:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,273,227
Активни 99
Страници 19,011
За един ден 1,302,066
Интервю

Никола Инджов: Ако не са етническите партии, ще живеем много по-спокойно

Тракия без граници е тракийската кауза днес, мечтае известният писател, преселник от Беломорска Тракия
Снимка: Николай Дончев
----------

Никола Инджов е роден на 30 септември 1935 г. в семейството на бежанци от Беломорска Тракия. Детството му минава в Бургас, Созопол, Гюмюрджина и Хасково. Поет, публицист, романист и преводач. Носител на Националната Ботева награда. Романът му "Възречени от Манастир" - за разорението на тракийските българи след Балканската война, издаден през 2001 г., претърпя вече 5 издания.

------------

- Посрещаш 70-годишния си юбилей с нова, и то много достойна книга - "Приписки към времето". В нея възкресяваш фигурите на видни книжовници и дейци, свързани с тракийската кауза през трагичния ХХ век. Най-силно впечатление обаче прави тезата ти, че гробът на Патриарх Евтимий се намира в землището на с. Манастир, Гюмюрджинско, селото на твоя род, на изкланите от турците през 1913 г. твои баби и дядовци. Какви са основанията ти за тази доста еретична в очите на историците хипотеза?

- Хипотезата не е еретична, аз бих я нарекъл интуитивна. В нея се съдържа голяма доза логика. Патриарх Евтимий, най-великата фигура на Българското средновековие, е завършил земния си път 10 години след като турците го отвеждат от Търново през 1394 г. Григорий Цамблак споменава, че го отвеждат към Македония (това е името на Македония и Тракия през епохата), описвайки някакъв пейзаж с планини и море в далнината, което съвпада с Беломорието. В топонимията на с. Манастир има названия, свързани с фигурата на Патриарх Евтимий - местностите Владикув гроб и Търновските лозя. Къде са преминали тези 10 последни години от неговия живот? Хипотезата, че ги е прекарал в Бачковския манастир, според мен е емоционална. Не е възможно в Бачковския манастир, който е бил един от големите духовни средища, да не се е запазило никакво писмено свидетелство за патриарха. И друго - с. Манастир всъщност е било метох на Бачковския манастир. Просто нашите историци не са разчели внимателно знаците.

- Едва през тази година успя да реализираш заветната си мечта да посетиш с. Манастир след дългогодишни безуспешни опити. Какви чувства изпита?

- Това беше мечтата на живота ми. Допреди няколко години гръцката държава не издаваше визи на българи, чийто произход е свързан с Беломорска Тракия. За щастие забраната отпадна. Отвориха се пътищата, тракийците тръгнаха масово към големите тракийски села Доганхисар, Дервент, Сачанли. Нашето село е било най-голямото българско село навремето, с 400 къщи. Успешното ми посещение там през тази година съвпадна с един мой житейски предел - тази година навършвам 70 години. Отидох с малкия си син, да му покажа откъде идва неговият корен. Аз съм един от авторите на идеята "Тракия без граници", която ръководи от десетина години дейността на тракийската организация, в която съм някакъв фактор. Тракия без граници е същността на тракийската кауза днес. Тракия винаги е била кръстопътна земя и там винаги са живели рамо до рамо различни етноси - българи, гърци, турци, албанци, евреи, арменци. При посещението си в селото аз разговарях на български със сегашните му обитатели - 20-ина семейства помаци. Техният родов език е българският. По тоя повод си спомням какво казваше навремето баща ми: "И пчелите в нашето село Манастир румонят на български."

От нашето село са останали около 400 народни песни, събрани от леля ми Мара Михайлова, най-забележителната етноложка и етнографка на Източните Родопи, която е родена в с. Доганхисар, Гюмюрджинско. Тя беше съпруга на чичо ми Илко Димитров, основател на Комитета за Тракия през 1923 г. Комитет, в който влизаха турци и българи и който извършваше партизански акции в завзетата вече от Гърция под натиска на Великите сили Беломорска Тракия.

Примерът на Комитета за свободата на Тракия в историята е недостатъчно осмислен. Единението на турци и българи след 500-вековно турско робство и 2 години след изгубването на Тракия, общата им територия, е учудващо.

Двете ми баби и двамата ми дядовци са изклани от турците. Но това са турци от Анадола, това не са турците, обитавали съвместно тази територия с българите. Макар и водени от офицери, това е била не толкова редовна войска, колкото потери, в които е имало лази, черкези, племена от Кавказ.

- Значи българският етнически модел не е съвременно политическо изобретение?

- Каузата "Тракия без граници" и идеята да се възроди миналото на Тракия, през което в продължение на десетилетия в мирно съвместно сътрудничество са живели турци, българи, гърци, арменци, евреи, не е политическа кауза. Тя е нравствена кауза. Всички наши правителства - и преди Девети, и след Девети, и след Десети - са в грях към тракийците - до ден-днешен. Трябва да кажа, че единствен сегашният президент на България Георги Първанов - може би защото е историк - проявява едно разбиране в дълбочина на тракийския проблем и неслучайно на тазгодишния събор на Петрова нива той каза: "Време да е прочетем отново уроците на тракийското движение." Истината е, че аз като дете и в Гюмюрджина, и в Созопол, и в Хасково съм живял с турци, гърци и арменци. Етнически противоречия между нас никога не е имало. Те се появяват едва сега, подклаждани по политическа линия. Има среди, които искат непременно да изтъкнат, че ако не са те, българите и турците в България ще си извадят очите. От висотата на своите 70 години аз казвам друго: нищо подобно. Ако не са етническите партии, ще живеем много по-спокойно.- Как виждаш на практика интеграцията на тракийския ареал?

- Това може да бъде осъществено не с политически, а с културни и икономически мерки. Икономическата цел е налице - нефтопроводът Бургас-Дедеагач. Строителството на този нефтопровод означава една инфраструктура от 300 км дължина, около която възникват пътища, рафинерии, заводи, мотели, хотели, селища, хляб за хората - и падат границите. Там ще работят заедно българи, турци и гърци. Това ще доведе до съживяването и на оста Русе-Дедеагач. Балканите в момента, особено този район, Беломорска Тракия, представляват идеален терен за международно сътрудничество, за взаимопомощ. Във всички селца, където стъпих тази година - Доганхисар, Дервент, Шапчии, в града Гюмюрджина, в Дедеагач, на остров Тасос, споменът за България е жив и изпълнен с надежда за бъдещето.

Тук искам да изтъкна заслугата и на бившия министър на външните работи Соломон Паси. По негово време се взе решението между България и Гърция да се отворят 16 нови гранични пункта.

70 години не са малка възраст за един писател. Аз много скитах по света. Видях около 60 държави, а толкова малко бях по тези места, които сега, на този предел на възрастта, ме интересуват най-много. Сънувам всяка вечер с. Манастир. Разбирам, че като писател аз нося словото на оня край, психологията му. Това е моят дом в българската литература - тракийският говор. Всеки шести съвременен българин е бежанец или потомък на бежанци от Беломорска и от Източна, Одринска Тракия. Трудно е със съвременни финансови изражения да се изчисли колко имоти и колко имущество са загубили тракийците в отнетите територии. Някои споменават цифрата 10 млрд. долара. Наистина турската държава с т. нар. Анкарски споразумения от 1925 г. е била задължена да изплати компенсация на българите, но не е изплатила нито един лев. А сега вече в междудържавните отношения има акумулирани събития, които позволяват на турската страна също да претендира за изплащане на компенсации във връзка с няколкото изселнически вълни и особено тази по време на възродителния процес и контраисканията на Турция парират всякакви наши усилия. Турците имат искания дори за двореца "Врана", който в края на краищата попадна в ръцете на представител на династията Сакскобургготски. А именно тази династия провали Тракия - заради суетния инат на Фердинанд да влезе на бял кон в Цариград ние загубихме територия, равна на 2/3 от сегашна България - Беломорска и Одринска Тракия. Загубихме нашия излаз не просто към Бяло море, а към средиземноморската цивилизация.

- Какво отся паметта ти от бежанското детство? То ли роди поета в теб?

- Когато нашето семейство си тръгваше от Беломорска Тракия през 1945 г. , заседнахме за една година в с. Чорбаджийско, вече на българска територия, на няколко километра от Маказа. Там ни прибра един турчин, който имаше кафене в центъра на селото. Прибра ни да живеем в малка къщичка в неговия двор, където прекарахме около година, преди да тръгнем за вътрешността на България. Години по-късно реших да заведа моите синове натам, за да им покажа каквото е останало от осакатените тракийски краища на България. В Кърджали се видяхме случайно с поета Филип Хорозов, мой обичан приятел, който, като разбра, че сме тръгнали към Чорбаджийско, изказа желание да дойде с нас. Вземам го, тръгваме с колата и го питам: "Ти по каква работа натам?", а той ми вика: "Аз съм от Чорбаджийско." И на свой ред ме пита какъв път пък имам аз натам. Аз му обяснявам - така и така, в края на 45-а г. в Чорбаджийско ни прибра един турчин кафеджия и благодарение на неговото благородство, щедрост и милост моето семейство оцеля. Филип Хорозов се умълча. Стигнахме в Чорбаджийско. И какво се оказа - нашият благодетел бил неговият баща. Майка му, която беше жива, като ни срещна, позна в мен баща ми и рече: "Абе ти да не си син на Коджа Иван?" Така бащата на един поет спаси семейството на друг поет. Ето секрета на българския етнически модел, който сега някои искат да си присвоят.
 
Едва тази година Никола Инджов успя да посети село Манастир, Гюмюрджинско, откъдето произхожда родът му. Писателят пред оцелялата фамилна къща.
28
3907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
17 Септември 2005 00:32
/:/ "... Етнически противоречия между нас никога не е имало. Те се появяват едва сега, подклаждани по политическа линия. Има среди, които искат непременно да изтъкнат, че ако не са те, българите и турците в България ще си извадят очите. От висотата на своите 70 години аз казвам друго: нищо подобно. Ако не са етническите партии, ще живеем много по-спокойно..."
......................................... ......................................... ............................
ТАКА Е! "АТАКА" !!!
17 Септември 2005 00:55
А, бе бая миш-маш има в тая статия. Особено ме заинтригува идеята за "Тракия без граници" - или по-скоро неината неосъществимост.
17 Септември 2005 01:05
Похвално! Oтваря очите на много българи за теми, които досега са били табу.

А това:

".....Едва тази година Никола Инджов успя да посети село Манастир, Гюмюрджинско, откъдето произхожда родът му. Писателят пред оцелялата фамилна къща."

Не е за вярване! Бил съм в това село – прекрасно е
17 Септември 2005 01:44
На Деян Енев и на неговия събеседник може да им е интересно, че в Държавния Архив в Пловдив се съхраняват много ръкописи и документи за историята на село Манастир. Но защо авторът/фотографът го нарича “Гюмюржинско” - или има предвид, че Гюмюрджина открай време не е нищо друго, а гръцко? Не става ясно от интервюто!
17 Септември 2005 02:19
Този ми прилича да е добър човек, нищо че тук-там малко фолклоризира историята.
17 Септември 2005 02:25
Ако не са етническите партии, ще живеем много по-спокойно-Етниески Партий има на мнго стрни по света и това не им пречи да живеят хората спокойно ако се прилага реда и законоста!!!Проблема вБългария че много политици предоставят привилеий заради техните гласове на отделнни групи малциства и оказват политиески натиск за да не се наказват извършелите престъпления от тях което създава безнаказаност които водят до тези проблеми които ги има в Българня!!!
17 Септември 2005 02:40
Поддържам РАДИКАЛИ и нвапълно съм съгласен с неговата теза!
Подкрепям и по-горния форумец за селото Манастир – ТО Е БЪЛГАРСКО И ОТДАВНА Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА България, каква Гюмюрджина, кви пет лева? Очевидно от много празници на некои хора им се е завило свят и вместо да работят като отпочинали българи, са го отпочнали на водка и ракия по икиндия и бъркат та пушек се дига
17 Септември 2005 04:56
Убедих се, че на някои участници във форума им липсва логика. Има само бой и ебане. Жалко, че един Чичо Фичо, очевидно ерудиран човек, служи на тази алогичност. Чичо Фичо, дори да си най-отявленият апологет на Америка, застани все пак на разстояние, за да разбереш, че тя не е идеалният случай /в контекста, по който обикновено спорим/ . Иначе ще те провъзглася за догматик от свръхдясна проба, което си е направо комунистическа идеология, да ме прощаваш. Аз също живея в Америка, но по стечение на обстоятелствата - не затова, че ми е притрябвала.
17 Септември 2005 05:02
Каузата "Тракия без граници" и идеята да се възроди миналото на Тракия много ми допада.

17 Септември 2005 05:09
ъндерграунд (скарлет ), уроците ни свършиха ! пък и сме вече дипломирани та нямаме нужда особено аз от ново дипломиране !

Редактирано от - nesnaecht на 17/9/2005 г/ 05:38:19

17 Септември 2005 05:16
За ма извиняваш, скарлет, ама всички сме кат теб-у Хамериката сме, не щото тя ни е викала, а щото сме по голема нужда...нищо, че некои кат теб се правят на герои.
А за 70-годишния юбиляр-да му е честита годишнината и да не се занимава с неща, от които не отбира.
Сигурно е добър поет и писател, сигурно е видел 60 страни, ама ако че е бил приятел с онуй леке и гъзолизец турчето Филип Хорозов-значи са си лика-прилика.
И все пак-убавото е, че Никола си остава с писането на сказки.Лошото е, че изкуфели кат наший Дон Кихот Параграфский се фатат на казаното от 70-годишния юбиляр и пак подкарват фермана за болното Лидеров.
Луд умора нема-само се поти...
17 Септември 2005 09:50
През 2001г. Цара каза, че развитието на Тракия е приоритет на България. Защо избра имено Тракия? Ами защото му е ясно под шапката, че Тракия не само е била някога люлка на българските цивилизации и исконна българска земя, но и сега е геополитически и стопански хинтерланд на България.

Това Никола Инджов не е запомнил, но е запомнил "че единствен сегашният президент на България Георги Първанов - може би защото е историк - проявява едно разбиране в дълбочина на тракийския проблем и неслучайно на тазгодишния събор на Петрова нива той каза: "Време да е прочетем отново уроците на тракийското движение."

Правилно е, че наще историци са решиле най-после да прочетат уроците на тракийската история.
Требва да се започне обаче от това, че траките, впоследствие станале основното население и господари на Римската империя, не са изчезнале яко дим, защото биле избити от некакви си "славяни", а са законните наши предшественици.
След това требва да си избият от главите пропагандните клишета от партийните песнопойки като тая напр., че "А именно тази династия провали Тракия - заради суетния инат на Фердинанд да влезе на бял кон в Цариград ние загубихме територия, равна на 2/3 от сегашна България - Беломорска и Одринска Тракия. Загубихме нашия излаз не просто към Бяло море, а към средиземноморската цивилизация."

Подобни простотии могат да предизвикат задоволството у некой чужденец и да каже "Този ми прилича да е добър човек...", но полза от това нема.
В най-скоро време ша се разбере, че никакви излази на Бело море и "средиземноморската цивилизация" не сме загубиле. И сага Италия, Гръция и Турция са най-големите търговски партньори на България.

И местното население там ни чека с нетърпение, защото му е ясно, че само българската стопанска инициатива е в състояние да развие Беломорието, защото то е жизнено важно преди всичко за българската икономика.
Начините и средствата за реализиране на тая политика са различни в съответствие с времето, в което живеем. През войната 200 000 български семейства се заселиха обратно в Беломорието и дръжавата похарчи 47 милиарда лева за съживяването му, но всичко това отиде нахалос. По-късно 150 000 български турци отидоха и останаха да развиват Източна Тракия.
Сега, като "паднат" границите в ЕС, българските предприемачи ша довръшат работата както се полага и затва не требва да има никакви съмнения.

Редактирано от - другаря Тодар Живков на 17/9/2005 г/ 10:49:56

17 Септември 2005 10:06
И корените на моя род са от Тракия, с.Крушево, Димотишко, после преселници в Бургаско. Сега не мога да открия такова село на картата с гръцките имена. Има ли някой който се интересувал от въпроса за сменените имена на българските села в Беломорска Тракия? И аз искам като г-н Инджов да посетя селото на пра-дядо си.
17 Септември 2005 11:31
Имах щастието преди седем години да мина в края на август по тези места. Земен рай, а нашите "приятелски" световни сили са ни го отнели, ей така за отмъщение, а са приютили ГеМето, който е от Ени Чифлик, но като шпионин... Дано да паднат границите, че да видят тогава гърчолята, как настъпва нашиот българин по тези места...
17 Септември 2005 11:53
Никола Инджов: Ако не са етническите партии, ще живеем много по-спокойно

и това е вярно, но и обратното - "Ако живеехме по-добре нямаше да има и етнически партии". поне не толкова нахъсани и озлобени

17 Септември 2005 13:21
Павлик, този път !
17 Септември 2005 14:55
Ако не са партиите, със сигурност ще живеем по-спокойно.
17 Септември 2005 14:59
А знаеш ли Конфуций кво е казал, мило кайли...
17 Септември 2005 15:26
старлетке, ще ме извиняваш... ти не си ли същия дето от година и нещо се буташ с този ник по форумите с идеята за гадната америка дето е извикала тебе професионалиста за 7.50 кинта на час, ма ти не я харесваш и ще си одиш всеки момент да строиш светлото бъдеще и инетранционала ?

17 Септември 2005 15:50
да сте чули за партия на черните в Сащ или на мексиканците-няма, защото не им дават
17 Септември 2005 18:17
АКО ЖИВЕЕХМЕ ПО-СПОКОЙНО, НЯМАШЕ ДА ИМА ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ.
Принципът е: разделяй и владей.
17 Септември 2005 18:25
тракия без граници- почти като българия в европа. второто като се изпълни реципрочно първото е валидно
17 Септември 2005 18:35
А най-спокойно щяхме да живеем, ако нямаше партии/ и техни привърженици/, които проповядват "социалното инженерство", т.е. насила се опитват да те направят равен и щастлив.
Обаче имахме такава/и такива/. 45 години ни управляваха.Май още ги имаме.
Затова имаме и етнически. Освен ДПС не са ли такива "Евророма" и коалиционният партньор на БСП "Рома"? А "седесарският"ДРОМ, който участва в изборите, какво е - по какво се отличава от партия?
18 Септември 2005 00:41
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 18/9/2005 г/ 10:26:24

18 Септември 2005 02:18
Е та това е ясно отдавна. Доган използва термина етнически мир, за да пълни гушка. А пък дедото и Станишчо, слушкат...... Цирк.....
18 Септември 2005 15:35
Без партии няма демокрация
Без демокрация няма мафия
Без мафия няма Командиро-Мангосерски грабеж
18 Септември 2005 20:58
Da mu e `estit ileq na baj Nikola, mydri slowa izdumwa.
18 Септември 2005 22:14
Да ми се извинят участниците, ама авторът с цялото си ...да не казвам какво противоречи на патоса си, лъже и иска да се представи като друг
не му вервайте
Махнете го
Порти всичко
И мирише на гнило
какви дискусии с този...!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД