:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,427,421
Активни 138
Страници 24,406
За един ден 1,302,066
Рефлексия

Пиетизъм по пътя към цивилизацията

Прав е маркиз Лаплас - всичко във вселената е в причинно-следствена връзка. Тя изглежда тайнствена само за оня, който не познава конкретните обстоятелства и не извлича същественото от снопа причини към верните изводи. Тая очевидна истина събира най-отдалечени явления. Да вземем например най-чистия западноевропейски философ Имануел Кант и булеварда с най-мръсното гето на София. Те са свързани в две отношения. Първото опира до различните следствия от възпитанието и обяснява убедително някои технико-цивилизационни преименувания. Второто засяга устойчивите представи за общ живот и оправдава бъдещото изчезване на гетото по духовно-културни причини.Да започнем с възпитаниетоБащата на немския идеализъм Кант е протестантски пиетист от Кьонигсберг, Прусия, сегашен Калининград, Русия; циганското гето е на булевард "Европа", някогашен "Баба Парашкева", наречен на българска протестантска пиетистка, майка на героя от Лайпциг Георги Димитров. Протестантският пиетизъм най-общо е верска нагласа за откриване на истинския човек вътре в теб и състрадание към ближния извън теб с опита на това откритие. Затова според Кант сме длъжни да постъпваме с другите така, както бихме искали да се постъпва с нас, но само ако не сме в естествени възпитателни отношения с: а) по-малки - деца, братя, сестри; б); по-нисшестоящи - прислужващи съсловия, варварски народи и раси; в) по-неуки - ученици и студенти; г) жени. Според кьонигсбергския мъдрец последните са приятното единство на "по-малки, по-нисшестоящи и по-неуки"; неприятното са татуиращите се пигмеи. Та речем ли да възпитаваме, трябва да изоставим изискванията на пиетизма и да прибегнем до наказания на недостатъците, които пречат на другите да са като нас: от пердах през затвор до бесилка. Излишно е да се споменава, че това засяга хората; животните не се възпитават, а се дресират. Поради липса на морален усет в тях е жестоко да се наказват. Нямайки жена и деца, Кант осъществявал връзката между теория и практика, като биел с каиш "пияната латвийско-руска свиня" - слугата си Лампе. Може би и порадитази далечна теоретически оправдана жестокостградът е изгубил царственото си име, а е получил това на Калинин - троицки мужик, петербургски слуга, професионален революционер, върховен кмет на СССР - ох, как си е пийвал с Георги Димитров!

За теоретичните възгледи на баба Парашкева не знаем - поне аз не зная - нищо. Според практическите резултати от възпитанието обаче тя сигурно е била много по-голяма пиетистка от Кант. Всеки лесно може да се убеди (вж. снимки, лични спомени от мавзолея и букварите преди 1989), че никак не е пердашела сина си, та да стане такъв, какъвто го знаем. Ergo: поради женска милозливост булевардът днес не носи тъй свойското име, а се кичи с познатия за нашите - и много чужди - уши символ на правилната възпитателна посока.

Връзката между Кант и булеварда се вижда по-нататък в особеното преплитане на култура и цивилизация. Кант е първият, който използва тези понятия в днешното им значение. За него културата е общият вътрешен дух, откриван в дейността на съхората ни. Цивилизация е способността да работим с устойчиви правила и технически способи за производство дори при различна култура. За да живеем заедно обаче, трябва да има единство между култура и цивилизация, защото животът не е само работа. Да не говорим, че за някои култури изобщо не е работа, а правене на деца. Все пак истинската цивилизационна характеристика е изолирането на пречещите в живота, но използването им в труда. Не се ли трудят цивилизовано, могат да бъдат унищожени или изместени от пътя на прогреса; извод, съзвучен на страстта да се налагат правила, защото се приемат за всеобщо разумни.Това крепи най-естествената репресия- волята да караш другите да бъдат като теб. С известно оправдание тя може да мине за антропологическа константа: проявява се винаги, където има хора. Нейното действие е основно за създаването на общности; усилието да отъждествяваш другите със себе си е естествено в семейството, рода, племето. То е и в основата на нацията, която е културно-цивилизационна общност и в гражданското си, и в родовото си измерение.

А какво прави гетото в края на булевард "Европа"? Какво ли не прави, само не работи - размножава се, пее, бие се, краде, къпе се в реката, сее зарази, състезава се с коне и - о, ужас - шиба ги с камшик. Освен че е незаконно за радост на разни власти, които намират в наглото нарушение на реда основен мотив да проявят сила спрямо слабите, то изкривява образа на пътя към Европа - едно подредено и чисто място в общите ни представи. Очевидно то е такова на фона на гетото, осветено в културно-цивилизационните проекции на чистия разум. Именно в тях гетоизацията еефективен начин да се ограничат чуждите културии цивилизации. Започнат ли да пречат, навлизайки в нашата, трябва да се изместят или унищожат. А тук вече разумът не е толкова стерилен, колкото изглежда, но за това - друг път. Поводи има - вече тук и там си спомнят за половата просвета и доброволната стерилизация като изпитано средство за цивилизовано решаване на проблема с и в гетата изобщо.
67
3134
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
17 Септември 2005 01:03
Аз пък все свързвах atention deficit disorder с малки деца, но тоя Кант-ов възпитаник с намеците за Баба Парашкева, пииването на сина и (все едно че тои му е плащал водката) и циганското гето съвсем ма зашъмъди. В заключение мисля, че би Даината с чист нокаут. Всичко това разбира се едва ли ще попречи на някои първо-групово сигнални да намерят скртитият дълбок смисъл в творението му.
17 Септември 2005 02:04
В опуса на д-р Денков има едно ценно нещо - наблягането на протестантската вяра на баба Парашкева, за по-младите - майката на комунистическия лидер Георги Димитров, премиер на България след ВСВ и прочул се много по света с Лайпцигския процес 1933. И аз съм писал доста пъти за двете известни български протестантки - баба Парашкева и баба Елена Вапцарова от Банско, майката на поета Никола Вапцаров.
*
Като деца доста учихме за тях и винаги съм се чудил, че и двете - едната през 1933, другата след 1944 - много ходили по света, говорили по леви митинги, срещали се с известни хора. И двете обикновени женици, но отракани, с достойнство и "статност", неприсъщи на типичната обикновена българка.
*
Разказвал съм много пъти на нечелите колеги и за "Хайдушките копнения" на поета Яворов, дето описва протестантите и православните българи в Банско (Яворов бил в една комитаджйска чета с бащата на Вапцаров - Йонко) - "ако гледаш протестантите, Банско е град; ако гледаш православните - село". Сега, дали били протестанти, щото били цивилизовани, или били цивилизовани - понеже били протестанти, е като за яйцето и кокошката (Хюм и събуждането на Кант от догматична дрямка).
*
Колкото до Кант, културата и цивилизацията, Митко Денков е заплел конците (явно е силно антисигански настроен - чувал съм, бил родом от гр. Хасково). Доколкото обаче редовия читател на вестници трябва изобщо да знае нещо за Кант, то е според мене, че (със свои думи) "трябва да постъпваме така, че принципа на действието ни да може да стане и всеобщ принцип (т.е. вкл. и към нас да постъпват така) и да се отнасяме към всеки човек винаги като към цел и никога като към средство". Разбира се, Кант следвал тук колкото пиетизма, толкова (или много повече) Русо, "савойския викарий". Детайлите за Кант в статията обаче са контрапродуктивни - все пак и Аристотел имал роби и ги наричал "говорещи инструменти", ама си е Аристотел.
*
Немското драматично-романтично разграничение на "културата" и "цивилизацията" е в сърцевината на голямата историческа беда на Германия, стигнала кулминация в 20 в. в нацизма (и във философията на любимия на Митко Денков Хайдегер). Културата - сиреч нашенското, органичното, "родно-народното" срещу "безродната" (или криворазбраната по нашенски) цивилизация, срещу мегалополиса "Берлин - бащинията на евреите", "Уолстрийт" и т.н. (сещаме се). Французите въобще нямат такъв конфликт култура - цивилизация, нито пък англичаните.
*
Много пъти съм казвал, че според мене пък има само една човешка цивилизация - е, някъде е повече, другаде - по-малко, а има само различни култури. Те са различни, както са различни хората, но общите цивилизационни норми са едни и същи - и са що-годе системно описани в документи като Всеобщата декларация за правата на човека (1948), която брои Кант (заедно с Лок, Русо и американските конституционалисти) сред бащите си. "Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права; те са надарени с разум и съвест и трябва да се отнасят помежду си в дух на братство" (чл. 1, по памет).
*
Оттук следва межди другото, че "сблъсъка на цивилизациите" и "цивилизационният избор" са недомислици.
*
Края на статията с намеците си за стерилизация и евгеника, и за "пречене" на едни култури на други, е смущаващ и намирисва на сидеризъм. Днес четох превъзходен "ляв" доклад в Харпърс Магазин за фактическата сегрегация в американските средни училища. В сравнение, физически страдам от примитивизма на българския образован "дискурс", ето и в лицето на такива именити колеги като доц. д-р по история на класическата философия в СУ Д. Денков, по такива важни въпроси. Вчера си говорихме медоточиво под проф. Дайнов как не бива да оставяме сидеровщината без разгромителен ответ. Е, а приказки за "доброволна" стерилизация?
*
Накрая, според мене бул. Баба Парашкева/Европа не минаваше покрай цигански гета, Коньовица и Филиповци остават доста вляво (в посока запад), Захарна фабрика - отдолу. Минаваше обаче покрай български "гета" - Жилищата, Модерно предградие. Истина е, че подходите към София, и не само от запад, но и от магистрала "Хемус" и сигурно и отдругаде, но не съм ги виждал скоро, не са за европейска столица. Но това пак е български и софийски, не "цигански" проблем.

Редактирано от - Чичо Фичо на 17/9/2005 г/ 02:10:41

17 Септември 2005 03:10
Хора отраснали без вяра, религиозен морал, не стават за водачи на обществото, назначени капиталисти, бивши чекисти сега масони и... и светло бъдеще, да даже йиес. Не е сложно, десет правила са, другото е мъдрост, теодицея

Редактирано от - Пейчо Пеев на 17/9/2005 г/ 10:44:59

17 Септември 2005 03:13
Пейчо -
17 Септември 2005 03:19
Много ме впечатли това за жените.
" г) жени............приятното единство на " по-малки, по- нисшестоящи и по-неуки".
Интересна философска концепция! Как съм я пропуснал?
Но все пак трябва да се има предвид, че оттогава досега нещата много са се променили. Усилията, както се казва, дадоха резултат. Жената вече по нищо не се различава от мъжа. Дали е висшестояща или нисшестояща зависи единствено от позата.
А иначе философският опит на Денков не осветлява философската страна на въпроса- какво да правим с циганите? Не мисля, че философията някога е дала навреме отговор на такива сериозни човешки проблеми. В общи линии безполезна за практиката наука. Да търсиш във философията решението е колкото безполезно, толкова и вредно. Ще стигнеш единствено до положението да си бъркаш в носа и да се чудиш безкрайно.
17 Септември 2005 05:21
Това да не е дописано от редакцията?
Започнат ли да пречат, навлизайки в нашата, трябва да се изместят или унищожат. А тук вече разумът не е толкова стерилен, колкото изглежда, но за това - друг път. Поводи има - вече тук и там си спомнят за половата просвета и доброволната стерилизация като изпитано средство за цивилизовано решаване на проблема с и в гетата изобщо.


Ако не - Денков, то чуваш ли се какви ги говориш? Язък ти за Гегеля, Канта, Фихте, Шелинга. Има си хас и ти да си от сидеровата сган? Ще поразпитам тук-там.
Дето пее щерка ми (с Дейна Гловър в хор) :


Thinking over
Thinking over
The things that you've said
And I'm thinking over
Thinking over
Thinking over the things...

Нещата, Денков, са по-сложни отколкото някогашния отговор на въпроса на дъщеря ти (от 1986) "къда пишкат звздичките". *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 17/9/2005 г/ 14:34:40

17 Септември 2005 06:37
Зую, за коя "практика" трябва според тебе да е полезна философията? Производството на клинци? Опинци?
17 Септември 2005 07:07
За политиката бе, Фичо. Политиците нито ви четат, нито ви знаят, нито си губят времето с вашите писания. Вас ви наемат само за да замажете някоя работа или да разлаете кервана.
17 Септември 2005 07:23
Фичо и Нели пак разбрали недоразбрали. Но затва па добре подковани. Всъщност, както сфащам, именно за тоя конфликт е статията - между предразсъдъците на "чистия разум", в които Фичо и Нели се гушкат, и реалността. Има такъв конфликт. Корените му са, да, леко пооцапаната ВЯРА, че некои сме по-така. Ми бах мааму, не сте. Вапцаров толко се фрустрирал, че се комунизирал, а ДимИтров - и алкохолизирал. И другото съществено в статията - тезата, че подобен конфликт е заложен в корените на европейското мислене. Демек - че го ударят на разврат в Европата и левичарство. Ма па я четох, че идел некъв киселинен облак къмто наше село, щел да стигне слънчовата система към 2014 и че края на света разбиш ли...Де е Слънчо - он е чел, да ни осветли. Тогава Денковите кахъри - бели че ни се видят.
17 Септември 2005 07:27
Ето, дори настоящата статия потвърждава думите ми. Имаш един проблем- цигански, културен, цивилизационен, етнически, какъвто и да е. Обръща се авторът към класиците. И какво намира? Смехории от Кант.
Ти започваш да му противоречиш. И представяш някакво голословно твърдение, че нямало "сблъсък между цивилизациите", че имало само една цивилизация с различни култури. Ами като си толкова уверен, развий тезата в някакъв труд. Ще станеш световно известен, ако го докажеш .
Как преценяваш ислямските порядки във фанатизираните ислямски общества? Да те съдят по законите на исляма, многоженството, положението на жените и т.н. Това само различна култура ли е? Или ще кажеш, че това е същата, нашата цивилизация, но на по-ранен етап от развитие.
Да не говорим, че китайската цивилизация се е развивала паралелно от нашата.
17 Септември 2005 07:53
И Фичо, прави ми впечатление, че доказваш сериозни философски проблеми с думите-"много пъти съм казвал". (Митето Денков да не се смее! )Броят на повторенията си го извел като най-сериозен аргумент за обосноваване на философските ти тези.
Имах един познат, който като кажеше в едно изречение 16 пъти "таковата" и смяташе, че е бил достатъчно изчерпателен. Е, той нямаше философско образование.
17 Септември 2005 09:26
Фичлеристите са станали много трогателни напоследък.
Като ги видя в действие и пускам по една сълза...
17 Септември 2005 13:11
Фичо, само преразказва и преписва, той нищо не може да "каже", щото нема никой в такезакачалката му... Само фичирам...
17 Септември 2005 13:30
За баба Парашкева и религиозността й, изпитвам особена гордост, да разкажа кротко и аз спомен, автентичен.
Както ви е известно, родата ми е от Самоков. Къщето ни, строено 1931 г., се намира на улица, която по-рано се казваше Баба Парашкева, преди това Калиманци, а сега МакГахан. Срещу началото на улицата, в двора на едни детски ясли, има паметник на баба Парашкева, по стил напомнящ този на майката на Дебелянов. Това е била родната къща на с-во Баръмови, затова. Любчо Баръмов пък е бил съученик на майка ми и тя разказваше, как го разкарвали арестуван и пребит, в каросерията на един камион, по града, като заловен партизанин.
А баба Парашкева е била голяма дружка на баба ми, по махленска и религиозна линия. Водила я е упорито по протестантските мероприятия. Баба ми си беше една екуменистка, сега го разбирам, тя посещаваше всички видове християнски черкви, в Самоков протестантизма е бил добре застъпен, и поради американския колеж, протестантско дело. Мен също ме водеше като дете по разни странни черкви, с голи пейки, скромни амвони с хармониум и публика, пееща по тетрадки. Само дето на синагога и джамия не ме е водила...
Та в годините, когато явната декларация на религиозност и привързаност към християнски ценности, се преследваше доста строго, баба ми се противеше явно и яростно на това. На всеки опит да я сгълчат, тя отговаряше с един идеологически аргумент от рода: не гледай мен, а гледай еди кой си. Та аргумента й беше разказа на баба Парашкева, която точно по това време си е споделяла всичко с баба ми, за посещението й в Москва, след щастливото избавление на сина й от Лайпцигския процес. Там гостували в имението на Сталин и баба Парашкева попитала за място, където можела да се помоли. Била отведена в малък православен параклис, построен специално за майката на Сталин. И тя се помолила там.
Та на баба ми аргумента беше - на Сталин майка му се моли в черква, та аз да не мога, откъде накъде?!?!
И това всичкото, чрез баба Парашкева, тази скромна малка женица в черно...
****
за достоверността на горното се подписвам
17 Септември 2005 14:22
Верно, днес Митко е разлял олиото.
Върху философско-религиозната арматура е излял бая лайнобетон. Най-грозното е, в случая е фактът, че той дори и не съзнава какви ксенофобски и напоени с final solution неща пропагандира.

За ловенето на риба, рибарите и учебниците по риболов
Част трета
Малцинствени проблеми
Когато имаме налице проблем с представители на малцинственна група, то в никакъв случай не трябва да слагаме ЦЯЛАТА ГРУПА НА ПАНГАРА!
Тръгнеш ли да обобщаваш и дамгосваш всички представители на дадено етническо малцинство, ти рискуваш да го настроиш срещу себе си. Всеки човек усеща какво е справедливо и какво не е. Когато му кажеш: Така и така, Пурко от вашите краде и трябва да бъде прибран на "топло", той ще те разбере и ще ти каже: Ами вкарай го вътре, щом си требе! Ама когато му кажеш: Вие, мангалите сте всички айдуци! то ти не само че правиш неправилно заключение, но и настройваш неайдуците към конфронтация.
Представете си представител на такава група, който никога не е правил нещо нередно, винаги е бил морално и юредически изправен и желае да си живее мирно и хармонично (макар и различен по своему си*), но в същото време не пречещ никому, дори участвуващ в общественно-икономическия живот на страната.
Човекът си живее като теб в панелката. Излиза сутрин рано, продава по цял ден сладолед или пък ти събира боклуците, връща си се чинно в къщи, пуска си телевизора и си се кефи на своите си там кефоправители. Е и ти сега, Гуджо, му викаш: Айде на Сатурн! или пък му предлагаш да се модифицира в перилен препарат. Ужас. И като го знам тоя същия "ариец" Гуджо какво лайно е и направо настръхвам.
Не казвам, че всред ромското население не е бъкано и с криминални типове и с магистрални труженички и с дребни и едри мошенници. Напротив, представители на тази малцинственна група с положителност правят ужасно много поразии и мискинлъци. С положителност тяхния брой (на закононарушителите) е пропорционално много по-голям отколкото при другите етноси населяващи страната, но ти ако не можеш да различиш Яшар от Мето, ти току виж си форсирал и Мето да си каже: Що ви не ебем у капутите. И така и така, каквото и да направи някой от "нашите" всички ме гледат като че ли аз съм го направил. Изчезне ли нещо, все в мене се пулят, излезна ли все си шушукат и се смеят. Ами след като всички ме гледат като КРИМИНАЛЕН СЛУЧАЙ дай да не ги разочаровам хората, камерав.
Не знам, как не могат да разберат тия киеци, че ОМРАЗАТА ражда само ОМРАЗА.
Ти живееш с тоя човек, бе чоджум. Разбери го, веднъж завинаги. Дали ти харесва или не - това е действителността и свиквай. Всичките ония глупости с които ти пълнят главата само правят ситуацията по-лоша. За хубаво или за лошо ромите съжителствуват с нас по нашите земи от векове. Факт. Тука са бе. Тука. И ти сега какво? Не ти било харесвал тоя факт, щото си бил интелигентен, възвишен и си обичал чистата раса. Брех, брех, брех...да те ебем у ариецо, дето има една дума. И к'во с'а? Не ти харесват и какво ще направиш. Айде дай да седнем и погледнем на проблема ти реално...ама така баш как си е. Имало викаш дисонанс между твоите и неговите желания.
Има бе, разбира се че има. Ами то между някои от моите и тези на жена ми желания има разлика, та между теб и Манго няма да има...ще има, разбира се ама ти сега какво? Ще тръгнеш да го коляш? Така де. Айде представи си, че се съберете там - отворковците и започнете да правите погроми и избивате циганьори с камиони? Кажи ми ти, баш ти, дето се ослушваш в тоя момент и ме гледаш умно готов ли си да ходиш и да режеш глави? Готов ли си да отнемеш живота на друго същество? А? Щото тъй: Циганите на сапун. и баба може да крещи, ама ти правил ли си някога някого на сапун? Бил ли си в екарисажа?
Айде, да речем, че се намерят групи от изверги, които наистина ще са готови да го направят и без да им мигне окото ще тръгнат да "изчистват нацията"...ами представи си какъв вой ще нададе цялото прогресивно човечество? И с право. Спомняте си, как беше при "голямата екскурзия", нали? Всички медии по света гърмяха: Българите така и така...и ако наистина тръгне един такъв геноцид...после да не се учудиш, ако някой почне да те бомбандира и тебе. Както виждаш - тоя вариянт с преквалифицирането на мангалите в сапун е не само уродлив, нечовечен и вандалски (нещо за което може да не ти пука чак толкова), ами е и наказуем от световната общност и накрая и те ще опереш пешкира заради своята кръвожадност и бруталност (е, гледам сега примигваш и започва да ти пука, тъй като става дума за твоя посран собствен гъз).
Значи, след като геноцид не върви, какво друго? Ами - изпращане на Сатурн. Да де ама в момента все още няма отворено трасе Видин - Сатурн и освен това питал ли си ги тях самите дали им се ходи да Сатурн, защото доколкото чух, там метереологичните условия не били баш кой знае колко благоприятни.
И какво остава? Ами разбира се, да се опитате и ти и Снежанка да се опитате да заживеете заедно. Ти ще направиш компромис там, тя ще направи и това е. Най-важното е - спазвайте законите, защото пред тях сте равни. Когато всички спазват законите ( те нали точно заради това са написани) всичко ще бъде...ех, ако не баш по мед и масло, барем там - горе долу добре...ами че ти идеално и на Сатурн не можеш да намериш, така че, примири се и гледай да оптимизираш това което е. Ясно ли е? Ами че и те са хора, бе, човек и на тях им се иска мир, спокойствие и дето му викаш ти, достоен живот.
Някои обичат да си слушат Софи Маринова, Индира, Есма и Азис хората, други обичат да си джиткат барбутче, трети си падат по чашката, четвърти са сводници, пети крадат, шести правят сърдечни операции, седми свирят магически на акордеон, осми работят оная работа дето ти пръдльо никога няма да я работиш, защото ти била под достойнството, чувам. И така си е.
Уважавай различията. Ето и при нас тук, в Канада има какви ли не щеш чешити - с чалми, с бурки, с растафари прически, с масури, с голи глави...всякакви бе, като ти викам. Всякакви...има тук таме малко шумолене, ама ей ни живеем си що годе прилично и хармонично и повярвайте ми - това е то бъдещето. Все повече и повече хората ще се омешват и ако не се интегрират и посредством компромиси заживеят доколкото могат дружно, алтернативата е (както виждате при "инатчийските горди и самобитни нации" не особено атрактивна.
_________________________________________ ________________________
* фактът че циганите имат различни от нашите физически, морални и културни традиции не ги прави по-нисши същества. Това трябва да се разбере веднъж за винаги. Както някои от нашите по-мургави сънародници не са по-нисши същества от русите германци покриващи "арийските" нормативи. Аз познавам много цигани които са ( тоест бяха, тъй като не съм ги виждал сигурно повече от 20 години) редови граждани, примерни колеги и добри другари. Като чета изцепките на някои списващи и сърцето ме заболява за това как тези мои приятели биват дамгосвани и декласирани само поради ФИЗИОЛОГИЧНИ БЕЛЕЗИ. УЖАС! Това ако не е отвратително, не знам кое е.
17 Септември 2005 15:24

Брамтънецо, аз пък някой път, като чета Бг пресата и като ме хване ядът, а оттам и мъката по България отивам много по-далеч и от тебе.
Някой път толкова ядът и мъката ме стисват за гърлото-че им праим ЕВАЛЛА на циганите.
Щото те са единствените в тая нова България-ехидна, хитричка, алчна, завистлива, страхлива отчаяна, измъчена, мрънкаща и "заспала"/хич даже не е заспала, между впрочем-българите са много по-будни, несравнимо по-будни от тия край мене и тебе, стига си ги хвалил и ти-сякаш не ги виждаш!/...които ПРОТЕСТИРАТ И СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ.Макар и по свой си, цигански начин!
Да не плащат никакъв ток-прави са, точно така!Тва държава ли е-че и тока да му плащаш, хайде де!
17 Септември 2005 15:30
Фактът, че Кант е живял през ХVІІІ век, съвсем не означава, че той е бил автоматично пиетист. Та той не вярвал в Бога като Личност, не е приемал основните догми на Църквата, не е бил активен и пасивен християнин и не е приемал нравственото и мистичното възраждане на душата в лутеранството на мъдреца от Хале (Заале). А какъв е бил Кант? Отговорът е много прост и самообясняващ нещата - масон. Какво има общо между масоните и циганите? Това е цинизмът, опортюнизмът и отхвърлянето на християнските ценности в името на личния егоизъм и нелепите митове.
17 Септември 2005 15:38
и де, гусин Грацко, видохте у тая статия нещо против братята цигани? Тъкмо обратното се казва у нея. Може да сте имАли тежък ден, да сте били невнимателен при четенето. Пак пофтарам, щото требва да се пофтара - у статията се извежда, че съществува скрит порок в корените на европейската цивилизация. Казано просто става дума за лицемерието, криещо се в религиозни и философски постулати. От него страда сичко, що е различно от официалното според тези постулати. Така че, гусин Грацко, обратното се говори, объркАл сте се. Здраве да е. А ако питате менека, нашенския пишманрасизъм е с по-прости обяснения. Верно е само, че лицемерие има навсекъде, дето говорат срещу антихуманни и антидемократични сборища.
17 Септември 2005 15:42
sorry, не СРЕЩУ а НА в последното изречение.
17 Септември 2005 17:23
Грациян-е Колко рядко са тук умните и ннормални хора като теб и Геновева.
17 Септември 2005 18:28
Автора
на лебедиците и правозащитниците
Ставам кантияниц-любител!
17 Септември 2005 18:29
За Грациян
Виж, ти! Не очаквах, че сред толкова дървени философствания, ще се появи едно наистина състоятелно мнение

Но те моля, наложи си малко ...как да кажа... не цензура, може би "пуризъм" в текста. Ругатните го отслабват, не го подсилват.
Ще си позволя да те допълня, че освен принципа "всички имат равни права и задължения", ще ни се наложи да проведем целенасочена държавна политика спрямо огромни маси от циганския етнос. На принципа на моркова и тоягата/законовата, разбира се/. Кой го беше казал, Андрей Ляпчев ли: "Со кротце, со благо и со малко кютек"
17 Септември 2005 19:08
ами баба илиица православна ли е или протестантка?
17 Септември 2005 19:12
Къф си ти бе, гуджовсин? Не си нашенец, мяза ми. Да не си от ония с масурите? Щото те проповядват циганолюбие и възпитават чрез янките нормалните хора с бомби и ракети. Около бай Сорос май се грееш...
Омразата не се появява само от омраза, пораждат я много други причини. Ние не живеем цаедно с циганите, нито те живеят заедно с нас. Не искат и няма да поискат, семката им е такава. Затова предците на днешните западните морализатори през 16 век са ги натираили най-законодателно с жестоки репресии вън от земите си, а бай сган са и изпозаклали, изпообесили и изпотъпкали. Ще паразитират тук манговците докато ония с масурите ползват яткиге за трепало, но скоро и това ще се промени, вече се променя в Щатите. Там скоро ще тръгне такъв расизъм и юдофобия, каквито светът не е виждал. Че и на разните помийрстващи бивши българчета ще наврат по два-три метални масура в дупетиите и ще ги натирят обратно при циганите, с които сега ни съветват да живеем дружно. Що не стояхте тук да им се радвате, ами нас сте взели да наставлявате да ги залюбим, въпреки наглите им свинщини и мародерства?
Въобще прочетете какво е рекъл за вас оня Мето в постинга на Грациян и много ви здраве от нас дебелоглавите! Промитите ви мозъчета не могат да включат, че целият ни народ с всички мрази циганите, а не някакво изолирано откачено расистко малцинство, както си мислите. Българите са извървяли своята част от пътя, циганите не щат. И трябва да ги постигне залужената рапрасия според законите на страната, според изискванията на човешкия морал. А пък от лицемерните ви назидания само ни се повръща, отрепки скапани.
17 Септември 2005 19:20
Боздуганов, Гуджо от постинзите на Грациан е традиционен негов събирателен образ, не е мисля за мен. Аз съм фен на Челси, оттам ми е ника. Не, не се храня от Сорос. Към комунисти, фашаги, антиглобалисти, расисти и подобни не изпитват добри чувства. Смятам, че на човек е присъщо и прилично да е милостив и свободен, а те не са. Това е.
17 Септември 2005 19:31
В статията не виждам нищо, което е насочено срещу циганите.Авторът, според мен, изразява тревогата си от наличието и задълбочаването на гетото, а оттам и на гетоизацията на част от обществото. Съвсем не е задължително това да бъдат само циганите. "Естествената репресия" се появява с описаната причинно-следствена връзка. Днеска са циганите, утре могат да бъдат безнадеждно болните.
17 Септември 2005 20:27
А вдругиден - мислещите различно, след седмица - мислещите въобще и т.н.Това сме го гледали вече! Боздугана за едно е прав - трябва санкция, само че не му е ясно каква и как. Нито пък му е ясно, че това, което се развихря и ще се развихри в щатите и другаде, няма да е неговият "расизъм".То и правописът не му е ясен, но нейсе, запуши я...
17 Септември 2005 20:33
Апропо, Боздуганов!
Ти нали живееш тук, в България? Нали се сещаш чий задник ще пръснат първо арабеските и прочие "мюсюлмански братя"? Уверявам те - твоят ще е, щото евреите знаят да се бранят, а ти си тръгнал на гол г.з да туряш чифте водни пищови. Че се и репчиш!
Да те светна - не съм юдомасон, нито само юдо, нито само масон. Чисто българче съм. И все ми се струва, че точно такива герои като тебе са ревали "Ура!" и "Да живей!" в кръчмарски патриотизъм, пък в четите и на фронта ги е нямало...
17 Септември 2005 20:44
Дип че е далеч Брамптън. Иначе като се изсипят един автобус Злънчовци..ще викат канадската конна полиция. И ще я вика лично дръвения филозоф.
17 Септември 2005 21:28
Граци прав си от там и за Денчев и за циганите, ама ние тук си живеем и с единия и с другите
Прощавай никакъв не е този живот
Поздрави
17 Септември 2005 21:41
Смятам, че този израз, ще стане класически - защото е много верен и на място за България:
>>-+->-+->> ФАНТАЗИИТЕ ~ НА ~ БОЛНОТО ~ ОБЩЕСТВО
17 Септември 2005 21:44
Рижавината е дегенеративен белег. Среща се често сред едни, на които им били обетовали разни неща, ама обетоващия никой не го е виждал или чувал.
17 Септември 2005 21:52
Дима, забелязвам от тук ( както знаеш играта има съвсем друг облик за кибика. При него липсва онази "трябва да победя!" замъгляваща погледа емоционалност. Понякога емоционалността е афродизиак, но пък понякога спъва) прекалено сериозно се акцентира в България на много маловажни неща, докато пък на други от витална важност се гледа през пръсти.
Поздрави с най-новата ми песен "Леле-мале":
Натиснете тук
17 Септември 2005 22:22
Васуки, змей велики, използван главно и предимно в качеството си на връв, не се ври нито в психиатрията, нито в генетиката. Не е за теб!
Тая история с отровата и Шива съвсем те е размътила...
17 Септември 2005 23:24
Васуки е пружина, спирала. Ти ходиш на пръсти, отвисоко да гледаш, да пренебрегваш. Далеч не се стига на пръсти, умора.
17 Септември 2005 23:53
Граци,
дали си убеден, че си наясно със значението на думата афродизиак* (aphrodisiac - от Афродита)?
-------
* афродизиак - средство за възбуждане на полово желание

Редактирано от - Captain Buddy на 17/9/2005 г/ 23:57:26

18 Септември 2005 00:57
"Затова според Кант сме длъжни да постъпваме с другите така, както бихме искали да се постъпва с нас, но само ако не сме в естествени възпитателни отношения..."
.
Така нареченото Златно Правило, не принадлежи на Кант, а на Исус Христос:
"И тъй, всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие на тях; защото това е същината на закона и пророците." (Матей 7:12)
Христос не поставя никакви ограничения. Уважвам Кант като философ и вярващ християнин, но ако наистина е добавил тези "естествени възпитателни отношения" е изкривил същината на оригинала. Няма "но"-та! Точка.
18 Септември 2005 02:44
Как самарянската ги е наредил Грациан! "Свиквайте с циганите"! Съвет, даден от далечна Канада на живеещите в близост до гетото. Колко ли ще им е от полза?
Според Грациан вариантите са два- или свикваш с циганите и циганиите им, или ги правиш на сапун. Последното може да се замени с качване на Сатурн. При такъв избор, как няма да се разчувстват душичките на онези, които нямат вземане-даване с цигани. Сакън, да си слагат такъв грях на душата- да въртят лопатата на казана за сапун и вътре врат да цигани. Ужас! Такива междинни варианти, като натиск върху държавата и със силата на държавната принуда да се ограничи циганската престъпност, както и да се спрат масовите побои над полицаи. Натиск върху властта за премахване на държавните аванти за циганите- безплатен ток, помощи на калпак без някакви задължения от страна на подпомаганите и др. Създаване на обществени структури, които да подпомагат държавата в борбата й с масовата престъпност, която почти изцяло се формира от циганското население. Такива междинни варианти според Грациан не се предвиждат. Скачай в казана без да се обясняваш и толкова.
Грациане, Грациане! Само с миризмата им не можеш свикна, братле. Нямаш идея за какво става въпрос.
18 Септември 2005 05:18
Граци, проблемът с Денков и изказването му

"започнат ли да пречат (циганите - б.р.), навлизайки в нашата, трябва да се изместят или унищожат...Поводи има - вече тук и там си спомнят за половата просвета и доброволната стерилизация като изпитано средство за цивилизовано решаване на проблема"

е далеч по-сериозен. Той не е Гуджо от твоя разказ, не е български хил-били, не е дори Волен Сидеров, който не успял да завърши каквото и да е висше. Той е зам-декан на Философски факултет на СУ, преподавател не само там, но и в Нов български университет ( с лекции по предмети като "Философия на Просвещението", "Философията на Хегел", "Въведение във феноменологията", Екзистенциалната философия (Ясперс, Хайдегер, Сартр) и т.н. Според биографията му специализирал в Лайпциг, Загреб, Виена и Берлин. Кандидат на философските науки от 1986 с "Мартин Хайдегер. Онтология на трагичното", хабилитация по история на философията през 1992. Автор и съавтор на 4 книги, 3 учебника, 3 антологии и множество статии на български, немски, английски, руски и френски, превел е основни трудове на Хегел, Маркс, Хайдегер, Гадамер и др. Под негова редакция са "Тъй рече Заратустра" на Ницше, "История на Западната философия" на Ръсел, "Ерос и цивилизация" на Маркузе, "Тотем и табу" на Фройд, съчинения на Валтер Бенямин и др. Член на редколегиите на "Критика и хуманизъм" и "Ново време".

Та значи този човек, под чието влияние в момента са стотици български студенти, има наглостта да напише горното заключение на статията си.

Сега, аз от Денков не ще искам да ми се извини за това, че ми губеше времето на упражненията си преди 20 години, но определено държа да се извини на мен и на читателите тук за недопустимо си расисткото изказване. Ситуацията в България е такава, че ако Денковци започнат да подкокорисват с подобни неща Гуджовците и да обосновава теоретически бълнуванията на Воленовци, България я чака тежко бъдеще. Омразата наистина ражда омраза. Какъв е смисълът Денков да прибира хонорарите си от водене на темата "Хуманитарната образованост" (Списание "Критика и хуманизъм", книга 8, брой 1/2000) когато де факто той води расистка пропаганда от страниците на четен български всекидневник? А може би и от катедрата си в университетите в които преподава, всекидневно, пред студентите, които утре ще управляват стрaната ни?


Предричам му от следващия брой овации от форумните атакистчета. Те за Канта и Гегеля не четат. На тях им дай последните му 2-3 изречения. Ще се тълпят да го потупват един-през друг по рамото. А може би това му трябва, знам ли?

Редактирано от - Нели на 18/9/2005 г/ 05:23:39

18 Септември 2005 06:25
Поздравявам Грацко и (не се чудете) Геновева за изказванията им. Митко Денков пише хубави статии (не тая) и казват бил водещ наш философ (на упражненията ни 1984-85 още не личеше, но оттгава много вода е изтекла), но по малцинствения въпрос има битови, допотопни хасковски възгледи, неминали през стъргалото на философията му.
*
Архимане, стъписа ме братче, с тоя твой масон Кант (не съм чувал да е бил наистина, той бил скромен човечец и никога не напускал затънтения Кьонигсберг, който по едно време бил в пределите на Русия при Екатерина, та й писал писмо с подпис: ваш верен раб Иммануил Кант). Ами Моцарт бил масон, във "Вълшебната флейта" възпява масонството. По тяхно време масонството било другото име на рационализма, просветения антиклерикализъм и републиканството. Създателите на САЩ също били все масони и почитатели на Лок.
*
Зую, галиба не си чул за философи-политици като Ленин (автор на философския трактат Материализъм и емпириокритицизъм), каквито имало впрочем още от древността - философа Платон искал да си осъществи идеалната държава в живо дело с помощта на един свой познат тиран в Сицилия. Други философи като казания Лок и Русо пък записали на бяла книга политическите идеи, които тогава и без тях си се носели из въздуха, и сега носят тяхното клеймо.

Редактирано от - Чичо Фичо на 18/9/2005 г/ 06:27:14

18 Септември 2005 06:43
И не знам как е в Брамптън, но във Вашингтон, ДС примерно 80% от населението са черни, в Ню Орлийнс - видяхме, че бяха 68%. От учениците в държавните учлища в Ню Йорк 75% са черни и хиспаник, което се оказва че е много малък процент, понеже в Чикаго е 87%, в столицата - 95%. Но"говоренето" за расовите проблеми в САЩ е на светлинни години пред нашето. Да си представим за момент: известен американски философ пише публицистична статия в национален всекидневник, например USA Today, завършва с намеци за доброволна стерилизация на черните. Ха-ха, нали? Такова няма да видиш и на сайта на Ку-Клукс-Клан.
*
Вярно, Хайдегер известно време споделял нещо от нацизма и даже бил член на НСДАП една година и наци ректор. Интересен паралел: всички известни немски позитивисти плюс франкфуртците напуснали Германия и Австрия и заминали по Англия, САЩ и чак Нова Зеландия.
18 Септември 2005 09:12
Фичо и Нели с упоритото си нежелание да признаят, че не са сфанАли, не са доразбрали написаното, само доказват колко навременна е статията. Защото тя се отнася за таквия като тях. Дървени та дървени. Ма и си верват.
18 Септември 2005 11:33
Грациан
е приятната изненада измежду коментарите. Особено ми допада "хулиганският" (като момчешки), лек (но не лековат) подход към важни въпроси.
18 Септември 2005 12:24
Нищо чудно Първо, те устойчиво демонстрират четене на Денков с "отвращение" (хем на времето нещо ги е обидил на интелект, хем есетата му във в. Сега са удобен повод да си припомнят, че някога са учили във ФФ). Второ, "водещият философ" в семейството все повтаря, че се занимава с История на философията и акцентира върху историята, разбирана като фактология(както междувпрочем въобще се схваща историята у нас , неотдавна чух, че История на олимпийското движение в един ВУЗ трябва де преподава от историк). Трето, те четат есе, разбивайки го на абзаци, хващат си един и го поставят под знаменателя на удобната идея (това ще да е от традиционния модел на бг науч. дисертации - история: от Аристотел до наши дни; съвременност:преглед на учените днес по въпроса; собствен принос: в хронологическото подреждане ) Четвърто, интегрираш се в едно общество на протестантски пиетизъм, децата ти все по-успешно се вписват в общността на просветените. Как да признаеш, че репресията (независимо от мутациите си - бой, гетоизация, полова просвета, стерилизация...) е константна величина по отношение на слабите и другите. Че разумът напуска зоната на чистотата си, когато става дума за национално единство и цивилизационен прогрес. Още повече, срещу теб авторът е тръгнал "С Кант на война" срещу клишетата и еднозначните отговори. И на мен ми беше трудно. Някак по-лесно се преглъща Кантовата теза за двата вида законодателство - етическо и юридическо (оправдано, когато дългът на просветения разум не се е превърнал в мотив за действие) Все пак става дума за законова принуда, с която разумът може и да се помири. Друго си е да споменеш малко известия факт от Кантовата биография - боя с камшик на "руско-латвийската свиня - слугата Лампе". Модерното е толкова примамливо със системното етическо подреждане на света от гл.т. на решаване проблема за теодицеята (съвместяването на добро и зло); с идеята за пазара, изравняващ всички пред общ закон (всеки? е частен производител със съзнание за иконом. и личностна автономност); а властта - рационализирана и формализирана дава възможност на всеки просветен и морален да постигне своята цел. Е как да признаеш, че моделът е възможен, ако излишните са в гето Нали ще се изкриви "ЧИСТИЯТ" образ на цивилизацията... Това си води до психически дискомфорт... или до тъга...
18 Септември 2005 12:32
prof.Popovski
[Златен]
от Bulgaria
Общо мнения: 5164
Скрий: Име, IP
Много от вас считат Америка за Велика Страна!
Но трябва да знаете, че това е страната на Тъпанарите!
На Дебелаците и Промитите мозъци!
Всеки който идеализира Америка е прост човек....
Преди да си тръгне Веско ми остави едно дебело ксероксно ръководство
по Пропърти Мениджмънт-Хендбук на Билдинг Суперинтенданта!
И ме помоли като пиша отделните точки да ги сравнявам с Ръководството.....
Зачетох се и....установих , че ако Хашек би имал възможност да прочете
този парцал то със сигурност би се обърнал в гроба от завист!
Срашно смешно и трагично в същото време.
Ще приведа примери.
****************************
Пест Контрол
************
Ако в билдинга имате мравки!
Как да се борите с тях.
В ръководството са снимани поне 50 вида мравки и са описани особеностите на отделните видове с такива подробности, че дори известната банска биоложка Мунка повдиговска ще се изчерви четейки....
Накрая завършват сектора за борба с мравките така-
Смесете в една купа 3/4 чаена чаша вода, 1/4 чаена чаша пудра захар и три лъжици Мравчена киселина. Разбъркайте сместта с миксер.
След което НЕ ПОЛЗУВАЙТЕ този МИКСЕР ПОВЕЧЕ!
Намажете един памучен парцал със сместа и го оставете до мравуняка!
Напишете четлива бележка за хората!????(има си хас да е за мравките), че сместа е ОТРОВНА!
Ужасно тъпо!
***
Ако в Билдинга имате мишки....
**************************
Гризачите-казва ръководството-са невероятно умни.??????
Ако сложите капан със стръв салам никога няма да можете да хванете
в него повече от 2 мишки! След това трябва да смените или Капана или стръвта или и двете!
Изследвания на Станфордския университет показват , че ако имате популация гризачи-до 100 гризача-никога няма да можете да я ликвидирате с помощта на капан и стръв. Гризачите са интелигетнти и се предупреждават взаимно????
(ега ти?) Тогава трябва да запушите всички дупки с бетонова смес и ако и това не помогне да Алармирате Щатската Служба за борба с Гризачите!?!
Фичо например си го представям като младши инспектор в Отдела за борба с Хлебарките в тази така почетна Служба.
Тук един милион неща правят фрапиращо впечатление?
Кой и защо отпуска пари за да се изследват.....мишките?
Дотам ли опря НАУКАТА-Шуши????
милиарди хора гладуват а в Станфорд моля ви се изследват....мишките...
***
Да се прехвърлим на Вертикалната Планировка
на секция Огради. Има определение що е ограда.
"Оградата" е конструкция от дърво, стамана или бетон, която разделя Пространството на две!!!(Ега ти? Не двора ами направо пространството?)
Освен това Оградата създава психологическо чувство за Сигурност
****
Ако около билдинга има жици във въздуха.
Проверете дали под трасето или около него не расте дърво.
Ако има дърво измервайте височината на короната на всяка седмица.
Когато дървото прорастне до един фут под жиците обадете се на проектанта
по вертикална планировка и изисквайте писмено решение със скица как да се реши проблема. В противен случай дървото може да повреди жиците.
****
Когато се движите в билдинга винаги носете със себе си ...Шумомер!
Ако от някой апартамент се вдига шум измерете нивото му със шумомера.
Ако шумомера покаже повече от 40 децибела ...повикайте полицията!
Помнете! Вие не бива да се намесвате! Вие сте Билдинг суперинтендант!
***
Не съм дочел още Хендбука, той е около 650 страници.
Но няма да се учудя ако някъде пише...Ако намерите дебел портфейл натъпкан с пари-занесете го в Световната Банка!
18 Септември 2005 13:09
Не съм редовен участник, но понякога се случва по особени поводи, като изборите, Атака, и други подобни. А пък сега поводът е, за кой ли път, как някои хора четат статиите както дяволът - Евангелието. Ама че авторът говори за реални неща и за реални настроения, не - той е расист, при това опасен, защото е философ, декан, и пр. Чудя се откъде се взема този синдром да сме по-католици от папата. Пустата му (закъсняла?) политическа коректност, която вече и в т.н. развити страни гледаме как почва да избледнява на фона на нашествието на не дотам приятелски култури. Прекрасен е паралелът с Кантовите схващания кои заслужават равноправни отношения - към 10% от човечеството? А аз изпитвам огорчение всеки път когато умни и интелигентни хора правят неочаквани (а дори и очаквани) пируети и ни поучават какви сме и какви не трябва да бъдем. Това пък вече е синдромът "пази боже сляпо да прогледа". Извинявам се, ако някой се познае и се обиди, просто лично мнение.
18 Септември 2005 13:19
Калинке, понеже у статията проблемът за двойните стандарти се представя чрез Кант, се сетИх знаеш ли кво интересно. Та почитаемият немец посветил цело съчинение от извънредния си ум на Сведенборг. И он - Емануил. Баш като у пророците. Та Кант викал, че Сведенборг е шарлатанин. Ма интересното е, че па шведът има забележително интересно съчинение - тълкуване на Откровението на Йоан, дето разправя, че Антихристът, Звярът, рогатият - тва са се обективизации именно на Лицемерието. По-точно на псевдохристиянското такова, което приема , че ако си си верваш, то може и да биеш с камшика Лампе, ама па си си у ред. Опростявам разбира се. Ама за тва става въпрос. Сакън обаче! Да не излезе , че съм наприл от Фичо и Нели следовници на Звяра! Просто им викам да не се напинят толко.
18 Септември 2005 15:48
От съчинението на Калина Малина може да се предположи, че същата е завършила факултета за детски и начални учителки на ул. "Баба", пресечка на "Баба Парашкева" в кв. "Модерно предградие" и не разбира, че когато един именит наш философ - критик и хуманист - предлага срамежливо "доброволна стерилизация" на сиганите, понеже не споделяли еди-какво си "цивилизационно" нещо или били с една реч по-долни люде по Канта, на мене нищо не ми пречи да предложа доброволна стерилизация на комунистки като Калина Малина, които не споделят други основни "цивилизационни" работи, по които уж имаме "национален консенсус". (Доброволната стерилизация може да става като в Райха - изпитче за рождените дати на фюрера и родителите му, неиздържалите (доброволно - зер могли са и да го издържат!) се таксуват за умствено непълноценни и се насочват за доброволна стерилизация.)
*
Колкото до Митко Денков, предлагам му да изучи въпроса за отношението на Михалчев или други голям (наистина) наш философ от миналото към малцинствата, ако може не на маса.
*
А изучаването на правата на човека, на идейното наследство на Лок, Русо, Кант между другото (не толкова на Исус, понеже туй изучаване ще се отниса и за Ахметчо, и за Рамешчо, и Ясухирчо, за Жугдердемидийнчо...) да почва по закон и в подходяща форма от първия ден на държавното и частното училище и ОДЗ.
*
Пример за правилен прочит на Лок и Русо преди 230 години (Кант тогава още не бил станал Кант) е Декларацията на независимостта на 13-те североамерикански английски колонии от 1776 тук

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Или от по-ново време - член 1 на Всеобщата декларация за правата на човека (1948) тук

Bсички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Tе са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство.
*
Един спомен във връзка с началото на поста. През лятото на 1979 като ученици от Варна, заедно с други от София, Пловдив и Русе, участвахме в представлението за откриването на спартакиадата на националния стадион. Ние бяхме със сините знамена. Настаниха ни в 97-мо (май че) ЕСПУ в Люлин на шалтета на пода и дотам се пътуваше със 109 по "Баба Парашкева", покрай пряката й "Баба" до Триъгълника и оттам по Филиповското шосе. Пресичането на Баба Парашкева и Баба явно бая ме е впечатлило семантически, щото няколко дни след връщането сънувах вълнуващ сън (всичко, що се отнасяше до столицата тогава беше вълнуващо!), в който крачех по столична уличка "Плешивото теме на бай Лило" и излязох на широк павиран булевард "Бай Лило".

Редактирано от - Чичо Фичо на 18/9/2005 г/ 15:52:48

18 Септември 2005 16:33
Друго за философа Денков - световните религии се разпространявали и зарад туй, че масите харесвали универсалния им апел - няма елини и варвари, римски граждани и варвари, йехудим и гоим, средното царство и варварите. (В Индия исляма също експлодирал, понеже отричал кастите.) "Американизма" - също, съветския комунизъм навремето - също.
18 Септември 2005 16:36

А я иду шагаю
по Москве и я еще
пройти смогу
соленый Тихий океан
и тундру и тайгу...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД