:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съседи

Идва ли краят на двойната игра на Турция с „Ислямска държава”?

Анкара действа като съюзник на САЩ, а в същото време подпомага и джихадистите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяснява на външния си министър Мевлют Чавушоглу следващите си ходове.
Белият дом от няколко години наблюдава с нарастващо притеснение, че Турция - смятана за американски съюзник в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) - не охранява добре важна част от южната си граница. При закрити врати американски представители настояват президентът Реджеп Тайип Ердоган да предприеме мерки, за да спре чуждестранните бойци, които пристигат в Истанбул и преминават границата със Сирия, за да се влеят в редиците на джихадистката организация. Те също така искат Ердоган да спре камионите, натоварени с боеприпаси и взривни вещества, които преминават през границата, както и да наложи строги ограничения на турските посредници, участващи в незаконна търговия с петрол - благодарение на нея самообявилият се халифат по груби сметки дневно печели по 1.5 млн. долара. Всичко това обаче не дава резултати.

След извършените от ИД атентати в Париж през ноември стана ясно, че единият от нападателите е пътувал от Сирия до Европа през Турция. Тогава САЩ публично изразиха опасенията си, като обвиниха турския лидер, че играе двойна игра. "Проведох няколко разговора с президента Ердоган относно необходимостта от затваряне на границата между Турция и Сирия", заяви държавният глава Барак Обама на 1 декември във френската столица. "Когато чуждестранни бойци ... се връщат в родните си страни, те са потенциални извършители на такива терористични атаки, каквито вече видяхме."

Отношенията между САЩ и Турция



от дълго време са изострени





- от войната в Ирак през 2003 г., когато Анкара отказа да разреши на американските войски да извършват част от операциите от турска територия. С възхода на ИД и войната в Сирия отношенията им се влошиха значително. Турски представители многократно отричат обвиненията, че оказват подкрепа на джихадистката организация. Преди около 6 месеца, по време на американска операция срещу ИД в Сирия, бяха открити документи, които показват силни връзки между Турция и ислямските бойци в Рака. Анализатори казват, че Анкара се отнася към ИД и към други джихадистки и бунтовнически организации, воюващи в Сирия, като към "полезен враг" срещу основните й противници - сирийския президент Башар Асад и кюрдските бойци от другата страна на границата. Но тъй като Турция, която е много близо до Близкия изток, е много важен съюзник на НАТО, Белият дом не може да накара Ердоган да се огъне. "Козът на Ердоган е това, че Турция споделя 800-километрова граница със Сирия и е държавата от НАТО, която е най-близо до конфликта в Сирия", отбелязва Стивън Кук, който е експерт по Близкия изток в Съвета по външни отношения на САЩ.

Сега обаче и Обама може да има своя коз. В края на ноември Турция свали руски военен самолет, докато бомбардировачът атакуваше подкрепяни от Анкара бунтовници, действащи близо до турско-сирийската граница. В отговор, гневен, руският президент Владимир Путин забрани вноса на турска селскостопанска продукция, спря проект за газопровод на стойност 10 млрд. долара, който щеше да доставя руски газ към Европа през Турция, и поиска извинение от Анкара. Ердоган защити турските действия и свика извънредна среща на НАТО, на която припомни на съюзниците си в алианса, че са длъжни да защитават Турция при евентуална ескалация на напрежението.

Въпреки че Обама публично потвърди подкрепата на САЩ за Турция, американски представител, пожелал анонимност, каза пред "Нюзуик", че свалянето на руския самолет е засилило притесненията на Анкара от бъдещи репресивни действия от страна на Русия. Заради това "те се надяват ние да успокоим обстановката", казва източникът.

Това обаче няма да бъде лесно. Пряка руска военна конфронтация с Турция е малко вероятна, а непоколебимият Путин, изглежда, не е в настроение за помирение с Анкара. "Ще съжаляват за това, което са направили", заяви Путин в обръщението си към нацията на 3 декември в Кремъл.

Някои анализатори смятат, че Путин ще настоява да отмъсти на Ердоган в Сирия, където турският лидер подкрепя тюркмените, борещи се да свалят от власт Асад, с надеждата, че Анкара тогава ще може да упражнява влиянието си в страната. Според тях обаче, докато Путин във военно отношение подкрепя Асад, има малка вероятност той напълно да бъде прогонен от властта. Така че, за да се чуе мнението на Ердоган за бъдещето на Сирия, той трябва да си осигури място на масата за преговори.

Турският експерт от вашингтонския Институт за близкоизточна политика Сонер Чаптай отбелязва, че мястото на Турция в преговорите е сигурно само ако тюркмените успеят да запазят териториите си в Северозападна Сирия. След свалянето на руския бомбардировач Москва засили въздушните удари срещу тях. "Мечтата на Путин сега е да прогони тези бойци от Сирия - сценарий, който би означавал пълно поражение за политиката, която Анкара води в Сирия", пише Чаптай в сайта War on the Rocks, който е фокусиран върху въпроси, свързани с националната сигурност. Колкото повече руски бомби падат, толкова по-вероятно е друга бежанска вълна да тръгне към Турция, предупреждава той. И добавя, че тези хора ще се присъединят към 2 млн. сирийци, които вече избягаха през границата.

Ако конфликтът с Турция продължава, анализаторите очакват, че Путин също може



да доставя оръжия



на кюрдските бунтовници в Сирия, за да им помогне да завземат дългата около 100 км бразда по турската граница, от която Обама се оплаква. По този начин сирийските кюрди ще контролират цялата граница с Турция - кошмарен сценарий за Ердоган, който се страхува, че турските кюрди може да се обединят със своите братя и да формират отцепническа държава.

Ердоган също има възможности за действие. Той може да си отмъсти, като затвори Босфора - тесния канал, разделящ Европа и Азия и осигуряващ на руското Черно море единствения излаз към Средиземно море. Той може да разреши на мюсюлманските бойци от турските чеченски и севернокавказки общности да влязат в Сирия, за да се бият с руснаците.

Посоката, в която ще тръгне конфликтът между Путин и Ердоган,



остава неясна,



а Белият дом смята, че може да оказва натиск върху турските си съюзници за по-добра охрана на границата й със Сирия. Американски представители казват, че администрацията на Обама иска Турция да изпрати 30 000 войници от своята страна на границата със Сирия, за да спре потока от бойци и доставките на петрол веднъж завинаги.

Турция, изглежда, че слуша. На 3 декември турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара ще направи всичко, което може, за да контролира границата си със Сирия, като дори издигне "физически бариери", с които да я затвори. Той обаче предупреди критиците да не очакват бързи резултати. Мерките ще трябва да разрешат транзитно преминаване на сирийски бежанци, казва той и добавя, че бойците на ИД в района също ще се опитват да пресекат границата. "Няма нищо по-трудно от защитата на граница, като от другата й страна няма политическа власт", заяви Давутоглу. Предприемайки ход, чиято цел, изглежда, е да успокои американците, Анкара наскоро изпрати няколкостотин турски войници в Северен Ирак, за да обучават кюрдските бойци за евентуална контраофанзива, чиято цел ще е връщането на контрола над град Мосул от джихадистите, които го превзеха през юни 2014 г. "Това е част от войната срещу ДАЕШ", казва високопоставен турски представител пред Ройтерс на 4 декември, като използва арабския акроним за "Ислямска държава".

Американците приветстват участието на Турция в борбата срещу джихадистите, но администрацията на Обама все още е притеснена докъде ще стигне Анкара. Последния път когато Турция даде подобно обещание, не го спази: през юли, след месеци преговори, Ердоган и Обама се разбраха за план, според който американските и турските сили ще бомбардират ИД, като създадат условия подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници да поемат контрола на граничната бразда. Очевидно обаче Ердоган имаше задни мисли, притеснен, че от отстраняването на ИД само ще се възползват врагът на Турция Асад, както и сирийските кюрди. Твърди се, че няколко дни по-късно турското разузнаване подшушнало информация на ислямистите и те успели да отвлекат обучени от САЩ сирийски бойци веднага след като преминали границата. Не е изненада, че Турция отрича подобни съобщения. Но пък служителите в администрацията на Обама казват, че Турция продължава с двойната игра. САЩ се надяват, че най-накрая ще бъде сложен край на това.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама многократно настоя Турция да затвори границата си със Сирия, за да спре чуждестранните бойци, които се вливат в редиците на джихадистката организация "Ислямска държава".
Снимка: Архив
Анкара се отнася към ИД и към други джихадистки и бунтовнически организации, воюващи в Сирия, като към "полезен враг" срещу основните й противници - сирийския президент Башар Асад и кюрдските бойци от другата страна на границата, твърдят анализатори.
20
4097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
06 Януари 2016 20:30
Време е Турция да си плати за двойната игра с разделянето и на няколко малки държави.
06 Януари 2016 20:40
Анкара действа като съюзник на САЩ, а в същото време подпомага и джихадистите


Ако Нюзуик вижда противоречие в горното, значи не е наясно със същността на проблема.
06 Януари 2016 20:48
От сега на чаршафите и чалмите трябва да е ясно, че на тази преговорна маса ще преобладават похвати-смесица от игра на шах и го, а комшийската играта на чилик най-вероятно ще остане под нея.
06 Януари 2016 21:43
...осигуряващ на руското Черно море единствения излаз към Средиземно море.

Абе да ви кажа това доста ме притесни, Черно море станало руско.
Набързо отидох да прочета к'во пише в Нюзуик, а то било "руския Черноморски флот"....
Не е ли добре, когато статии се препечатват да се дава линк към оригинала?!
Така може да се предотвратят доста сърдечни удари, или поне сърцетуп...
http://www.newsweek.com/end-turkeys-double-game-isis-401606
06 Януари 2016 21:45
А, щях да забравя:
Турците ще ядат папура.
Или ако искате - мазната опашка.
06 Януари 2016 22:02
Тази статия от Псаки ли е писана ?
И Турция и САЩ подпомагат джихадистите . Всеки в свой интерес.
Слава Богу, че дядо Иван се нае да разгони чаршафите от Сирия и Близкия изток и да свали ислямистите от власт в Турция .
Иначе бедна му е фантазията на българския народ какво можеше да му се струпа на главата.
06 Януари 2016 22:11
Дедо Иван също е джихадист:
Сирия обещава да не връща труповете на участници от Русия в „Ислямската държава“ в родината им - каза в петък (9 октомври 2015г.) постоянният й представител в ООН Башар Джаафари, цитиран от „Взгляд“. Буквалните му думи бяха: „Нямаме намерение да ви връщаме тези боклуци“.
06 Януари 2016 22:19

Дедо Иван също е джихадист:

На Дедо ти Иван набучен на православния му кръст седи огузкия полумесец на трансатлантическите ти приятели, Щурчо.
06 Януари 2016 22:30
Нещо си се объркал, както винаги. Тюрк-огуз са част от хаганато...
07 Януари 2016 00:58
Според мен, въпрос само на време е в Германия да избухне грандиозен конфликт между мигрантите и местните (по-скоро работещите там) турци - двете общности ще се борят за една и съща икономическа ниша. Подобен конфликт можа да взриви страната и евентуалната роля на Турция в преодоляването му ще е огромна.
Във Вашингтон и Берлин трябва да са напълно луди, ако не отчитат това.
А това, със сваления самолет, ще се изживее - никой няма интерес темата да се подклажда вечно. Вероятно Турция ще изплати (може би чрез посредник) голямо обезщетение на семейството на загиналия пилот и дори ще намери начин да се извини (на семейството). Останалото е в ръцете на политическия пиар. и аз очаквам това да се случи ПРЕДИ в САЩ да се смени властта.
На мен лично проблемът ми е друг - в резултат на всички тези хибридни войни турските хакери попиляха сума ти руски сайтове и сега няма откъде да си свали една книга човек. Не че съвсем няма, но не е както беше преди.
07 Януари 2016 01:01
На мен лично проблемът ми е друг - в резултат на всички тези хибридни войни турските хакери попиляха сума ти руски сайтове
Възгеч! Е, ти един rutracker.org
Тва за турските хакери е ноо фпечатлително - тава да не е баклава бе, челеби! Барем до копчето Esc дали са стигнали
07 Януари 2016 07:43
Щурчо, Казуса е абсолютно прав!
07 Януари 2016 09:50
Тва за турските хакери е ноо фпечатлително - тава да не е баклава бе, челеби! Барем до копчето Esc дали са стигнали

Напротив, това си е стара игра , още от около десет години. Знам го от един приятел от администрацията на киноклуб.орг - техните сървъри са някъде из Таджикистан или Казахстан, но администраторите живеят в САЩ, Германия и Израел. Макар че тракерът беше рускоезичен, имаше потребители от цял свят. Та турците ги атакуваха средно веднъж на шест месеца, като веднъж дори успяха за кратко да вземат контрола над сайта. Според моя човек в това няма (тогава ) нищо политическо или религиозно, просто си мерят ... уменията. И най-често го правят по Коледа. Мисля, че го възприемат малко като игра.
07 Януари 2016 09:50
Анкара действа като съюзник на САЩ, а в същото време подпомага и джихадистите


Американците явно нещо са се разшавали по темата: http://ren.tv/novosti/2016-01-07/amerikancy-opolchilis-na-erdogana
07 Януари 2016 10:01
hamel

И никога не подценявай балканците, когато трябва да се прецака нещо - умеем го. Впрочем, имаше един виц за китайците по темата:

Китайците решили да "пробият" сървъра на Пентагона. За целта половин милиард китайци се опитали да влязат със своя парола.
Четиристотин милиона от тях избрали парола "Мао Дзе Дун".
На 256732123-я опит сървърът накрая се съгласил, че паролата му е "Мао Дзе Дун"....
07 Януари 2016 10:09
Американците явно нещо са се разшавали по темата


Абе кой ги знае. Може авторът просто да е техният Волгин. Ако го уволнят, ще разберем.
07 Януари 2016 10:11
Така може да се предотвратят доста сърдечни удари, или поне сърцетуп...


Или дори война. Я си представи, че Ненчо Хибридното се беше разярил за руското Черно море и бе насочил към Севастопол фрегата "Дръзки" с Иво Инджев и Иво Беров в трюма за повече хибридност и баласт?
07 Януари 2016 10:31
Дедо Иван също е джихадист


Ми ти не знаеше ли досега? Не си ли чувал песента, дето се пее "Пусть ярость благородная Вскипает, как волна, — Идёт война народная, Священная война!

За Родину! За Сталина! За Путина!

Подариха ми добри хора календар със Сталин. Строг и справедлив, вперил орлов взор в бъдещето. Ах, ако знаете как ми светна къщата!
07 Януари 2016 11:00
Направо ми стана жал за братята американци, които са принудени като отворят "Нюзуик" и да четат такива несвързани, нелогични и лишени от мисъл тъпотии... Разбира се целта е ясна - Турция и едва ли не само Турция е виновна за всичко, а Щатите целите в бяло и горките се опитва, опитват, опитват безспирно да правят добро... А вие четете и вервайте!
Само не знам какъв процент от писанието се дължи на желанието на автора да манипулира съзнателно и какъв процент се дължи на неговата глупост или пък на неговият "американски прочит на реалността"?
07 Януари 2016 14:20
Та.. Каква беше темата!? Не. Отговорът е не. Турция играе своята игра. Ние играем чужда(и) игра(и) в зависимост от това, вземащите решения чии играчи са. При всички случаи липсва "нашата игра" защото няма национален отбор в управлението, което произлиза от "компромисите" направени в сградата където "съединението прави силата". България няма единен нацонален образ, защото центробежни икономически интереси в средите на "политическия елит" ни правят лесна плячка за чужди интереси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД