена улица. Същият проблем застигна и реформата на Съвета за сигурност на ООН. Четирите държави, които искат да влязат като постоянни членове в него - Япония, Индия, Бразилия и Германия, - не успяха да осигурят места нито за себе си, нито за другите две желаещи африкански страни. Още повече че Африка се отказа от предложението за разширяване на съвета.

Горчивата истина е в това, че световните лидери не се вслушаха в призива на генералния секретар Кофи Анан. В неговите предложения е представен пътят, по който светът трябва да върви напред в XXI столетие. Трябва обаче да мине време, докато лидерите "дораснат" и разберат проблемите, както ги разбира Анан. А дотогава светът ще бъде по-зле и от сега.* Авторът е вицепрезидент на Международната група за разрешаване на кризи и автор на книгата "Митът на супердържавата: използването на американската мощ и нейната злоупотреба".
4
1224
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
17 Септември 2005 08:01
Не беше чак толкова одавна, когато щатите отказаха да си плащат членството в ООН. Кофи Анан бе остро критикуван от същите политически кръгове в САЩ които управляват и сега тази страна. Естествено Анан направи искания завой. Сега, след разпада на двуполюсния модел, янките са решили че е дошъл момента едно "световно" правителство да изпълнява техните решения. Хем по-демократично ще изглежда пред света, хем и те ще продължават да реализират имперската си политика. Забравят или по-скоро им се иска да не е вярно, че те са поредната отиваща си империя. Само преди около 40-50 години бе СССР начело на "световната революция" довела до края на колониализма и до края на империята СССР. Сега щатите се опитват да наложат на света своя модел на демокрация, но тези, които трябва да го приемат все още помнят какво е било преди 60-те години на миналия век. Като как ще са съгласни с неоколониализма. Нащият народ по този въпрос има една мъдрост която казва каквото трябва: Гладен на сит вяра не хваща.
17 Септември 2005 11:20
Според неофициални източници при преговори с една "непослушна" страна, имаща доста природни богатства, американския дипломат заявил, че съпротивата им е излишна. Всичко под земята, на земята и над земята представлява "американски интереси". Откровенно нали?
17 Септември 2005 13:07
С този Кофти Анал, кво ООН пък и пропуснати възможности...
18 Септември 2005 18:09
Какво те бърка Кофти Онан с разцветката на патладжан
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД