:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 466
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо терористите атакуваха Белгия?

Слабата интеграция, политическата нестабилност и очевидните прояви на екстремизъм показват, че брюкселските атентати не са изненада
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Белгийски полицаи охраняват къщата на ул. "Катр Вант" 79 в Моленбек, където бе задържан миналата седмица последният оцелял атентатор от Париж Салах Абдеслам.
Белгия изглежда малко вероятно да е център на екстремисткото насилие в Европа. Има обаче причини за съсредоточаването на радикална дейност в малката държава. Много от проблемите, които водят до агресия, са еднакви навсякъде по света - в развиващите се и в развитите страни, и въпреки че тя може да се различава по своята жестокост, има едни и същи последствия. Сред проблемите са мюсюлманското малцинство, което се състои от много хора, но те не са добре интегрирани; високото ниво на безработица сред младежите в тази общност; лесен достъп до оръжия; добре развити комуникации и транспортна мрежа, преминаваща през страната; властите, които често са самонадеяни, но винаги неразполагащи с достатъчно ресурси; вътрешната политическа нестабилност. Подобно на другите държави, и в Белгия се наблюдава безмилостно разпространение на идеологията на насилие чрез социалните мрежи. Това може и да не насърчава пряко насилието, но определено насърчава омраза, нетолерантност и дълбоко консервативни възгледи.

Историческите корени на сегашния проблем са дълбоки. Както и други части на Европа, Белгия е обект на терористични нападения през 80-те и 90-те години на ХХ век, свързани с вълнения в Близкия изток. "Има много дълга история на връзката между Белгия и Франция в сферата на тероризма", казва Рик Колсат, който е експерт по тероризма в университета в Гент.

През 90-те години агресивността в северната част на Франция, свързана с гражданската война в Алжир, стигна и до Белгия. Най-малко един ислямски проповедник, прогонен от Франция, се мести в Брюксел. Когато местните хора изразиха загриженост, държавни служители им казаха, че духовникът е "незначителен", заяви през ноември м.г. Йохан Леман, ветеран активист в борбата срещу расизма, който работи в брюкселския квартал Моленбек, откъдето са родом много от парижките атентатори и където в края на миналата седмица беше арестуван Салах Абдеслам.

В първата половина на миналото десетилетие, докато европейските сили за сигурност се опитваха



да разберат новата заплаха,



пред която са изправени, и взривове избухваха в Мадрид и Лондон, Белгия в голяма степен остана незасегната въпреки увеличаващите се доказателства за екстремистки мрежи в страната. Само няколко белгийци тръгнаха към Ирак, но това си беше относително значителен брой. Сред доброволците беше и жена от Шарлероа, приела исляма. Тя умря през 2005 г. при атака срещу американски конвой в Ирак. Това беше първата европейка, извършила самоубийствен атентат.

Други заминаха за Афганистан. През 2008 г. беше разбита мрежа, която изпращаше млади белгийски мюсюлмани в тренировъчен лагер на "Ал Кайда". Много хора изглеждаха разочаровани от това, което откриха на бойното поле, но то не ги спря да тръгнат. Няколко души се завърнаха с намерението да осъществят атаки у дома, твърдят прокурори.

В белгийските градове процъфтяваха радикални организации, които привидно не се занимаваха с насилие. Както и в други европейски държави, войната в Сирия подейства като катализатор за съществуващите сериозни проблеми. Според някои оценки Белгия е осигурила от всички европейски държави най-голям брой бойци в Сирия на глава от населението. Според експерти пътували са 450 от общо 11 млн. население на страната, сред които по-малко от половината мюсюлмани. По последни данни на белгийския учен Петер фон Остайен тези хора са 562-ма. Повечето от тях се са присъединили към "Ислямска държава", а други са се влели в подразделението на "Ал Кайда" - Фронта "Ал Нусра". Над 80 от тях вече са убити, основно в битки в източната част на Сирия.

Белгийският квартал Моленбек, в който живеят около 90 000 души, според много хора е



особен проблем



Някои коментатори твърдят, че Моленбек е зона, в която не трябва да се пристъпва и над която "полицията има слаб контрол". Леман, който работи тук, казва, че хората, които вербуват бойците, често казват на тийнейджърите, че родителите им не познават "истинския ислям".

Изследване на Оксфордския университет потвърждава значението на социалните мрежи. Чрез тях приятели или познати имат основна роля при наемането на три четвърти от чуждестранните бойци в "Ислямска държава". Членове на семействата са отговорни за една пета от наетите, докато джамиите са свързани с вербуването на един от 20 души.

Монтасер ал Демех, който работи в Моленбек с бивши и настоящи бойци, казва, че лично познава един от двамата бойци, сражавали се в Сирия, убит през януари в престрелка с белгийската полиция в град Вервие. "Той идваше в кафенето, където аз ходя от време на време. Всички се познават тук. Говорят, споделят видеоклипове, правят планове. Тук е така", казва Ал Демех.

Ролята на джамиите е спорна. Ал Демех казва, че познава няколко имами, които са пътували до Сирия през миналата година. "Представете си какво са казали пред религиозните си общности", казва той. Според него бойците имат два профила: наивни идеалисти, които са били в първата вълна, отпътувала за Сирия, и втората вълна от доста по-жестоки екстремисти, готови да атакуват родината си. Последните често имат дълги досиета, в които фигурират и сериозни престъпления.

Според Абделила - социален работник с 20-годишен стаж в Моленбек, джамиите, независимо дали са официално регистрирани или не, не са основният проблем. Майка, чийто син е убит, докато се биел за ИДИЛ в Сирия през миналата година, казва, че той никога не е влизал в джамия, но е бил вербуван от хора "на улицата". Бедността също не може да е обяснение. Много от парижките атентатори са в сравнително добро финансово състояние. Тези хора действат извън Моленбек, въпреки че някои от терористите, които убиха 130 души в Париж миналата година, са израснали и живели там.

Един от изплъзналите се от мрежата на властите в началото на миналата година, създал мрежата на белгийците, завърнали се от Сирия и подготвящи серия от нападения, е Абделхамид Абауд. Той организира атаките в Париж. След тях брюкселските власти блокираха града почти за седмица, затваряха училища, офиси и културни обекти. Спортни събития бяха отменени, а армията патрулираше по улиците с бронирани коли. Малцина обаче почувстваха сигурност, след като правителството на страната, която винаги се затруднява да намери баланса между валонската и фламандската общност и която е податлива на политическа нестабилност, направи поредица от взаимоизключващи се изявления за случващото се.

Белгийските сили за сигурност изглеждаха затруднени. Оказа се, че няколкостотин агенти трябва да следят хиляди потенциални джихадисти. "Просто сме изтощени", призна високопоставен служител по сигурността. Миналия месец бе одобрен пакет от контратерористични мерки, но вече бе твърде късно.

За пореден път беглецът причини множество нови жертви. Салах Абдеслам, френският гражданин, израснал в Моленбек, бе единственият оцелял от групата терористи в Париж. Той успя да се върне в Белгия и бе заловен едва миналия петък. Властите признаха сега, че той е знаел какво са щели да направят неговите поддръжници в отговор на ареста му. През следващите дни и години те ще трябва да обясняват защо не успяха да предотвратят атаката, за която казват, че са очаквали.



Брюкселските джихадисти



Участниците в повечето от най-зрелищните атаки в Европа и света през последните десетилетия са от Брюксел или са прекарали част от живота си там, други пък са ползвали черния пазар в търсене на оръжия и помощници. Тези мъже и жени участват в планирането и изпълнението на атентатите на 11 септември в САЩ, атентатите в Мадрид през 2004 г., нападението в Париж срещу "Шарли Ебдо" и атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г.



Абдесатар Дахман - убиецът на Шах Масуд



Дахман е част от екипа убийци, представили се като марокански журналисти, ликвидирали командира на афганистанската антиталибанска съпротива Ахмад Шах Масуд дни преди атентатите от 11 септември. Преди да замине за Афганистан, Дахман редовно посещава Ислямския център в Моленбек. На трамвайна спирка се запознава с Малика ел Аруд, която по-късно му става съпруга.



Малика ел Аруд - вербовчикът



Малика пътува с Дахман за Афганистан за покушението срещу Шах Масуд, но по-късно се завръща в Европа и през 2010 г. е осъдена за тероризъм. Издадена й е присъда от 8 г. затвор за това, че ръководи група за вербуване на бойци за Афганистан. С нея са осъдени още 7 съучастници.



Низар Трабелси планирал удар по база на НАТО



Бивш футболист от тунизийски произход, Трабелси е задържан в брюкселско предградие дни след атентатите от 11 септември. Обвинен е във връзки с терористи, включително и за това, че се е срещал с Осама бин Ладен през 2001 г. Осъден е на 10 г. затвор за подготовка на нападение срещу база на НАТО. През 2013 г. е екстрадиран в САЩ по обвинение в заговор да убива американци в чужбина.



Хасан ел Хаски - атентатите в Мадрид и Казабланка



Испански съдия даде на Хаски 14 г. затвор за участие в терористична организация във връзка с атентатите в Мадрид от 2004 г. По-късно той е прехвърлен в Мароко, за да бъде съден за участието си в атентатите в Казабланка от 2003 г., при които загинаха 40 души. В началото на десетилетието той прекарва известно време в Брюксел, след като там нелегално се установява брат му, също съден за връзки с терористи.



Мехди Немуш се свързва с атаката срещу Еврейския музей в Брюксел от 2014 г.



Немуш застреля 4-ма души в Еврейския музей в Брюксел. Той е френски гражданин, но избира Брюксел за нападението си. Използва малка стая в Моленбек за база преди атентата, съобщава френският "Либерасион". Радикализиран е във френските затвори и след това отива да се бие в Сирия, където е сред бруталните похитители на група френски журналисти.



Амеди Кулибали - нападението в "Шарли Ебдо"



Кулибали уби 4-ма души в парижки кашерен супермаркет и една полицайка. Снабдява се с оръжието си в Моленбек, ползва и част от арсенала на Шериф и Саид Куаши, с които атакуват сатиричното сп. "Шарли Ебдо".



Аюб ел Хазани опитал нападение във влака "Талис"



Хазани се опита да открие огън с автомат "Калашников" във влака "Талис", но бе обезвреден от група пътници, сред които и американски войници в отпуск. Смята се, че е тръгнал от Моленбек, където живеел известно време.





Абделхамид Абауд и братята Абдеслам - парижките атентатори



Заподозреният за организатор на парижките атентати Абауд е израснал в Моленбек, както и братята Абдеслам. Те стават най-популярни сред атентаторите от френската столица, след като Салах успява да избяга. Всички те са имали вземане-даване с полицията, преди да се отдадат на екстремизма.

Останките на атентатора самоубиец Брахим Абдеслам бяха погребани в Моленбек дни преди полицията да залови брат му Салах. Единственият оцелял нападател от парижката касапница бе заловен на няколкостотин метра от апартамента, в който е израснал, след като бе прикриван месеци наред от приятели и сподвижници.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Белгийският квартал Моленбек, в който живеят около 90 000 души, се оказва център на джихадистите в Белгия, а и в цяла Европа.
54
3577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
23 Март 2016 19:36
***
23 Март 2016 19:47
Мадрид,Париж,Кьолн.....а,де?!?!
23 Март 2016 19:57
Експерт върху експерт, мила моя майнольо!
"Има много дълга история на връзката между Белгия и Франция в сферата на тероризма", казва Рик Колсат, който е експерт по тероризма...
През 90-те години агресивността в северната част на Франция, свързана с гражданската война в Алжир, стигна и до Белгия. Най-малко един ислямски проповедник, прогонен от Франция, се мести в Брюксел.
И само за сравнение. През 2015 в Европа са пристигнали около 2 милиона граждани, част от които нямат никакви документи!?!
23 Март 2016 20:25
Те "бежанците" са потенциални терористи, ама реалните са европейски граждани.
23 Март 2016 21:08
Много слаба статия, която нищо не изяснява. Като добавим и традиционно лошия превод, можем само да се зачудим защо ни се пробутва такава плява

Само няколко белгийци тръгнаха към Ирак, но това си беше относително значителен брой.


"Няколко" означава 4-5, най-много 10, което няма как да е значителен брой - абсолютно или относително.
23 Март 2016 21:16
Белгийците да се вземат в ръце и да разчистят тази кочина наречена Моленбек!Като първа мярка да бъде тотална репресия върху членовете на семействата и всички помагачи на терористите.За доказаните помагачи дълги срокове затвор и отнемане на белгийското гражданство със последващо експулсиране.За членовете на семействата директно отнемане на гражданството и експулсиране кой от където е.Като поработят усърдно и неотстъпно няколко години по това планче може малко да им олекне положението.В противен случай подобни случаи ще зачестят защото всеки терорист предпочита "меките" цели и е твърде възможно гражданите да вземат нещото в свои ръце което ще доведе до нещо близко до гражданска война.
24 Март 2016 01:32
Адски тъпо заглавие, което направо те отказва от четене на статията.

Белгия това, Белгия онова. А какво да кажем за атентатите в Париж? Дали, ако някой реши да подпука Рим, Берлин или друг европейски град, би го спряло това, че съответната страна е по-единна и политически по-стабилна?

Според мен, целта на терористите има няколко страни. Отмъщение за онзиденшния арест. Удар в сърцето на ЕС и НАТО. Демонстрация, че могат да ударят, където пожелаят. За последното е достатъчно да се атакува която и да е по-голяма група.
24 Март 2016 02:38
Всичко написано в тази "статия" може да се резюмира в едно изречение:
Бюрократите, които стоят начело на Европа не са компетентни да осигурят най-основното - живота на гражданите.
Оттук-нататък всякакви локуми могат да се разтягат, но в едно можете да сте сигурни: гражданите ще вземат нещата в ръцете си, което няма да е много здравословно за бюрократите. Знам, че те го усещат. Затова затягат сигурността на институциите - поставят усилена охрана на парламент, правителствени офиси, и т.н.
Идва "видов ден".
24 Март 2016 08:18
24 Март 2016 08:22
Тъпанарювците европейци много им беше мъка кога руснаците в Сирия избиха първо джихадистите от Кавказ и републиките. Ама големо тролене беше в средствата за пропаганда как може льошите руснаци да избиват "невинни" терористи.
24 Март 2016 08:40
Ню Йорк Пост информира, че беглийските спецслужби са били предупредени, че летището и метрото в Брюксел ще са обекти на планирана терористични акции, но службите не са предприели мерки за охрана на обектите.
Терористите са били подготвяни от ИД в Рака, Сирия.
Натисни тук
24 Март 2016 08:44
Тъпанарювците европейци много им беше мъка кога руснаците в Сирия избиха първо джихадистите от Кавказ и републиките. Ама големо тролене беше в средствата за пропаганда как може льошите руснаци да избиват "невинни" терористи.

24 Март 2016 09:51
И не само Белгия атакуват, а и всички западни държави една по една.
Дано се освестят и да спрат това безумие с мигрантите. Макар, че вече е късно.
24 Март 2016 10:23
Терористите атакуваха Белгия, щото Белгия е технически failed state - фламандците мразят валонците и обратно, а между тях стърчи Брюксел като едновремешния Зап. Берлин, администрацията е абсолютно децентрализирана, различните специални служби са под различни шапки и нито биват финансирани координирано, нито действат координирано, нито им дреме.

Не че и ако Белгия беше редовна държава пак нямаше да я дръннат. Няма начин да се спре тероризмът, това е най-евтината и ефективна форма на водене на война, защото разчита на истеричните реакции на "потърпевшите" за постигането на целите си.

И успява.
24 Март 2016 10:26
'I think maybe it's time': Donald Trump says Britain WILL leave the EU because of migration 'craziness' and says 'thousands and thousands' of people backed his controversial claims about 'radicalised' London

Donald Trump says he believes 'it's time' for Britain to leave the EU, due to 'the craziness that's going on with migration' as he maintained that he was right over 'radicalised' London comments.
The US Presidential hopeful said he wasn't endorsing Brexit, but believed that 'people pouring in all over the place' would be the final straw for British voters when it came to Europe.
The entrepreneur turned politician also reopened his row with London Mayor Boris Johnson after his comments last year that parts of the city were so radicalised they had become 'no go' areas, and said that British people agreed with him.

Натисни тук
24 Март 2016 10:37
24 Март 2016 10:40
Разбира се че има начини , и даже има примери. Държавата Израел.

Какво държавата Израел? Освен, че е пример за апартейд и siege mentality не се сещам за друго полезно.

Ограничаване на "права" и "свободи" в името на живота на хората ; с една дума драконовски мерки за сигурност.
Мерси.
Обща европейска политика на изолационизъм.
това е оксиморон, нещо като Агенцията за масова индивидуализация, която един ден смятам да оглавя.

Вие, братя Грим, сте най-протерористичните коментатори тази сутрин. Поздравления.
24 Март 2016 11:03
Д-р Тормозчиян
23 Март 2016 21:08
Много слаба статия, която нищо не изяснява. Като добавим и традиционно лошия превод, можем само да се зачудим защо ни се пробутва такава плява

Защо Белгия?
Интересен въпрос. Защо терористи от ИДИЛ атакуват Белгия? Ако се замислим, Белгия, като отделна държава, няма никакъв принос във войната срещу ИДИЛ. Ако атентатите в Белгия се разглеждат изолирано от световните събития през последните две години, както се опитват да ни внушават някои кръгове, то ще влезем в задънена улица.
Ние, обаче, няма да се поддадем на пропагандните ходове и ще се опитаме да разсъждаваме.
Кои държави станаха обект на „особено внимание“ през последните две години?
1.Франция – атентати в началото и в края на 2015г
2. Германия – организиран и целенасочено управляван миграционен поток към нея. Интересен въпрос, че „мигрантите“ защо искат в Германия, а не в Австрия, Холандия, Швейцария на пример? (при това преди злополучната фраза на танте). С какво изброените държави са по-лоши като дестинация за миграция?
3. Турция – атентати в Анкара и Истамбул.
4. Белгия.
От тези четири държави, само Турция има активна политика в Сирия и по отношение на ИДИЛ.
Франция се включи едва след есенните атентати в Париж, Германия на практика не участва в атаките, а Белгия ?!?!?
От друга страна, активните участници в района, САЩ, Великобритания, СА, Иран и Русия, за сега остават „сухи“ от към атаки на джихадисти.
Очевидно за атаките в Европа трябва да се търси друга причина.
24 Март 2016 11:17
Очевидно за атаките в Европа трябва да се търси друга причина

Да , англосаксонците или по-скоро безнационалните елити базирани в англосаксонските страни рушат монолитността на държавите в Европа. Белгия и Франция са с най-много тарамбуки и затова паднаха първи. Сега напълниха и Германия и Швеция с такива
24 Март 2016 11:33
24 Мар 2016 08:44
Мнения: 1,490
От: Egypt
Тъпанарювците европейци много им беше мъка кога руснаците в Сирия избиха първо джихадистите от Кавказ и републиките. Ама големо тролене беше в средствата за пропаганда как може льошите руснаци да избиват "невинни" терористи.

Ако сте отчели снимката на главния полицейски комисар на Брюксел в розовата дамска рокличка, чантичка, шапчица и обувчици, линк към която лично аз, а и други форумци, дадохме вчера, нямаше да се чудите. Европейските без-ценности, ясни и силни сгнали и знаци друг сорт зелки, отглеждани с десетилетия, просто няма как да произведат. Останалото е функция на ценностите, сигналите, знаците и брейнуошинга и съответстващите управляващи ЕС зелки. Зелникът го ядат едни други извън ЕС поради овчедушието на т.нар. европейски граждани, вкл. и ние.
24 Март 2016 13:09
24 Март 2016 13:25
Евреите (Израел) , каквито и да са , каквото и да ми е мнението за тях... , са прозряли тази ценност. И са си организирали държавата като непрестъпна крепост.

Първо, непрИстъпна и второ крепост, крепост, колко да е крепост?
Спрели ли са тероризма на територията си? Не са, той е ежедневие, при всичкия апартейд, гигантски дувари и кретенията на Биби.
24 Март 2016 13:41

Докато не се осмисли , че човешкият живот е ценност , която стои над всички останали ценности

Ами Европа след ВСВ беше изградена именно върху тези ценности.
Евреите (Израел) , каквито и да са , каквото и да ми е мнението за тях... , са прозряли тази ценност. И са си организирали държавата като непрестъпна крепост.

Евреите живейт в условия на война. Докато Европа се развиваше и достигна до сегашното си състояние при мирно развитие на обществото си. Ценности като защита на човешкия живот, равенство и равноправие (не са синоними), уважение към другите и т.н.
Това, което Европа не пожела да разбере е, мирът свърши и Европа се намира в състояние на война. На френският президент му трябваха близо година и половина и два кървави атентата в Париж, за да го проумее. А другите "мъдри глави" от ЕС още и това не са проумели. Вчера беше Белгия, да се готви Холандия.
Преди да стигнем до Холандия, обаче, трябва да споменем Украйна. По този начин кръгът се затваря.
Европа трябва да възприеме, че се е появил поредният кървав и безумен диктатор, който е решил чрез прекрояване на граници и покоряване на народи да постигне световно господство.
И на Оланд (Франция), и на Меркел (Германия) трябваше да им е ясно, че путин няма да им прости 12-13.02.2016г, когато го навряха в ъгъла като непослушен ученик в Минск. Резултат – терор в Париж и „мигранти“ в Германия.
Путин и Ердоган бяха първи дружки. Да си припомним Турски поток, АЕЦ и т.н. Обаче, намесвайки се в Сирия, пряко засегна турските интереси в района. Стигна се до конфликт между двамата. Резултат – един свален руски самолет и ….взривове в Анкара и Истамбул.
Та да се върнем на първоначалния въпрос. Защо Белгия?
При по-внимателно вглеждане в събитията ще установим, че атаката не е срещу Белгия, а срещу институциите на ЕС. Причини?
ЕС продължи санкциите срещу Русия, заради агресията й в Украйна. Много се надяваше Путин, че санкциите ще паднат. В началото на тази година, обаче, от ЕС дадоха ясно да се разбере, че това няма да стане. Нещо повече. Бяха приети 5 принципа за отношение към Русия. Резултат – атентати в Брюксел в близост до седалището Европейския съюз.
А защо следва Холандия? Ами сетете се сами.
24 Март 2016 13:47
Колега Федя, в надценяването на сегашното руско ръководство, както и на възможностите му за геополитически маневри, достигнахте небивали висоти!
24 Март 2016 13:47
Ще си накажа мишката!
24 Март 2016 14:00
24 Март 2016 14:05
24 Март 2016 14:13
Някакви факти за "ежедневен тероризъм" на територията на Ираел , или си говорим на ангро ?

информацията е изобилна и напълно достъпна, вярвам, че двамата сте ф състояние да се справите.

24 Март 2016 14:30
ЗЛАТИЯ
24 Март 2016 13:47
Колега Федя, в надценяването на сегашното руско ръководство, както и на възможностите му за геополитически маневри, достигнахте небивали висоти!

Нищо не надценявам. Просто логика.
В момента Русия се управлява от най-мракобесната, престъпна организация, създавана някога в човешката история. При това ръководството на тази организация е израснало и се е възпитавало в една затворена и изолирана среда, силно зомбирано и без ни най-малко желание за изучаване поне на историята на света.
Както е казал народът: "Вълкът козината (името ) си мени, нравът - не!"
24 Март 2016 14:32
Ама ти май отричаш интеграцията!
Щото ако това се отнася за руснаците, ще се отнася с пълна сила и за интегратите, и за автентичните тарамбуки.
24 Март 2016 14:42
Федя, наистина сте класически русофоб
"Фобия-патологичен, натраплив, ирационален страх към даден обект или ситуация..."
24 Март 2016 14:49
ЗЛАТИЯ
24 Март 2016 14:42
Федя, наистина сте класически русофоб

Нищо подобно. Просто мога да мисля, за разлика от нЕкои.
За да разберем какво мисли господаря, трябва да слушаме какво казва шутът:
А шутът казва следното:
22 марта в эфире «России 1» Жириновский сказал следующее: «Теракты сейчас идут в Европе, и будут идти. И нам это выгодно. Пусть они там подыхают и погибают».

24 Март 2016 14:57
Тъй като не уважавам почти никой от управляващите Русия ,плямпанията на дългогодишния придворен кремълски шут не са аргумент.
Но вие продължавайте с мисленето -опитите е трудно да навредят някому!
24 Март 2016 15:25
ЗЛАТИЯ
24 Март 2016 14:57
Тъй като не уважавам почти никой от управляващите Русия ,плямпанията на дългогодишния придворен кремълски шут не са аргумент.

Не подценявайте шутът!
Но вие продължавайте с мисленето -опитите е трудно да навредят някому

В това, което съм написал никъде няма и намек на "навредяване" на когото и да е.
24 Март 2016 15:34
Аз по мракобесен режим от ЕС през последните 20 години не съм чул да има. Прекрояваше граници, анексираше територии, назначаваше следящи комисари и комисии. Това е най-мракобесния режим, а не путиновия с мижавите си 0,02% завзета територия.
24 Март 2016 16:22
[size=2]Като гледам как "интегрираните" от второ и трето поколение мюсюлмани ни взривяват, със свито сърце си мисля какво ли ще правят тези неитегрираните, които сега заливат най-стария континент???[/size=2]
24 Март 2016 17:15
За да отговорим на въпроса защо терористите атакуваха Белгия трябва по-напред да отговорим на въпроса защо терористите атакуваха Франция.
24 Март 2016 17:27
wreckage
24 Мар 2016 10:40
Мнения: 20,393
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Разбира се че има начини , и даже има примери. Държавата Израел.
Какво държавата Израел? Освен, че е пример за апартейд и siege mentality не се сещам за друго полезно.

Ти си ми любимка , ама я ми обясни туй , че не го разбрах ?

апартейд- Политика за разделяне на населението по расов признак - къде в Израел има разделение "по расов признак" ? Била ли си в Израел ?
Тия що не са разделени по расов признак ? http://cms.education.gov.il/NR/rdonlyres/6F74CCE2-D784-43E1-80B6-E6A03D228E29/112649/IMG_00811.JPG
В Израел живеят хора от различни раси и религии . Има евреи - негри от САЩ и Етиопия , евреи от жълтата раса http://images1.ynet.co.il/PicServer3/2012/04/12/3860795/38605980990100408306no.jpg , от всякакви разцветки . Освен еврейската , мюсюлманската и христианската религии има католици, протестанти , друзи-христиани и мюсюлмани ... и бахайци даже . Ето в Хайфа големия бахайски храм http://900igr.net/datai/strany/Bakhajskij-khram.files/0008-005-Kompleks-javljaetsja-kljuchevym-elementom-kampanii-rekonstruktsii-goroda.jpg
За народностите да ти пиша ли ? За арабските партии в Парламента(Кнесета) ? За джамиите в много градове ?
Израел е за палестинци и емигранти същото , което е и Европа(Германия) за сегашните тълпи от мигранти - който влезе търси социални осигуровки , отстъпки , евтини жилища и в същото време да живеят по техния си начин и правила . В Израел имаше май 60 хиляди нелегални емигранти , но с правилна политика - бежански лагери в пустинята , пари на ръка , билет за самолет в посока "демократична африканска държава" , броят им рязко намаля ! Иначе беше страшно да се мине край централната автобусна станция в Тел Авив http://img-fotki.yandex.ru/get/6308/17851200.193/0_73f26_8b297a1b_L.jpg . Имаше нападения , кражби , изнасилвания . http://img-fotki.yandex.ru/get/6308/17851200.193/0_73f26_8b297a1b_L.jpg
Да , има едно "разделение" - на "израелски араби" - араби които са останали и живеят на територията на Израел от преди 1967г ; и "палестинци" - араби , които живеят на окупираните след 1967г територии , Йордания и Ивицата Газа . Разликата е в документите им за самоличност и в манталитета : Израелските араби(христиани и мюсюлмани) никога не участват в терористични актове , в криминални - да . Палестинците - и в едното и в другото .
24 Март 2016 17:38
апартейд- Политика за разделяне на населението по расов признак - къде в Израел има разделение "по расов признак" ? Била ли си в Израел ?

не съм билА, нито съм бил, но се радвам, че ме харесваш,и се надявам, че ще продължиш ф тоя дух, независимо от объркването на пола.

Иначе апартейдът си е апартейд, независимо дали признакът е расоф, етнически, религиозен или всичките заедно.
Предай мноо здраве на Биби.
24 Март 2016 17:54
Извинявам се за объркването , но тез безполови никове могат да объркат доста хора ! Биби не ме интересува , чакам извъредни избори и да го махнат . Аз съм гласувал за Лапид и една коалиция на Лапид с Либерман ми допада .
****
Защо Франция и защо Париж ?
Поводът - Шарли Ебдо . Причината - огромната маса мюсюлмани , даваща възможност да се скрият в нея след атентата .
Защо Белгия и след това Холандия ?
Защото са усетили пълното безхаберие и неадекватност на белгийците , добрият "базов лагер" Молбек и близоста до Европейските институции . Целта е да се всее страх и ужас . Опитите на разни кретени да успокояват хората с тъпи сравнения от преди , само ще притъпи бдителноста и следващият атентат ще бъде още по-ужасен , с много повече жертви !
24 Март 2016 18:24
Защо Франция и защо Париж ?
Поводът - Шарли Ебдо . Причината - огромната маса мюсюлмани , даваща възможност да се скрият в нея след атентата .
Защо Белгия и след това Холандия ?
Защото са усетили пълното безхаберие и неадекватност на белгийците , добрият "базов лагер" Молбек и близоста до Европейските институции . Целта е да се всее страх и ужас

Моето скромно мнение, е че съюзниците им от ЕС не си изпълняват съюзническите задължения и допуснаха голяма смъртност сред "башибозука". Сега той е принуден да напомни настоятелно, че свалянето на Асад е обща работа. Вероятно конфликта ще се изроди в междусъюзническа война - инструктори срещу инструктирани.
24 Март 2016 18:35
Причината - огромната маса мюсюлмани , даваща възможност да се скрият в нея след атентата .

Но те се скриват в Белгия след атентата, не във Франция. А за да не се прехвърлят обратно във Франция, белгийската полиция затвори беглийско-фреснката граница след атенатите във вторник.
Иначе сте прав. И за причините и за повода.
Общото между Франция и Белгия е, че са мултикултурни нееднородни държави, в които има много гета, населени предимно с мюсюлмани.
И‌ в двете държави се говори френски, лесно се скриваш в тълпата.
Избират места, в които има концемнтрация на много чужденци от цял свят. Голям концерт на световноизвестна група, международно летище. Направи ми впечатление, че сред загиналите в Брюксел само 10% са белгийци. Съобшението на терористите е, че воюват с целия свят, не с отделна държава.
Защо Холандия? Освен общият език всички други елементи са налице. Но езиковата бариера може да се окаже проблем. А и там живеят повече турски емигранти, не мароканци. Но пък, от друга страна, някои от останалите живи терористи са точно от турски произход, та кой знае....


24 Март 2016 21:27
Ако сте отчели снимката на главния полицейски комисар на Брюксел в розовата дамска рокличка, чантичка, шапчица и обувчици

Не съм го видял, но така разказано - е ясно. Ислямистите ще ги с хрускат тия такива "специалисти" за закуска.
Но какво биха постигнали с такива отделни акции? Да, ще има жертви. Случайно оказали се там. После какво?
Засега не знам, какво са исканията и целите на извършителите.
А Брюксел, е центъра на политическия съюз ЕС. Там е европейския парламент.

Някой пък сравни Ердоган с Русия. Не съвсем, той е като украинския Порошенко. Два американски проекта. И не Русия има интерес от ислямския тероризъм. А тия, които са го създали. За да се вземе иракския петрол, както и да се разруши една светска държава на Близкия изток (Сирия).
24 Март 2016 21:32
Моето скромно мнение, е че съюзниците им от ЕС не си изпълняват съюзническите задължения и допуснаха голяма смъртност сред "башибозука". Сега той е принуден да напомни настоятелно, че свалянето на Асад е обща работа. Вероятно конфликта ще се изроди в междусъюзническа война - инструктори срещу инструктирани.
Не едва ли, Асад вече няма да могат да го свалят. Не по замисления начин. Ще има избори, и несъгласните с него ще трябва да се договарят. А инструкторите, също са и неудобни свидетели. Башибозука едва ли има право на собствено мнение по въпроса. Сега сигурно ще ги пратят в Либия. И едните, и другите.
24 Март 2016 21:58
Башибозука едва ли има право на собствено мнение по въпроса.

Става въпрос за финансиралите башибозука кой ще им покрива разходите по отглеждането му и с кои печалби, след като до сега има само загуби? по една случайност може финансиралите башибозука да са финансирали и когото трябва за оказване на политически натиск над несъгласните Асад да си ходи. И сега инвестицията ще я утилизират в Либия ли? Едва ли.
24 Март 2016 22:08
Защо терористите атакуваха Белгия?


Защо не?

И не са атакували цяла Белгия, а само Брюксел, единодушно наричан от вестниците "Сърцето на Европа".
24 Март 2016 23:35
Защо терористите атакуваха Белгия?

Ами Джейсън, кво да ти кажа... И аз като тебе нямам отговор на тоя въпрос.
24 Март 2016 23:37
24.03 15:12 MIGnews.com
Брюссель: на акции памяти порвали флаг Израиля
http://mignews.com/news/disasters/world/240316_151233_46134.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=targetings-mignews&utm_content=rss#0_5_1267_4087_495_25003937
Докато европейците не разберат , че между Ислямският и Палестинският тероризъм и фанатизъм няма разлика - нищо добро не ги очаква !
24 Март 2016 23:38
Много са им лоясали и полирани мозъците--трудно ще схванат!
24 Март 2016 23:42
Zezo
24 Мар 2016 18:35
Мнения: 1,499
От: Egypt
Скрий: Име,IP

Причината - огромната маса мюсюлмани , даваща възможност да се скрият в нея след атентата .

Но те се скриват в Белгия след атентата, не във Франция. А за да не се прехвърлят обратно във Франция, белгийската полиция затвори беглийско-фреснката граница след атенатите във вторник.

Пиша за атентата в Париж . След атентата се "разтварят" сред мюсюлманската общност в Париж и едва по-късно , като утихва патакламата се прехвърлят в Брюксел .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД